Logitech Z Cinéma - a notebook hraje jako kino

22. 7. 2008 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jiří Zima

Většina dnešních notebooků má tak mizerný zvuk integrovaných reproduktorů, že k rozumnému poslechu hudby či přehrávání filmů je téměř nutné připojit sluchátka, nebo reproduktory externí. Ačkoli lepší požitek kolikrát poskytnou i nějaké za pár stovek, my jsme se rozhodli podívat také na vyšší třídu - tedy nový 2.1 systém Z Cinéma s emulací prostorového zvuku a USB připojením za cenu 7 000,- Kč bez DPH.

Logitech Z Cinéma - a notebook hraje jako kino

Velká a hodně těžká krabice v sobě ukrývá subwoofer (s efektivním výkonem 110 W), dva satelitní reproboxy (každý se 26 W reproduktorem na střední frekvence a 9 W tweetrem na vysoké frekvence). To dohromady dělá efektivní výkon pěkných 180 W. Dále je přibaleno příslušenství v podobě dálkového ovladače a jeho baterií a samozřejmě nutná kabeláž. Zatímco satelity mají kabely přímo na sobě, oddělen je napájecí kabel (klasická dvoužilová koncovka) a USB datový kabel pro připojení k notebooku. Kabely z reproduktorů bohužel nejsou nejdelší (každý 1,83 m). Levý používá speciální koncovku spojující dva klasické cinch konektory a s prodlužovačkou není problém. Pravý má v sobě infra přijímače, vstup a výstup a informační displej – z toho důvodu potřebuje mnohem více vodičů, což řeší konektorem DSUB-25, který se používá například jako analogový VGA výstup grafické karty. Zakoupením kvalitní stíněné VGA prodlužovačky lze tedy i zde problém vyřešit.

Popis a vzhled

Zvolená barevná kombinace je velmi decentní. Díky tomu by neměly být reproduktory nijak rušivým elementem v místnosti a hodí se téměř kamkoli. Aspoň tak na mě působí kombinace stříbrného broušeného kovu (rám) s černým lesklým plastem. Vlastní membrány jednotlivých reproduktorů jsou kryty vypouklou kovovou mřížkou, kterou bych si dokázal představit i nějak elegantněji provedenou, ale díky černé barvě je to stejně skoro jedno. Mírně mě zklamal jen subwoofer, který nemá rám z kovu, ale jde jen o stříbrně nastříkaný černý plast (vrstva nástřiku ani není moc silná).

Oba reproduktory mají rozměry 255 x 115 x 90 mm a na svou velikost působí relativně těžce. To samé platí i pro subwoofer, který s rozměry 290 x 280 x 400 mm rozhodně není žádný drobeček. Na pravém reproduktoru je elegantně vyřešena veškerá indikace. Na černém povrchu se rozsvěcují příslušné oranžově svítící texty/symboly. Ty jsou perfektně viditelné a zároveň při práci potmě nijak neruší. Pravý reproduktor je obohacen navíc o vestavěný infra přijímač signálu dálkového ovládání a dva audio konektory. Jeden slouží k připojení sluchátek a druhý jako AUX vstup.

Ovládání

Bez přiloženého dálkového ovládání by se vám nepodařilo reproduktory ani zapnout. Nikde na nich totiž není ani jediné tlačítko (i bez něj však není nic ztraceno – ovládací aplikace v počítači umí reproduktory zapnout i ovládat stejně dobře). Dálkové ovládání patří k těm větším a hodnotím ho jako velmi zdařilé. Dobře se drží a po troše zvyku se s ním naučíte všechno dělat i poslepu. Velmi dobře je řešena regulace hlasitosti pomocí otáčecího kolečka. Stiskem tlačítka uprostřed točicího prvku se navíc přepíná funkce, která se má regulovat. O tom, která funkce se zrovna nastavuje, informuje opět pravý reproduktor.

Dálkové ovládání má mnoho funkcí, které se netýkají jen samotných reproduktorů. Výrobce sděluje, že pro plné využití to chce aplikaci Media Center (ta je obsažena ve Windows Vista Home Premium a Windows Vista Ultimate). Z toho si však nemusíte dělat těžkou hlavu, pokud máte jinou verzi Windows. Ovládací aplikace podporuje i jiné přehrávače. Bezchybně pak reagoval například můj oblíbený WinAmp. Podpora je pro tyto aplikace: Media Center, Media Player, iTunes, RealPlayer, Yahoo! Music Jukebox, Pandora a Picasa. Některá tlačítka jsou však úplně univerzální a fungují i v dalších programech. Díky tomu, že jsou mezi tlačítky také kurzorové šipky, lze ovládat například i takový PowerPoint.

Připojení

Standardně se počítá s připojením pomocí USB. To je pro majitele notebooků velmi příjemné, protože tak lze úplně obejít často zvukově velmi slabé integrované zvukové karty. Stejně jako všechny USB zvukové karty i tato funguje ihned po připojení s univerzálním USB Audio ovladačem, který je ve Windows už od verze 98. Tento ovladač perfektně poslouží, pokud budete potřebovat připojit jen dočasně nějaký cizí notebook. Jinak je instalace ovladače z CD více než doporučena. Až s ní bude dálkové ovládání podporovat všechny své funkce a na ovladači se objeví podpora emulace prostorového zvuku.

USB zvuková karta (čip od SRS Labs) se tváří, jako by na ní byla připojena 5.1 repro-soustava. To je důležité, aby jí hry a přehrávače poskytly prostorová vstupní data. Pomocí tlačítka „SRS TruSurround HD“ lze aktivovat vytvoření prostorového vjemu i ze stereo zvuku. Pokud však spustíte film (případně hru), který má opravdový prostorový zvuk, po stisku tohoto tlačítka se bude provádět věrnější převod zvuku pro oba reproduktory. V tuto chvíli se také objeví mimo standardního nastavení hlasitosti, hloubek a výšek i rozšířené nastavení „center“ (hlasitost emulovaných předních reproduktorů) a „surround“ (intenzita prostorového vjemu).

aplikace
ovládací panel

Pokud chcete jen připojit MP3 přehrávač či chytrý telefon pomocí klasického 3,5 mm jack vstupu, tak volba SRS prostorové emulace vůbec nefunguje a na dálkovém ovládání logicky fungují pouze základní funkce pro obsluhu reproduktorů. Připojení notebooku je jednoznačně lepší provést pomocí USB. Zvuková karta uvnitř reproduktorů je lepší a navíc jde signál až do repro-soustavy digitálně, a není tak ovlivněn ruchy uvnitř notebooku.

S USB připojením jsem narazil na jeden problém. Aby nebyl problém s „bezpečným odpojením“ prostřednictvím systému, je potřeba je nejdříve vypnout. Normálně by to tolik nevadilo, ale pokud si (stejně jako já) připojíte reproduktory do dokovací stanice, tak vám notebook nedovolí oddokování v případě, že jsou zapnuté (mezi tím to však bude aspoň 10 sekund zkoušet).

Zvukové podání

Po zapnutí reproduktory začnou lehce šumět. Je to sice jen lehce, ale i při vzdálenosti 40 cm od nich jsem ještě byl po sluchu schopen rozeznat, zda jsou zapnuty, přestože nic nepřehrávaly. Je to detail, který při běžném používání bude vadit asi málokomu, ale v této cenové kategorii bych už to asi nečekal. Potěšující je, že samotné trafo uvnitř subwooferu při provozu nijak nebzučí, takže žádný jiný „nechtěný“ zvuk se neozývá.

Zvukový projev je velmi čistý a podání ve středových frekvencích, ve kterých se nalézá také lidský hlas, bylo velmi prokreslené. To je velmi dobře, když vezmu v potaz, že reproduktory jsou určeny především na filmy. Výšky jsou taktéž čisté a příjemné. V každém satelitu je umístěn samostatný reproduktor na středy a na výšky. Oddělení je řešeno už v řídicí jednotce uvnitř subwooferu, kde má každé pásmo svůj vlastní zesilovač (u levnějších sestav to bývá řešeno pasivním prvkem výhybky až uvnitř jednotlivých reproboxů).

Slovo „Cinéma“ není v názvu bezdůvodně. To pochopíte hned po vložení prvního DVD s akčním filmem. Obrovský subwoofer dokáže vytvořit tak hluboké basy (velmi nízké frekvence), že už je těžké poznat, zda je to opravdu ve filmu, nebo někdo ve vedlejší místnosti bije do stěny, abyste si ten film trochu ztlumili :-). Pokud se často a rádi díváte na filmy, tak si s Logicech Z Cinéma přijdete určitě na své. Celkově jsem měl velmi podobný pocit jako při sledování filmů v opravdovém kině. Zejména střelba a bouračky v akčních filmech zní díky schopnosti přehrát i velmi nízké frekvence naprosto věrně. Takto nízké frekvence snadno projdou i přes několik slabších stěn, takže v panelácích a bytovkách sousedi asi nadšeni nebudou.

Nadšení částečně opadlo při poslechu hudby. V některých žánrech jsem narazil na nedostatek v podobě určitého frekvenčního pásma, které ještě nepřehrává subwoofer, ale středové reproduktory ho už neumí podat tak sytě a prokresleně (například basové kytary). Tato malá mezera vytváří určitý kontrast, kdy velmi hluboké zvuky produkované subwooferem si ucho nespojí správně s reprodukovanou hudbou. Například při poslechu folkových zpěváků mě subwoofer vyloženě rušil – neboť satelitní reproduktory hrály hudbu, zatímco subwoofer jen vydával sem tam jakési zahřmění. Při taneční hudbě jsem měl pak zas pocit, že se mi snaží subwoofer vytlačit do hlavy díru. Regulace hloubek v podstatě nic neřeší, protože změnu jsem pocítil až při minimální hodnotě, kdy subwoofer nevydává žádné zvuky. Celkově mi však přijde minimálně smutné, že tak velký a silný reproduktor nepodporuje satelity nějak více (jeho rozsah by mohl být vyšší). Tyto nedostatky bohužel není možné žádným způsobem přímo v reproduktorech doladit.

Prostorový vjem

Reproduktory se schopností přehrávat prostorový zvuk stejně dobře jako 5.1 sestavy. Nedalo mi to a pustil jsem se do porovnání. Mohu říct, že prostorový vjem je po aktivaci SRS značný a nezpochybnitelný. Používá se speciálního algoritmu, který upravuje frekvenční spektrum jednotlivých zvuků (nejjednodušší způsob, jak vytvořit dojem, že je určitý zvuk za vámi, spočívá například v odstranění vysokých frekvencí). Pokud se však dobře rozmístí klasická 5.1 repro-soustava, tak bude výsledek o třídu lepší. Jedním z důvodů je totiž celková deformace zvuku po aktivaci prostorového efektu. Výšky jsou intenzivnější a část středových frekvencí je mírně potlačena. Ve filmech to běžně nevadí, ale nějaké muzikály bych doporučoval sledovat s vypnutým SRS (stejně jako poslech hudby).

Závěr

V celku souhlasím s výrobcem, který reproduktory Logitech Z Cinéma předurčuje pro maximální zážitek ze sledování filmů. Schopnosti subwooferu přehrát i ty úplně nejnižší frekvence mě velmi překvapily (v porovnání s konkurencí). Výbuchy, bouračky a spousty dalších akčních scén budou mít s těmito reproduktory velmi věrný zvuk (osobně jsem s takovým zvukem spokojen více než v kině). Pokud však filmům neholdujete a zajímá vás především poslech hudby, tak byste nemuseli být se zvukem úplně spokojeni (vnímání zvuku je však velmi subjektivní, takže co jednomu nesedne, může druhému vyhovovat).

K použití s notebookem přímo vybízí připojení přes USB. To má výhodu v digitálním přenosu dat, která se na analogovou formu zpracovávají až v reproduktorech, a ve výborné kompatibilitě – v základním stereo módu budou fungovat reproduktory hned po připojení v systémech Windows 98/2000/XP/Vista, MacOS (X) a Linux. Jen ta cena 6 948,- Kč bez DPH (7 990,- Kč s DPH) by mohla být o kousek nižší.

Klady a zápory

+ výborný zážitek při sledování filmů
+ dálkové ovládání se spoustou funkcí

- není nejvhodnější na poslech hudby

Příslušenství

Diskuse