Option iCON 225 - HSDPA 3G modem pro USB

20. 5. 2008 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jiří Zima

Pro profesionály na cestách někdy bývá notebook životní nutností. Samotný notebook by byl takovým lidem ovšem téměř k ničemu, kdyby se z něj nedalo nijak připojit na internet. Výrobci notebooků v našich končinách s vestavěnými bezdrátovými modemy stále otálí, takže je potřeba si pomoct nějak jinak. Jednou z možností je i dnes recenzovaný malý USB modem společnosti Option.

Option iCON 225 - HSDPA 3G modem pro USB

Zatímco dříve bylo rychlé mobilní připojení pouhou utopií, dnes s přibývající nutností internetu v mnoha pracovních činnostech se situace změnila. Díky bezdrátovým modemům třetí generace (3G) lze i na cestách využívat rychlostí donedávna běžných pouze pro broadband. Notebooky některých výrobců už v sobě takové bezdrátové 3G modemy mají. Těch je ale stále jen menšina a při nákupu takový požadavek může značně zúžit výběr.

Ani s notebookem bez takového modemu nemusíte být ztraceni. Všeho všudy jsou tři možnosti, jak takový modem k běžnému notebooku připojit: ExpressCard, PCMCIA a USB. První dva sloty mají jednu velkou nevýhodu – půlka notebooků má jeden a půlka druhý (výjimky mají oba). Navíc takový slot je na notebooku ve valné většině případů pouze jeden. USB má dnes ovšem každý notebook i počítač a jde o nejuniverzálnější možnost připojení čehokoli. Není se tedy nutné bát, že takové zařízení s dalším notebookem bude k ničemu.

Dnes recenzovaný USB modem (s podporou HSDPA, UMTS, EDGE a GPRS) připomíná tvarem a velikostí klasickou flash paměť a neznalí uživatelé by ho pravděpodobně od ní ani nerozeznali. Proti prvním 3G modemům jsou jeho rozměry velmi příjemné. Je znát, že technologie pokročila a zařízení se konečně povedlo zminiaturizovat do rozumných rozměrů.

Obsah balení

Jak už je dnes v podstatě zvykem pro podobné příslušenství, celé balení je ve formě menší kazety. Po otevření se naskytne pohled na všechny úhledně uložené součásti. Mimo modemu je v balení ještě prodlužovací USB kabel (50 cm), klipsna, poutko a jednoduchá dvoustránková příručka.

Instalace

Do modemu je potřeba zasunout SIM kartu. Ta má své místo nad USB konektorem a po vložení v šachtě drží dostatečně pevně, aby nehrozilo její vypadnutí ani při přenášení. Jistě jste si všimli, že není přibaleno žádné optické médium s ovladači. Modem se při prvním připojení hlásí jako mechanika s vloženým CD. Na tomto „CD“ jsou všechny potřebné ovladače pro 32 i 64bit systémy Windows. Pokud nemáte v systému vypnutou funkci automatického spuštění, tak na vás rovnou vyskočí následující okno:

foto
uvítací okno po prvním připojení

Po odklepnutí tabulky se nainstaluje vše potřebné během několika sekund, modem se restartuje do standardního režimu a vyskočí konfigurační utilita. Dnes už naštěstí není potřeba žádné složité laborování a u všech operátorů stačí pouze vyplnit kolonku APN. Celkově to znamená necelou minutu od vybalení modemu z krabičky do připojení k internetu. Snazší už je to snad jen na MacOS X, kde jsou ovladače přímo v systému.

Zkušenosti

Obecně platí, že samostatné modemy jsou téměř vždy rychlejší (a stabilnější) než připojení pomocí mobilu. Teoreticky je možno v 3G sítích dosáhnout až 7,2Mbit spojení. V naší zemi takovou rychlost zatím nenabízí ani jeden z operátorů (počítejte s rychlostí 7x nižší). Ani tento modem není výjimkou.

Ačkoli je rozměrově malý, stále ještě přesahuje z notebooku poměrně dost. To se dá vyřešit pomocí přiloženého prodlužovacího kabelu. Lepším řešením by byl krátký prodlužovací prvek do zatáčky („koleno“). Jeden takový jsem měl během recenzování možnost použít od jiného výrobku a díky němu bylo možné mít modem kopírující bok notebooku. Nebylo ho tak potřeba vyndávat ani při uklízení do brašny. Škoda, že jsem tento geniální prvek zatím neviděl přibalený snad u žádného bezdrátového modemu na trhu.

foto
konfigurační utilita modemu

Při používání jsem se na testovaném notebooku několikrát setkal s problémem, kdy systém nebyl schopen modem rozpoznat, a ovládací utilita hlásila nepřipojené zařízení. Mělo to vždy souvislost s obnovením z úsporného režimu s připojeným modemem. V takovou chvíli je řešení jen jedno. Restartovat systém. V některých případech, když člověk spěchá, jsou tyto situace poměrně nepříjemné. Může se jednat o nekompatibilitu s daným notebookem či softwarovým prostředím, jiný model pracoval bez potíží.

Závěr

Bezdrátový modem Option iCON 225 může být dobrou volbou pro lidi, kteří potřebují být se svým notebookem neustále připojeni k internetu. Je malý, skladný a nevyžaduje žádnou složitou konfiguraci či instalaci. Práci s ním tak zvládne úplně každý, kdo umí zapnout počítač. Modem je samozřejmě i zpětně kompatibilní se staršími technologiemi. V případě, že se dostanete mimo signál 3G sítí, budete automaticky přepojeni na pomalejší protokol (EDGE, GPRS). Minimálně takové GPRS dnes má dosah téměř všude a v nouzi také poslouží.

Option iCON 225 se prodává za cenu 2890 Kč bez DPH (3439 Kč s DPH), záruční doba jsou klasické 2 roky.

K testu zapůjčila firma KOBE s.r.o..

Foto galerie Option iCON 225

Příslušenství

Diskuse