Toshiba SecuRed - data v bezpečí

19. 8. 2008 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jaroslav Šíma

Do redakce se nám k testu dostal nový 2,5'' externí pevný disk z dílen firmy Toshiba. SecuRed se kromě svého jasně červeného vzhledu chlubí také čtečkou otisku prstů, hardwarovým šifrováním a zvýšenou odolností. Přenosný trezor pro vaše data s kapacitou 200 GB Vás vyjde na 3790 Kč bez DPH.

Toshiba SecuRed - data v bezpečí

S rostoucími prodeji notebooků se těší vzrůstající oblibě i externí pevné disky. Pro častější přenášení jsou vhodné především 2,5" varianty, které zaujmou nejen malými rozměry, ale také provozem bez externích napájecích zdrojů. Jedním z takových disků je i Toshiba SecuRed, 2,5" model neobvyklé konstrukce, který se svým nápadným designem od ostatních odlišuje už na první pohled. SecuRed se navíc chlubí rozličnými technologiemi, kromě integrované čtečky otisku prstů a hardwarového šifrování dat je zvýšena odolnost proti polití, disk také disponuje čidlem, které zaparkuje hlavičky v případě pádu.

Popis zařízení

Plastové tělo má nezvyklý lesklý, jasně červený povrch, po obvodu je pak disk chráněn masivní černou gumou. Název zařízení tak naráží jak na tuto barvu, tak i na integrované zabezpečení a zvýšenou odolnost. Guma nejen chrání tělo disku, ale zároveň i tlumí vibrace vznikající při provozu. Na druhou stranu se na ní chytají velmi lehce nečistoty. Na horní straně disku se nachází čtečka otisků prstů, indikační diody a logo výrobce. Konektor pro připojení disku je umístěn na pravém boku. Pod krytem se kromě ovládací elektroniky nachází klasický 2,5" pevný disk s rozhraním SATA, jedná se o model s kapacitou 200 GB (brzy má být i verze s diskem 320 GB) a rychlostí otáčení 7200 ot./min. Navzdory vysoké rychlosti otáčení byl disk při provozu tichý, disky používané v noteboocích jsou často hlučnější.

Protože je disk napájen pouze prostřednictvím USB portu, dodává se s diskem kabel se dvěma koncovkami. Při používání se současnými notebooky stačí zapojení pouze jedné, u starších notebooků by ale jeden port nemusel poskytnout dostatečný proud. Délka kabelu propojujícího konektory je dostatečná, není problém zapojit disk i do portů vzdálených daleko od sebe. Kabel má zvláštní ochranu mini USB konektoru zvyšující odolnost proti polití, ta ale bohužel komplikuje připojení - koncovku kabelu je nutné poměrně velkou silou zatlačit do gumové ochrany disku a chvíli trvá, než přijde uživatel na optimální způsob. K propojení lze v nouzi použít i běžný mini USB kabel, podmínkou je dostatečné napájení portů počítače.

Instalace a používání

Po připojení se disk roztočí, rozsvítí se indikační dioda a v počítači proběhne nezvykle instalace virtuální CD mechaniky. Z této mechaniky se pak spustí ověřovací software. Ten vás při prvním připojení vyzve k zadání otisků a volbě textového hesla. Také nabídne na výběr z konfigurací šifrování, disk je možné zašifrovat celý, jeho část nebo obsah nešifrovat vůbec. Pro zabezpečení dat je využit velmi silný algoritmus AES-256. Heslo i otisky prstů lze dodatečně změnit, konfigurace šifrování je však nevratná a později změnit nejde. Teprve po dokončení prvního spuštění je umožněn přístup k vlastnímu disku. Heslo nebo otisk prstu je vyžadován při každém připojení, dokud autorizace neproběhne úspěšně, nemá uživatel ke svým datům žádný přístup, dostupná je pouze virtuální CD mechanika. V případě úspěšného ověření se opět připojí i oddíl pevného disku. Výhradu bych měl k citlivosti čtečky otisků, i po delším používání bylo často zapotřebí přejet prstem několikrát, než byl otisk úspěšně rozpoznán. Díky šifrovacímu software je omezená i kompatibilita, podporovány jsou pouze systémy Windows XP/Vista. Zabezpečení jsme ověřili vyjmutím vnitřního disku a jeho připojením pomocí SATA rozhraní. Operační systém disk rozpoznal, ovšem oddíl ani žádná data na něm nebyly přístupné. Ze stejného důvodu není možné používat box společně s jiným diskem.

Kromě šifrovacího softwaru je předinstalována aplikace Nomad Mobile Desktop, ta umožňuje používat kompatibilní aplikace přímo z externího disku, ty potom neukládají žádné informace do počítače, ke kterému je SecuRed připojen. Kompatibilní aplikace lze nalézt na webové stránce www.nomadapps.com, za zmínku stojí například internetový prohlížeč Firefox, poštovní klient Thunderbird, kancelářský balík OpenOffice nebo přehrávač VLC. K dispozici je i mnoho dalších. Na druhou stranu je většina dostupných aplikací freeware a existují řešení, která je umožňují používat stejným způsobem v kombinaci s jakýmkoliv externím diskem/flashdiskem.
Nomad Mobile Desktop

Testy zařízení

Disk jsme v redakci podrobili standardním testům programů HD Tach a HWiNFO32. Z výsledků vyplývá, že přenosová rychlost je stejně jako u většiny současných externích disků omezena propustností rozhraní USB 2.0. Přestože je přenosová rychlost nižší, přístupová doba zůstala díky použití 7200otáčkovému disku vynikající.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 33,41 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 29,0 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 15,20 ms

Toshiba SecuRed se mimo jiné chlubí odolností proti polití, otestovali jsme tedy i tuto vlastnost. Disk jsme pokropili slabě tekoucí sprchou, poté osušili a zkusili opět připojit. V systému se disk ohlásil a po autorizaci byl plně funkční, bohužel se po několika minutách vypnul a přestal reagovat na jakékoliv podněty. Po rozebrání pouzdra jsme zjistili, že malé množství vody proniklo až k elektronice. Přesto byl disk po vyschnutí všech částí a následném sestavení opět provozuschopný. Ochrana tedy není stoprocentní, voda může proniknout prostorem kolem čtečky otisků, v případě odpojeného kabelu i samotným konektorem.

Závěr

Toshiba SecuRed je nepochybně zajímavým produktem, jeho hlavní výhodou je integrované šifrování, které je pro citlivá data na přenosných zařízeních v současnosti skoro nezbytné. Disk se hodí především pro nasazení v oblastech, kde je bezpečnost dat klíčová. Příjemným bonusem je rovněž zvýšená odolnost, bohužel dokonale vodotěsný disk není, nedá se tedy doporučit pro použití v náročném prostředí - ovšem stále se jedná o podstatně odolnější řešení, než běžné 2,5" disky. Uživatele také nepotěší horší citlivost čtečky otisků a obtížnější zapojování kabelu.

Klady a zápory

+ šifrování dat a čtečka otisků
+ tichý provoz

- sporná voděodolnost
- horší citlivost čtečky

Foto galerie Toshiba SecuRed

Příslušenství

Diskuse