U:fonův fofr internet

14. 10. 2008 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jiří Zima

Při práci na cestách je přístup k internetu nezřídka přímo nutností, což se snaží také reflektovat mobilní operátoři, z nichž ani jednomu nechybí v nabídce, nějaký ten datový tarif. U:fon je nejmladším mobilním operátorem a může zaujmout právě svým rychlým připojením k internetu na technologii CDMA s měsíčním paušálem 500,- Kč bez DPH.

U:fonův fofr internet

U:fon je sice mladší než ostatní operátoři, ale jak tak zjišťuji, většina lidí má přehled, o koho vlastně jde. Ono se ani není co divit, když jejich reklamy v televizi běží poměrně často a název firmy (a maskot) je výrazný a snadno zapamatovatelný.

Mobilní připojení už se v dnešní době dostalo s cenou na takovou úroveň, že už dávno nejde jen o něco pro vysoce postavené manažery. Dopřávají si ho studenti a slouží i jako alternativa ke klasickému připojení v domácnostech, které je v naší zemi tak trochu předražené. U:fon se snaží zaujmout i tyto zákazníky a dopomáhají mu k tomu cenově zajímavé tarify. My jsme se rozhodli vyzkoušet rovnou to nejlepší (pokud jde o internet), co U:fon v nabídce má.

Obsah balení

Všechno potřebné se ukrývá uvnitř malé zelené krabičce. V našem případě to znamenalo zelený USB modem (95 x 30 x 8 mm), plastový držák, prodlužovací USB kabel (tři-čtvrtě metru) a malé CD. Manuál přibalen nebyl, ale krabice už pravděpodobně pár míst procestovala před námi, takže předpokládám, že nějaká malá příručka přiložena být má. Ono to stejně nevadí, protože příručku lze najít i na CD v elektronické podobě.

S pomocí držáku lze modem snadno přicvaknout na víko notebooku a kabelem jej připojit. Délka kabelu je optimální, aby dosáhl na všechny USB porty běžných notebooků a zároveň aby zbytečně moc nepřesahoval. Na cestách jde tedy o poměrně kompaktní řešení, které nevyžaduje moc prostoru navíc.

Instalace

Proces instalace je velmi jednoduchý a zvládne ho i průměrný uživatel bez nutnosti cokoli studovat v návodu. Po vložení CD a výběru jazyka (čeština, angličtina) se nabídne automatická instalace ovladačů modemu. Ta nevyžaduje hlubšího zásahu uživatele a na konci jen oznámí nutnost restartu. Po něm je potřeba nainstalovat ještě průvodce připojením, což je grafický program, který ukazuje sílu signálu a umožňuje provádět všechny telefonní a datové funkce. Uživatel jej nemusí používat, ale pak je potřeba připojení k internetu konfigurovat manuálně.

figure
úvodní obrazovka po vložení CD

Nově objevená ikona na ploše slouží ke spuštění ovládací aplikace. Po autorizaci v síti už stačí jen kliknout na tlačítko „e“ symbolizující připojení k internetu, a pokud je signál, budete během několika sekund připojeni.

Telefonní funkce

Modem podporuje i hovory a SMS. V případě hovorů je potřeba mít dostatečný signál a jako reproduktor/mikrofon aktivní zvukové zařízení notebooku, případně to, co k němu připojíte. U SMS tohle logicky řešit nemusíte a taktéž slabý signál není omezením.

figure figure
čtení a psaní SMS

Odeslané SMS fungují bez problémů i s diakritikou (posílá se jako unicode) a na cílový telefon dojdou normálně z vašeho čísla. Malý problém je při přijímání SMS do zařízení. Mobilní telefon (O2) mi s každou odeslanou zprávou na U:fona poslal zprávu od O2, že byla zpráva poslána na číslo pevné linky, a pokud je ve zprávě diakritika, tak se v aplikaci nezobrazí (zobrazí se prázdná zpráva bez odesílatele).

Zkušenosti a připojení k internetu

Vzhledem k poloze redakce a poloze mého bydliště jsem testoval připojení jen v Praze a jejím okolí. V Praze jsem s připojením neměl nejmenší problém a většinou se rychlost pohybovala kolem 600-900 kb/s (latence 100 ms) a připojení bylo stabilní. Modem má rychlé odezvy, takže při dobrém signálu bych kolikrát ani nepoznal, že jedu „jen“ na mobilním spojení.

S modemem jsem vyzkoušel dvě jízdy vlakem – první na trase do Berouna a druhá na trase do Benešova. V prvním případě se rychlosti stahování pohybovaly kolem 100 – 300 kb/s (upload většinou o třetinu nižší) s občasnými výkyvy až na rychlost kolem 1 Mb/s. K prvnímu výpadku došlo až v Dobřichovicích (30 minut od Hlavního nádraží – 23 km). Na druhé trase byla rychlost v rozmezí 100-500 kb/s a žádné větší výkyvy se neprojevily. K výpadku signálu došlo až ve stanici Strančice (35 minut od Hlavního nádraží – 26 km). Během cest vlakem je třeba brát ohled i na nějaké ty ztracené pakety, což se může projevit například vypadáváním programů jako ICQ. Při troše štěstí však i to dokáže běžet bez výpadků.

figure
mapa pokrytí

V porovnání s konkurencí je pokrytí dobré (zejména kolem velkých měst), ale v případě, že se dostanete mimo jeho dosah, tak jste jednoduše bez internetu. U jiných technologií (než CDMA) funguje aspoň přepojení na pomalejší technologie GPRS/EDGE. Z mapy pokrytí je vidět, že jsou stále ještě relativně velké plochy, kde signál není a přesně v těchto místech bude modem k ničemu – v případě, že v takových místech bydlíte, tak o něm samozřejmě vůbec nemá cenu uvažovat. Týká se to však i dálkových spojů (autobus, vlak), kde je problém obdobný.

Závěr

U:fonův fofr internet je zajímavou možností mobilního připojení, které může být pro svou nízkou cenu využíváno i studenty s notebooky a případně také v domácnostech. Zejména pokud někdo přebývá mezi více místy, tak je to výrazně levnější, než zajišťovat na každé z míst nějaké připojení. Pokud je dostatečný signál, tak navíc modem funguje rychle a stabilně, takže se uživatel necítí nijak výrazně omezen. Další výhoda je v uploadu, který sice nejde většinou nad 250 kb/s, ale stále je to víc, než kolik je nabízeno například u ADSL připojení s rychlostí stahování 2 Mb/s (tam je to jen 128 kb/s). I přes počáteční despekt mohu říct, že tam, kde je signál, U:fon za konkurencí nijak nezaostává.

Příslušenství

Diskuse