Univerzální zdroj Belkin - přítel na cesty

25. 11. 2008 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jaroslav Šíma

V dnešní recenzi se podíváme na méně tradiční kousek příslušenství - univerzální cestovní zdroj pro napájení notebooků. Model firmy Belkin je vhodný nejen pro použití v elektrické síti, ale lze ho zapojit také do autozásuvky. Dalším bonusem pro cestující uživatele je také integrovaný nabíjecí USB port.

Univerzální zdroj Belkin - přítel na cesty

Napájecí zdroj je základním příslušenstvím každého notebooku, ovšem pokud vyžaduje uživatel víc než jen napájení z běžné elektrické sítě, musí se porozhlédnout jinde. Cestovní napájecí adaptér Belkin je jedním z možných řešení. Jedná se o univerzální napájecí zdroj pro notebooky, takže uživatel není při koupi limitován značkou přístroje. Tento model je neobvyklý řešením 2v1, kromě standardního napájení z elektrické sítě (zdroj lze používat v sítích s napětím 100 – 240V) umožňuje adaptér notebook nabíjet i po připojení do 12V autozásuvky. Tato možnost je praktická zejména pro cestovatele s notebooky výrobců, kteří nenabízejí žádné vlastní řešení pro napájení v automobilu.

Zdroj se dodává v průhledném plastovém balení, to je dostatečnou ochranou pro výrobek a nehrozí tak nějaké poškození ani v případě, bude-li zboží od obchodníka přepravovat méně šetrný kurýr. Po rozbalení naleznete kromě vlastního zdroje odpojitelnou část pro použití v autozásuvce, 12 koncovek pro použití s různými modely notebooků a nezbytný návod k použití.

Vlastní zdroj má obdélníkový tvar se zaoblenými okraji, na jednom se nachází napevno připojený kabel pro napájení z elektrické sítě a konektor pro připojení kabelu se zástrčkou 12V. Na druhé straně je potom umístěn napájecí kabel vedoucí k notebooku a jeden USB port, který v tomto případě neslouží pro přenos dat, ale jen pro nabíjení mobilních zařízení (PDA, MP3, mobily), která se umí prostřednictvím tohoto portu dobít. Zdroj je vyroben z bílého a šedého plastu, žádné ozdobné prvky na něm nehledejte. Kromě kabelu a konektorů je na něm jen dioda signalizující přítomnost napájení a gumová přezka pro sepnutí kabelů. Samostatným prvkem je kabel se zástrčkou do autozásuvky, ke zdroji se připojuje kulatým konektorem. Celý zdroj váží cca 500 g, je tak zhruba stejně těžký jako originální adaptéry, jeho rozměry jsou ale bohužel větší a uživateli zabere v tašce více místa.

Protože se jedná o univerzální zdroj, musí být kompatibilní s koncovkami různých výrobců notebooků. Tato kompatibilita je zajištěna zajímavým způsobem, kabel vedoucí ze zdroje k notebooku je zakončen osmipinovým konektorem se západkou, na který se pak nasazuje vybraná koncovka. Netradičně je vyřešen i problém odlišné výše napájecího napětí vycházejícího ze zdroje. Různé modely přenosných počítačů používají zdroje s odlišným výstupním napětím, u většiny univerzálních zdrojů proto musí uživatel zvolit napětí ručně přepínačem na těle zdroje. Adaptér od Belkinu si ale napětí určí sám v závislosti na zvoleném typu koncovky, uživatel tak jen vybere zakončení a není dále zatěžován nastavováním. Správnou koncovku lze vybrat podle přiloženého manuálu nebo muže uživatel využít průvodce na stránkách firmy Belkin. Kompatibilita s notebooky je velmi široká, zahrnuje všechny současné notebooky stejně jako starší modely. Výrobce zdroje navíc slibuje, že v případě nekompatibility dodaných koncovek s vašim notebookem bezplatně zašle správné zakončení (výjimku tvoří některé notebooky firmy Apple). Hlavním omezením se tak stává výkon zdroje, výrobce doslova říká že: „garantuje kompatibilitu s PC notebooky s úhlopříčkou pod 17" “. Větší notebooky používají výkonnější adaptéry a výkon zdroje by nemusel stačit. Na štítku zdroje je uveden příkon 69 W, v praxi ale není problém provozovat zdroj ani s některými notebooky, které se standardně dodávají s výkonnějšími 90W adaptéry, pouze dobíjení je potom pomalejší.
Zdroj navíc obsahuje ochranu proti přepětí se zárukou. Maximální částka plnění při "odpálení" notebooku je 50 000 Euro.

Univerzální cestovní adaptér Belkin je vydařeným produktem, výborná je kompatibilita s velkým množstvím notebooků stejně jako automatická volba výstupního napětí. Často cestující uživatele určitě potěší také napájecí USB, díky kterému nemusí nosit další zdroje pro jiná mobilní zařízení. Jediným výraznějším negativem tak zůstává větší velikost ve srovnání s originálními napájecími zdroji.

Doporučená cena tohoto univerzálního řešení je 2100 Kč bez DPH (2499 Kč včetně DPH).

Klady a zápory

+ široká kompatibilita s notebooky
+ automatická volba výstupního napětí
+ napájecí USB port

- větší rozměry

Foto galerie Univerzální cestovní adaptér Belkin

Příslušenství

Diskuse