Vodafone Mobile Connect USB - internet pro notebooky

29. 5. 2008 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jakub Doležal

Připojit se s notebookem na internet je ve velkých městech možné velmi často pomocí Wi-Fi. Ovšem za hranicemi měst je většinou radiové 'ticho'. Zde přichází ke slovu mobilní operátoři a jejich řešení. Každý na to jde trošku jinak, respektive využívá jiné přenosové technologie. V dnešním testu se podíváme, jak tento problém vyřešil Vodafone.

Vodafone Mobile Connect USB - internet pro notebooky

Vývoj technologie

Většina modemů se do notebooků připojovala pomocí PCMCIA či ExpressCard slotů. Do popředí se však v poslední době dostávají modemy s USB konektorem. Z hlediska kompatibility je to krok kupředu. Nevýhodou může být, že modem až příliš vyčnívá a může dojít k jeho poškození nešetrným pohybem. Z hlediska přenosových rychlostí je USB 2.0 se svými 480 Mbit/s více než dostatečné. Jediná technická vada na kráse u USB portu je maximální napětí 5V(±5%). Pokud totiž chceme větší vysílací výkon, musíme většinou zapojit externí zdroj.

Jakýkoliv modem pro mobilní připojení je vlastně „mobilní telefon“. První přenosné modemy byly mobilní telefony s podporou datových přenosů a daly se tak využít pro surfování či stahování mailů. Stačilo do notebooku nahrát vhodný software a spojit jej kabelem s telefonem. V současné době se tato vývojová větev rozdělila. Mobilní telefony(manažerské) tuto podporu stále mají a dále jsou to modemy, které jsou určeny pouze pro surfování.

Technologií datových přenosů je nepřeberné množství. Jejich použití je závislé na možnostech daného operátora. Zatímco u nás se plánuje velkým boom 3G sítě, v Japonsku už používají pouze síť nejnovější generace. Jednotlivé technologie se liší zejména maximální možnou rychlostí. V Evropě se letos zablýsklo na lepší časy, když byla poprvé vyzkoušena technologie LTE, která má teoretické maximum na (dnes) neuvěřitelných 326,4 MB/s.

Obsah balení

Pokud držíte v ruce kompletní balení, napadne vás nejprve, zda-li se nejedná o nějaké promo DVD od Vodafonu. Velikost obalu je totiž až nápadně podobná obalům na tato média. Po otevření krabičky na vás vykoukne modem, USB prodlužovací kabel a SIM karta. Vše je pevně usazeno v polstrování, takže během transportu nehrozí poškození. Nedílnou součástí každého zařízení je také instalační manuál. V podání Vodafonu je to stručný několikastránkový návod na instalaci a drobná nastavení.

Modem Huawei E172 svým tvarem připomíná rozměrnější flashku. Design je vcelku jednoduchý a vkusný. Bílému provedení dominuje logo operátora. Po obvodu se táhne tenká červená linka. Veškeré rohy jsou zaobleny. Krytka USB konektoru je spojena pomocí provázku se zbytkem modemu, takže nehrozí případná ztráta. Díky svým rozměrům cca 85x25x10 mm se s přehledem vejde i do kapsy u košile.

Spotřeba modemu se během testu pohybovala mezi 3-5 W v závislosti na činnosti. Nejvyšší hodnota byla během stahování. Teplota se od kraje modemu směrem k USB konektoru zvyšovala z 26˚C na 33˚C.

Instalace

Zprovoznění internetu zvládne snad každý. Stačí pouze zapojit modem do volného USB portu, nastavit druh operátora a instalační složku, veškeré zbylé instalační procedury se provedou samy. Poté se spustí program pro ovládání modemu. Na hlavní stránce se zobrazí dostupné připojení(modem vyhledá nejdostupnější technologii) a od uživatele pak stačí pouze zmáčknout tlačítko „Připojit“. Na Windows XP trvá tato operace cca 4 minuty. Aplikace od Vodafonu je určena pouze pro platformu Windows.

uživatelské rozhraní

Surfujeme

Po připojení se v oznamovací oblasti (u hodin) objeví ikona indikující aktivní připojení. Po krátké chvilce brouzdání na internetu snad každého zarazí jedna nepříjemnost - totiž rychlost připojení je někdy až příliš nízká. Menší obhlídka objeví jádro problému. Ačkoliv modem podporuje nové sítě 3G, společnost Vodafone zatím o této technologii pouze uvažuje. Na internet jste tedy připojeni přes EDGE. Maximální teoretická rychlost připojení je tedy 236,8 kbit/s. Nevýhodou EDGE stejně jako GPRS je závislost na síle signálu a vytíženosti daného vysílače. Mapu pokrytí hledejte na stránkách operátora.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Pro představu o rychlosti připojení jsem provedl dvě měření. První měření proběhlo pozdě v noci kousek od Jesenice u Prahy a druhé kolem desáté ráno v Praze ve Vršovicích. Výsledky posuďte sami. Mně osobně trvalo stažení souboru o velikosti 50 MB přes hodinu a půl.

Tarify

Firma Vodafone nabízí dva „internetové“ tarify. Pokud budete toto připojení využívat pravidelně, pak zvolíte „Připojení na stálo“. Zde platíte pouze měsíční paušál a nejste datově ani časově omezeni. Jediné omezení představuje tzv. FUP, což znamená, že při stahování dat ze zakázaných portů či pokud za daný měsíc překročíte 3 GB si operátor vyhrazuje právo vám snížit rychlost.

Druhou možností je tarif „Připojení na dlouho“, který je zejména pro občasné surfaře. Zde platíte dle množství dat, které stáhnete. Hranice jsou do 15 MB (200 Kč), do 45 MB (500 Kč), 45 MB a více(750 Kč). Fair User Policy je na tento tarif uplatněna také.

Malým háčkem je však nutnost pořízení SIM karty Vodafone s tarifem Odepiš za cenu 11,90 Kč měsíčně. S tímto tarifem můžete s Vodafone Mobile Connect posílat SMSky do sítě Vodafone za 0,42 Kč s DPH a do ostatních sítí za 1,79 Kč s DPH.

Na závěr pak přichází na řadu modem za „zvýhodněnou“ cenu 3977 Kč s DPH. Tato cena platí pouze při dodržení specifických podmínek po dobu 6 měsíců. Jinak vám může být doúčtován rozdíl cen.

Závěr

Vodafone Mobile Connect mne potěšil zejména svou velikostí a jednoduchostí instalace. Po zkušenostech s alternativním operátorem hodnotím tuto oblast známkou nejvyšší. Bohužel jsem typ uživatele, který si kromě mailů čte také novinky ze světa IT, občas něco stáhnu, neboli surfuji několik hodin denně. V tomto případě hodnotím rychlost připojení známkou nejhorší. I pod dojmem "rychlosti" EDGE si myslím, že cena za stálé připojení by mohla být nižší.

Příslušenství

Diskuse