Synology Disk Station DS409slim - schopný NAS

3. 11. 2009 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jaroslav Šíma

Počet počítačů v domácnostech se postupně zvyšuje a i běžní uživatele postupně naráží na problémy spojené se sdílením dat. Jednou z možností, jak zajistit sdílení souborů v malé domácí síti, jsou NAS zařízení. Tentokrát si představíme model od společnosti Synology, který může využít až čtyři 2,5'' disky a vyznačuje se proto úsporným provozem. Doporučená koncová cena za zařízení (bez harddisků) přitom činí téměř rovných 7500 Kč bez DPH.

Synology Disk Station DS409slim - schopný NAS

Základní popis

Počítačové sítě se stále častěji objevují i v běžných domácnostech a společně s nimi se objevuje i potřeba zpřístupnit některá data na všech počítačích a zařízeních která jsou k ní připojena. NAS (Network Attached Storage) zařízení jsou pro tento účel přímo stvořena, protože oproti klasickému počítači vyhrazenému jako souborový server nabízí nižší spotřebu, menší rozměry a především jednoduché ovládání, které umožní nastavit zařízení i běžnému uživateli.

Synology Disk Station DS409slim je síťové úložiště, které netradičně využívá čtyř 2,5" disků, rozměrově menší disky jsou výhodné pro svou menší hlučnost a především nižší spotřebu. V základním balení se disky nedodávají, je nutné si je dokoupit zvlášť, použít lze 2,5 modely s rozhraním SATA a kapacitou až 500 GB. Propojení do sítě zajišťuje gigabitový ethernet, zařízení dále nabízí dvojici USB portů, které lze využít pro připojení tiskárny, managementu zálohovací UPS a nebo externího disku, kapacitu zařízení lze dále rozšířit i pomocí externího eSATA portu.

Zařízení působí na pohled poměrně nenápadně, vděčí za to především menším rozměrům disků, které umožnily stlačit jeho velikost na 120 x 105 x 142 mm. Vzhledově vypadá NAS jako malá kostka, vnější části jsou vyrobeny z černého plastu, který se střídá v matném a lesklém provedení. Na přední straně jsou umístěny indikační diody označující stav zařízení, připojení sítě a aktivitu jednotlivých disků. Dopředu výrobce také umístil jeden USB port. Na levém boku se nachází dvojice tlačítek, jedno slouží pro zapnutí a vypnutí zařízení, stisknutím druhého lze zkopírovat obsah flashdisku připojeného do předního USB portu. Na zadní straně jsou pak umístěny výsuvné šuplíky pro uchycení jednotlivých disků, ty lze instalovat pouze do vypnutého zařízení, každý disk se do plastového rámečku upevní šrouby a poté zasune do zařízení. Vzadu se nachází také zbývající konektory – ethernet, druhé USB a eSATA, umístěno je zde i malé resetovací tlačítko. Chlazení zařízení zajišťuje ventilátor s průduchy na spodní straně.

Mechanické zpracování zařízení je na dobré úrovni, hmotnost bez pevných disků se pohybuje okolo 0,7 kg. Součástí balení je kromě samotného NAS také externí napájecí zdroj, návod pro uvedení do provozu, ozdobný podstavec, krátký propojovací UTP kabel (Cat.5e) a CD se softwarem a manuálem v PDF. Jak už bylo zmíněno, součástí standardní dodávky nejsou pevné disky.

Instalace a administrace

Po instalaci disků a připojení do sítě je nezbytné zařízení nastavit. Jak je v současné době zvykem, slouží pro administraci webové rozhraní, které se otvírá zadáním IP adresy internetového prohlížeče. Rozhraní je přehledné, má podrobné možnosti nastavení a především je kompletně v češtině včetně nápovědy, která popisuje funkci pro každou položku.

webové rozhraní

Při prvním nastavení je vhodné použít dodávaný software Synology Assistant, který umí zařízení v síti najít, zjistit jeho adresu a přejít do administrace. Později ho lze využít i pro rychlé připojení síťové jednotky.

Předtím, než lze začít zařízení používat, je nezbytné nastavit a naformátovat pevné disky. Zařízení podporuje propojen disků do RAID (polí), která mají ochránit data před poruchou disku, proto se nabízí několik možností konfigurace.

  • Základní – každý disk vystupuje nezávisle jako jedna jednotka
  • JBOD – spojí disky do jednoho velkého oddílu, v případě poruchy přijdete o část dat, která byla uložena na vadném disku
  • RAID 0 – data se ukládají střídavě na 2 disky, zlepšuje přenosový výkon, ovšem při poruše přijdete o všechna data, využít lze plnou kapacitu dvojice.
  • RAID 1 – na dvojici disků jsou ukládána stejná data, využitelná je proto pouze kapacita jednoho z nich, v případě poruchy jednoho zůstanou data uložena na druhém
  • RAID 5 – lze použít jen se 3 či 4 disky, v tomto nastavení vám bude k dispozici kapacita 2 či 3 disků, část každého disku je totiž vyhrazena pro kontrolní součet, pomocí kterého lze při výpadku jednoho disku chybějící data dopočítat. Výhoda při srovnání s RAID 1 je zřejmá - kapacita dostupná pro data uživatele i výkon pole je vyšší.
  • RAID 6 – lze požít se 4 disky, podobně jako u RAID 5 je část úložného prostoru vyhrazena pro kontrolní součet, výhodou je že lze data obnovit i při výpadku 2 disků, ovšem využitelná kapacita odpovídá také pouze 2 diskům.

V případě nastavení disků do RAIDu je prakticky nezbytné používat disky se stejnou kapacitou, pokud budou kapacity různé, je využitelná kapacita omezená tím nejmenším (pokud použijete jeden 80 GB model a tři 160 GB, bude se k nim v RAIDu přistupovat jako by se jednalo o čtyři 80 GB). Při použití JBOD nebo základního nastavení je kapacita použitých disků lhostejná.

Po nastavení disků lze přistoupit k ostatním prvkům administrace, možnosti nastavení jsou opravdu široké. Samozřejmostí je podpora pro SMB protokol, který se využívá pro sdílení souborů v místní síti, přistupovat je možné také prostřednictvím FTP, využít lze i NFS a iSCSI Target.

Přístup k jednotlivým složkám lze upravit nastavením přístupových práv uživatelů, v případě potřeby lze uživatele pro tento účel sloučit do skupin.

Zařízení ovšem není omezeno pouze na základní funkce souborového serveru, ale obsahuje i moduly pro další služby, v lokální síti lze využít iTunes server, případně nastavit DLNA pro domácí multimediální zařízení. Další části webového rozhraní jsou pojmenovány podle své funkce a jsou užitečné především pro přístup k zařízení z internetu.

Photo Station – vytvoří z vybraných obrázků jednoduchou webovou galerii, můžete tak zpřístupnit své fotografie i z internetu.

Audio station – zpřístupní prostřednictvím webového rozhraní hudební soubory, navíc je lze přímo přehrávat, pokud k zařízení připojíte USB reproduktory.

Surveillance Station – umožňuje ukládat na zařízení záznam z bezpečnostních IP kamer. Aplikace tak umožní centrální správu bezpečnostních IP kamer, konkrétně on-line náhledy, časový program nahrávání, prohlížení a správu nahrávek, volbu oblasti pro detekci pohybu a upozornění na narušení prostoru.

Download Station – umožní zařízení stahovat soubory z HTTP, FTP serverů, případně i BitTorrentu, navíc je zahrnuta i podpora pro oblíbený server Rapidshare. Činnost lze omezit nastavením maximální rychlosti nebo časového úseku kdy se mají soubory stahovat. Díky této službě může zařízení samostatně stahovat soubory přes noc nebo když nejste doma i bez asistence zapnutého počítače.

File station – webové rozhraní pro stahování a upload souborů, lze použít místo FTP severu, k dispozici je navíc lite verze vhodná pro některé mobilní telefony.

Web Station - pro některé uživatele může být zajímavá možnost hostovat na tomto síťovém úložišti webový server, zařízení dokonce podporuje php a MySQL databázi nebo šifrované HTTPS připojení.

Některé další funkce (např. mailserver) lze do zařízení doinstalovat po stáhnutí příslušného baličku z webu výrobce.

Mezi další zajímavosti patří možnost využití USB portů nejen pro připojení dalších disků, ale i síťové tiskárny nebo záložního UPS zdroje, dále časové zapnutí a vypnutí zařízení nebo oznámení změny stavu vybraných parametrů pomocí emailu.

Zkušenosti z provozu

Pro testovací účely bylo NAS vybaveno čtyřmi 2,5" disky s kapacitou 160 GB a rychlostí otáčení 5400 ot./min, jedna dvojice pocházela od společnosti Fujitsu (MHZ2160BH G2) a další dva byly od Toshiby (MK1652GSX).

Rozměrově menší disky mají výhodu ve své nízké hlučnosti, zařízení má navíc docela velký větráček, který se točí jen při větší zátěži (delší kopírování…) a není příliš hlasitý. Celkově tak není hlučnost zařízení v běžné obytné místnosti obtěžující, do ložnice si jej ale asi nikdo nedá.

Teplota disků se v provozu pohybuje okolo 35°C, takže jsou chlazeny dostatečně, o pár stupňů více se zahřívají při náročném kopírování, ale teplota nepřesáhne 40°C.

Kladnou stránkou 2,5" disků je i jejich spotřeba, při běžném provozu se příkon celého NASu pohybuje kolem 15 W, v zátěži vystoupala nejvýše na 20 W. Zde je patrný rozdíl oproti podobným zařízením s klasickými 3,5" disky, které jsou „žravější“, nehledě na servery v podobě klasického PC.

Provedli jsme i testy přenosové rychlosti, ta však do značné míry závisí na použitých discích, a proto lze výsledky brát jenom jako orientační. Pro testy bylo zařízení propojeno kabelem přímo s testovacím notebookem, aby se vyloučily vlivy ostatních prvků sítě. Měřila se průměrná rychlost při kopírování 1 GB souboru z ramdisku do zařízení a zpět za využití protokolů SMB a FTP.

Protokol SMB (čtení/zápis)

  • Standard (nezávislé oddíly) = 31,8/27,9,2 MB/s
  • JBOD = 30,0/32,1 MB/s
  • RAID0 = 38,3/33,6 MB/s
  • RAID1 = 28,6/29,9 MB/s
  • RAID5 = 36,7/28,9 MB/s
  • RAID6 = 33,2/20,7 MB/s

Protokol FTP (čtení/zápis)

  • Standard (nezávislé oddíly) = 54,7/9,3 MB/s
  • JBOD = 58,9/19,2 MB/s
  • RAID0 = 75,9/19,3 MB/s
  • RAID1 = 38,9/9,9 MB/s
  • RAID5 = 67,4/15,9 MB/s
  • RAID6 = 55,3/13,3 MB/s

Přenosová rychlost se liší v závislosti na konfiguraci disků, nejrychlejší je z pochopitelných důvodů RAID 0, dobrý výkon podává i RAID 5. Při přenášení velkých souborů prostřednictvím SMB protokolu (používá se pro běžné sdílení v lokální síti) tak může být rychlost skoro srovnatelná s externími disky připojovanými přes USB. V praxi je, zejména při práci s malými soubory, rozdíl výraznější. Vynikající výkon podává NAS překvapivě při čtení prostřednictvím FTP, tento protokol lze ovšem použít pouze ke kopírování, nikoliv pro přímý přístup a práci se soubory uloženými v zařízení.

Závěr

NAS zařízení Synology Disk Station DS409slim bez problémů zastoupí v nenáročném prostředí více než jen obyčejný souborový server. Dokáže publikovat jednoduchý web a díky pokročilým multimediálním funkcím ho lze plnohodnotně využít nejen v kanceláři, ale i pro nasazení v domácnostech. Výhodou řešení s 2,5 " disky je především nižší spotřeba elektrické energie a menší hlučnost (za elektřinu při non-stop provozu je to cca 600 Kč/rok oproti cca 7000 Kč/rok u velmi úsporného serveru), to je ovšem vykoupeno horším poměrem cena/kapacita. Zařízení má doporučenou koncovou cenu 7570 Kč bez DPH (9008 Kč s DPH), k ceně je navíc nutné přičíst náklady na pořízení pevných disků, které se v základu společně se zařízením nedodávají.

Distribuce v ČR: www.kobe.cz
Stránky výrobce: www.synology.cz

Foto galerie Synology Disk Station DS409slim

Příslušenství

Diskuse