Benq Joybee GP1 - přenosný DLP projektor

27. 10. 2009 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jiří Zima

Benq se přidal k dalším výrobcům a nabízí DLP projektor s LED posvícením a vysokou mobilitou. Matice před lampou má rozlišení 800x600 a mimo VGA a kompozitního vstupu projektor disponuje také USB konektorem. Výrobcem doporučená cena je mírně nad hranicí 10 000,- Kč bez DPH.

Benq Joybee GP1 - přenosný DLP projektor

Sledování filmů ve více lidech na displeji notebooku není zrovna to pravé. Ani velký 18,4“ notebook se svým TN panelem nenahradí obrazovku televizoru. Jenže televizor se přenáší poněkud špatně a pokud je někde volná bílá plocha, může jej nahradit projektor. Projektor také výborně poslouží, pokud je něco nutné prezentovat více lidem.

Popis zařízení

Benq Joybee GP1 je SVGA DLP projektor určený k přenášení. Jeho půdorys je podobný obalu od DVD. Výrobce zvolil kombinaci černé a bílé v lesklém provedení. Černý je projektor pouze shora – zde se nachází korekce zaostření a několik modře podsvícených dotykových senzorů, pomocí kterých se projektor nastavuje.

Otvory chlazení jsou umístěny zepředu a zezadu kolem konektorů s tím, že ventilátor je v přední části a projektor se zvládá uchladit i v případě, kdy jsou zadní otvory ucpané.

Napájecí adaptér se připojuje na pravém boku a jde o klasický 90W napájecí adaptér dodávaný k notebookům (fungoval například s notebookem od ASUSu). Samotný projektor sice váží příjemných 563 g, ale adaptér s kabeláží navyšuje hmotnost o dalších 517 g a jeho rozměry jsou přibližně poloviční proti projektoru.

Výrazné usnadnění při montáži v místnosti představuje díra na spodku určená k připevnění na běžný stativ ke kameře nebo fotoaparátu. Pokud žádný stativ není k dispozici, poslouží aspoň šroubovací nožička, kterou lze projektor naklopit, aby obraz mířil výš.

Vstupy a výstupy

Zde se dostávám k prvnímu nedostatku projektoru. Všechny vstupy jsou totiž v jednom speciálním tenkém konektoru a k jejich vyvedení se nejdřív musí připojit dodávaná redukce. Zde jednoznačně vidím nevýhodu, pokud se kabelová redukce opotřebuje a bude třeba sehnat novou (obávám se, že u tohoto typu zboží to bude nejen drahé, ale možná i velmi problematické).

Ze speciálního konektoru v redukci vedou několik cm dlouhé kabely s třemi cinch vstupy (kompozitním obrazem a stereofonním zvukem) a jeden delší (přibližně 30 cm) kabel s VGA konektorem. Zde se dostávám k druhému problému. Kabel je velmi krátký, takže v mnoha případech se budete muset při rozmisťování zařízení výrazně omezit, nebo si budete muset dokoupit prodlužovací kabel. Kabel končí koncovkou typu „samice“, a nelze tedy použít kabely, které se přibalují k stolním LCD panelům.

Zvukové vstupy fungují pro kompozitní signál i VGA a přehrávají se pomocí integrovaného reproduktoru. Vzadu je na projektoru 3,5mm stereofonní jack, ke kterému lze připojit externí reproduktory (interní se po připojení vypne).

Schopnosti obrazových vstupů

Nativní rozlišení matice je SVGA, tedy 800x600. Přesto je někdy potřeba zapnout i jiné rozlišení, takže je dobré, když si projektor poradí i s něčím větším. Velmi mile mě překvapilo, že si dokáže poradit nejen s klasikou jako 1024x768 a 1280x1024, ale také s 16:10 rozlišením 1280x800, kde dokonce sám přepíná poměr stran. Problém nenastal ani s poměrem stran 16:9, u kterého jsem testoval rozlišení 1280x720 a 1366x768. Podpora širokoúhlých rozlišení mě překvapila, protože je stále na trhu spousta stolních LCD panelů, které sice jsou širokoúhlé, ale přes VGA nepochopí žádné jiné širokoúhlé rozlišení než to nativní.

Přepočítávání vyššího rozlišení na nativní funguje výborně. Když jsem klonoval z notebooku rozlišení 1280x800, bez problému šlo přečíst všechny texty v operačním systému.

V případě kompozitního vstupu projektor sám nerozpozná, jaký má obraz poměr stran, ale to je dáno typem přenosu.

Třetí možností je USB vstup. Z USB klíčenky je možné prohlížet fotky a přehrávat audio/video soubory. V případě videa jsou velmi omezené možnosti, a tak v dnešní době MPEG4 prakticky nejde přehrát nic, co by nebylo překonvertované dodávanou aplikací. Z toho důvodu vidím USB vstup spíš jako zajímavost než doopravdy použitelnou vlastnost.

Ovládání a menu

Veškerá ovládací tlačítka jsou viditelná i ve tmě, protože jsou modře podsvícená. Pokud je k projektoru připojený napájecí adaptér, tak neustále bliká tlačítko vypínače. Po stisku se rozsvítí nastálo a během několika sekund začne promítání obrazu.

Tlačítka jsou řešena dotykovými senzory a jejich stisk je velmi nejistý. Navigace v menu tak bez přibaleného dálkového ovladače může být velmi deprimující.

Menu je přeloženo do většího množství jazyků, mezi kterými nechybí čeština.

foto

První záložka nabízí korekce barev podle stěny, nastavení poměru stran (v případě VGA vstupů stačí nechat na automaticky), korekci lichoběžníkového zkreslení, základní doladění vstupního signálu a digitální zoom.

Automatická korekce lichoběžníkového zkreslení funguje překvapivě dobře a po změně pozice se obraz přednastaví podle stěny do dvou sekund. Korekce se provádí softwarovou úpravou obrazu. Pokud je tedy vypnutá, je obraz nejostřejší.

foto

Digitální zoom umožňuje plynulé přibližování a posun výřezu obrazu.

foto

Druhá záložka obsahuje nastavení ovlivňující jas, kontrast a barevné podání. Jas nenastavuje svítivost diod, ale pouze ztmavuje obraz krystaly v matici, takže výsledek není příliš dobrý. Ve výsledku se mi více osvědčila korekce v nastavení grafické karty.

foto

Na třetí záložce lze vypnout automatické prohledávání vstupů, což je záležitost, která asi většinu uživatelů nebude zajímat. Užitečnější může být zobrazení testovacího vzorku kvůli doostření.

foto

Čtvrtá záložka umožňuje změnu jazyka, nastavení umístění projektoru a zapnutí šetřících časovačů. Nastavení umístění je vhodné v případě, kdy je projektor upevněn například ke stropu vzhůru nohama (otočení obrazu), nebo když je projekční plátno mezi projektorem a divákem (převrácení obrazu).

foto

Hlasitost výstupu lze měnit i přímo z menu, ale není to příliš rychlé, ani pohodlné.

foto

Poslední záložka má pouze informativní charakter. Na obrazovce se ukáží základní parametry obrazu a lze z této obrazovky přejít na zobrazení nápovědy.

Spotřeba a hlučnost

Při promítání má napájecí adaptér projektoru příkon 52-60 W. Přesto se po připojení menšího 65W adaptéru se stejným napětím projektor nechtěl probudit ze stand-by režimu a musí se používat přibalený 90W.

Chlazení je jednou ze slabin projektoru. Je dle mého názoru hlučnější i proti jiným projektorům a je přibližně na úrovni výkonného herního notebooku při plné zátěži. Ale při sledování filmů to není tak hrozné, protože zvuky filmu to většinou přehluší (pokud nejde o film, kde se převážnou část stopáže mlčí).

Diody se evidentně nezahřívají tolik, jako klasické lampy, protože po vypnutí projektoru tlačítkem se ihned vypíná i ventilátor, zatímco u běžných projektorů ventilátor běží někdy i v řádu minut.

Kvalita zobrazení a životnost

Výrobce udává kontrast 2000:1 (předpokládám, že jde o dynamický kontrast) a svítivosti 100 ANSI lumen. Svítivost je tedy 10-20x nižší než v případě velkých projektorů. Na druhou stranu většinou stačí zatáhnout žaluzie a obraz je čitelný i ve dne a při noční projekci svítí víc než dost. Také kontrast je překvapivě dobrý.

Jednou z výhod LED technologie je vyšší životnost. Výrobce uvádí 20 tisíc hodin. U velkých projektorů se životnost pohybuje od 2 do 5 tisíc hodin.

Závěr

Malé projektory s diodami místo lampy jsou zajímavou možností pro domácí uživatele, kteří by si rádi užili projekci s úhlopříčkou větší, než mohou nabídnout televize v dostupné cenové relaci. Dokonce i obávaná svítivost není velkým problémem, pokud není zamýšlena projekce v prosvětlené místnosti za poledního slunce.

Benq Joybee GP1 se může pochlubit propracovanými možnostmi nastavení a snadnou obsluhou. Mezi nevýhody lze naopak zařadit speciální konektor a mírně vyšší hlučnost.

Výrobcem doporučená koncová cena činí 10 770,- Kč bez DPH (12 816,- Kč s DPH).

Foto galerie Benq Joybee GP1

Příslušenství

Diskuse