D-Link DIR-825 Wifi/GLAN router

18. 8. 2009 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jiří Zima

Do nabídky D-Linku přibyl nový router s podporou gigabitové sítě a Wi-Fi v pásmech 2,4 GHz i 5 GHz. Mimo podpory Wi-Fi standardů A, B a G jsou podporovány také standardy Draft-N 1 a Draft-N 2 pro přenosové rychlosti na 100 Mbit/s. Zařízení je v prodeji za koncovou cenu okolo 2 500,- Kč bez DPH.

D-Link DIR-825 Wifi/GLAN router

Popis zařízení

Vzhled routeru DIR-825 je téměř shodný s před rokem recenzovaným D-Link DIR-655. Opět jde o bílou krabičku s černým pruhem po stranách a modře podsvícenými indikačními diodami. Jak už to tak bývá, diody svítí velmi intenzivně a v noci dokážou osvítit „půl místnosti“.

Na zadní stranu se připojují dvě přibalené anténky a dále zde jsou 4 konektory GLAN (1 Gbit/s) a 1 WAN, konektor pro napájecí adaptér, tlačítko reset a USB port. Ten tentokrát neslouží jen k automatické konfiguraci. Lze do něj ještě připojit 3G modem a internetové připojení sdílet mezi počítače v lokální síti. Takový modem bohužel při recenzování nebyl přítomen.

K zařízení je v krabici dále přibalen UTP kabel, plastový stojan, napájecí adaptér, CD a dokumentace.

Webové rozhraní

Konfigurační rozhraní je stejné jako v případě minule recenzovaného kusu a stejná je ve větší míře také nabídka voleb. Budu se tedy věnovat pouze těm možnostem nastavení, které jsou zde odlišné.

Wi-Fi-nastaveni

Hlavní rozdíl je v konfiguraci Wi-Fi. Zařízení se chová jako dvě samostatná AP a pro každé pásmo lze vybrat, které standardy mají být podporované (B, G a Draft-N1 pro 2,4 GHz a A a Draft-N2 pro 5 GHz). U každého lze také samostatně nastavit úroveň zabezpečení – na výběr je nezabezpečený chod, WEP, WPA/WPA2 a podnikové WPA/WPA2 (vyžaduje radius server).

Oddělené nastavení se týká vysílacího výkonu a v případě, že žádné zařízení jedno z pásem nevyužívá, můžete jej úplně vypnout.

pripojeni-k-internetu

Druhý rozdíl se týká nastavení připojení k internetu. Zde je možné zvolit 3G USB Adapter. Následně se objeví volby pro zadání země, ISP, jména/hesla, čísla k vytáčení a jména přípojného bodu.

Praktické zkušenosti s Wi-Fi

K testování posloužil notebook Lenovo ThinkPad T400s, který je vybaven Wi-Fi modulem Intel 5300AGN. Tento modul podporuje všechny standardy jako router a umí pracovat v obou frekvenčních pásmech. Při použití Draft-N v 5GHz pásmu byla reálná rychlost přenosu 35 Mb/s, pokud byl router ve stejné místnosti. Přibližně přes dvě zdi slabší zdi byla rychlost stále kolem 25-30 Mb/s.

V pásmu 2,4 GHz jsou rychlosti velmi podobné. 5GHz pásmo by však mělo poskytovat větší odolnost proti rušení (především ve městech je mnoho 2,4GHz sítí blízko sebe).

V souvislosti s testováním 5GHz pásma jsem narazil na zajímavý problém. Některé notebooky jsou vybaveny sice Wi-Fi modulem, který jej sice podporuje, ale nemají potřebné antény, takže je možné chytit Wi-Fi signál jen velmi blízko routeru.

Závěr

Jde o moderní zařízení s podporou nejnovějších standardů. Potěší kombinace rychlé Wi-Fi s gigabitovou sítí. Praktické využití si tento router může najít i v těch místech, kde už je frekvenční pásmo příliš zarušené.

Koncová cena DIR-825 se v maloobchodě pohybuje okolo 2 500,- Kč bez DPH (2 975,- Kč s DPH).

Foto galerie D-Link DIR-825

Příslušenství

Diskuse