D-Link DIR-855 - Wi-Fi router s displejem

20. 10. 2009 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jiří Zima

Na trhu je spousta routerů, které by člověk od sebe ani nerozeznal. Ten dnes recenzovaný je však poznat na první pohled, protože se liší vestavěným informačním LED panelem. Ani ostatní vlastnosti nejsou špatné. Poradí si s gigabitovým ethernetem a všemi běžně používanými standardy Wi-Fi v 2,4GHz a 5GHz pásmech. Jeho doporučená koncová cena přesahuje 5000,- Kč bez DPH.

D-Link DIR-855 - Wi-Fi router s displejem

Popis zařízení

Vzhled se nijak neliší od toho, na co jsme u D-Linku zvyklí. Je to bílá krabička s lesklým černým lemem, na kterém jsou zepředu umístěny výrazné modré indikační diody. Vzadu je pak klasická výbava v podobě konektorů na dvě (přibalené) antény, jednoho USB (konfigurační data, 3G modem), gigabitového WAN a čtyř GLAN.

S výjimkou displeje navíc se tento model nijak neliší od dříve recenzovaného D-Link DIR-825, takže se budu věnovat pouze záležitostem okolo možností tohoto displeje.

K zařízení je v krabici dále přibalen UTP kabel, napájecí adaptér, CD a dokumentace.

Informační displej

Ihned po připojení napájení se displej aktivuje a zobrazí jednoduchý obrázek, který zůstává po dobu, než se dokončí základní inicializace.

foto

Po určitém čase displej zhasne a router zůstává v pohotovostním režimu. K opětovnému rozsvícení poslouží dvě tlačítka pod ním. Pomocí těchto tlačítek se lze pohybovat napříč roletovým menu. Jejich funkce se ukáže při stisku jednoho z nich.

foto

Prostředí je kompletně v angličtině, ale předpokládám, že zde to velký problém nebude.

Informace o zařízení

foto

První sekce nabízí základní informace o routeru a jeho nastavení. Informační nabídky jsou rozděleny do čtyř sekcí (základní, internet, drátová a bezdrátová).

foto

V těchto položkách se skrývají užitečné údaje při konfiguraci nových zařízení (často se mi například stává, že zapomenu IP adresu do administrace).

foto

foto

Velmi praktická mi připadá možnost zobrazit adresy zařízení připojených na jednotlivých LAN portech. U jednoduchých instalací je to zbytečnost, ale pokud už nevíte, kam který kabel patří, tak se to může hodit.

foto

foto

Wi-Fi část pracuje ve frekvenčních pásmech 2,4 GHz a 5 GHz. Obě pásma zpracovává zařízení odděleně, a tak mohou mít samostatná nastavení.

Další volby menu

foto

Další sekce umožňuje zobrazit zatížení sítě pro jednotlivé části, takže lze zjistit, kdo v síti vytěžuje připojení nejvíce.

foto

Ne každý uživatel je schopný nakonfigurovat Wi-Fi připojení, přestože v moderních systémech už je to relativně jednoduché. Zde se snaží D-Link podat pomocnou ruku a podporuje technologii WCN, díky které stačí v operačním systému zadat jen PIN routeru a spojení se nakonfiguruje samo (Wifi Protected Setup).

foto

Jednou z posledních možností displeje je zobrazení data a času nastaveného v administraci.

Webové rozhraní

Napříč produktovou řadou D-Link routerů se drží jednotné webové rozhraní. Možnosti jsou u tohoto modelu stejné jako u modelu DIR-825, který jsem zmínil na začátku. Pokud si chcete vyzkoušet webové rozhraní nanečisto, můžete využít emulátor na stránkách výrobce.

Závěr

Přidání displeje má několik výhod a sdělení základních informací bez nutnosti zapínat další počítač je určitě přínosem. D-Link DIR-855 si dokážu představit tam, kde se často mění síťová infrastruktura, případně připojují nová zařízení. Zde se výhody displeje užijí. Určitě by byla škoda takové zařízení schovávat někam za stůl.

V souvislosti s displejem mě ovšem také napadá, zda by nešel využít ještě víc. Docela by se mi líbilo zařízení, kde by šlo nastavení mimo čtení také měnit. Neočekávám kompletní škálu voleb, ale aspoň ty základní jako nastavení klíčů, vypnutí Wi-Fi a podobně. Předpokládám, že časem se něco takového objeví a nedivil bych se ani, kdyby šlo o nástupce dnes recenzovaného modelu.

D-Link DIR-855 má doporučenou koncovou cenu 5381,- Kč bez DPH (6403,- Kč s DPH) a je na něj standardní dvouletá záruka.

Foto galerie D-Link DIR-855

Příslušenství

Diskuse