HP Docking Station - dokování pro notebooky Compaq/EliteBook

6. 1. 2009 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jiří Zima

Měli jsme možnost otestovat nejlevnější dokovací stanici pro notebooky HP. S ní je možnost získat podstatně větší množství konektorů, než má notebook na sobě, a možnost pohodlného připojení periferií. Obsahuje veškeré základní konektory od sériového a paralelního portu až po DVI výstup s podporou dual-link. Cena tohoto zařízení se pohybuje pod 2500,- Kč bez DPH.

HP Docking Station - dokování pro notebooky Compaq/EliteBook

Notebook bude vždy z pohledu ergonomie kompromisem a pořádnou klávesnici s velkým LCD monitorem nemůže nahradit. Ti profesionálové, kteří z nějakého důvodu nechtějí kupovat jen kvůli tomu stolní počítač, připojují potřebné externí periferie k notebooku. Kdo si však zkoušel několikrát za den připojit a odpojit najednou napájení, výstup na monitor a další tři až čtyři USB, ví, že to není nejpohodlnější ani nejrychlejší.

Pro takové případy je ideální volit notebook s možností připojení dokovací stanice. Potom totiž stačí všechna zařízení připojit do ní. V případě potřeby se notebook pouze nacvakne do doku a není nutné k němu připojit ani jediný další kabel. Dokovací stanice pak zpravidla nabízí i mnohem více rozhraní a zároveň je má lépe umístěná, aby kabely netrčely ze všech stran.

Dnes recenzovaná dokovací stanice je kompatibilní se všemi novými notebooky Compaq řady B a EliteBook řady P a W (vyjma 12“ modelů 2xxx). Co se týká obměny dokovacích stanic, je HP velmi konzervativní. Díky tomu lze tuto dokovací stanici použít i se staršími modely ob několik generací. Jmenovitě jde o 6910p, 8510p, 8510w, 8710p, 8710w, 6510b, 6710b, 6715b, nc4400, nc6320, nc6400, nc8430, nw8440, nw9440, nx6325, nx7400, nx9420, tc4400, nc4200, nc6120, nc6220, nc8230, nw8240, nx6125, nx8220 a tc4200. Mimo některých ultra-mobilních notebooků (s vlastními stanicemi) je tedy možné připojit prakticky libovolný HP notebook vybavený dokovacím konektorem, který není starší než přibližně 3-4 roky.

Obsah balení

Celý komplet je zabalen v krabici o rozměrech 38 x 25 x 12 cm. V jejích útrobách je v igelitu zabalena vlastní dokovací stanice, tři „příručky“, CD s manuálem a 150 W napájecí adaptér. Veškerá tištěná dokumentace je prakticky k ničemu. V jedné příručce jsou zmíněny všechny volitelné doplňky pro notebooky HP, v druhé jsou informace o světové záruce a třetí je jen jakýmsi rychlým mnohojazyčným návodem, jak se ke stanici notebook připojuje (to lze ovšem pochopit i ze dvou samolepek na vlastním zařízení). Přibalené CD obsahuje uživatelskou příručku; v případě, že v menu CD zvolíte češtinu, uživatelská příručka bude ve slovenštině. Je to zvláštní, ale problém to pro nikoho nejspíš nebude.

Tatu dokovací stanici lze koupit ve 2 variantách - se 120W a 150W adaptérem, který je doporučován k výkonnějším notebookům řady W. My jsme testovali variantu s větším, 150W adaptérem, jehož velikost mne opravdu překvapila. Není totiž o moc menší než vlastní dokovací stanice a navíc jeho 150 W výkonu je vykoupeno hmotností kolem 1 kg. Na druhou stranu dokovací stanice je od toho, aby všechen svůj čas trávila na jednom stole, takže větší adaptér není žádným nedostatkem.

Popis zařízení

Stanice je menší, než jsem očekával. Na šířku zabírá přesně 28 cm. V případě, že do ní připojíte notebook, celek vám zabere na stole o 8,5 cm více do hloubky.

Vzhled je sladěn s nejnovějšími modely notebooků HP. Tělo je z černého tvrdého plastu a hlavní část má ze dvou stran navíc kovový kryt světle šedé barvy. Stanice působí elegantním a vkusným dojmem. Z vrchu jsou přístupná dvě tlačítka. První je na levé straně a nahrazuje vypínač na notebooku (není tak nutné notebook otvírat). Na druhé straně je tlačítko pro odpojení. To funguje čistě mechanicky – odsune přidržující úchyty a vytlačí nahoru výstupky, které notebook zvednou. Obě tlačítka mají azurové diody – ta vlevo přesně kopíruje diodu zapnutí na notebooku a ta druhá svítí v případě, že je notebook připojen.

Na zadní straně se nachází prakticky všechny základní konektory, které lze najít na stolním počítači. Tedy i takové, které už by se na notebooku hledaly marně. Postupně z kraje to jsou dvě USB, konektor pro připojení napájení, LAN, analogový modem, DVI-D, VGA, paralelní a sériový port, dva PS/2 konektory pro připojení klávesnice a myši, vstup a výstup zvukové karty, konektor pro komunikaci s HP stojanem na monitor a zdířka zámku Kensington.

Na zadní straně je USB konektorů poněkud málo. Dva další jsou proto ještě umístěny na levém boku s tím, že jeden z nich je napájen i bez notebooku. To považuji za velmi šikovné například k nabíjení moderních mobilních telefonů.

Proti některé konkurenci potěší dva PS/2 konektory místo jednoho, naopak mi tu chybí některé moderní konektory jako třeba eSATA. Též zvuková karta by si zasloužila aspoň S/PDIF výstup prostorového zvuku.

Stanice je připravena pro montáž zámku, který však není v základním balení. Zamknutí slouží ke znemožnění odpojení notebooku. Od konkurenčních dokovacích stanic jsem k těmto zámkům spíše skeptický, ale nemám možnost vyzkoušet, jak by se chovala tato stanice.

Zkušenosti z používání

Dokovací stanice mám rád. Stejně jako jsem vystřídal mnoho notebooku, vystřídalo se mi na stole i vícero dokovacích stanic. Mám už proto větší přehled, na co si dát pozor, a pokusím se zde poukázat na reakci stanice v určitých, více či méně typických situacích při běžném používání.

Některé konektory na dokovací stanici mají veškerou řídící logiku už přímo v notebooku. To znamená, že stanice funguje i v případě, kdy k ní není připojené napájení. Při vypnutém napájení jsem zkoušel funkčnost VGA, DVI a sériového a paralelního portu. Zdá se to částečně jako zbytečnost, ale hodí se to v případě, že například vypadne napájení. Notebook se nebude muset oddokovat a není velké riziko, že by došlo k samovolnému restartu operačního systému.

Stanici jsem dostal se 14“ notebookem HP EliteBook 6930p. Po zadokování je poloha notebooku stabilní a je potřeba opravdu silně zatlačit na levý nebo pravý kraj, aby se nějak hnul. Lze tedy pohodlně používat i klávesnici notebooku. Díky stanici je navíc notebook příjemně nakloněný, takže se na něm dokonce takto pracuje lépe. Náklon je stejný jako v případě připojení cestovní baterie. Ostatně před připojením ke stanici není nutné baterii odpojovat – má na sobě výřez, aby nepřekážela.

Jedna z výhod dokovací stanice je v možnosti připojit dva monitory současně (většina business notebooků stále disponuje jen VGA konektorem). Samozřejmě s tím, že jeden bude připojen digitálně pomocí DVI a druhý analogově pomocí VGA. Už se sice objevují první vlaštovky s dvěma digitálními výstupy, ale HP se to zatím netýká. Předem bych upozornil, že HP nemá žádnou pokročilejší správu profilů výstupu grafické karty. Je proto nutné využít buď možností integrovaných v systému (ve Vistě i v XP prakticky nulové), nebo ovládací utility grafické karty – v mém případě Intel GMA X4500MHD.

S trochou štěstí se po prvotním nastavení bude nastavení monitorů automaticky přepínat už od systému. Pokud však po cestě někde připojíte i samostatně nějaký jiný monitor, šance, že se vám oba monitory po zadokování správně aktivují, je znatelně nižší. Další problém pak přichází, pokud máte sekundární monitor vlevo od primárního. Počítejte s tím, že něco takového si systém téměř jistě nezapamatuje. V takovém případě přichází na řadu utilita od výrobce grafické karty. V ní si lze všechny profily ručně nastavit a uložit. Vyvolat se pak dají buďto ikonou v tray liště u hodin nebo pravým tlačítkem myši na plochu. Není to sice tak pohodlné, ale je to mnohem lepší možnost, než lézt do konfigurace v systému.

K DVI-D výstupu by bylo dobré zmínit, že je nutná podpora v notebooku. Dual-link režim vyžaduje notebook s lepší dedikovanou grafickou kartou. Minimálně single-link výstup je na všech modelech, jejichž název končí číslicí 30, funkční. U všech starších generací však platí, že modely Compaq B a Compaq nx podporu DVI vůbec nemají. DVI výstup je pak v dokovací stanici zcela ignorován.

Ačkoli na stolních počítačích jsou PS/2 porty aktivní jen se zařízením, které do nich bylo připojeno při zapnutí, na notebooku fungují v režimu hot-plug. Lze tak manipulovat s periferiemi stejně jako u USB.

Závěr

HP Docking Station je standardní dokovací stanicí s plnohodnotnou konektorovou výbavou. Dobré konstrukční provedení je spojeno s pěkným vzhledem, který podporuje celkovou stylovost nových notebooků řady EliteBook a Compaq (B). Je výborné, jak kompatibilní mezi sebou notebooky HP jsou, že je možné stanici využít s velkým množstvím modelů včetně těch dnes už relativně zastaralých. V nabídce jsou i další typy stanic, které dále rozšiřují funkcionalitu této – nabízí navíc například šachtu UpgradeBay, do které můžete vložit optickou mechaniku či disk ze šachty notebooku. Pro většinu lidí však je primární úlohou dokovací stanice ušetřit si čas s připojováním jednotlivých konektorů. Na to tento základní model bohatě postačuje.

Doporučená koncová cena dokovací stanice je 2490,- Kč bez DPH (2 964,- Kč s DPH) a je na ní poskytována standardní záruka v době trvání 1 roku (2 roky jsou pouze při nákupu jako fyzická osoba bez uvedení IČ), která lze stejně jako u notebooku prodloužit CarePackem notebooku (pokud nejde o CP notebook only). Záruku na stanici lze uplatnit ve stejných autorizovaných střediscích jako na notebook.

Příslušenství

Diskuse