HP USB Docking Station - univerzální dokovací stanice

24. 3. 2009 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jiří Zima

HP se přidalo k dalším výrobcům a nyní nabízí dokovací řešení i pro notebooky bez dokovacího konektoru. Nabízí veškerou základní výbavu v podobě několika USB, LAN, audio konektorů a možnosti připojit externí monitor prostřednictvím DVI nebo VGA. Doporučená koncová cena řešení se vešla pod 3000,- Kč bez DPH.

HP USB Docking Station - univerzální dokovací stanice

Obecně platí, že za notebooky s dokovacím konektorem se většinou musí pěkně připlatit. V poslední době se výrobci rozhodli nabídnout řešení i pro notebooky, které k dokování nejsou připraveny. Takové řešení se připojuje přes standardní rozhraní USB a s určitým omezením se snaží nabídnout to samé, co běžné dokovací stanice.

U HP je toto řešení cíleno na small-business segment, tedy konkrétně na řadu Compaq S. Ta totiž na rozdíl od řad Compaq B, EliteBook a Pavilion žádným dokovacím konektorem nedisponuje.

Základní popis

Zvolený minimalistický vzhled laděný do černé barvy odpovídá vzhledu zmíněné řady Compaq S. Černý „kvádřík“ není ani na šířku větší než 12“ notebooky a jeho hmotnost 324 g vybízí i k občasnému přenášení. Dokovací stanice využívá vlastní napájení prostřednictvím kompaktního 20W napájecího adaptéru. Ten i s kabeláží a USB kabelem pro připojení dokovací stanice k notebooku váží 210 g.

Propojovací kabel není napevno a jde o klasický USB kabel používaný například u tiskáren a skenerů. Ten se ke stanici připojuje jako jediný zepředu. Na notebooku je možné využít libovolného USB konektoru, ale v systémech Windows je lepší používat jen jeden. S připojením na jakýkoli jiný je totiž znova nutné nechat proběhnout instalaci ovladačů.

Ostatní konektory jsou všechny umístěné na zadní straně. Postupně je tu napájecí konektor, 4 USB (ve dvou řadách), obrazové výstupy VGA a DVI, 100Mbit LAN, audio vstup i výstup a zdířka zámku Kensington.

Přes USB samozřejmě není ani možné notebook nabíjet. To beru upřímně jako jednu z největších nevýhod těchto USB řešení. V případě, že se počítá s užitím na jedné konkrétní řadě notebooků, bylo by příjemné, kdyby byla stanice napájena standardním adaptérem a vedle USB by se ještě k notebooku připojil kabel s napájením (formou průchodky přes stanici). Žádného podobného způsobu však zatím nevyužívají ani konkurenční řešení.

Instalace

Jediné CD přibalené v krabici kupodivu neobsahuje ovladače. Ty však ani nejsou potřeba, neboť si je zařízení nosí přímo v sobě. Pokud nejsou ovladače nainstalovány, hlásí se dokovací stanice jako přenosný disk, ze kterého stačí spustit instalační program. Instalace trvá jen malou chvíli a nevyžaduje žádný restart. Jakmile doběhne, je ihned možné připojit jednotlivá zařízení. Ovladače se týkají především obrazových výstupů, neboť ostatní zařízení lze používat i s ovladači standardními, které jsou přímo v systému.

Grafickou část obsluhuje čipová sada DisplayLink, která je ostatně použita i ve všech konkurenčních řešeních a jde v podstatě o jediný rozumný způsob, jak připojit monitor pomocí USB. Ačkoli jsou přítomny dva obrazové výstupy, není možné na každém z nich zobrazit jinou část plochy. Oba zobrazují vždy stejný obraz.

V případě aktualizací je možné využívat univerzální ovladače přímo ze stránek společnosti DisplayLink. Ty dodané se zařízením však obsahují i podporu rozhraní Aero, takže aktualizace pravděpodobně nebudou potřeba.

Vestavěné ovladače lze použít pouze pod systémy Windows Vista a XP. V případě MacOS X je možné zařízení také používat, ale grafický ovladač od DisplayLink je pouze v beta verzi, která zatím nepodporuje akceleraci 3D (v poslední době však byla přidána akcelerace 2D a videa). Pod Linuxem není grafická jednotka podporována vůbec.

Zkušenosti

Z použití čipové sady DisplayLink vychází i určitá omezení shodná s konkurenčními řešeními Toshiba Dynadock DVI a Sony VAIO VGP-UPR1. V první odkazované recenzi lze najít podrobnější popis obsluhy grafických výstupů (kapitola: Implementace grafického rozhraní v dynadock).

Neboť jde již o třetí prakticky shodné zařízení, nebudu tentokrát zabíhat do detailů. Ve zkratce je možné říct, že veškerý obraz při zapnutém rozhraní Aero generuje primární grafická karta, ve které se vytvoří virtuální plocha následně komprimovaně přenášená na monitor připojení do stanice. Není tedy po technické stránce problém ani s přehráváním videa a ani se spouštěním aplikací využívajících 3D.

Připojený monitor ke stanici je možné využít ve třech režimech. Buď je možné klonovat obraz primárního monitoru, nebo pracovat v režimu rozšířené plochy jako sekundární monitor, případně vypnout všechny ostatní obrazovky a pracovat jako jediný, primární monitor.

USB sběrnice výrazně limituje rychlost přenosu, takže v případě videa sice je možné přehrávat filmy v SD kvalitě (DVD a jeho ripy), ale HD filmy již USB neutáhne, což se projevuje znatelně trhaným obrazem. U 3D aplikací záleží čistě na velikosti překreslovaného obrazu. Práce v 3D modelovacích programech není problémem, ale závodní hru z první osoby není možné plynule hrát ani v rozlišení 800x600.

Při běžné práci ve Windows rychlost USB nijak výrazně nelimituje. Okna se přesouvají bez větší trhanosti a jediný zádrhel představují videa na webových stránkách přehrávaná pomocí technologie Flash. Při celoobrazovkovém režimu se v rozlišení 1680x1050 překresluje video přibližně 5-10x za sekundu.

Závěr

HP USB Docking Station je prakticky identickým řešením v porovnání s jinými univerzálními dokovacími stanicemi, které už prošly naší redakcí. Nabízí stejné možnosti a trpí stejnými nedostatky. Koho však nebaví na pracovišti zdlouhavě připojovat externí monitor (maximálně s rozlišením 1680x1050, případně 1600x1200), klávesnici, myš a reproduktory, může být s tímto zařízením spokojen. Je jen potřeba brát v potaz nedostatky dané omezenou rychlostí USB sběrnice. Ty se projevují při rychlém překreslování větší části obrazovky. Pokud jde však především o standardní kancelářskou práci, tyto nedostatky nejsou relevantní.

Doporučená koncová cena zařízení činí 2650,- Kč bez DPH (3154,- Kč s DPH). Záruka má délku trvání pouze jeden rok v případě nákupu na IČ. Pokud se nákup řídí občanským zákoníkem (fyzická osoba) platí standardní záruční lhůta 2 roky.

Foto galerie HP USB Docking Station

Příslušenství

Diskuse