HTC Touch 3G - mobilní telefon a PDA

12. 5. 2009 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jiří Zima

Někdy člověk potřebuje přístup ke svým datům, ale není příhodná chvíle, případně podmínky pro vytažení notebooku. Některé úlohy může s klidem zastoupit i komunikátor a jeden takový se nám čirou náhodou dostal do redakce. Model Touch 3G nabízí za cenu okolo 10 tis Kč s DPH 2,8'' QVGA displej, podporu HSDPA, GPS a systém Windows Mobile 6.1 v tenkém těle s hmotností necelých 100 g.

Mobilita je při práci důležitá pro mnoho lidí. Notebook sice nabízí možnosti klasického počítače, ale jsou chvíle, kdy si s ním není kam sednout. Těch, kteří jsou schopni chodit po městě nebo v MHD s otevřeným notebookem v ruce zase moc není. Zbytek raději vytáhne telefon.

Dnešní chytré telefony a komunikátory nabízejí mnoho možností a dokáží uspokojit potřebu sem tam otevřít nějaký dokument a navštívit nějakou webovou stránku. Dnes recenzovaný HTC Touch 3G posloužil k recenzi pro své dvě vlastnosti: všechny možnosti plnohodnotného PDA a rozměry podobné běžným telefonům. Jde tedy o jakýsi kompromis.

Obsah balení

Nevelká černá krabice v sobě ukrývá vlastní telefon, standardní USB nabíječku, speciální USB-exUSB kabel, stereo headset (s tlačítkem na přijímání hovorů a nastavení hlasitosti), ochrannou fólii na displej a dvě CD. Na těchto dvou CD toho moc nenajdete. Tím nejdůležitějším je asi program ActiveSync, který je nutný ke komunikaci mobilu se staršími verzemi Windows. Zajímavým programem je také Sprite Backup slouží k zálohování. Zbytek nestojí za řeč.

U testovacího kusu byla většina tištěné dokumentace v angličtině, snad jen s výjimkou papíru se zárukou. V angličtině byl i papírek s návodem na nastavení české lokalizace (která však v mém případě v zařízení chyběla). Velký manuál se tištěný nepřidává a pro začátek by měla uživatelům stačit brožurka Quick Start Guide.

V dokumentaci dodané v elektronické podobě je přítomen i velký manuál a navíc je všechno přeloženo do češtiny.

Základní popis

Vlastní telefon proti minulé verzi vyměnil černé plasty za tmavě modré. Lesklý je pouze displej a jeho černý rám. Obvod zařízení zdobí chromový dekor a okolí objektivu vestavěného fotoaparátu má povrch v imitaci broušeného kovu podobně jako hardwarová tlačítka pod displejem. Zelené s červeným sice nemá tvar telefonního sluchátka, ale funkce bude hned každému jasná. Uprostřed je pak ještě ovládací prvek pro pohyb v aplikacích, jehož prostředek je možné mačkat.

Telefon je založen především na dotykovém displeji, a tak se výrobce s klasickými tlačítky příliš nerozdal (tento trend způsobený příchodem iPhone se mi příliš nelíbí). Na levém boku je dvoutlačítko regulace hlasitosti a na vrchní straně vypínač (krátké zmačknutí telefon uspí, dlouhé vypne). Komu nebudou stačit při ovládání prsty, může nehtem v pravém horním rohu vysunout jednoduchý (a relativně krátký) stylus.

Nad displejem jsou dvě vícebarevné indikační diody. Z nich lze vyčíst, zda se telefon nabíjí, nebo zaznamenat nějakou novou událost.

Svými rozměry 102 x 54 x 15 mm a hmotností 96 g se Touch 3G příliš neodlišuje od klasických mobilů a v kapse o něm člověk ani neví.

HW parametry

Elektronickým srdcem je velmi často používaný čipset Qualcomm, konkrétně MSM7225 s frekvencí 528 MHz. Z toho plyne podpora GSM, GPRS a EDGE a z toho rychlejšího také HSDPA a WCDMA. Teoreticky je telefon obsloužit přenosy rychlostí až 7,2 Mb/s směrem dovnitř a 384 kb/s směrem ven. V našich končinách jsem se přes 1 Mb/s nedostal, což je však vinou operátora.

screen screen
informace o Wifi síti, výběr sítě


Stejně jako procesor patří k tomu nejrychlejšímu z běžně osazovaných dílů, špatně na tom není ani paměť. Pro uložení programů a dat je určeno 256MB ROM. Spuštěným programům se nabízí 192MB RAM. Paměť je u Windows Mobile zařízení velmi důležitá zejména v případě, kdy je spuštěno mnoho aplikací najednou.

screen screen
budík, nastavení připojení

Z Wi-Fi standardů je podporováno B a G a jednou z výhod operačního systému Windows Mobile je možnost připojení do bezdrátových sítí s podnikovým zabezpečením. Běžné WPA(2)-PSK je samozřejmě podporováno. Bezdrátovou konektivitu dále doplňuje dnes již zcela standardní Bluetooth (s podporou všech běžných služeb). Zde ve verzi 2.0 a s podporou EDR.

Třešničkou na dortu je vestavěné GPS. To v systému podporuje rychlejší start pomocí stažených informací o poloze satelitů z internetu.

Rozhraní a výbava

Na rozdíl od vyšších modelů není nikde na těle přítomen sluchátkový výstup v podobě klasického jacku nebo jeho zmenšené verze. Zvuk lze vyvést jen pomocí speciální redukce, která se připojuje na jediný konektor celého zařízení – exUSB. Je to klasické USB vylepšené právě o možnost přenosu zvuku. Lze tedy do něj zapojit i běžný kabel s mini-USB koncovkou.

V základu poslouží konektor nejen na připojení přibaleného handsfree, ale také na synchronizaci s počítačem a nabíjení (funguje nabíjení z USB portu počítače). Na využití s handsfree má dle mého názoru konektor špatné umístění a raději bych viděl nějaký separátní na boku v kombinaci se sluchátky se zahnutou koncovkou kabelu. Kabel dodaných sluchátek navíc v exUSB konektoru příliš nedrží.

Fotoaparát s objektivem umístěným na zadní straně přístroje nabízí 3,2Mpix snímač schopný generovat fotografie v rozlišení 2048x1536 a video v rozlišení 320x240 (5,77 fps). I přes cenu zařízení fotoaparát neumí ani ostření, takže fotky sice mají vysoké rozlišení, ale jejich kvalita je dle mého názoru slabá (i na telefon).

Slabý je také reproduktor a je jedno, zda se bavíme o hlasitosti při hovorech, kdy je telefon u ucha, nebo o hlasité reprodukci. Při hovorech je problém s nízkou maximální hlasitostí, která činí hovory v hlasitém prostředí velmi problematickými. V případě hlasité reprodukce mám velkou výtku ke kvalitě reprodukovaného zvuku. Mnoho mobilů má zvuk výrazně lepší; otázkou je, zda se nejedná o vadu testovaného kusu.

Displej

Použitý displej kráčí v aktuálním rozšířeném trendu. Proti dříve používaným displejům různých komunikátorů nabízí pěkné barvičky na úkor čitelnosti pod přímým sluncem. Osobně bych raději ocenil lepší čitelnost pomocí transreflexní vrstvy na úkor pěkných barev, protože nějaké extra věrné barvy málokdy najdou v mobilním telefonu užití.

Pohodlí při práci na slunci nezachrání ani relativně silné podsvícení. Pokud je mírně zataženo, je displej perfektně čitelný. Pokud však praží slunce naplno, je displej čitelný s obtížemi za cenu rychlé únavy očí. Na tom má svůj podíl také jeho velmi lesklý povrch (je možné dokoupit matnou fólii).

Intenzitu podsvícení lze regulovat automaticky pomocí světelného senzoru nebo ručně. Rozsah nastavení je velmi dobrý a s nejnižší hodnotou není (tolik) nepříjemné ani používání za úplné tmy.

Operační systém a TouchFlo

Telefon je dodáván s operačním systém Windows Mobile ve verzi 6.1, přestože aktuálně nejnovější je 6.5. Nejnovější verze však nic převratného navíc nenabídla, takže to není zas takovým problémem. Jde o plnohodnotnou verzi systému určenou pro PDA. S Windows na PDA a mobilních telefonech mám mnoho zkušeností, takže jsem nečekal nic úžasného. Byl jsem však mile překvapen. Předpokládám, že za tím stojí velké množství RAM a rychlý procesor – nejotravnější vlastnost v podobě pomalé odezvy se zde totiž neprojevila. Díky tomu je práce s telefonem výrazně příjemnější.

screen screen
úvodní obrazovka TouchFlo, přepínání aplikací

Velký podíl na příjemném ovládání má i prostředí TouchFlo, které se automaticky spouští se systémem a uživatele před ním „chrání“. Přítomnost tohoto prostředí vnímám pozitivně a jsem za něj rád. Upravit by snad chtělo jen použité barevné schéma, ve kterém jsou některé texty málo kontrastní a třeba takové hodiny na úvodní obrazovce jsou prakticky nečitelné, pokud na displej svítí slunce.

screen screen
zobrazení SMS v TouchFlo, informace o počasí

Pokud jde o vlastní systém za prostředím TouchFlo, tak u něj mohu říct jen to, že kdo umí pracovat s počítačem (s Windows), bude všechno hledat na správném místě. Pokud však dojde na méně počítačově gramotné lidi, tak těm bych cokoli s Windows Mobile ani v nejmenším nedoporučil.

screen screen
přístup k funkcím fotoaparátu, výběr oblíbených programů

Práce s telefonními funkcemi není složitá a při troše cviku nabízí možnosti, které potěší. Vyhledávání kontaktů podporuje T9 a při zadání plynule zužuje výběr na ty kontakty, které nějakým způsobem odpovídají vstupu uživatele. Při procházení většího množství kontaktů je možné usnadnit si práci pomocí písmen abecedy po pravé straně obrazovky. Písmena jsou však velmi malá a někdy to chce při výběru hodně soustředění.

screen screen
seznam kontaktů, psaní SMS

Pokud už dojde k hovoru, líbí se mi, že se vypne displej a nemá potřebu uživateli svítit do ucha. Druhou milou vlastností je krátké zavibrování ve chvíli, kdy druhá strana hovor přijme. Při delším čekání tak není nutné v očekávání vstřebávat neustálé pípání ze sluchátka.

Komunikace pomocí SMS se zobrazuje (po vzoru iPhone) ve formě konverzace podobně jako na ICQ, MSN a jiných IM klientech. Tento způsob je sice zajímavý, ale v některých případech jsem se pak ve zprávách začal ztrácet. Možná je to jen má zkostnatělost a zvyk na klasické zobrazení. U zpráv je příjemné, že přímo z TouchFlo je možné zobrazit náhled zpráv. Pokud se potřebujete podívat na něco v poslední zprávě, jen přejedete na příslušnou kartu TouchFlo a nemusíte spouštět aplikaci na obsluhu zpráv.

screen screen
hledání v kontaktech, mapy Google

Ke kalendáři není moc co dodat. Je velmi propracovaný a podobný tomu z Outlooku na stolních počítačích a nabízí podobné možnosti. Stejně jako kontakty je možné jej s Outlookem synchronizovat.

U zařízení s Windows Mobile je příjemná možnost úprav. Pokud nějaká aplikace nevyhovuje, není problém nainstalovat jinou. Na všechno se dá sehnat nějaká podle představ a rozmanitost aplikací pro tuto platformu je až překvapivá.

screen screen
Opera: základní pohled, ruční přiblížení

screen screen
Opera: přizpůsobení textu, výběr záložek

V základu HTC rovnou nahrazuje téměř nepoužitelný mobilní Internet Explorer upravenou Operou. Ta podporuje záložky, plynulé přibližování a různé formy optimalizace textu na obrazovku. Musím říct, že se prohlížeč opravdu snaží a v nouzi na prohlížení webů stačí. Zde se však ukazuje jako problém nízké rozlišení displeje, které činí prohlížení stránek obtížnějším. Aspoň že nechybí taby (maximálně je možné mít otevřené 3) a že si prohlížeč pamatuje zadané přihlašovací údaje na stránce.

Ovládání a virtuální klávesnice

Zařízení spoléhá jen na dotykové ovládání a proti standardní verzi Windows Mobile je systém více upraven na ovládání prstem. Přestože jsem uživatelem různých PDA už mnoho let, nikdy jsem neměl rád stylus (dotykové pero). Je otravné jej pořád vytahovat a ještě více je otravné jej pak jít někam koupit, když se ten původní ztratí. Optimalizaci pro ovládání prstem proto vítám s otevřenou náručí.

Na rozdíl od jiných systémů (například toho v iPhone) je znát, že je podpora našroubována na systém, který pro to v základu není nejvhodnější. Někdy jsem narazil na obrazovky, kdy jsem se musel hodně soustředit a stejně se mi výběr nějakého prvku podařil třeba až na popáté.

Na druhou stranu většinou si člověk vystačí s přizpůsobeným prostředím (TouchFlo), kde není s ovládáním prstem žádný problém. Systém reaguje na dotek velmi svižně a ovládání je dle mého názoru intuitivní.

Výhrady bych měl k dotykové klávesnici. HTC si k té standardní (pro prst naprosto nepoužitelné) přidalo ještě svou vlastní. U ní lze zvolit ze tří variant: plnohodnotné QWERTY, kompaktní QWERTY a „klasická klávesnice telefonu“. Kompaktní QWERTY spojuje vždy dvě písmena vedle sebe a vybírá se mezi nimi opakovaným stiskem. Stejně jako u klasické telefonní klávesnice je u ní možné využít T9. U testovacího kusu však chybějící lokalizace znamenala i absenci českého T9 slovníku a samozřejmě také nemožnost psát znaky s háčkem a čárkou.

Absence lokalizace mě nutila používat pouze plnohodnotnou QWERTY. Bohužel na tak malém displeji to chce hodně soustředění, aby se člověk trefil na to správné písmeno. U hardwarové klávesnice by mi taková velikost tlačítek plně vyhovovala, jenže zde chybí prstům hmatová odezva, takže se jen velmi špatně bojuje proti přehmatům. Ve výsledku jsem došel k tomu, že bez stylusu se při psaní čehokoli delšího neobejdu. I psaní delší SMS prstem pro mě bylo utrpení a obyčejný hloupý telefon se mi jeví na psaní vhodnější.

screen screen
nabídka Start

screen
nabídka Start

Výdrž na baterie

Na baterii s energií 4,1 Wh (1100 mAh, 3,7 V) vydrží přístroj při nejlepší vůli 3 dny provozu. To je takový provoz, kdy dojde za den jen k několika kratším telefonátům a sem tam se napíše SMS. Jakmile dojde na častější používání datového připojení při prohlížení internetu, výdrž klesne na půl druhého dne. Při běžném použití je proto nejlepší každou noc nabíjet.

Závěr

V hodnocení nemůžu být úplně jednoznačný. Vnímám některé velké klady tohoto zařízení, ale zároveň vidím několik negativních vlastností. Nejvíce si cením miniaturních rozměrů a nízké hmotnosti při zachování (na poměry PDA) vysokého výkonu. V miniaturním zařízení tak může rychle běžet moderní operační systém se schopným multitaskingem. Pak jsou tu ale určitá negativa. Neoslovuje mě používání dotykového displeje jako klávesnice, ale uvědomuji si, že to je problém už na úrovni koncepce, kterou kvůli iPhone výrobci hned tak neopustí. Za negativní vlastnosti tohoto konkrétního zařízení beru velmi slabý fotoaparát, horší reproduktor, poněkud nízké rozlišení na práci s webem a v neposlední řadě také vyšší cenu. Za mírně vyšší cenu je možné koupit starší model vyšší třídy, který v porovnání s tímto nabízí mnoho funkcí navíc (včetně displeje s vyšším rozlišením).

Cena HTC Touch 3G se pohybuje okolo 8.402,- Kč bez DPH (9.999,- Kč s DPH).

Příslušenství

Diskuse