Lenovo ThinkPad Mini-Dock

25. 8. 2009 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jiří Zima

S novým notebookem ThinkPad T400s přichází i nové dokovací stanice určené mimo jiné pro nadcházející nové modely ThinkPadů. Podívali jsme se na prostřední model, který bude pravděpodobně opět nejprodávanější variantou. Doporučená koncová cena zařízení je 3 000,- Kč bez DPH.

Lenovo ThinkPad Mini-Dock

Nové dokovací stanice jsou opět ve třech variantách - nejlevnější, velmi ochuzený Port-Replicator, prostřední Mini-Dock a nejdražší Mini-Dock Plus.

Port-Replicator má výbavu velmi ochuzenou a nenabízí ani audio konektory nebo třeba digitální výstup z grafické karty. Mini-Dock Plus sice nabízí po dvou DisplayPortech a DVI nebo eSATA, ale jeho cena je pro většinu lidí zbytečně vysoká. Lze proto očekávat, že právě tento prostřední model bude nejrozšířenější.

Obsah balení

V menší krabici se ukrývá zabalená vlastní dokovací stanice, u které je přibalen ještě 90W napájecí adaptér (lze připojit i přímo k notebooku), klíčky (2) a jednoduchá papírová dokumentace.

CD s ovladači není potřeba. Jak už bývá zvykem, klasické (nativní) dokovací stanice ovladače nepotřebují a fungují ihned od prvního připojení.

Popis zařízení

Vzhled stanice nijak nevybočuje z toho, co nastolily ThinkPady. Celé zařízení je černé a hranaté. Tvar je opět klínovitý a dokovací stanice vyplňuje prostor pod notebookem. Na stole zabere proti notebooku jen pár centimetrů navíc dozadu a vlevo.

Všechna rozhraní jsou umístěna v zadní části vedle sebe a na bocích byste další konektory hledali marně. Vystouplá část v levém zadním rohu obsahuje vypínač (není podsvícený) a velké tlačítko pro odpojení notebooku z doku.

Jakmile je notebook připojen, rozsvítí se v tomto místě zelená ikona. Nad ní je ještě červená ikona zámku, která se rozsvítí, kdykoli je notebook ve stanici zamknut pomocí přiloženého klíče.

Majitele starších dokovacích stanic možná překvapí absence tlačítka pro programové oddokování. Toto tlačítko odebralo všechna zařízení v operačním systému a až když bylo vše hotovo, zobrazilo výzvu k bezpečnému oddokování. Lenovo je přesvědčeno, že už tato funkce není potřeba a systém si s odpojenými zařízeními nějak poradí. Ve většině případů je to pravda, ale existují i zařízení, která prostě bez bezpečného odebrání způsobují problémy a díky tomuto tlačítku měl uživatel vždy jistotu.

Výbava

Z výbavy zmizela starší rozhraní v podobě sériového, paralelního, modemového a PS/2 portu. Kupodivu se vytratil také koaxiální výstup (SPDIF) digitálního zvuku. Tím se ušetřily některé vodiče dokovacího konektoru, které posloužily k možnosti vyvést digitální obraz ve formě DisplayPortu a připojit externí úložiště pomocí eSATA (to však má pouze nejdražší dokovací stanice).

Na těle dokovací stanice se tedy nachází DisplayPort, DVI-D, dva audio konektory, LAN, tři dvojice USB portů a analogové VGA. Proti předchozí stanici je přínos pouze ve vyšším počtu USB portů a v DisplayPortu.

Bohužel ve svém okolí nemám žádný displej požadující dual-link zapojení DVI, takže nemohu otestovat, zda i testovaný ThinkPad T400s umí přes DVI vyšší rozlišení než WUXGA (1920x1200). V případě DisplayPortu jsou vyšší rozlišení podporována na všech grafických kartách.

Zkušenosti

Notebook má po nasazení do doku zadní část výše než přední, což činí psaní na klávesnici příjemnější. Také stabilita notebooku v doku je mnohem vyšší díky tomu, že už přední část notebooku „nevisí“ ve vzduchu, jako tomu bývalo dříve. Prostřední část stanice s konektorem má určitou vůli a možnost natočení pravděpodobně kvůli odchylkám ve velikosti různých notebooků.

Snadnější nacvaknutí na konektor řeší posuvný plast v levém zadním rohu, který se nastavuje podle velikosti notebooku. Nehrozí tedy problém z jiných dokovacích stanic, kdy přesné nasazení vyžaduje určité laborování a šoupání notebooku po stanici, než zapadne.

Zvuk vysunutí z doku je proti předchozí verzi znatelně příjemnější a tišší. Po odpojení zůstává notebook nadzvednutý nad konektorem a výsuvné nožičky se zasunou až ve chvíli, kdy je notebook uživatelem uchopen.

Utilita Presentation Director sloužící pro správu profilů výstupů grafické karty nabízí možnost vybrat, který profil se automaticky spustí ihned po zadokování. Tuto možnost ocení zejména ti uživatelé, kteří mají k dokovací stanici připojeny dva externí monitory.

Závěr

Nové stanice již byly potřeba. Starý dokovací konektor totiž nebyl vhodný k osazení v tenkých noteboocích. Výbava je plně postačující pro drtivou většinu lidí a předpokládám, že běžní uživatelé už ztrátu sériového a paralelního portu neopláčou. Vítám rozšíření DisplayPortu jak v dokovacích stanicích, tak i v nových noteboocích, a vadí mi tak pouze chybějící eSATA port, který v dokovacím konektorů má své vodiče a jeho umístění v dokovací stanici má dle mého názoru větší význam než přímo na těle notebooku (málokdo si nosí rychlé datové úložiště všude s sebou).

Doporučená koncová cena zařízení je 3 090,- Kč bez DPH (3 677,- Kč s DPH).

Foto galerie Lenovo ThinkPad Mini-Dock 3

Příslušenství

Diskuse