Logitech diNovo Keyboard for Notebooks

17. 3. 2009 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jiří Zima

Ke skladnému notebooku se může hodit i minimalistická externí klávesnice. Proti klasickým stolním klávesnicím se tato liší menšími rozměry, tenkým profilem a klávesami s nízkým zdvihem. Je bezdrátová a s počítačem se propojuje malým USB přijímačem. Její koncová cena se pohybuje pod 2000,- Kč bez DPH.

Logitech diNovo Keyboard for Notebooks

Lidé používající převážně notebooky si většinou zvyknou na některé vlastnosti jejich klávesnic. Tím nejvýraznějším rozdílem proti běžným stolním klávesnicím je jednoznačně nízký zdvih. Snadno se na něj zvyká. Díky němu není nutné při psaní s prsty tolik pohybovat a psaní tedy může být rychlejší. Kvalitních stolních klávesnic s nízkým zdvihem a vlastnostmi podobnými těm z notebooků ovšem na trhu zas tolik není.

Základní popis

Klávesnice diNovo od společnosti Logitech je primárně určena pro použití s notebooky. Díky jejím minimálním rozměrům 430 x 170 x 10 mm (v místech s akumulátory tloušťka 20 mm) a hmotnosti 936 g může sloužit i jako doplněk na delších cestách pro lidi, kterým u notebooku klávesnice z nějakého důvodu nevyhovuje (absence numerického bloku, atypické rozložení kláves). Ostatně klávesnice se vleze do mnoha běžných batohů na 15,4“ notebooky.

Této klávesnici nelze upřít elegantní vzhled i špičkové zpracování. Kombinace stříbrné v podobě broušeného hliníku na opěrkách rukou a černé v podobě lesklého plastu okolo kláves působí velmi pěkně a neudělá ostudu prakticky u žádného notebooku. Samotné klávesy jsou černé a mají hrubší vzorek. Popisky na nich jsou bílé a dostatečně kontrastní. Ačkoli je profil klávesnice velmi tenký, její tělo není nijak křehké a na zlomení by bylo potřeba vynaložit značné množství síly.

Tenký profil potěší zejména zápěstí, protože klávesy nejsou proti stolu příliš vysoko. Pro lepší orientaci je dále zvýšena spodní řada kláves, což mírně vyvažuje její nižší umístění vlivem podložení zadní části klávesnice.

Klávesnici pohání 4 baterie typu AAA. Výrobce udává výdrž až 3 roky. Jak moc je jeho tvrzení přesné samozřejmě není příliš možné otestovat a za týden intenzivního používání se mi je opravdu vybít nepodařilo. Z vlastní zkušenosti předpokládám, že rok provozu takových klávesnic není žádný problém.

Rozložení

Použité rozložení z velké části odpovídá standardnímu rozložení, které lze najít u jiných stolních klávesnic. Identické však není a lze najít několik odchylek. Numerický blok nemá tlačítko NumLock a funguje neustále v režimu psaní číslic. Na pozici NumLocku je tlačítko Clear, které má stejnou funkci jako Delete. Využití si najde v případě použití standardní kalkulačky ve Windows.

Nad numerickým blokem jsou tři klávesy pro ovládání hlasitosti zvukové karty a užitečná klávesa spouštějící program Kalkulačka.

U standardní šestice kláves nad kurzorovými šipkami došlo k úpravě v podobně prodloužení Delete a odsunutí méně používané klávesy Insert o řadu výše. Tím byl vytlačen v dnešní době téměř nepoužívaný přepínač Scroll Lock (Fn + Pause). Nejvyšší řada s funkčními klávesami není nijak rozdělena do bloků a vinu bych viděl v umístění klávesy pro vysunutí média z optické mechaniky. Osobně tuto klávesu nepovažuji za tak užitečnou, aby vyvážila tento nedostatek.

Hlavní část s písmeny a čísly je standardní s jediným rozdílem – byla vyhozena klávesa kontextové nabídky a její pozici obsadila klávesa Fn, která umožňuje přístup k některým nadstandardním funkcím v podobě ovládání přehrávače a spouštění některých programů.

Kontextovou nabídku lze vyvolat kombinací Fn + PrintScreen, kterou je sice možné zmáčknout jednou rukou, ale není to tak pohodlné jako samostatná klávesa. Kdo pracuje převážně s klávesnicí, využívá klávesu kontextové nabídky velmi často. Lepším řešením by tedy bylo raději zkrátit mezerník z pravé strany.

Instalace

Jelikož jde stále jen o obyčejnou klávesnici, k provozu stačí připojit USB přijímač a aktivovat klávesnici posuvným přepínačem na její zadní hraně. V takovou chvíli se na ní rozsvítí malá zelená dioda, která zhasne ihned po spárování (několik sekund). Na diody je klávesnice skoupá a druhou (tentokrát oranžovou) diodu lze najít jen na klávese Caps Lock.

Pod systémem Windows Vista jsou aktivní všechny funkce klávesnice. Pod Windows XP nejsou funkční některé speciální funkce Fn v kombinaci s horní řadou kláves (lupa, vysunutí média z optické mechaniky). Plnou funkcionalitu lze zajistit instalací ovládací aplikace Logitech SetPoint. Ta nabízí také možnost změnit některé aplikace spustitelné zkratkami a zablokovat některé klávesy (zámky klávesnice, klávesa Windows).

GPU-Z
Ovládací aplikace

Překvapila mě instalace ovladače trvající několik dlouhých minut. Přece jen jde pouze o klávesnici.

Závěr

Logitech diNovo Keyboard for Notebooks je příjemnou minimalistickou klávesnicí, která poskytuje velmi dobrý komfort při psaní a může tak být výborným doplňkem k vašemu notebooku a řešením, jak zvýšit jeho ergonomii. V nabídce je dokonce i verze pro počítače Mac s upraveným rozložením kláves. Koncová cena klasické verze se pohybuje okolo 1900,- Kč bez DPH (2261,- Kč s DPH) a na výrobek je poskytována 5tiletá záruka.

Příslušenství

Diskuse