Myšky BenQ - pár netradičních hlodavců

27. 1. 2009 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jaroslav Šíma

V dnešní recenzi si představíme dvojici netradičních myšek firmy BenQ. První je díky malým rozměrům vhodná především na cesty a zaujme svou neobvyklou konstrukcí, u druhé jde praktické použití lehce stranou a hlavním cílem je pobavení - myška umí obživnout.

První myškou, na kterou se podíváme, je BenQ Wireless Optical Card Mouse.

Tento bezdrátový optický hlodavec je určen především pro použití s notebooky a tomu odpovídá i jeho nezvyklá konstrukce. Tělo, vyrobené ze stříbrného a šedého plastu, není nijak ergonomicky tvarováno, naopak myška je poměrně hranatá, plochá, na první pohled ani nevypadá, že ji je možné rozumně používat. Výrobce ale vymyslel vyklápěcí systém, který umožní myšku normálně používat a zároveň zachová její tvar vhodný i pro přenášení v malé kapsičce. Horní polovina šedo-stříbrného krytu není ke zbývající části myšky připevněna úplně napevno, při zatlačení prsty proti sobě na přední a zadní část se horní polovina krytu „zlomí“ a vyklopí nahoru. Uprostřed krytu se nachází kloub, vyklápění je proto jednoduché. Na pohled vypadá mechanismus spolehlivě, otázkou může být, jak se bude chovat při dlouhodobém používání. Po ukončení práce stačí na kloub uprostřed myšky silněji zatlačit a ta se opět složí do tenčí transportní polohy. Kloub disponuje dostatečně silnou aretací, nehrozí tak, že by se myška při běžném používání sama od sebe sklopila. Ostatní části jsou už stejné jako u ostatních současných myšek, na horní straně se nachází dvojice tlačítek doplněná zmenšenou verzí kolečka, které je navzdory malému provedení dobře použitelné. Na spodní straně pak naleznete prostor pro uschování bezdrátového přijímače, optický senzor, párovací tlačítko a místo pro 2 AAA baterie, které slouží k napájení myšky.

Instalace je bezproblémová, stačí zasunout přijímač do USB portu počítače, vložit do myšky baterie a uvést ji do pohotovostní polohy vyklopením vrchní části krytu. V některých případech může být nutné spárovat snímač s myškou pomocí speciálních tlačítek.

USB přijímač této myšky se řadí mezi ty větší a po připojení k počítači dost vyčnívá, je škoda, že se výrobce u notebookové myšky nepřizpůsobil současnému trendu miniaturních přijímačů. Přenos mezi přijímačem a myškou probíhá rádiově, není proto nezbytně nutná přímá viditelnost, přesto je dosah poměrně omezený, výrobce uvádí 1 metr, v reálu je s novými bateriemi mírně větší.

Protože je myška napájena bateriemi, disponuje také úspornými technologiemi, při dlouhodobější nečinnosti se uspí, do tohoto režimu ji lze uvést i stisknutím obou tlačítek a kolečka zároveň. K probuzení stačí stisknout libovolné tlačítko. Myška navíc umí signalizovat vybité baterie blikáním kolečka a upozornit na nezbytnou výměnu, uživatel si však slabých baterií pravděpodobně všimne ještě dřív, protože při slabých bateriích začne vypadávat přenos i na krátkou vzdálenost od přijímače.

Při používání vynikne kompromisní řešení konstrukce myšky, zejména uživatelům s větší rukou se nebude pracovat příliš pohodlně, to je ovšem daň za netradiční sklápěcí systém. Stisk tlačítek a ovládání kolečka jsou bezproblémové a pokud chcete používat myšku jen na cestách, nemusí vám její horší ergonomie vadit.

Benq MD300 Sense Mouse

Druhým hlodavcem, kterého si dnes představíme, je Benq MD300 Sense Mouse.

Myška je na první pohled celkem nevýrazná, zajímavý je pouze zaoblený design a lesklý povrch. U tohoto hlodavce zachoval výrobce klasickou konstrukci, k dispozici jsou dvě tlačítka doplněná o nezbytné kolečko, snímání pohybu pak zajišťuje optický senzor a propojení tenký USB kabel.

Nevýrazný dojem se ovšem změní v okamžiku, kdy připojíte myšku k počítači, nenápadný tvor v tu chvíli doslova obživne, myška je totiž vybavena blikajícími diodami, vibruje a vydává nejrůznější zvuky. Horní část myšky je vyrobena z průsvitného černého plastu, pod kterým se nachází seskupené červené LED diody. Hlodavec ožívá ale nejen po připojení, ale snaží se také reagovat na některé pohyby a napodobit svůj živý vzor. Pokud s ní budete třást ze strany na stranu nebo držet všechna tlačítka, nebude se tvářit zrovna spokojeně a projeví své negativní emoce odpovídajícím pípáním a blikáním :-) Naopak pokud ji pohladíte opakovaným otáčením kolečka nahoru a dolů, nebo lechtáte prstem po světelných senzorech, které výrobce umístil na horní stranu, zavrní si myška spokojeně.

Pro lehce praktičtější využití interaktivních schopností tohoto hlodavce dodává výrobce v balení i cd s ovládacím softwarem. Ten umožňuje schopnosti myšky lehce upravit, vibrace a blikání lze vypnout stejně jako zvukové efekty, u kterých jde navíc ovládat i hlasitost. Vylekat neznalého uživatele můžete aktivací nahodilého módu, kdy se mu bude myška ozývat čas od času nezávisle na typu činnosti. Asi nejužitečnější funkcí je možnost oznamování příchozích emailů a zpráv. Do ovládací aplikace si lze importovat kontakty z emailového klienta MS Outlook nebo komunikačního programu Skype, myška vás pak upozorní na příchozí email nebo zprávu. Vložené kontakty lze navíc rozdělit do dvou skupin, každá se pak ohlašuje odlišným efektem. Je trochu škoda, že výrobce podporuje pouze tyto dva programy, zejména v našich končinách s dominancí uživatelů používajících ICQ je použití celkem omezené. Rezervy jsou i ve spolupráci se Skypem, oznamování funguje pouze u textových zpráv, příchozí hlasový hovor vám myška neoznámí.

Závěr

Když si vše shrneme, BenQ S700 Wireless Optical Card Mouse je neobvyklou myškou, vhodnou pro ty, kterým na cestách nevyhovuje práce s touchpadem a hledají myšku, která zabere v brašně co nejméně místa a bez problémů ji lze schovat i do kapsy. Malou vadou na kráse je kromě horší ergonomie i její krátký dosah, ten však u notebooků většinou není problémem.

Druhá myška Benq MD300 Sense Mouse nedisponuje přílišnými pracovními vymoženostmi, ovšem to vůbec nevadí. Jako myš funguje bez potíží a navíc s ní určitě vzbudíte pozornost. Je trochu škoda, že užitečnější funkce oznamování zpráv je omezena jen použitím dvou programů a také je třeba dát si pozor, aby tuto živou myšku náhodou neulovila vaše kočka ;-)

BenQ S700 se prodává za cenu okolo 250 Kč bez DPH (297 Kč s DPH), MD300 Sense Mouse potom za 350 Kč bez DPH (416 Kč s DPH) a vztahuje se na ně standardní dvouletá záruční lhůta.

Foto galerie BenQ S700 a BenQ MD300

Příslušenství

Diskuse