PhotoFast G-Monster-V3 128 GB - jako blesk

9. 6. 2009 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jiří Zima

Už teď je jasné, že SSD paměti dříve či později vytlačí klasické pevné disky z našich notebooků a počítačů. První generace SSD už prošla a její přínos byl pro běžného uživatele diskutabilní. Nyní už přichází rychlejší modely opravující chyby těch předchozích a rozhodně mají co nabídnout. Dnes recenzovaný kousek za cenu pod 9000,- Kč bez DPH to jasně dokazuje.

PhotoFast G-Monster-V3 128 GB - jako blesk

První SSD paměti byly téměř výhradně bez vyrovnávací paměti a byly postavené na řadiči společnosti JMicron, který trpěl mnoha neduhy. Ty se projevovaly v omezeném množství transakcí, které dokáže zpracovat za sekundu. Ve výsledku byl největší problém v rychlosti zápisu malých bloků dat. To je pak k ničemu minimální přístupová doba, když se disk místy na sekundu zasekne, aby zpracoval, co má ve frontě.

G-Monster-V3 využívá schopnějšího řadiče INDIlinx, je vybaven vyrovnávací pamětí o velikosti 64 MB a osmi paměťovými čipy Samsung o celkové kapacitě 128 GB. To vše ho předurčuje k lepším výkonům.

Základní popis

V malém obalu by nemělo cenu hledat nic navíc. Naštěstí v případě disku nic dalšího není potřeba. Samotný disk překvapí svou netradiční bílou barvou. Vnitřní elektronika je kryta z obou stran a bílou „krabičku“ tu narušuje jen černý nápis a klasické SATA konektory pro data a napájení (v případě SATA jsou použity stejné konektory pro notebooky i stolní počítače).

Díry pro montáž šroubků jsou na bocích i na spodku a v kombinaci se standardními rozměry není problém fyzicky nahradit libovolný 2,5“ disk.

Instalace

SSD paměť se chová jako klasický pevný disk a nepotřebuje tedy k rozchození žádné ovladače navíc. Přesto se však mohou vyskytnout nějaké potíže. Jeden z testovacích notebooků (14“ Lenovo ThinkPad R61) například odmítal používat tento disk jako systémový v případě, že byl zapnut AHCI řežim SATA řadiče (SATA Native). Ne, že by disk přímo nefungoval, ale nebylo možné nainstalovat žádný operační systém. Z praxe vím, že se objevuje nekompatibilita s některými notebooky i u jiných SSD pamětí, takže před nákupem doporučuji projít (zahraniční) diskusní fóra, zda někdo s danou kombinací nemá problém.

Výkon a testy

Pro lepší porovnání jsem všechny testy provedl také na SSD OCZ Solid Series (60 GB, JMicron), aby byl nárůst výkonu dobře viditelný. Při testování jsme původně použili notebook Lenovo ThinkPad R61, který se však záhy stal kvůli staršímu rozhraní SATA 1 (150 MB/s) pro disk brzdou. Plný výkon jsme nakonec otestovali až na novější základní desce se SATA 2 (300 MB/s). Pro srovnání uvádíme i výsledky G-Monster-V3 naměřené při zapojení do SATA 1 řadiče, abychom majitele starších notebooků varovali – propad výkonu je totiž znatelný:

hdtach

Tento test u SSD disků zas tolik neřekne, protože SSD mají problém především při práci s malými bloky dat, což nejlépe otestuje program ATTO:

ATTO
rychlost v závislosti na velikosti bloku dat
(připojeno přes SATA 300)

ATTO – SATA 1
rychlost v závislosti na velikosti bloku dat
(připojeno přes starší SATA 150)

ATTO
rychlost OCZ Solid Series (pro porovnání)

Rychlost při některých typických činnostech ukazuje test H2benchw:

h2benchw

Subjektivně se mi zdál disk velmi svižný prakticky při všech činnostech a nikdy jsem neměl pocit, že bych na něj čekal. Toto zjištění mě velmi těší, protože právě první generace SSD pamětí (například zmíněné OCZ Solid Series) umí v některých případech celý systém zabrzdit tak, že jde rychlost přenosu klidně do řádu stovek kilobajtů za sekundu.

Závěr

G-Monster-V3 s přehledem ukazuje, že (minimálně v noteboocích) už diskům pomalu zvoní hrana a že mimo vyšší kapacity a nižší ceny už nyní nemají co nabídnout. Investice 8890,- Kč bez DPH (10 579,- Kč s DPH) za pouhý disk zatím stále není pro každého, když za tuto cenu už jde sehnat celý notebook, ale dá se předpokládat, že do roka nebo dvou ceny klesnou a třeba už budeme SSD v noteboocích běžně potkávat.

Test také ukázal, že při vylepšování staršího notebooku novým SSD je již třeba mít na paměti limity notebooku. Doba, kdy se všechny SSD vešly i do omezení stařičkého IDE či SATA 150 rozhraní, je naštěstí již pryč.

Foto galerie PhotoFast G-Monster-V3

Příslušenství

Diskuse