RunCore Pro IV SSD 128GB - kompletní kit pro notebook

15. 12. 2009 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jiří Zima

SSD paměti stále více tlačí na běžné pevné disky, a tak jsme otestovali dalšího zástupce tohoto typu zařízení. Tentokrát jde o hi-end řešení v kompletním balení, které by mělo umožnit snadný upgrade i běžnému uživateli. Jeho doporučená koncová cena je kolem 8000,- Kč bez DPH.

RunCore Pro IV SSD 128GB - kompletní kit pro notebook

Tetované MLC SSD v sobě ukrývá NAND flash moduly o celkové kapacitě 128 GB. Mimo toho je na desce také řadič IndiLinx schopný zpracovat až 7000 IOPS při čtení a až 300 IOPS při zápisu. Pro efektivní fungování je k němu připojena vyrovnávací paměť o velikosti 64 MB.

Popis a obsah balení

Zařízení je dodáváno v malém plastovém obalu, ve kterém se mimo něj nachází ještě USB minimalistický rámeček, sada šroubků a malý křížový šroubovák. Disk má standardní rozměr 2,5“ a je tedy vhodný do velkého množství mini-notebooků a téměř všech notebooků vybavených konektorem SATA (1,5Gbps, nebo 3,0Gbps).

Celé balení je navržené tak, aby běžný uživatel nepotřeboval při výměně vůbec nic navíc.

Instalace

Výměna disku za SSD byla zatím většinou záležitostí pro pokročilé uživatele. Poslední dobou výrobci SSD nabízejí své produkty tak, aby jejich instalaci zvládl i běžný uživatel bez hlubších znalostí počítačů. Poprvé jsem si takové balení mohl vyzkoušet.

Prvním krokem je vložení SSD do přibaleného rámečku a propojení USB kabelem s notebookem. Na připojeném disku je uložen instalační soubor klonovacího programu, který po nainstalování uživateli nabídne způsob, jakým se disk překopíruje. Základní možnost změní velikost oddílů proporcionálně, ale je možné nastavit kopírování ručně. Nic není dokonalé, takže velikosti oddílů lze sice nastavit ručně, ale není možné vybrat pouze některé oddíly. Pokud už máte původní disk zaplácnutý velkým množstvím dat, musíte něco odmazat. Program zcela logicky nemůže přesunout víc dat, než kolik se na cílový disk vejde.

Jakmile se potvrdí způsob kopírování, restartuje se počítač a ještě před startem grafického rozhraní proběhne celý proces (trvá to asi půl hodiny). Když je všechno hotovo, notebook se vypne. V tuto chvíli stačí vyměnit původní disk za SSD a vše je hotovo. Původní disk se pak může vložit do externího rámečku a používat třeba k zálohování.

Výkon a testy

Při měření jsem výsledky porovnával s hodnotami naměřenými u SSD Intel X25-M druhé generace s kapacitou 160 GB.

hdtach

Přenosové rychlosti při kontinuálním čtení jsou u obou disků na velmi podobné úrovni a dalece převyšují hodnoty běžných 2,5“ disků.

ATTO RunCore
rychlost v závislosti na velikosti bloku dat

ATTO Intel
rychlost Intel X25-M G2

Řešení od RunCore nabízí podstatně lepší rychlosti při kontinuálním zápisu, což se příjemně projeví například při kopírování po (gigabitové) síti. Při běžné práci jsou však důležitější přenosové rychlosti malých bloků dat. Zde je na tom o něco lépe Intel. Na druhou stranu u obou SSD je výkon takový, že na pomalost si ani v nejmodernějších operačních systémech nelze stěžovat.

h2benchw

H2Bench simuluje reálné činnosti. Oba disky jsou na tom velmi podobně a nabízí špičkový výkon, o kterém si s běžným diskem můžete nechat jen zdát.

Závěr

RunCore Pro IV je špičkové SSD, které se stejně dobře uživí v notebooku jako ve výkonném desktopu, případně pracovní stanici. Nabízí výkon na úrovni současného hi-endu MLC SSD, za který si ovšem zákazníci budou muset také slušně zaplatit. Doporučená koncová cena je totiž (podobně jako u X25-M) celých 7980,- Kč bez DPH (9496,- Kč s DPH). Odměnou za tuto cenu jsou bleskové reakce běžných programů.

Jde tedy zatím spíše o zařízení pro náročné. Kdo si ovšem podobné SSD vyzkoušel, jen těžko se bude vracet ke klasickému disku. Výkonné SSD dokáže výrazně zrychlit i notebooky s pomalými CULV procesory, neboť právě disk je v podstatě nejužším hrdlem dnešních notebooků.

K testu zapůjčila spolecnost KOBE s.r.o. "www.kobe.cz"

Foto galerie RunCore Pro IV SSD 128GB

Příslušenství

Diskuse