Toshiba Express Port Replicator

10. 2. 2009 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jiří Zima

O možnostech dokování notebooků Toshiba se v našich končinách příliš nemluví. Proto jsme si vzali na paškál replikátor portů pracující s téměř všemi dnešními notebooky Toshiba vybavenými dokovacím konektorem. Ten má většinu běžně používaných konektorů a je za doporučenou koncovou cenu pod 3000,- Kč bez DPH.

Toshiba Express Port Replicator

Správný podnikový notebook se neobejde bez možnosti připojení na libovolnou formu dokovací stanice. Jde totiž o nejjednodušší a nejrychlejší řešení na připojení všech externích periferií na pracovišti a samozřejmě také jejich odpojení v případě potřeby odejít i s notebookem.

Dnes recenzovaný port replikátor představuje základní (a jediné) řešení pro dokování těchto modelů: Satellite R20, R25; Satellite Pro S300, S300M; Portégé M400, M405, M700, M750; Tecra A9, A10, M7, M9, M10, S10 a R10. Ultrapřenosné modely mají menší replikátor portů, který však disponuje stejnou výbavou.

Obsah balení

K dokovací stanici je přibalen ještě 90W napájecí adaptér shodný s tím, který se dodává k notebookům Toshiba. Adaptéry je tedy možné libovolně prohazovat. K dokovací stanici nejsou přibaleny žádné nástavce, neboť díky univerzální konstrukci zařízení nejsou potřeba.

Popis zařízení

Přestože jsou snad všechny pracovní notebooky Toshiba ve stříbrné barvě, replikátor portů je celý černý a abych pravdu řekl, není ani moc hezký. Vládnou mu jednoduché, ostré hrany a strohý vzhled. Svými rozměry vyplňuje celý prostor pod notebookem a vzadu proti notebooku přesahuje o pár centimetrů. Část „za“ notebookem je lesklá se stříbrným nápisem Toshiba a dvěma tlačítky – vypínačem a „oddokováním“.

Levý bok je vybaven zámkem Kensington a posuvným mechanickým přepínačem zabraňujícím oddokování (ten lze přepnout jen s odpojeným zámkem). Z pravého boku je mírně vysunuta část s páčkou, kterou je potřeba k sobě přitáhnout, aby se notebook vysunul.

Většina konkurenčních řešení nadzvedne pouze zadní část notebooku, což je příjemné, pokud se na notebooku pracuje bez připojené externí klávesnice. Express Port Replicator zvedá notebook celý (sic zadní část o něco více), takže je lepší připojit klávesnici raději externě. Ne, že by zvýšení znemožňovalo psaní na interní klávesnici, ale už není tak pohodlné.

Zvednutí je v přední části přibližně centimetr a čelní hrana je zakončena vystouplými úchyty pro pevné držení notebooku. Každý notebook Toshiba s dokovacím konektorem má zepředu dvě díry právě na uchycení do doku. Protože je každý notebook jinak velký, je celá přední část replikátoru vysouvací po krocích pro jednotlivé velikosti notebooků.

Výbava

Oproti americkým a německým výrobcům je pro japonské výrobce typické vynechávání starých rozhraní. Žádný sériový či paralelní port se proto nekoná. Ostatně výbava je v tomto případě ještě chudší. Na doku se vzadu nachází mimo konektoru napájení pouze obrazové výstupy DVI a VGA, LAN a 4 USB porty. To je vše, co dokovací konektor z notebooku přenáší do dokovací stanice. Nejsou navíc žádné konektory jako eSATA, S/PDIF a ani konektor pro připojení telefonní linky 56kb modemu (který ostatně „vypadl“ i ze všech nových notebooků tohoto výrobce).

Na replikátoru se paradoxně nenachází ani konektory zvukové karty. Osobně jsem s tím během dvoutýdenního testování neměl problém, neboť používám externí USB zvukovou kartu, ale obecně absenci výstupu na externí reproduktory považuji u dokovacích řešení za nedostatek.

Během března by se na náš trh měl dostat Express Port Replicator 2, který již zase bude mít audiokonektory a sériový i paralelní port.

Zkušenosti z používání

Těší mě, že Toshiba patří mezi výrobce, kteří ponechali na dokovacím zařízení tlačítko pro (softwarovou) přípravu k odpojení. Některá USB zařízení není radno odpojovat, dokud s nimi operační systém neukončí komunikaci. Po jeho stisku se odpojí zařízení na všech konektorech a odpojí se také monitory připojené na výstupy (do opětovného připojení notebooku je grafická karta nevidí).

Pokud jde o monitory, tak s nimi není práce úplně bezchybná. Do replikátoru jsem měl připojené dva a po stisku tlačítka k odpojení sice na nich zhasl obraz, ale interní displej se v některých případech nerozsvítil. Stalo se mi to cca. při každém desátém odpojení. V některých případech se mi situaci ještě podařilo zachránit několikerým stiskem Fn+F8. Jen bylo třeba trefit některou z možností, kdy je aktivní interní displej. Pravděpodobně jde o problém při komunikaci s ovladačem grafické karty (NVIDIA). Pokud chcete mít jistotu, stačí výstup manuálně přepnout před odpojením z doku.

Chválu si naopak zaslouží velmi jednoduchý výběr výstupů grafické karty. Po prvním stisknutí Fn+F8 a držení Fn se zobrazí seznam všech možných konfigurací v závislosti na připojených monitorech (možnosti pro klonování i rozšířenou plochu). Opakovaným stiskem F8 lze tedy snadno vybrat požadovanou konfiguraci. Notebook si překvapivě pamatuje i pozici monitorů a není problém mít sekundární monitor vlevo od primárního.

Poněkud nešťastně je řešen vysouvací mechanismus. Pokud páčku po zatažení pustíte, vrátí se s ní do původní polohy i notebook a opět se začne připojovat k replikátoru. Je tedy nutné jednou rukou držet páčku a druhou uchopit notebook. U konkurenčních řešení je tento problém většinou vyřešen.

Závěr

Toshiba už vyřadila z nabídky klasické velké dokovací stanice, a tak ani nemá cenu řešit, zda je tento replikátor optimálním řešením. Většina uživatelů pořizuje dokovací zařízení jen kvůli zjednodušení připojení veškerých periferií, což tento replikátor portů splňuje. Zamrzí pouze absence konektorů zvukové karty a v dnešní době by nebyl na škodu ani eSATA port pro připojení externího pevného disku na plné rychlosti. Toshiba Express Port Replicator nabízí opravdu jen nejzákladnější výbavu.

Cena replikátoru portů s 90W adaptérem je 2 990,- Kč bez DPH (3 558,- Kč s DPH).

Příslušenství

Diskuse