WD Scorpio Blue 500 GB - objemný rychlík

3. 2. 2009 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Aleš Lalík

Každoročně narůstající datové objemy vyžadují patřičné úložné prostory, což bývá u většiny notebooků s místem pouze na jeden disk problém. Proto je vhodné, aby osazený disk měl co nejvyšší kapacitu. V dnešní recenzi se podíváme na klasický pevný disk s kapacitou 500 GB, tedy nejvyšší dostupnou v 2,5" formátu. Testovaný WD nabídne kromě velkého úložného prostoru také slušný výkon, navíc za přijatelnou cenu okolo 2350 Kč bez DPH.

WD Scorpio Blue 500 GB - objemný rychlík

S každým rokem neustále stoupají nároky uživatelů na množství uskladněných dat, a je proto potřeba mít patřičné úložné prostory. Nevýhodou většiny notebooků je oproti stolním počítačům omezené místo pouze na jeden disk. Rozšíření úložné kapacity je tedy možné buď interním diskem s větší kapacitou nebo připojením jeho externí varianty. Je známo, že klasické pevné disky „notebookového“ rozměru 2,5" zaostávají za svými 3,5" stolními protějšky nejen výkonem, ale i kapacitou. Stolní verze již atakují další magickou hranici 2 TB, přičemž 2,5" modely se objevily na začátku loňského roku v kapacitách 500 GB a od té doby jsme se žádného pokroku nedočkali. Ceny však postupem času příjemně poklesly a proto se v dnešní recenzi podíváme na zástupce 500GB kategorie pocházející od společnosti Western Digital. Nejprve nahlédněme do jeho specifikací:

foto
Specifikace testovaného WD

Recenzovaný disk WD Scorpio Blue s modelovým označením WD5000BEVT má standardní rozměry 2,5" disku včetně výšky 9,5 mm, takže je možné ho bez problémů osadit do všech notebooků. První disky s kapacitou 500 GB od Hitachi a Fujitsu používaly trojici ploten, kvůli čemuž měly netradiční výšku 12,5 mm a do většiny notebooků je nebylo možno instalovat. WD spoléhá na dvojici ploten s kolmým zápisem, umožňující vyšší přenosové rychlosti a nižší spotřebu energie.

K zařízení se WD připojuje pomocí rozhraní SATA II (3 Gb/s), vyrovnávací paměť má kapacitu 8 MB. Plotny rotují rychlostí 5400 ot./min. V případě spotřeby si opět vypůjčíme údaje od výrobce, který udává odběr 2,5 W při čtení/zápisu, 0,85 W ve stavu nečinnosti a 0,25 W v režimu standby. Během spánku si disk odebere 0,10 W.

Testovaný WD spadá do rodiny Scorpio Blue nabízené v mnoha variantách: s rozhraním SATA 3 Gb/s v kapacitách 80-500 GB, s pomalejší verzí SATA 1,5 Gb/s v kapacitách 80-250 GB a nakonec s nejstarším rozhraním IDE, rovněž dostupné ve velikostech 80-250 GB.

foto
Pohled "dovnitř" disku WD

Testovacím zařízením se stal notebook ASUS N50Vc osazený procesorem Intel Core 2 Duo P7350, 3 GB DDR2 paměti a operačním systémem Windows Vista Home Premium SP1. Pro názornější porovnání výsledků jsme do grafu přidali hodnoty rychlého disku Hitachi TravelStar 7K320 (7200 ot./min, 320 GB, 16 MB cache, SATA II) a staršího modelu WD z téže řady Scorpio Blue (5400 ot./min, 160 GB, 8 MB cache, SATA II).

HWiNFO32, Vista index

Disk exceloval v tomto testu zejména vysokou přenosovou rychlostí při práci s cache pamětí. Přístupová doba 16,46 ms je vzhledem k rychlosti ploten 5400 rpm na slušné úrovni. V testu systému Windows Vista obdržel WD index 5,7.

foto

Porovnáním přenosových rychlostí při čtení z cache je jasně viditelný náskok 500 GB WD oproti Hitachi a také menšímu sourozenci WD. U náhodného čtení jsou výsledky mnohem vyrovnanější a s mírný náskokem zvítězil Hitachi.

foto

Přístupovou dobou se WD s kapacitou 500 GB opět mírně přiblížil rychlejšímu Hitachi s plotnami rotujícími rychlostí 7200 ot./min.

foto

HD Tach

Rychlost sekvenční čtení začíná u WD na hodnotě mírně převyšující 80 MB/s a s rostoucí kapacitou následně rovnoměrně klesá až na k hranici 40 MB/s. Průměr dosáhl 66,9 MB/s a náhodná přístupová doba činí 16,3 ms.

foto
Pro plnou velikost klikněte na obrázek

V porovnání se starším WD si 500GB model polepšil. Nejvyšší rychlost sekvenčního čtení dosahuje u menšího WD 65 MB/s, minimum bylo 35 MB/s a průměr dosáhnul hodnoty 50,7 MB/s.

foto
HD Tach disku WD

ATTO Disk Benchmark

V tomto benchmarku dosáhl 500GB WD rychlosti přibližně 67 MB/s pro čtení i zápis, což potvrzuje průměrnou hodnotu čtení z předchozího testu.Těchto rychlostí je dosaženo už při práci s bloky dat o velikosti 16 KB.

foto

Hitachi převýšil WD zhruba o 8 MB/s, jeho nejvyšší rychlosti čtení a zápisu tak dosáhly průměrných 75 MB/s. Menší WD se zastavil na hodnotách mírně nad 60 MB/s pro čtení i zápis.

foto
ATTO benchmark disku Hitachi

foto
ATTO benchmark disku WD

H2benchw

Benchmark H2benchw se liší od ostatních testovacích programů zejména tím, že přistupuje na disk přímo bez použití souborového systému, čímž umožňuje mnohem vyšší objektivitu při měření. Krom přímých testů obsahuje i několik simulací chování různých programů, např. Word či Photoshop. V tabulce jsou uvedeny výsledky dílčích testů H2benchw.

foto

Při porovnání sekvenčního čtení jsou WD 500 GB a Hitachi vyrovnané, pouze menší WD zaostává. U sekvenčního přenosu a opakovaného sekvenčního čtení se dostává do popředí s výrazným náskokem 500GB WD, následovaný svou menší variantou a Hitachi zůstal až na třetí příčce.

foto

V simulacích chování programů již byly výsledky vyrovnanější. Ve 4 ze 6 testů zvítězil Hitachi, následovaný větším WD a 160GB verzí. V simulaci programu Photoshop byly výsledky WD 500 GB i Hitachi vyrovnané, při simulaci kopírování pak zvítězil WD.

foto

Hlučnost a vibrace

Při práci o sobě disk nedával vědět, jeho chod byl při subjektivním posouzení tichý a bez obtěžujících vibrací. Při pokojové teplotě 22°C dosahoval disk teploty 34°C (podle údajů S.M.A.R.T.), kontinuálním zatížením benchmarkem ATTO se teplota vyšplhala na maximálních 41°C. Teploty a vnímání vibrací se samozřejmě může lišit podle notebooku, do kterého je disk osazen.

Zhodnocení

WD Scorpio Blue s modelovým označením WD5000BEVT a kapacitou 500 GB si v testech nevedl vůbec špatně. Většinu času se blížil svými výsledky rychlejšímu Hitachi s 7200 ot/min. Oproti němu ale nabízí celých 180 GB neformátované kapacity navíc, které v dnešní době jistě nebude problém rychle zaplnit. Při přepočtu ceny za GB pak vychází WD výhodněji, při ceně okolo 2800 Kč stojí 1 GB prostoru přibližně 5,6 Kč. U 320GB disků s cenou cca. 2200 Kč vyjde 1 GB na 6,875 Kč.

WD Scorpio Blue WD5000BEVT se v ČR prodává za ceny pohybující se okolo 2350 Kč bez DPH (2800 Kč vč. DPH) a s pětiletou záruční dobou.

Příslušenství

Diskuse