3M MPro150 - projektor na baterie

3. 6. 2010 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jiří Zima

Projektorů už jsme pár v redakci testovali, ale ten dnes recenzovaný se od těch dřívějších výrazně liší. Je menší a zvládne provoz na baterie. Vedle standardních vstupů nabízí také možnost promítat dokumenty a videa bez připojeného počítače, a to buď z vlastní paměti, nebo z micro-SD karty. Doporučená koncová cena tohoto mini projektoru přesahuje 8000,- Kč bez DPH.

3M MPro150 - projektor na baterie

Projektory byly dříve drahou a běžným lidem (kvůli ceně) nedostupnou technikou. Takové doby už jsou ale dávno pryč, a výrobci zkouší různá řešení, kterými by mohli zaujmout běžné lidi. Po vlně „cestovních“ projektorů s LED místo lampy přichází 3M s miniaturním projektorem, který se vejde do kapsy.

Obsah balení

V malé krabici najdete společně s projektorem také příslušenství čítající miniaturní stativ, kabeláž, 2GB micro-SD kartu, obal, standardní mini-USB kabel a redukce pro připojení zařízení s VGA, případně kompozitním (PAL/NTSC) AV výstupem.

Oba kabely jsou dlouhé necelý metr. V případě AV varianty je kabel zakončen třemi cinch konektory (typ samec) - kompozitní obraz, stereo zvuk. V krabici jsou také tři cinch propojky (samice-samice), pokud by bylo potřeba tento kabel ještě prodloužit. VGA kabel je přibližně stejně dlouhý a konektor na konci je typu samec. To znamená, že jej tedy můžete rovnou připojit k notebooku nebo počítači.

Napájení neprobíhá přes USB, ale musí se použít přibalený napájecí adaptér (velký přibližně jako nabíječky k mobilním telefonům). Součástí balení je sada nástavců pro zásuvky v různých zemích.

Dálkový ovladač v balení překvapivě není.

Popis zařízení

Projektor je velký tak akorát do dlaně (130 x 60 x 24 mm) a je překvapivě lehký (160 g). Vzhledově jde o velmi nenápadné zařízení, protože výrobce zvolil konzervativní vzhled se zaoblenými hranami a černým, pogumovaných povrchem.

Veškeré ovládací prvky jsou na projektoru nahoře. Jde o sadu bíle podsvícených tlačítek – směrový kříž, tlačítka pro potvrzení a zrušení akce a malý vypínač. U vypínače je jediná indikační dioda, která signalizuje nabíjení vestavěné baterie.

Projektor nepodporuje automatické ostření, takže se ostří manuálně pomocí malého kolečka na čelní straně. Nastavení je velice citlivé a uživatelé s tlustšími prsty nejspíš nebudou nadšení.

Chlazení je společně s reproduktorem v přední části, kde je zejména zespodu mnoho větracích otvorů. Na spodku se také nachází díra pro montáž stativu.

Všechny konektory jsou umístěny vzadu, aby připojená kabeláž nijak neomezovala při manipulaci. Najdete tu speciální konektor, ke kterému se připojuje VGA nebo AV redukce, zvukový výstup, mini-USB (kvůli kopírování dat) a napájení.

Baterie je ukryta pod zadním krytem, podobně jako to bývá u mobilních telefonů.

Obrazové vstupy

Tím u projektoru nejzákladnějším jsou samozřejmě obrazové vstupy. S přibalenými redukcemi připojíte buď klasický televizní signál kompozitním (CVBS) cinch konektorem, nebo VGA. To by mělo pokrýt množinu zařízení od DVB-T settop boxů, DVD přehrávačů a videorekordérů až po notebooky a počítače.

LCD matice projektoru má nativní rozlišení 640x480 a všechna ostatní rozlišení se na něj pouze přepočítají. V případě AV vstupu se rozlišení nemusí řešit (příjem funguje pro PAL a NTSC), ale v případě VGA zvládne projektor zpracovat jen tato rozlišení:

  • 640x480 @ 59-60 Hz
  • 656x496 @ 59-60 Hz
  • 768x480 @ 60 Hz (w)
  • 800x600 @ 60 Hz
  • 960x600 @ 60 Hz (w)
  • 1024x768 @ 60 Hz
  • 1280x720 @ 60 Hz (w)
  • 1280x768 @ 60 Hz (w)

Moderní operační systémy si pomocí EDID informací z projektoru vyčtou podporovaná rozlišení, takže nějaké nepodporované nenastavíte. Když jsem ovšem připojil starý počítač s textovým režimem (720x480 @ 70 Hz), obraz zůstal černý. Za univerzální náhradu monitoru tedy tento projektor považovat nelze. Připravte se také, že přepínání rozlišení trvá opravdu dlouho (5 sekund).

Dokonale ostrého obrazu dosáhnete pouze v nativním rozlišení 640x480. Použití resample filtrů pro zmenšení vyšších rozlišení samozřejmě kvalitu viditelně degraduje, ale filtry jsou poměrně schopné, takže i v rozlišení 1280x768 je ještě text ve Windows čitelný. Nicméně na reálnou práci jde o řešení vyloženě nouzové. Takové ambice si ovšem miniaturní cestovní projektory nedělají.

Při použití VGA rozpozná elektronika projektoru, zda jde o širokoúhlé rozlišení, a automaticky nastaví správný poměr stran. Zbytek obrazu nahoře a dole je nastaven černými pruhy. U kompozitního signálu automatické nastavení poměru stran nefunguje, ale to je dáno typem přenosu. Bohužel není možné ani ruční přepnutí, a obraz je vždy jen v poměru stran 4:3.

Společně s obrazem lze přenášet také zvuk. U kompozitního vstupu je to jednoduché. Redukce je totiž zakončena třemi cinch konektory, kde jeden (žlutý) přenáší obraz a další dva (červený, bílý) přenáší zvuk. Přes VGA se samozřejmě zvuk nepřenáší, takže je na konci redukce ještě přibližně dvaceticentimetrový kabel (od VGA konektoru) zakončený jack konektorem, který zapojíte do sluchátkového výstupu (notebooku, počítače). Problém nastane jen v případě, kdy máte VGA a sluchátkový výstup na opačné straně.

USB a SD karta

Jak jsem již zmínil v úvodu, k použití vůbec nepotřebujete něco připojovat. Interní flash paměť má kapacitu 1,22 GB a tu je dále ještě možné rozšířit micro-SD kartou (fungují i HC) karty. Data do projektoru dostanete buď přímo na kartě, nebo pomocí USB.

Po připojení se v počítači objeví interní paměť i SD karta jako samostatné disky, na které je možné nahrávat libovolná data. Nahrávání však není příliš rychlé a většinou se pohybuje kolem 1,5 MB/s.

Procesor uvnitř projektoru si poradí s těmito formáty souborů:

  • DOC (dokument MS Word 97-2003)
  • XLS (tabulka MS Excel 97-2003)
  • PPT (prezentace MS PowerPoint 2000-2003)
  • TXT (textový soubor bez formátování)
  • PDF (dokument pro Adobe Reader)
  • BMP (nekomprimovaný obrázek)
  • JPG (fotky)
  • MP3, MP4, H.264, AMR, AAC (formáty zvuku a videa)

Ovládání a menu

Pokud zapnete projektor bez připojeného vstupu, zobrazí se jednoduché menu s devíti ikonami, které představují jednotlivé činnosti rozdělené podle hledaného typu souboru. Výrobce nechtěl řešit překlad firmware do různých jazyků, takže je přes symboly řešeno úplně všechno, což v některých případech může být matoucí, takže nezbude nic jiného, než otevřít manuál. Projektor toho naštěstí zas tolik neumí, takže po hodině hraní už o ovládání budete vědět úplně vše.

Dlouhé názvy souborů jsou zachovány, ale s českými znaky si interní „správce souborů“ neporadí. Dále mi trochu vadilo, že se všechny soubory daného typu zobrazí jakoby v jedné složce. Při větším množství souborů to může být značně na obtíž. Tento nedostatek částečně vyvažuje možnost označit si soubor jako oblíbený. K takto označeným souborům se můžete dostat rychleji pomocí prostřední ikony v hlavním menu.

Textové dokumenty v PDF a DOC mají na rozdíl od menu češtinu správně. Při prohlížení se prostředním tlačítkem přepíná mezi různými stupni přiblížení s poměrně velkým rozsahem. Přepínání stránek je rychlé vyjma „specialit“ v podobě PDF dokumentů, kde každá stránka představuje oskenovaný list papíru. U takových dokumentů máte smůlu, protože kvůli omezené velikosti paměti se takové obrázky nenačtou v plném rozlišení (drobný text v nich pak nepřečtete).

V souborech z Excelu lze procházet jednotlivé listy a zobrazují se správně nejen tabulky, ale i grafy. Přehrávání prezentací funguje také bezproblémově a prezentace se vykreslují správně do té doby, než použijete nějaký exotický font. Ten zařízení samozřejmě musí nahradit některým z dostupných.

Zkusil jsem přehrát také několik DVD ripů a snad všechno dokázal projektor zpracovat (jen někde nepochopil správně poměr stran obrazu). V našich končinách ovšem zamrzí nulová podpora titulků. U přehrávače filmů mám zásadní výhrady k ovládání. Přehrávání vždy začíná od začátku a možnosti ovládání skýtají pouze změnu hlasitosti zvuku a pauzování. Filmy prostě nelze převíjet.

Během přehrávání lze tlačítky nahoru a dolů regulovat hlasitost zvuku, tlačítkem doleva se přepíná mezi dvěma režimy světlosti a tlačítko doprava zobrazí stav baterie.

Schopnosti nastavení jsou minimální a změníte maximálně drobnosti (například opakování písniček a podobně). Nějakou korekci lichoběžníkového zkreslení a korekci barev podle barvy plátna byste hledali marně.

Kvalita zobrazení a životnost

Není asi nic překvapivého, že miniaturní rozměry znamenají celou řadu kompromisů. Tím první je samozřejmě nižší nativní rozlišení. I u těch nejlevnějších projektorů je dnes aspoň 800x600, zatímco zde je pouze 640x480, což je na jakoukoli kancelářskou práci příliš málo. Druhým (palčivějším) problémem je výrazně nižší svítivost, která činí 12 ANSI lumen v úsporném režimu a 15 ANSI lumen při plném výkonu. Rozdílu světlosti jsem si mezi oběma režimy prakticky nevšiml (spíš se jen trochu změnil barevný nádech).

Průměrné „domácí“ projektory s LED mají běžně 100 ANSI lumen, běžné velké potom přes 2500 ANSI lumen - takže svítí mnohem víc. Zatímco u nich většinou stačí zatáhnout žaluzie (rolety) a hned mohou posloužit k projekci i za dne, zde je obraz přes den téměř neviditelný, pokud s projektorem budete mířit na plátno ze vzdálenosti víc než metr. Za tmy je bez problému promítání textových dokumentů, ale u filmů jsou patrné vybledlé barvy, pokud je projektor od plátna dál než na 2 metry.

Malé rozměry se podepsaly také na kvalitě obrazu. Testovaný kus měl pravou pětinu obrazu proti zbytku mírně rozostřenou, což nešlo ručně doladit. Viditelné to bylo ovšem pouze při práci ve Windows. Ve filmech a prezentacích s velkým písmem nebylo nic poznat.

Životnost LED je dle výrobce 20 000 hodin a samotná LED není vyměnitelná. Životností se asi nemá cenu příliš trápit, jelikož nejde o projektor, který by někde běžel celý den, a při příležitostném používání na akcích s přáteli vám dioda vydrží mnoho let.

Baterie a chlazení

Pod zadním krytem je umístěna vyměnitelná baterie s kapacitou 8,1 Wh (3,7 V, 2200 mAh). Výrobce udává, že by tato baterie měla stačit na maximálně 2 hodiny provozu, nabíjení je možné i z USB. Pokud bude projektor sloužit jen jako výstupní zařízení notebooku (případně jiného zařízení), nebo přes něj budete promítat prezentace, vydrží opravdu bez pár minut 2 hodiny. Při přehrávání filmu jsem se dostal přibližně na 1 hodinu a 30 minut. Průměrný film byste si tak měli přehrát celý.

Vestavěný ventilátor se zapíná podle teploty uvnitř projektoru. Po zapnutí je projektor nehlučný, ale do 5 minut se spustí ventilátor téměř na stálo. Chvíle, kdy se vypíná, jsou opravdu vzácné a krátké.

Hlasitostí na tom není ventilátor špatně, ale jeho zvuk je otravně cvakavý, jak když o něco uvnitř drhne. V tiché místnosti by to mohlo rušit, ale v místnosti s více lidmi to ambientní hluk přebije.

Závěr

Přenosný projektor 3M MPro150 vyniká třemi vlastnostmi – minimálními rozměry, možností běhu na baterie a schopností přehrát některé základní formáty dokumentů. V těchto vlastnostech je jeho největší síla. Nevím o žádném jiném projektoru na trhu, se kterým byste si přehráli film bez nutnosti připojení k napájení. Malé rozměry bohužel přináší také nedostatky v podobě velmi nízké svítivosti, nízkého rozlišení a nižší kvality zobrazení. Je tedy na každém, kde jsou jeho priority, protože cenově se tento projektor od jiných pro domácí použití nijak neliší.

Výrobcem doporučená koncová cena činí 8208,- Kč bez DPH (9850,- Kč s DPH).

Foto galerie 3M MPro 150

Příslušenství

Diskuse