HP Advanced Docking Station - dokování pro nové ProBooky a EliteBooky

5. 8. 2010 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jiří Zima

K poslední generaci EliteBooků a ProBooků B HP změnilo dokovací konektor, což znamená obměnu dokovacích stanic. Otestovali jsme nejvybavenější variantu, která má doporučenou koncovou cenu těsně pod 3 500,- Kč bez DPH.

HP Advanced Docking Station - dokování pro nové ProBooky a EliteBooky

HP si 5 let drželo jeden dokovací konektor a udržovalo tak kompatibilitu dokovacích stanic napříč notebooky několika generací. Kvůli novým typům rozhraní byl přepracován a na konci roku 2009 vyšel první notebook vybavený tímto novým dokovacím konektorem.

Nové verze dokovacích stanic zůstávají ve dvou variantách. Základní HP Docking Station a rozšířená HP Advanced Docking Station. V této recenzi se budu zaobírat vybavenější verzí, ale většina poznatků se pro obě stanice shoduje. HP Docking Station jen není tak dlouhá, nepodporuje optickou mechaniku, eSATA a druhý DisplayPort/DVI.

Tato stanice je v současné době kompatibilní s modely HP ProBook 6xxxb a HP EliteBook 8440p/w, 8540p/w a 8740p/w.

Obsah balení

V krabici se s dokovací stanicí nachází jen tištěná dokumentace a napájecí adaptér. Žádná instalační média přibalena nejsou, neboť nativní dokovací stanice obecně nevyžadují žádné ovladače a nejsou závislé na operačním systému.

Přibalený napájecí adaptér má výkon 120 W. HP prodává obě stanice v balení s výkonnějším nebo méně výkonným napájecím adaptérem. U základní verze mají výkon 90 W a 230 W a u rozšířené verze 120 W a 230 W.

Popis zařízení

Zatímco předchozí verze dokovací stanic měly část za notebookem stříbrnou, zde se HP vrátilo k čistě černému vzhledu. Hrany stanice jsou jemně zaoblené a vzhled je jednoduchý a nevýrazný. Pod notebookem je část ve tvaru zkoseného obdélníku s rozměry 195 x 90 x 15-25 mm. Větší část s konektory je za notebookem a má rozměry 260 x 182 x 70 mm. Nejde o zařízení určené k přenášení, takže hmotnost 1,66 kg na úrovni menšího notebooku není na závadu. Pro montáž s dalším nabízeným příslušenstvím (podstavce) je stanice na spodku vybavena několika úchyty.

Kvůli odlišným rozměrům podporovaných notebooků je na přední části posuvný prvek, který ovládá plastové výstupky. Ty by měly zůstat zasunuté v případě, že vkládáte 17“ notebook. U menších notebooků je lepší je vysunout, protože to usnadňuje vkládání.

Shora se na stanici nachází dvě velká, modře podsvícená tlačítka. První slouží jako vypínač notebooku (svítí, když je zapnutý) a druhé fyzicky odpojuje notebook (svítí, pokud je notebook v doku). Dalším svítícím prvkem je už jen dioda u konektoru napájení vzadu, která svítí vždy, když je dokovací stanice připojena do napájení.

Výbava

Většina konektorů se soustředí do prostoru vzadu, kde se nalézají dva PS/2 konektory (klávesnice, myš), paralelní a sériový port, konektor pro připojení stojanu, dvě USB, LAN, úchyt pro zámek Kensington a obrazové výstupy. K připojení monitoru je určeno analogové VGA a dvě dvojice digitálních výstupů DVI/DisplayPort. Z notebooku jsou dokovacím konektorem vyvedeny z digitálních výstupů pouze dva DisplayPorty, ze kterých se DVI tvoří až redukcí (je to takový integrovaný DisplayPort-DVI kabel). V zásadě to není žádný problém, ale vznikají tím dvě omezení – není možné připojit DVI i DisplayPort z jedné dvojice zároveň (toto omezení se netýká menší varianty dokovací stanice) a DVI výstup je pouze v zapojení single-link, což znamená rozlišení maximálně 1920x1200.

Na pravém boku jsou přidána další čtyři USB. Ta jsou na rozdíl od těch dvou vzadu napájená neustále, a to i v případě, kdy není notebook v doku zapojený (vhodné například pro nabíjení telefonů, PDA a podobných zařízení). Šachta pro připojení optické mechaniky, nebo pevného disku je vlevo společně s konektorem eSATA. Šachta je vyplněna plastovou záslepkou, která správně pasuje i do notebooku.

Zkušenosti

Pro správné zadokování je na notebooku i stanici malá čárka, která určuje střed. Musím uznat, že „naslepo“ je připojení notebooků docela obtížné, než člověk získá cvik. Tlačítko odpojení má plynulý chod a samotný proces je relativně tichý. Po oddojování zůstává notebook odpojený nad konektorem, připravený ke zvednutí, tudíž není potřeba během zvedání tlačítko držet. Ač jsou na stanici starší porty jako PS/2, sériový a paralelní, není potřeba před fyzickým odpojením provádět softwarovou přípravu.

Většina konektorů je aktivní pouze v případě, že je připojené napájení. Napájecí adaptér je kompatibilní s tím, který se dodává k notebooku, takže adaptérem od stanice lze notebook napájet přímo. V případě napájení stanice je nutné dodržet minimální nároky na výkon (zde 120W) – s připojeným 90W adaptérem byla stanice neaktivní.

Při psaní na interní klávesnici zadokovaného notebooku není problém s nakláněním po tíhou položených rukou. Notebook drží na své pozici pevně a k naklánení dochází jen v případě zatlačení na zadní rohy základny.

Závěr

HP Advanced Docking Station je nejvybavenější verzí nativní dokovací stanice pro nové business notebooky HP. Na obsluhu je tato stanice stejně jednoduchá jako její předchůdci. Díky novému konektoru konečně nabízí také porty jako eSATA a DisplayPort. Je ale pěkné, že v novém dokovacím konektoru zůstala také sada starších rozhraní, která dnes již sice nejsou tak často používaná, ale pro někoho svůj smysl stále mají. Mluvím zejména o sériovém a paralelním portu.

Výrobcem doporučená koncová cena stanice činí 3 325,- Kč bez DPH (3 990,- Kč s DPH), varianta s 230W adaptérem potom 3 908,- Kč bez DPH (4 690,- Kč s DPH). Základí varianty dokovací stanice stojí zhruba o 500,- Kč bez DPH méně. Standardní záruka má dobu trvání 12 měsíců při nákupu na IČ (24 při nákupu jako právnická osoba) a lze ji rozšířit.

Foto galerie HP Advanced Docking Station

Příslušenství

Diskuse