Kingston DataTraveler 5000 - flashdisk se šifrováním

27. 7. 2010 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jiří Zima

Data, se kterými cestujete, patří mezi nejohroženější, pokud jde o ztrátu nebo odcizení. Kingston nyní nabízí 16 GB šifrovaný flashdisk, který by měl řešit, že se okolí nedostane snadno k vašim důležitým souborům. Testovaný kus je v prodeji za doporučenou koncovou cenu přes 6 000,- Kč bez DPH.

Kingston DataTraveler 5000 - flashdisk se šifrováním

Základní popis

Flashdisk je dodáván samotný v jednoduchém plastovém obalu. Vše potřebné je uloženo na něm, takže nebylo nutné přibalovat manuál, ani ovladače.

Výrobce vsadil na nenápadný a strohý vzhled v černé barvě s tvarem spláclého válce. Do šířky kolem USB portu flashdisk příliš nepřesahuje, ale je poměrně dlouhý. Přes USB port je odnímatelná krytka, kterou lze nacvaknout také zezadu.

Instalace

Výrobce uvádí jako hardwarové požadavky procesor Pentium III, 16 MB volného místa na disku a volný USB port (verze aspoň 1.1). Kvůli šifrování vzniká omezení i na operační systémy a podporovány jsou pouze Windows XP (SP2+), Windows Vista a Windows 7. Všechny tyto systémy mohou být v 32bit i 64bit verzi.

Po připojení do USB portu se zařízení chová jako optická mechanika s vloženým instalačním CD. Na něm najdete manuál, vyhledávač malware a šifrovací aplikaci. Aplikace se spouští bez instalace, zůstává v liště tray (u hodin) a sama se zavře, jakmile flashdisk odpojíte.

tray

Při prvním vložení se vás aplikace zeptá na heslo, se kterým se pak disk naformátuje. Pokud heslo zapomenete, neznamená to, že byste už disk mohli akorát vyhodit. Jen vás čeká další formátování. Při změně hesla, pokud znáte původní, samozřejmě k formátování nedochází.

password

Jakmile je heslo zadáno zpřístupní se šifrovaná část jako samostatný disk (formát může být FAT i NTFS). Následné odpojení zařízení by se mělo provádět přes ikonu šifrovací aplikace a volbu Shut Down DT5000. Do té doby se systém bude bránit při odebírání.

Samozřejmě jsem DataTraveler 5000 vyzkoušel i na Macu a s Linuxem. Mac OS X vůbec nezaregistroval, že bylo připojeno nějaké zařízení. S Linuxem (Ubuntu 10.04) jsem se dostal dál a objevila se část, která se hlásí jako CD. Bohužel to bylo všechno. Šifrovaná část se totiž chová jako vyměnitelné zařízení bez vloženého disku, takže ji nenaformátujete, ani kdybyste ji chtěli používat bez šifrování.

Zabezpečení

Základem zabezpečení je 256bit šifrování AES. To používá kódovací režim XTS a ECC (elliptic curve cryptography) a při každém připojení disku probíhá vnitřní kontrola, zda algoritmus běží tak, jak má. DataTraveler 5000 navíc vyhovuje vládní specifikaci (USA) FIPS 140-2 úrovně 2, což znamená schopnost ověření, zda nedošlo k nějakému neautorizovanému zásahu přímo do disku.

Zadávání hesla je omezeno na 10 špatných pokusů po sobě, po kterých dojde k zformátování šifrované části disku.

Před fyzickým poškozením je flashdisk chráněn titanem obaleným krytem (údajně vodotěsným) z nerezové oceli. Když už nic jiného, určitě se nerozpadne při běžném používání, jak bývá u některých flashdisků špatným zvykem.

Výkon

DataTraveler 5000 vyniká ve svých schopnostech zabezpečení, ale co do rychlosti je to průměrný flashdisk. Maximální rychlost je 12,1 MB/s pro čtení a 5,5 MB/s pro zápis. Těchto hodnot je dosaženo v případě, že čtení/zápis probíhá po nejméně 64kB blocích dat.

atto

Pro srovnání; výrazně levnější DataTraveler 102 bez šifrování nabízí obě rychlosti dvojnásobné.

Závěr

Kingston DataTraveler 5000 má význam všude tam, kde se pracuje s citlivými daty, která se nesmí dostat do nepovolaných rukou. K tomu je vybaven na poměry USB flashdisku výborně. Odolné tělo a schopnosti zabezpečení dohromady znamenají také vyšší doporučenou koncovou cenu 6 372,- Kč bez DPH (7 646,- Kč s DPH). V prodeji jsou i menší a levnější verze - 2 GB za 1 765 Kč bez DPH / 2 118 Kč vč. DPH, 4 GB za 2 941 Kč bez DPH / 3 529 Kč vč. DPH a 8 GB za 3 677 Kč bez DPH / 4 412 Kč vč. DPH.

Foto galerie Kingston DataTraveler 5000

Příslušenství

Diskuse