Kingston SSDNow! V+ 128GB (gen 2) - s novým řadičem

4. 3. 2010 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jiří Zima

Kingston inovoval v nabídce svých MLC SSD řadu V+. Ačkoli zůstal název od první generace nezměněn, jde o úplně jiné SSD, ve kterém byl původní řadič od Samsungu nahrazen novým počinem Toshiby, který nabízí vyšší rychlosti a nové funkce. Doporučená koncová cena 128GB varianty se pohybuje pod 6000,- Kč bez DPH.

Kingston SSDNow! V+ 128GB (gen 2) - s novým řadičem

Písmeno V v názvu modelu značí levnější a pomalejší řadu pro běžné uživatele (Value). Nejde však o úplně nejnižší řadu s nejpomalejším řadičem JMicron. Podstatným rozdílem v názvu je totiž to nenápadné plus. Za tímto jedním znakem se skrývá naprosto odlišný produkt, který byl v první generaci vybaven řadičem Samsung S3C29RBB01 a 128 MB vyrovnávací paměti.

V nové generaci je použit řadič Toshiba T6UG1XBG a v režii Toshiby jsou i paměťové čipy s výjimkou vyrovnávací paměti (opět 128 MB) od společnosti JMicron. K novému řadiči se udávají maximální rychlosti 230 MB/s pro čtení a 180 MB/s pro zápis. Podstatnější změnou je přidání podpory pro příkaz Trim, který řeší zpomalování zápisu na jednou přepsané bloky disku (na Windows funguje až od verze 7). Díky tomu by nemělo docházet ke zpomalování při dlouhodobém používání.

Při nečinnosti by měla spotřeba disku klesnout až na hodnotu 0,15 W. Naopak při čtení nebo zápisu výrobce uvádí spotřebu 2,6 W, což je na úrovni 2,5“ pevných disků.

Obsah balení

Dříve Kingston prodával odděleně balení pro stolní počítače a notebooky, přičemž rozdíl nebyl v SSD, ale v přibaleném příslušenství. Nyní již došlo ke sjednocení, takže v balení nalezete kromě SSD ještě externí rámeček na disk s USB připojením, krátký USB kabel, SATA kabel a držáky pro montáž do skříně mezi 3,5“ disky.

Za zmínku stojí provedení rámečku na disk. Je složen ze dvou plastových dílů, které lze snadno rozpojit, čímž se odkryje prostor pro disk. Samotný pevný disk se také nemusí šroubovat, protože jej drží malé výstupy. Například pro mě jako redaktora je takový rámeček úžasně praktický. Doma mám více disků a takto je můžu rychle prohazovat podle toho, který zrovna potřebuji.

Vlastní SSD se svou hmotností 84 g zas tolik neliší od běžných disků v noteboocích. Může za to kovový obal, který slouží jako ochrana a zároveň chlazení. Mezi čipy a krytem je totiž nalepena teplovodivá „žvýkačka“.

Instalace

Postup instalace je velmi jednoduchý. Do notebooku vložíte SSD a starý disk vložíte do rámečku, který následně připojíte k notebooku pomocí USB. Při startu se nastaví bootování z přibaleného CD a načte se kopírovací program Acronis TrueImage HD. V něm si lze nastavit parametry kopírování, pokud jsou disky rozdílné kapacity (tj. jakým způsobem se mají změnit velikosti jednotlivých oddílů). Pak už stačí jen restart a operační systém najede z SSD.

Program na přibaleném CD je určen pro práci s oddíly Windows a lze jej používat pouze na kopírování oddílů (omezení proti plné verzi).

Výsledky testů

Do výsledku testů HDTach a H2Bench jsem pro porovnání přidal hodnoty 64GB KingSton SSDNow! V+ první generace, 80GB Intel X25-M a 60GB OCZ Solid Series. Druhý jmenovaný stále patří rychlostně k tomu lepšímu z cenově dostupných MLC SSD a třetí je pro změnu typický zástupce první generace SSD vybavených řadičem JMicron.

hdtach

Sekvenční čtení je přibližně 3x rychlejší než u běžných 2,5“ disků. Tuto hodnotu u moderních SSD prakticky nemá cenu řešit, protože běžně (zejména v notebooku) nikde nelimituje.

h2benchw

V reálných aplikacích jsou rozdíly mnohem víc vidět. Zajímavé je porovnání první a druhé generace, kde jsou rozdíly poměrně velké. Výsledek je bohužel zkreslený odlišnou kapacitou obou zástupců, protože v případě první generace V+ znamenala dvojnásobná kapacita také dvojnásobek operací zápisu za sekundu.

ATTO RunCore
rychlost v závislosti na velikosti bloku dat

Proti předchozí generaci došlo k výraznému zrychlení zápisu malých bloků (v případě 4kB bloků téměř na dvojnásobek) za cenu mírného zpomalení čtení bloků taktéž do 4kB.

Závěr

Dnešní SSD v podstatě odstranily největší problémy první generace v podobě pomalého zápisu malých bloků dat a postupného zpomalování po delší době používání. Kingston SSDNow! V+ druhé generace nabízí výborný výkon a proti běžným diskům v noteboocích nabízí výrazné zrychlení. Při práci v posledních verzích Windows je disk v notebooku tou největší brzdou a po výměně za SSD je odezva v systému a aplikacích na úplně jiné úrovni (platí i pro notebooky s úsporným procesorem). Znatelné zrychlení se netýká jen Windows. V posledním MacBooku toto SSD dokázalo zkrátit čistý start systému ze 30 sekund na 15.

Zbývá poslední nevýhoda a tou je vyšší cena. Samostatná 128GB varianta Kingston SSDNow! V+ má doporučenou koncovou cenu 5824,- Kč bez DPH (6989,- Kč s DPH), kit 6071,- Kč bez DPH (7286,- Kč s DPH), 64GB vyjde na 3346 Kč bez DPH (4015 Kč s DPH) samostatně / 3470 Kč bez DPH (4164 Kč s DPH) s kitem.

Foto galerie Kingston SSDNow! V+

Příslušenství

Diskuse