MiFi 2352 - Novatel Intelligent Mobile Hotspot

23. 9. 2010 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jiří Zima

Pár Wi-Fi AP už jsme v redakci testovali. Dnes recenzované ovšem patří mezi ta netradiční. Má v sobě totiž 3G modem a možnost sdílet soubory na SD kartě, váží méně než chytrý telefon a napájí jej integrovaná baterie. Cena tohoto zařízení lehce přesahuje 3 tis. Kč bez DPH.

MiFi 2352 - Novatel Intelligent Mobile Hotspot

Základní popis

Zařízení je dodáváno v černé krabici podobné těm od mobilních telefonů. Uvnitř je kromě vlastního zařízení ještě napájecí adaptér s micro-USB koncovkou (s nástavcem pro zásuvky v ČR a USA), micro-USB kabel pro připojení k počítači a tištěná dokumentace.

Ze vzhledu by se dalo na první pohled usoudit zaměření na běžné uživatele, neboť celé zařízení (81 g) má téměř oválný tvar a lesklý černý povrch (piano-black). Zprvu jsem proto očekával minimum funkcí, což byl mylný úsudek.

Základním posláním Mobile Hotspot 2352 je sdílení mobilního připojení k internetu pomocí Wi-Fi sítě do jednoho nebo více notebooků (a jiných zařízení). Celkem lze najednou připojit až 5 zařízení. Aby sdílení správně fungovalo, hotspot funguje jako DHCP a DNS server a vytváří tak plnohodnotnou síť pro více počítačů. Ty mohou v síti komunikovat i mezi sebou. Kromě toho lze zařízení připojit k počítači také USB kabelem, čímž se z něj stává klasický 3G modem.

Na celém zařízení je jen jediný ovládací prvek, a to vypínač. Vypínání a zapínání se řeší jeho několika sekundovým podržením. Ikona vypínače umí svítit různými barvami, což je hlavní indikační prvek. Červená znamená, že není signál (červené poblikávání naopak docházející baterii), zelená značí připojení do 2G sítí (EDGE, GPRS) a modrobílá 3G sítě (HSPA). Aktivitu Wi-Fi značí modrá ikona vedle vypínače.

Slot pro SIM kartu je pod (vyměnitelnou) baterii, takže k její výměně musíte zařízení vypnout. Paměťová karta je naopak přístupná zvenčí a lze ji měnit za chodu.

Instalace

Pro prvotní konfiguraci je nejlepší (nicméně ne nutné) zařízení připojit k notebooku přes USB. V systému se objeví nová CD mechanika s vloženým diskem s ovladači. Ovladače jsou pro Windows (32 i 64bit) a na to, že jde jen o modem, se instalují poměrně dlouho. S nimi se přidá také ovládací aplikace, kterou se kromě připojení k internetu mění heslo do administračního rozhraní a nastavení zabezpečení Wi-Fi.

Připojení přes Wi-Fi

Primárním cílem zařízení je sdílení připojení k internetu a to zvládá bezchybně i v případě 5 současných Wi-Fi spojení. Počet připojených zařízení a vytížení internetového připojení značně ovlivňuje výdrž na baterie. Pokud je připojený jen jeden notebook a nedělá nic náročného (IM, IRC, automatická kontrola pošty), vydrží hotspot na jedno nabití kolem 5 hodin, což je asi tak dosažitelné maximum. S více notebooky a častějším vytížením se výdrž pohybuje stále kolem 2-3 hodin, což není špatné. S připojeným napájecím adaptérem není pracovní doba nijak omezena. Škoda jen, že nelze „pouze nabíjet“ i z USB portu počítače. Připojením k počítači se vždy Wi-Fi deaktivuje.

Vysílač Wi-Fi je překvapivě silný. S notebookem jsem měl velmi dobrý signál, i když jsem byl o místnost nebo o patro jinde než hotspot. Rozhodně tedy nejde o zařízení, které by muselo být v bezprostřední blízkosti.

screen

Každý připojený uživatel se může snadno podívat do informační obrazovky webového rozhraní, kde se zobrazují detaily nastavení Wi-Fi, informace o připojení, typ mobilní sítě a stav baterie.

screen

Sdílení souborů na SD kartě je vyřešeno webovým rozhraním. V administraci lze vybrat, která složka je sdílená a zda je do ní možné soubory i nahrávat. Použité řešení je multiplatformní a lze s ním stahovat soubory i do mobilních telefonů a podobných zařízení.

screen

Konfigurace pomocí administračního rozhraní

Po zadání hesla administrátora se objeví v informační stránce webového rozhraní další položky a tlačítko pro odpojení modemu. V administraci lze:

  • zjistit připojené klienty (jejich jméno, IP i MAC)
  • zjistit a změnit zabezpečení Wi-Fi (žádné, WEP, WPA)
  • zapnout filtr MAC adres (pouze zadané adresy lze připojit)
  • vypnout posílání jména sítě (SSID)
  • zjistit konfiguraci modemu (síť, typ přenosu, roaming, IP adresy, směrování, DNS, přenesená data, dobu připojení)
  • změnit PIN SIM karty
  • změnit režim automatického připojení modemu (nikdy, vždy, pouze v domácí síti)
  • změnit preferovaný typ přenosů (GPRS/EDGE, HSPA)
  • nastavit směrování portů (samostatně pro DNS, FTP, http, NNTP, POP3, SMTP, SNMP, Telnet a TFTP servery)
  • změnit IP adresu v LAN
  • zakázat interní DHCP server a průchod pro VPN
  • zálohovat a obnovit nastavení (jako soubor v počítači)
  • nastavit dobu automatického vypnutí při nečinnosti

Vyfocené obrazovky administrace naleznete v souboru administrace.zip.

Připojení přes USB

Při použití s USB jde o úplně běžný 3G modem a vložená micro-SD karta se zobrazuje jako samostatná disková jednotka (stejně jako byste připojili USB flashdisk), na jejíž zprovoznění není nutné instalovat žádné ovladače.

Nejde vypnout nabíjení z USB portu, což znamená, že takové použití zvýší spotřebu notebooku o ~3 W. U malého notebooku tedy může být spotřeba při prohlížení webových stránek vyšší klidně o třetinu.

Závěr

Hotspot MiFi 2352 je ve specifických případech velmi šikovný doplněk. Smysl má pro lidi používající větší počet zařízení, které chtějí připojit k internetu, nebo jen spojit dohromady na cestách. Dobře poslouží také tam, kde je potřeba nouzově zasíťovat menší množství počítačů, když jiná možnost není. Velkou výhodu vidím v univerzálnosti, kdy stejně snadno jako notebook můžete připojit i PDA, handheld a mobil s libovolným operačním systémem. Ač je zařízení velmi malé, nabízí možnosti nastavení sítě na úrovni „dospělých“ Wi-Fi routerů.

Cena na našem trhu činí 4.380,- Kč bez DPH (5.256,- Kč s DPH).

Doplňujíci informace

- zařízení obsahuje i integrovaný GPS modul, zatím neaktivní, výrobce připravuje aplikaci pro využití

- má výkonnou 3G část dovolující vysoké rychlosti připojení (HSUPA/HSDPA do 7,2 Mbps download / 5,76 Mbps upload)

K testu zapůjčila společnost KOBE s.r.o. - www.kobe.cz

Foto galerie MiFi 2352

Příslušenství

Diskuse