Nokia Internet Stick CS-15 - 3G modem do kapsy

23. 3. 2010 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jiří Zima

Nokia vydala nový 3G modem pro notebooky s připojením do USB. Jde o zařízení velikosti většího flashdisku s podporou HSPA, UMTS a starších technologií. Doporučená koncová cena se vejde do 2000,- Kč bez DPH.

Nokia Internet Stick CS-15 - 3G modem do kapsy

Obsah balení

Modem je dodáván v krabici, která se velikostí nijak neliší od krabic pro mobilní telefony. V jejích útrobách se nachází mimo vlastního modemu ještě jednoduchý návod a prodlužovací USB kabel. Kabel standardně není potřeba a smysl má jen u těch notebooků, kde by modem svými rozměry překážel v použití jiných konektorů.

Uvnitř krabice není žádný instalační disk CD. Optické mechaniky jsou u notebooků na ústupu (zejména v kategorii těch lehčích), takže výrobci museli najít jiný způsob, jak k uživateli ovladače dostat. V posledních letech je oblíbený způsob, kdy jsou ovladače nahrané přímo v zařízení. Takové zařízení se bez nahraných ovladačů hlásí jako USB mechanika s vloženým instalačním CD. Pokud už je v notebooku ovladač nainstalovaný, „instalační CD“ z počítače zmizí.

Instalace

Před prvním použitím se musí do modemu vložit SIM karta operátora. Abyste se dostali k slotu na SIMku, musíte na modemu posunout plastový kryt jedné strany (poprvé to jde ztuha). Po opětovném složení a připojení k notebooku se na obrazovce objeví výzva k instalaci.

Instalace vyžaduje po uživateli jen několik stisků klávesy Enter (případné klikání na zvýrazněné tlačítko). Na platformě Windows je možné po instalaci ihned spustit ovládací program a připojit se k internetu (na počítačích s operačním systémem Mac OS X vyzve instalátor k restartu).

Pokud máte 32bit verzi Windows, během minuty od prvního zapojení modemu už můžete být připojeni k internetu. Pokud však máte 64bit verzi, budete nejspíš rozčarováni. Kus, který jsme dostali na recenzi, v sobě totiž neobsahoval funkční ovladače pro 64bit Windows 7. Po instalaci ovládací aplikace jen vyskočila hláška, že pro zařízení nebyl nalezen ovladač a veškerý instalační proces tím skončil. V adresáři ovládací aplikace sice jsou soubory s ovladači, ale nepomohla ani ruční instalace.

screen
proces flashování firmwaru

Vše vyřešilo až stažení ovladače ze stránek Nokie (konkrétně zde), kde se nachází také ovladač pro Linux. Nová verze ovladače při instalaci uklidí pozůstatky té minulé a funguje korektně. Dokonce vám po prvním spuštění nabídne aktualizaci firmware v modemu, čímž se do něj dostanou také potřebné ovladače. Nejde tedy o neřešitelný problém, ale pro běžného uživatele by mohl být komplikací.

Ovládací aplikace

Vzhled aplikace pro obsluhu modemu je velmi podobný aplikaci pro správu mobilních telefonů stejného výrobce (ač jde o dva odlišné programy). Aplikace se usídlí v traybaru v rohu obrazovky vedle hodin. Poklikáním na ikonu se otevře hlavní nabídka. Tlačítkem v levé části se lze rychle připojit k internetu.

screen
hlavní obrazovka ovládací aplikace

Z tlačítek vpravo je nejdůležitější to pro přístup k SMS zprávám. Aplikace pro správu SMS a kontaktů svým vzhledem a ovládáním připomíná Outlook, je jednoduchá a umožňuje s ním sdílení kontaktů (to funguje také s aplikací Kontakty ve Windows 7). Další tlačítka vpravo slouží ke spuštění webového prohlížeče a poštovního klienta a k otevření některých webových stránek Nokie.

screen
správa SMS

screen
správa kontaktů

Zkušenosti

Během testování se mi podařilo s tímto modemem připojit i v místech, kde se nechytaly integrované modemy některých notebooků (konkrétně ThinkPad X200). Vzhledem k tomu, že integrované modemy by měly mít v rámu víka větší antény, je to docela milé překvapení. Se silou signálu souvisí i spotřeba. Běžně se spotřeba notebooku s modemem zvedla o 2-5 Wattů v závislosti na prostředí.

Při testovaní s notebookem ThinkPad X100e jsem narazil na problém, kdy po připojení modemu začal počítač spotřebovávat 20 Wattů místo 10 a modem se výrazně zahřál již během 10 minut provozu. Možná jde o nějakou nekompatibilitu s USB řadičem (X100e je postaven na platformě AMD), protože u ostatních notebooků (Intel) se problém neprojevil. Počítejte také s tím, že při GPRS/EDGE je spotřeba modemu nižší než při připojení do 3G sítí.

Od zapojení modemu to trvá asi 28 sekund, než je možné aktivovat připojení k internetu. To pak trvá dalších 15 sekund. Počítač bez problému snese vytažení k internetu připojeného modemu z USB portu (některé modemy mají s tímto problém).

screen
informace o probíhajícím připojení

Ovládací aplikace někdy neukazuje, jakým způsobem je modem do sítě připojen. Nejjednodušší způsob zjištění představuje indikační dioda přímo na modemu. Pokud svítí modře, je modem připojen do 3G sítě. Pokud svítí zeleně, jde o připojení pomocí EDGE.

Závěr

3G modem Nokia Internet Stick CS-15 představuje univerzální řešení pro notebooky a stolní počítače. USB port je už dávno standardní výbavou každého počítače. Kompatibilita je i po softwarové stránce – Nokia poskytuje ovladače pro Windows, Mac OS X i Linux. Obsluha modemu je jednoduchá, ovládací aplikace přehledná a stabilní a modem si poradí vytažením za chodu i režimem spánku. Z mého pohledu jde o kvalitní a dotažené zařízení.

Doporučená maloobchodní cena je 1917,- Kč bez DPH (2300,- Kč s DPH).

Foto galerie Nokia Internet Stick CS-15

Příslušenství

Diskuse