Nokia N900 - přerostlý telefon nebo malý počítač?

11. 2. 2010 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jiří Zima

Displej s rozlišením na úrovni starších mini-notebooků, QWERTY klávesnice, 32 GB úložného prostoru a upravený Debian Linux jako operační systém. Tak by se dala charakterizovat Nokia N900. Na tomto serveru mobilní telefony běžně vůbec nerecenzujeme, jenže N900 má k běžnému telefonu asi tak blízko jako k počítači, takže jsme neodolali a jeden kus také vyzkoušeli. Doporučená koncová cena se pohybuje pod 15 000,- Kč bez DPH.

Nokia N900 - přerostlý telefon nebo malý počítač?

Obsah balení

V malé černé krabici se ukrývá mimo telefonu také řada zajímavého příslušenství. Přítomna je nabíječka (+ redukce na starší nabíječky), ochranná fólie na displej, (TV-out) kabel pro připojení televize, USB-mikroUSB kabel, sluchátka a dva páry náhradních nástavců na ně.

Přibalená sluchátka jsou typu in-ear, což znamená, že vás při jejím užití nebudou rušit zvuky okolí. Na druhou stranu to je přesně ten důvod, proč jsem je raději nepoužíval při pěším cestování po městě.

Ačkoli mají tato sluchátka 3,5mm konektor se čtyřmi vodiči (standardní kabely pro přenos stereo zvuku mají tři), není k nim přidělán žádný mikrofon. Zároveň to znemožňuje jejich použití s běžným notebookem.

Kabel zprostředkovávající výstup na televizi se zapojuje do mikroUSB konektoru mobilu a na druhém konci je vybaven třemi cinch konektory. Přenáší tedy jen SD rozlišení a stereo zvuk.

Základní popis

Černá „cihlička“ o rozměrech 110 x 60 x 18 mm váží 180 g. Proti ostatním telefonům je tedy větší a těžší, a to se týká i většiny těch chytrých. Tvary jsou zaoblené a celý telefon je černý. Nejde o nic úžasného, ale vzhled mě nijak neurazil. Možná by se jen nějak vzhledově hodilo naznačit, kde má telefon vršek a spodek (častokrát jsem jej během testování uchopil obráceně). Zadní část využívá matných plastů, zatímco přední plasty jsou lesklé.

Dominantou je zcela jistě 3,5“ displej s širokoúhlým rozlišením WVGA (800x480). Tento displej má velmi slušné barevné podání, dobrý jas a především obsahuje jakousi transreflexní vrstvu, takže jsem neměl problém s použitím i pod přímými slunečními paprsky. Standardně se intenzita podsvícení reguluje pomocí světelného senzoru.

Vlevo pod displejem je multifunkční dioda. Ta je velmi důležitým prvkem tohoto telefonu, neboť informuje o různých typech událostí (nová zpráva, událost v kalendáři, nabíjení,…). Každá tato událost má vlastní barvu a typ blikání. Celé řešení je velmi intuitivní.

N900 je mobilem, který se v drtivé většině případů používá na šířku. Po stranách jsou tedy stereofonní reproduktory (na telefon slušné kvality). Nahoře má své místo malý vypínač, třípolohová spoušť foťáku a jedno dvoutlačítko, které slouží k ovládání zoomu, případně nastavení hlasitosti reproduktorů.

Na pravém boku je místo pro uschování stylusu, 3,5mm jack (vstup i výstup) a typický nokiovský zámek klávesnice (posuvný přepínač). Levý bok je vybaven pouze mikro-USB. Do něj se připojuje kabel pro komunikaci s počítačem, kabel pro televizní výstup i nabíječka.

Stylus je plastový a menší délky. Není řešen teleskopicky, takže ho není možné prodloužit. Celé ovládání telefonu je navrženo tak, že stylus není potřeba. Všeho všudy může mít smysl snad jen při prohlížení webových stránek.

Musím zmínit také zadní stranu přístroje, kde je možné odklopit malý stojánek pro lepší náklon telefonu při položení na tvrdou podložku. Stojánek však není příliš velký a telefon s ním nemá kdovíjakou stabilitu. Nepočítejte tedy, že byste si takto položili telefon a pak do něj ťukali stylusem. Se stojánkem je vzadu také objektiv Carl Zeiss a 2 přisvětlovací LEDky k 5Mpix fotoaparátu.

HW parametry

Srdcem celého telefonu je čip 600MHz OMAP3430 od Texas Instruments. Uvnitř něj se ukrývá procesor ARM Cortex A8, 3D akcelerátor PowerVR SGX s podporou OpenGL ES 2.0, signálový procesor a jednotky pro obsluhu všech integrovaných periferií. Úložná paměť má velikost 32 GB a programy běží v paměti RAM o velikosti 256 MB (v případě nedostatku se použije ještě 768 MB virtuální paměti). Pokud by paměť nestačila, je u baterie slot na mikroSD (HC) kartu.

Komunikační schopnosti telefonu jsou na vysoké úrovni. Nabízí se podpora 3,5G sítí, Wi-Fi b/g (včetně WPA2), Bluetooth 2.1 a asistovaná GPS (A-GPS). Telefon umí pracovat v sítích GSM i CDMA a datové přenosy zvládá s HSPA, WCDMA, EDGE a GPRS. Maximální rychlost přenosů je pro nejrychlejší HSPA 10 Mbit/s pro download a 2 Mbit/s pro upload. Třešničkou na dortu je nakonec FM přijímač a vysílač (takže lze např. na autorádiu bez drátů přehrávat muziku z telefonu, hovory z bezpečnostních důvodů přes FM nepřenáší).

Klávesnice

Jedním pohybem ruky lze posunout přední část telefonu nahoru, čímž se odkryje třířadá hardwarová QWERTY klávesnice. Tedy, abych byl přesný, jde o klávesnici QWERTZ, neboť kusy prodávané s českou klávesnicí mají Y dole a Z nahoře. Druhé specifikum pro českou verzi se týká kurzorových šipek, které jsou všechny sdílené na dvou klávesách, aby mohly mít háček a čárka vlastní klávesy.

Někteří klávesnici kritizují, ale sám jsem se s ní neměl nejmenší problém sžít a rychle jsem se na ní naučil psát. Oběma palci jsem se naučil psát výrazně rychleji, než jak to zvládám na dotykových telefonech s virtuální klávesnicí. Pokud jde o psaní, tak jsem velkým odpůrcem dotykových displejů a snad každá hardwarová klávesnice je dle mého názoru lepší než nic.

Rychlé psaní bohužel platí jen do doby, než budete chtít psát něco s diakritikou. Psát každé písmenko s diakritikou pomocí dvou kláves je otravné a zdlouhavé. Škoda, že z většiny telefonů horní řada kláves zmizela.

Pokud vám české rozložení kláves nevyhovuje, je možné přepnout i na jiné klávesnice včetně původní anglické. Pro zkušené linuxové uživatele pak není problém otevřít příslušné konfigurační soubory a upravit si rozložení podle svých potřeb (například si přidat chybějící ampersand). Jako vyznavač QWERTY rozložení jsem si ihned musel prohodit aspoň Z a Y, abych byl spokojen. Editace konfiguračních souborů sice není příliš uživatelsky přívětivá, ale je to z mého pohledu lepší než situace na Symbianu, kde rozložení kláves nešlo ovlivnit nijak (pokud nepočítám flash firmwaru).

Operační systém Maemo 5

Maemo vzniklo už před několika lety pro internetové tablety Nokia. N900 je však první mobil vybavený tímto systémem. Maemo není nic jiného než čistokrevný Linux. Sem tam se o něčem řekne, že je to založené na Linuxu, ale v Nokii N900 běží „opravdový“ Linux, a to konkrétně Debian. Tím „opravdovým“ Linuxem myslím takový, ve kterém je i většina běžných knihoven a příkazů a klasický terminál.

Nemusíte se bát, že byste museli Linuxu nějak rozumět. Lidé z Nokie vzali odlehčenou variantu tohoto systému ve verzi pro procesory ARM a použili ji jako základ, nad který dále postavili příjemné grafické rozhraní, které vás od všech technických záležitostí dostatečně oddělí.

foto
Hlavní plocha

foto
Na ploše mohou být aplikace a různé typy odkazů

Výchozí pohled je v Maemu na plochu, kterou si uživatel může vyzdobit dle své libosti zástupci aplikací, odkazy na webové stránky, kontakty a různými aplety. Všechny prvky na ploše mohou mít libovolné souřadnice, což je na jednu stranu pěkné, ale puntičkáři by určitě raději řadili do mřížky. Plocha je rozdělena na několik obrazovek, mezi kterými se přesouvá tahem prstu.

foto
Vždy přístupná nabídka s nastavením základních funkcí telefonu

Horní informační pruh je rozdělen na dvě části. Ta vpravo otevírá menu spuštěné aplikace (tento prvek je aktivní, i když na jeho místě není žádný text) a ta vlevo sděluje základní informace a pokud na ni klepnete, zobrazí přístup k několika základním ukazatelům a funkcím telefonu – můžete tu nastavit budík, připojení k internetu, vyzváněcí profil a zapnout Bluetooth. Dále je do tohoto menu možné přidat funkce prostřednictvím dalších aplikací.

foto
Správa budíků

Nastavení budíků je jednoduché jako na běžných hloupých telefonech. Budíky jsou typickým problémem některých chytrých telefonů (třeba těch s Windows Mobile). Ten, který je integrovaný v Nokii N900 zvládá všechny základní úkony skvěle a umí se uspávat (a budit opakovaně). V nastavení lze rychle aktivovat a deaktivovat přednastavené budíky, případně tvořit nové.

foto
Výběr připojení

Lze nastavit, aby se telefon k internetu nepřipojoval automaticky při požadavku aplikace (to třeba Windows Mobile stále neumí). Ruční volba připojení je rychlá a v nabídce se objevují nejdříve konfigurované Wi-Fi sítě, následně datové připojení operátora a nakonec ještě nově objevené Wi-Fi sítě. Přes stejnou nabídkou se lze od internetu také odpojit a šetřit tak baterii.

foto
Živé náhledy spuštěných aplikací

Důležitým ovládacím prvkem je tlačítko v levém horním rohu obrazovky, které je dostupné ze všech míst operačního systému (stejnou funkci má také na klávesnici Ctrl+BackSpace). Po prvním stisku se totiž zobrazí živý náhled všech spuštěných aplikací. Následným kliknutím na některé z oken se do příslušné aplikace přepnete. Přepínání je příjemně rychlé a intuitivní. Je to asi nejpříjemnější způsob přepínání aplikací, jaký jsem kdy na telefonu viděl.

Pokud prstem vyberete plochu mezi náhledy, systém vás přesune na hlavní plochu. Tlačítko v rohu obrazovky zůstává aktivní neustále a z náhledů spuštěných aplikací opětovným stiskem přenese do nabídky aplikací.

foto
Nabídka základních aplikací

foto
Nabídka všech aplikací

V hlavní nabídce aplikací jsou vybrané programy pro přístup k základním funkcím telefonu. Výběrem položky Více se teprve dostanete do nabídky, v níž jsou všechny nainstalované aplikace.

foto
foto
Terminál

Mezi aplikacemi nechybí klasický terminál ze stolních počítačů. V základu vám toho sice moc nenabídne, ale pokud si stáhnete aplikaci gainroot, můžete si kdykoli přidělit administrátorská práva a pak vám nic nebrání v provádění zásahů do systému (nemusíte se bát, vždycky jde telefon přehrát obrazem původní instalace).

Nastavení

Veškerá nastavení jsou dostupná na jednom místě a snaží se být uživatelsky přívětivá, jak nejvíc to jde. Řekl bych, že nastavení v „hloupém“ telefonu není o moc jednodušší.

foto
foto
foto
Nabídka nastavení

Vše je maximálně intuitivní a pokaždé jsem se zorientoval bez dlouhého bloudění nebo snad použití manuálu.

Standardní využití telefonu

Na Nokii N900 je znát, že předchozí zařízení s tímto systémem nebyly mobilními telefony. Některé aplikace se museli pro N900 vyrobit, a tak sem tam něco ještě není tak propracované, jak bych si to představoval. Celý telefon například předpokládá použití na šířku, což vyžaduje obě ruce. Na výšku je dostupná pouze jediná aplikace, a to správa kontaktů (a jejich vytáčení).

V novém firmwaru by mělo být dostupné i prohlížení na výšku, nedokumentovanou funkcí je podpora webového prohlížeče v režimu na výšku. Stačí na klávesnici stisknout Ctrl + Shift + O a zavřený telefon začne reagovat na naklonění.

foto
Seznam kontaktů

foto
Poslední hovory

Po spuštění aplikace Telefon se zobrazí několik posledních hovorů a možnost vybrat kontakt ze seznamu, případně zadat číslo ručně. Při vstupu z klávesnice začne telefon vyhledávat v uložených kontaktech podle zadaného textu. Vyhledávání porovnává vždy se začátkem jména a příjmení. Nelze tedy vyhledávat například podle části uprostřed jména, jako to jde v jiných systémech.

foto
Přiřazené způsoby komunikace k vybranému číslu

K vlastním telefonním funkcím nemám výhrady. Ke kontaktům lze přidávat telefonní čísla i účty do VoIP a IM služeb (poradí si i se Skype a Jabberem). Vše je tedy spravováno na jednom místě. Pokud už někdo volá vám, telefon rychle reaguje na přijmutí nebo odmítnutí hovoru a zachovává spuštěné ostatní aplikace. Hlasitost reproduktoru navíc funguje odděleně pro aplikace a hovory a oddělené je také nastavení pro interní reproduktor a připojené handsfree.

foto
Seznam SMS zpráv

foto
Seznam zpráv v rámci kontaktu

SMS zprávy (MMS v době testování ještě nebyly funkční) jsou řazeny podle příjemce/odesílatele a v rámci jednoho kontaktu jsou shlukovány do konverzací. Raději jsem měl původní řazení zpráv z běžných telefonů, ale řazení do konverzací je poslední dobou u chytrých telefonů nějak oblíbené, takže mám asi smůlu.

foto
Kalendář

Kalendář je jednoduchý, ale nabízí všechny základní typy zobrazení i oddělené poznámky. Na něm jsem ovšem asi nejvíce cítil nedostatky grafického rozhraní. Něco jako označit více položek a smazat je najednou je nadlidský úkol. Nebo třeba mazání dokončených úkolů – to snad aplikace ani nepodporuje. Nedostatky jsem cítil také při zadávání událostí. Vyskočí na vás dialog se zadáním dne formou čísla, takže pokud víte jen den v týdnu, musíte se vrátit zpět, přečíst si, jaké má datum a přejít zpět na zadání nové události.

Při nějaké složitější manipulaci je nejlepší připojit mobil k počítači a použít aplikaci Nokia PC Suite, která umožňuje správu dat v telefonu (pro tento telefon jsou proti Symbianu zpřístupněny pouze základní volby).

Internet, sdílení a pošta

Webový prohlížeč je založen na Firefoxu, ze kterého umí zpracovat i rozšíření. Právě webový prohlížeč je z mého pohledu asi největším lákadlem tohoto telefonu. Řekl bych, že jsem ještě na mobilu nezažil příjemnější procházení webových stránek. Není to jen o vysokém rozlišení přístroje, které umožňuje pohodlně zobrazovat stránky v podobě pro PC. Je to také o rychlosti načítání stránek a především rychlosti odezvy telefonu.

foto
Webový prohlížeč bez použití lupy

Telefon nemá problém s otevřením více oken prohlížeče najednou. Mezi okny se pak přepíná klasicky přes tlačítko v levém horním rohu. Přepínání je rychlé i při otevření většího množství oken.

foto
Webový prohlížeč po aplikaci automatického přiblížení

Pokud jsou někde písmena příliš malá, dvojitým klepnutím na text se zobrazení přiblíží tak, aby daný text využil na šířku celý displej. Opětovná akce vrátí na původní zobrazení. Funkce lupy je dostupná také ručně pomocí dvoutlačítka na horní straně telefonu a změna přiblížení je plynulá. V prohlížeči je možné také zvětšit pouze texty pro všechny stránky.

foto
Zobrazení složité webové stránky

Prohlížeč si poradí i se stránkami, které jsou pořádně prolezlé skripty. Typickou ukázkou je třeba Facebook, který lze bez problému používat ve variantě pro stolní počítače včetně aplikací jako chat. Mezi podporovanými technologiemi je také Flash, ale na přehrávání videa jej příliš nedoporučuji. Při takovém použití je procesor vytížen na maximum a nepříznivě se to projevuje na výdrži baterie. K přehrávání videa (například z Youtube) jsou vhodnější specializované aplikace.

foto
Poštovní klient

Poštovní klient je na můj vkus možná až příliš jednoduchý a nečekejte od něj více než úplný základ (ale nebojte, HTML maily otevírat umí bez problému). Můžete si nastavit několik účtů jak pro POP3, tak pro IMAP. Manuální konfigurace neskýtá žádné záludnosti a u každého účtu se nastavuje, zda se má stahovat automaticky, nebo jen ručně. Pro POP3 nechybí základní možnost v podobě ponechávání zpráv na serveru.

V souvislosti s emaily je také podpora push a synchronizace s Exchange serverem. V případě druhého jmenovaného tu je jeden velký nedostatek. Telefon nepotvrzuje serveru nastavené zabezpečení, což sice není neřešitelný problém, ale musí ho řešit správce serveru.

Propojení s počítačem

K synchronizaci s majoritním systémem Windows slouží program PC Suite, který můžete znát z ostatních telefonů Nokie. Výrobce svůj telefon upravil tak, aby byl schopen s tímto programem pracovat. Ačkoli nejsou podporovány všechny funkce programu, ty základní tu jsou (snad jen poznámky se synchronizují ke kalendáři).

Pomocí PC Suite se lze také přes mobil připojit k internetu. Pokud zvolíte USB, tak se připojení provede na jedno kliknutí a funguje bez problému. Když jsem však chtěl použít Bluetooth, tak jsem neuspěl ani po několika pokusech. Možná je chyba ve mně, ale spíš to ještě nemá Nokia dostatečně vychytané (je možné, že se to do vydání recenze změnilo).

Po připojení lze procházet paměťová úložiště přímo z Průzkumníka Windows, a to jak v módu PC Suite, tak i v režimu emulace velkokapacitního paměťového zařízení. Rychlost kopírování do telefonu je přibližně 10 MB/s.

Další aplikace a jejich instalace

Aplikace se instalují přímo z prostředí telefonu, a to buď prostřednictvím „obchodu“ Ovi Store, anebo Správce aplikací. Pomocí správce aplikací se dostanete k velkému množství nejrůznějších programů a utilit včetně prohlížeče PDF, kancelářského balíku s podporou formátů MS Office a klientů pro různé služby typu Youtube, Facebook a podobně (lze potom přidávat informační panely na hlavní plochu). Většina aplikací je v plné verzi a zadarmo.

Nechybí ani množství her. Protože jde o linuxový systém, nepřekvapí konverze některých hříček známých ze stolní verze systému a také porty některých starších komerčních her (namátkou Duke Nukem 3D). Nějaké komerční záležitosti podobné situaci na iPhone zatím nečekejte. Byli byste zklamaní.

Některé aplikace už jsou v systému předinstalované, takže takové PDF si otevřete hned po vybalení z krabice. Stejně tak není problém s přehrávání videa (i když bez titulků). Zkoušel jsem klasický DivX v DVD kvalitě a přehrávání bylo možné bez nutnosti konverze.

foto
Jedna z volně dostupných aplikací - výborný klon klasické kalkulačky

Nejvíce si systém budou pochvalovat administrátoři serverů běžících na Linuxu. Psát a zkoušet skripty mohou přímo v telefonu a pro vzdálené připojení je připraven SSH klient (pro fajnšmekry existuje i SSH server).

Jestli ve mně nějaká aplikace nezanechala příliš pozitivní dojem, tak to jsou předinstalované mapy. Použitelnost map, které startují půl minuty, se mi nezdá příliš velká. Nesedlo mi ani jejich ovládání. Předpokládám, že se všechno časem zlepší – vývoj je kolem Nokie N900 velmi rychlý (možná už se to zlepšilo, než tato recenze vyšla).

Výdrž baterie

Když jsem telefon používal jen minimálně k volání a posílání SMS, dostal jsem se asi na tři dny výdrže. Na podobné použití si ale nemá cenu kupovat takový telefon. Pokud budete využívat často datových přenosů, několikrát denně prohlížet webové stránky a poslouchat muziku, druhý den provozu bez nabití už telefon nezvládne.

Závěr

Přemýšlím, jaké vlastnosti ve mně zanechaly největší dojem. Pravděpodobně by to byla rychlost a intuitivnost. K telefonu jsem přistupoval bez čtení jakéhokoli manuálu, a přestože je ovládání odlišné od toho, co znám z jiných platforem, rychle jsem se přizpůsobil jeho filosofii. Rychlost je vážně úchvatná. Subjektivně jsem z ní měl daleko lepší pocit než u zařízení s Windows Mobile (vybavených procesory s vyšší frekvencí).

Sofistikovaný operační systém o sobě dává znát při multitaskingu. Ani více spuštěných aplikací nemusí znamenat znatelné zpomalení a nikdy jsem nenarazil na nedostatek paměti, ani když jsem měl otevřený přehrávač hudby, IM klient a 5 oken webového prohlížeče. Pokud jde o prohlížeč, tak z něj jsem vyloženě nadšený. Pohodlí při prohlížení stránek překonalo i iPhone, který jsem měl dosud na prvním místě.

Uznávám, že pro plné využití potenciálu takového telefonu je vhodný zkušenější uživatel, ale ani uživatel začátečník se příliš nemusí obávat. Všechny základní funkce telefonu jsou tak jednoduché na používání, jak to jen jde. Zamrzí snad jen větší rozměry a hmotnost. Ty jsou bohužel daní za velký displej a rozsáhlou výbavu.

Doporučená koncová cena zařízení pro náš trh činí 13 325,- Kč bez DPH (15 990,- Kč s DPH).

Foto galerie Nokia N900

Příslušenství

Diskuse