Acer C20 - pikoprojektor do kapsy

11. 11. 2010 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jaroslav Šíma

Klasické dataprojektory se s poklesem cen pomalu staly samozřejmým vybavením ve firemním i školním prostředí, všude kde je potřeba prezentovat. Většinou jsou ovšem velké a pro přenášení nevhodné. Dnes se proto podíváme na jeden miniaturní přenosný projektor, který je vybaven vlastní baterií a zvládá promítání i bez přítomnosti počítače.

Acer C20 - pikoprojektor do kapsy

Acer C20 je přesným opakem toho co si většina uživatelů vybaví pod pojmem dataprojektor. Velikostí připomíná spíš přerostlý smartphone a klasickou promítací lampu uvnitř nahradila výkonná LED (dioda). Základní vlastnosti ale zůstávají stejné, zařízení promítne obraz z jakéhokoliv notebooku a ještě nabízí některé funkce navíc.

Obsah balení

„Pikoprojektor“, jak ho označuje výrobce, se dodává v poměrně malé kartónové krabici, která obsah při přepravě k zákazníkovi dostatečné ochrání. Součástí balení je kromě projektoru také napájecí adaptér, ochranné kožené pouzdro pro snadné přenášení a kabely nezbytné pro základní propojení, VGA pro připojení notebooku ke zvláštnímu konektoru projektoru, dvojice micro USB kabelů, jeden pro připojení k počítači a druhý, který umožňuje k projektoru připojit flashdisky, a kabel zakončený 3,5 jackem pro AV vstup.

Další kabely, například pro mini HDMI port nebo dálkové ovládání, jsou dostupné pouze jako volitelné příslušenství.

Popis zařízení

Projektor svou velikostí připomíná mírně přerostlý smartphone, konkrétní rozměry činí 118 x 61 x 19 mm. Nízká je pochopitelně i hmotnost, zařízení váží 166 gramů. Design je jednoduchý, zaměřený především na jednoduchou ovladatelnost.

Čočka objektivu se nachází na přední straně, na levé straně potom najdete kolečko sloužící pro zaostření obrazu (lze ostřit pouze ručně), dále je zde široký konektor pro připojení VGA kabelu a pod plastovou krytkou ukryté mini HDMI. Na opačné straně najdete pod mřížkou schovaný reproduktor, 3,5 jack pro zvukový výstup, 2,5 jack pro vstup AV zařízení a pod další krytkou schovaný micro USB port společně se slotem pro micro SD karty. Vzadu je umístěný pouze konektor pro napájecí zdroj a snímač pro volitelný dálkový ovladač.

Na horní části projektoru je panel tlačítek s ovládacím křížem pro pohyb v menu nastavení projektoru, tlačítka pro zapnutí a automatické zvolení obrazového vstupu a také diody indikující zapnutí a nabíjení/stav baterie. Zajímavostí je také standardizovaný závit na spodní straně, kterým lze zařízení připevnit k běžnému stativu.

Vyměnitelná baterie je dostupná pod krytem vespod projektoru.

Obrazové vstupy

Pro základní propojení s počítačem slouží speciální kabel, který je zakončen standardním VGA konektorem. Alternativně můžete notebook nebo jiná multimediální zařízení připojit prostřednictvím mini HDMI konektoru, potřebný kabel ale není součástí dodávky. Neobvykle je řešený analogový AV vstup, který využívají běžné DVD a videopřehrávače - kabel není zakončen běžnými CINCH konektory ale 2,5 jackem, který je v českých podmínkách obtížně využitelný.

Nativní rozlišení projektoru činí 854 x 480 bodů, projektor ale dokáže zobrazit díky přepočítání obrazu i vyšší rozlišení. Prostřednictvím VGA vstupu jde využívat následující rozlišení:

  • 640x480 @ 60 Hz
  • 854x480 @ 60 Hz
  • 800x600 @ 60 Hz
  • 1024x768 @ 60 Hz
  • 1280x720 @ 60 Hz
  • 1280x800 @ 60 Hz

HDMI vstup pak umí zpracovat tato rozlišení:

  • 480i/480p @ 60 Hz
  • 576i/576p @ 50 Hz
  • 720p @ 50/60 Hz
  • 1080i @ 50/60 Hz

Pro zobrazení textových informací je ideální používat nativní rozlišení projektoru, přepočítáváním se mírně zhorší kvalita zobrazení především u drobného písma.

USB a SD slot

Kromě připojení externího zdroje obrazového signálu umí projektor promítat některé formáty i bez přítomnosti počítače. Po připojení projektoru USB kabelem k počítači se objeví nové mass storage zařízení. Z výroby jsou zde uloženy manuály v PDF a software pro konverzi prezentací. Kapacita integrovaného úložiště je poměrně nízká, pouze 55 MB, proto ji výrobce umožňuje rozšířit pomocí microSD(HC) karty. Zařízení po připojení k počítači slouží i jako čtečka tohoto typu karet. Další možností je připojit pomocí USB host kabelu prakticky jakýkoliv flashdisk. Promítat lze takto BMP a JPEG obrázky, přehrávat videosoubory MOV, 3GP a MP4 a také AVI využívající kompresi DivX, Xvid nebo Mjpeg. Maximální rozlišení videa je omezeno na 720x576. Dále jde zobrazit také prezentace v PDF nebo PowerPoint formátu, ty je ale předem nutné zkonvertovat v počítači pomocí dodávaného software.

Ovládání

Ovládací menu je jednoduché, po spuštění lze vybrat, zda chcete otevřít soubory s interní paměti, karty nebo flashdisku, případně provést scan pro volbu obrazového vstupu. Při promítání z externího zdroje signálu lze upravit také některé parametry obrazu jako je jas, kontrast, poměr stran obrazu nebo jeho převrácení (pro zpětné promítání na plátno).

U promítání obsahu z paměti lze nastavit pouze jas a převrácení obrazu, další možnosti se odvíjí od typu přehrávaného obsahu (časovač u prezentace fotografií, hlasitost u videa).

Praktické zkušenosti

Projektor má vzhledem ke svým rozměrům a využití LED diody místo lampy mnohem nižší svítivost (výrobce udává 20 lm, klasické lampové projektory se pohybují okolo 2500 lm). Podmínkou pro dostatečně kvalitní promítání je proto dokonalé zatemnění místnosti, bez něj je ve dne obraz prakticky nepoužitelný. Ideální vzdálenost pro použití je přibližně do 3 metrů od promítací plochy, při větší vzdálenosti už začíná být obraz především při promítaní fotek nebo videa vybledlý. Při vzdálenosti 2,5 m od plátna je úhlopříčka obrazu cca 1,3 m.

S menšími rozměry souvisí i nižší nativní rozlišení projektoru, u přehrávání videa tolik nevadí, navíc je rozlišení širokoúhlé, což může být naopak výhodou. Při promítání prezentací je ovšem vhodné vyhnout se příliš drobným grafům a jiným malým prvkům (to ovšem platí pro promítané prezentace spíš obecně). V případě dobrého zaostření jde při nativním rozlišení bez větších problémů přečíst i popisky v operačním systému. Samotné ostření ovšem není příliš praktické, kolečko pro jeho nastavení je docela malé a hodně citlivé, zaostřit obraz na ideální úroveň díky tomu chvíli trvá.

Vyzvednout lze nehlučný provoz zařízení, na rozdíl od velkých projektorů při provozu nehlučí větráček a nic neruší ani v tiché místnosti. Na druhou stranu se při provozu dokáže projektor zahřát až na 54°C. Výdrž na baterii u projekce s maximálním jasem dosáhla 1 hodiny 20 minut, v ECO režimu, kdy je jas nižší, se výdrž pohybuje lehce přes 2 hodiny. Nabíjet baterii lze prostřednictvím dodávaného zdroje, při spuštění projekce se ale nabíjení zastaví a zařízení využívá zdroj pouze pro napájení. Projektor lze nabít i z USB portu počítače, ale nelze ho z něj při promítání napájet.

Závěr

Miniprojektory se na trhu objevily poměrně nedávno a jejich výhody jsou nezpochybnitelné, vejdou se nejen do každé brašnu k notebooku, ale i do pouhé větší kapsy a nepotřebují nutně napájení z elektrické sítě. Testovaný model od Aceru navíc vyniká možností promítání uloženého obsahu i bez počítače, bezhlučným provozem a neobvyklý je v této kategorii také digitální vstup v podobě mini HDMI. Miniprojektory mají ale i určité nedostatky, jedná se především o nižší svítivost a menší nativní rozlišení. Pro použití v domácích podmínkách nebo na cestách mimo dosah elektrické sítě to ale nemusí být překážkou.

„Pikoprojektor“ Acer C20 se na českém trhu prodává za doporučenou koncovou cenu 6490 Kč bez DPH (7788 Kč s DPH).

Foto galerie Acer Projektor C20

Příslušenství

Diskuse