RunCore Pro V SSD 120GB - SSD s šifrováním

2. 9. 2010 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jiří Zima

Po delší době jsme se v redakci podívali na některé z nových SSD. Tentokrát jde o prosumer model společnosti RunCore nabízející díky řadiči Sandforce výborné rychlosti a podporu šifrování algoritmem AES-128. Výrobce dává záruku 3 roky.

RunCore Pro V SSD 120GB - SSD s šifrováním

SSD paměť od společnosti RunCore jsme již v minulosti v redakci měli. Šlo o model RunCore Pro IV a dnes recenzovaný kousek je jeho nástupcem. RunCore Pro V je nabízen ve velikostech 60, 120 a 240 GB. K testování jsme dostali zlatou střední cestu v podobě 120GB modelu.

Výrobce pro celou sérii uvádí schopnost zpracovat až 30 tisíc operací čtení a 10 operací zápisu za jedinou sekundu (při práci s 4kB bloky), což je obrovský skok kupředu proti dřívějšímu modelu. Řadič Indilinx byl vyměněn za SandForce SF-1200, který se chlubí vylepšenou optimalizací zápisů a minimalizací opotřebení (wear leveling) – marketing tyto vlastnosti označil jako technologii DuraClass. Tento disk by měl mít životnost dle výrobce aspoň 10 let.

Optimalizovaná práce řadiče umožňuje návrh SSD bez použití vyrovnávací paměti DRAM při zachování úspory opotřebení flash pamětí, což zjednodušuje návrh a snižuje spotřebu. Výrobce udává spotřebu 650 mW při nečinnosti a pod 1 W při práci. Absence vyrovnávací paměti by se neměla nijak podepsat na rychlosti. V případě 240GB modelu je slibována rychlost sekvenčního čtení a zápisu 250 MB/s.

Jednou z velmi zajímavých a užitečných předností řadiče SandForce SF-1200 je bezpochyby schopnost hardwarového šifrování algoritmem AES-128. Šifrování se aktivuje v BIOSu notebooku jako HDD password (tuto volbu má většina dnešních notebooků). Zatímco běžně tato volba pouze ovlivní firmware disku, zde se pomocí zadaného hesla šifrují i uložená data. Šifrování je velkou výhodou zejména u notebooků, u kterých jsou data kvůli cestování ve větším ohrožení.

Již jsem zmínil důraz výrobce na dlouhou životnost. Kromě optimalizace zápisu je implementována také technologie nazvaná RAISE (Redundant Array of Independent Silicon Elements), což je vlastně vyhrazená část disku, kam se ukládají data, která pomáhají v případě výskytu chyby. Dle výrobce čipu zápis těchto redundantních dat znamená jen minimální snížení výkonu.

Popis a obsah balení

V úsporném balení je připraveno všechno, co potřebujete pro montáž SSD. Kromě vlastního SSD jsou zde ještě USB rámeček na SATA disk, sada šroubků, malý křížový šroubovák a USB kabel.

Vlastní 2,5“ disk podporuje rozhraní SATA-II s přenosovou rychlostí až 3 Gb/s (384 MB/s) a je vybaven standardním SATA konektorem, takže jej lze bez problému připojit k většině dnešních notebooků a stolních počítačů vybavených SATA rozhraním. Kovový obal disku dokonale chrání elektroniku před mechanickým poškozením a zároveň slouží jako chladič.

Instalace

K překlonování disku je na SSD uložen instalační balík zkušební programu Acronis Migrate Easy 7.0. Postup upgradu je jednoduchý. Vložíte SSD do přibaleného rámečku a pomocí USB spojíte s notebookem, nainstalujete program (dostupný je instalátor pouze pro Windows), spustíte jej a potvrdíte proces klonování. Následně se notebook restartuje a v preboot prostředí Windows provede přesun dat. Po dokončení se notebook vypne a uživatel může vyměnit SSD za původní disk notebooku (a starý disk vložit do USB rámečku).

Po montáži SSD do notebooku je vše hotovo.

Výkon a testy

Naměřené výsledky jsem porovnal s hodnotami SSD Intel X25-M druhé generace s kapacitou 160 GB a Runcore Pro IV s kapacitou 128 GB. Rychlosti v závislosti na velikosti bloku jsou u SSD mnohem důležitější než kontinuální čtení (které je daleko před běžnými plotnovými disky). Rychlost čtení a zápisu různě velkých bloků nejlépe ukazuje test ATTO:

ATTO RunCore Pro V
rychlost v závislosti na velikosti bloku dat

ATTO Intel
rychlost Intel X25-M G2 (pro srovnání)

ATTO RunCore Pro IV
ruchlost RunCore Pro IV (pro srovnání)

Výkonově jsou na tom obě generace RunCore velmi podobně. Proti Intelu mají mírně pomalejší čtení malých bloků, ale vedou v zápisech větších bloků, a to výrazně. Pocitově říct, které ze tří SSD je nejrychlejší, nejde – všechny tři disky totiž nabízí takové rychlosti, že při běžné práci najednou budou brzdou spíš ostatní komponenty.

H2bench
srovnání výsledků z testu H2bench

V testu h2bench dopadl RunCore Pro V mírně hůře než Intel X25-M a RunCore Pro IV. Rozdíl však není takový a v mnohém jej jistě vyváží vlastnosti jako nižší spotřeba, (údajně) vyšší životnost a hardwarové šifrování dat.

Závěr

Nové RunCore Pro V sice dle výsledků testů nenabízí nijak vyšší rychlost proti předchozí generaci, ale zaměřuje se na dlouhou životnost, vysokou spolehlivost a zabezpečení v podobě šifrování algoritmem AES-128. Řadí se tak k aktuálně nejlepším consumer SSD založeným na pamětech typu MLC.

Výkon je proti klasickým plotnovým diskům úplně někde jinde, a jelikož klasický disk je asi největší brzdou notebooků, velký nárůst výkonu poznáte i u notebooků s úspornými CULV procesory. Kromě vyššího výkonu znamená výměna za SSD také snížení spotřeby a hlučnosti.

Cena vpravdě není lidová - zejména při přepočtu na cenu za GB. Jde spíše o zařízení pro uživatele, kteří přesně vědí, co chtějí a rychlost plotnových disků jim prostě nepřipadá dostatečná.

Cena testovaného modelu činí 7 690,- Kč bez DPH (9 228,- Kč s DPH).
Záruka 3 roky.

K testu zapůjčila společnost KOBE s.r.o. - www.kobe.cz

Foto galerie RunCore Pro V SSD 120GB

Příslušenství

Diskuse