Acer C112 - Miniaturní promítač

4. 8. 2011 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jakub Larva

Acer C112 je novým přírůstkem do kategorie ultra-mobilních projektorů, které se vyznačuji minimálními rozměry a hmotností. Projektor se vejde dokonce i do kabelky a prezentovat tak můžeme téměř kdykoli a kdekoli nás napadne. Jediným omezením je jejich nižší svítivost.

Acer C112 - Miniaturní promítač

Na rozdíl od běžných projektorů se v této kategorii používá kompaktnější světelný zdroj - technologie LED. Mezi hlavní přednosti patří především miniaturní provedení a nízké nároky na chlazení. Díky tomu je jinak velké zařízení možné natolik zmenšit a nabídnout tak uživateli skutečně mobilní řešení. LED technologie je však stále znatelně pozadu za klasickou projektorovou výbojkou a to především v její svítivosti. V praxi to znamená nutnost většího zatemnění prostoru nebo umístění projektoru blíže k ploše, kam promítáme.

Obsah Balení

Acer C112 je dodáván ve stylovém černém obalu, kam se vejde i společně s baterií, která sice není součástí základního balení, ale lze ji za celkem rozumnou cenu dokoupit. Projektor se pak stane na určitý čas zcela nezávislý nejen na proudu ale i na PC, k čemuž se ještě v recenzi dostaneme. Součásti výbavy je dále napájecí adaptér včetně dvou různých koncovek pro EU a UK, Audio/Video 3,5 mm jack propojovací kabel a dálkové ovládání. V krabici jsem nenalezl akorát Audio/Video kabel s RCA koncovou (cinche), které jsou na zařízeních přeci jen častěji využívány.

Popis zařízení

Celé zařízení má rozměry 137 x 91,5 x 22,5 mm a hmotnost čítá pouhých 0,242 kg. Při použití baterie, která se přicvakne na spodní stranu projektoru a která přesně kopíruje jeho tvar, se výška zvýší o 24,5 mm a hmotnost o 0,398 kg. Designéři zvolili sice hranatější provedení, ale vzhledem k použitému leskle černému povrchu a malým rozměrům působí projektor i tak poměrně nenápadně.

Na horní straně nalezneme tlačítka pro zapínání projektoru a ovládání jeho funkcí stejně jako kolečko pro nastavení optimální ostrosti. Tlačítka mají tužší odezvu a malé rozměry spolu s minimálními rozestupy tak mohou zapříčinit občasné přehmaty. Malá dioda u zapínacího tlačítka informuje uživatele o zapnutí projektoru a případném nabíjení baterie.

Otvory pro sání vzduchu nalezneme na obou bocích projektoru, přičemž na levé straně navíc také tlačítko pro uvolnění připojené baterie. Nasávaný vzduch proudí přes miniaturní ventilátor a ústí na přední straně, hned vedle objektivu. Spodní strana umožňuje díky závitovému otvoru umístit projektor na stativ a to jak klasický velký, tak i malou trojnožku. Při umístění projektoru na stůl lze využít také jedné vyklápěcí nožičky v přední části. Oba tyto prvky jsou k dispozici jak na projektoru, tak i na baterii.

Veškeré konektory umístil výrobce na zadní část projektoru, což hodnotím velmi kladně. Mezi ně patří USB typu A i B, audio/video vstup, audio výstup, infračervený přijímač pro dálkové ovládání a otvor pro připojení napájecího adaptéru.

Konektivita

Acer C112 nabízí celkem tři varianty konektivity pro přehrávání multimédií. První je USB konektor, do něhož lze zapojit flash disk s fotografiemi, videem, či prezentací, kterou je však třeba napřed převést v přiloženém programu do specielního formátu. V tomto režimu je projektor zcela nezávislý na PC. Po vložení flashky už jen stačí v menu vybrat typ multimédií - obrázky, video či prezentace a projektor si sám načte a přehraje obsah. V praxi lze připojit jakékoliv mass storage zařízení se spotřebou do 500mA. U disků s většími nároky na napájení je třeba jej dodatečně napájet adaptérem.

Druhá varianta zahrnuje použití A/V konektoru jenž připojíme například k Apple iPhone. Bohužel, jak jsem již zmínil, pro připojení k zařízení jako set-top box či DVD je zapotřebí RCA kabelu, který není součástí balení. Po jeho dokoupení však můžeme do projektoru pustit signál z prakticky jakéhokoliv zařízení, které obsahuje video cinch konektor. V nabídce také chybí možnost propojení s počítačem pomocí VGA konektoru. Tuto možnost supluje trochu krkolomnější třetí varianta skrze USB konektor typu B. Nevýhodou tohoto spojení je nutnost instalace ovládacího programu EZ display, po jehož spuštění je kopie obrazovky odesílána do projektoru. Propojení skrze VGA by bylo mnohem jednodušší a rychlejší.

Projektor je vybaven malým reproduktorem, který má však poměrně nízkou hlasitost. Výrobce pro jistotu neopomněl zakomponovat audio výstup a při přehrávání videa z USB tak lze zvuk přehrávat na externích reproduktorech.

Kompatibilita

Projektor disponuje nativním rozlišením WVGA 858 x 480, čili širokoúhlé. V případě potřeby lze zvolit mezi dvěma variantami volby poměru stran. První varianta zobrazuje obraz za každých okolností přes celou šířku a druhá volí poměr dle rozlišení zdrojového signálu. Kompatibilita s PC zahrnuje rozlišení od 640 x 480 do 1280 x 800. Aplikaci EZ Display lze nainstalovat na počítače s operačním systémem Windows 2000, XP, Vista nebo 7. Problém nepředstavují ani 64-bitové verze. Podpora multimediálních formátů je celkem pestrá a zahrnuje například soubory typu JPEG, BMP, AVI, MOV, WMA, OGG, MP3. Projektor je schopen přehrávat i formát H264.

Ovládání

Projektor lze ovládat buďto pomocí tlačítek na horní straně nebo pomocí dálkového ovladače, který obsahuje několik užitečných zkratek pro funkce, které by bylo jinak nutné zadávat přes celé menu. Základní ovládání zahrnuje výběr přehrávaného materiálu pomocí přehledného menu. V oblasti nastavení se dostaneme na volby tříděné podle zdroje. Například u fotografií máme na výběr délku mezi snímky a typ efektu pro přechod, u hudby zase různé módy přehrávání. OSD menu je velmi přehledné a vytknout by se mu dala snad jen pomalejší odezva.

Praktické zkušenosti

Projektor má velmi rychlý start i vypnutí. Po stisku tlačítka je do 15 sekund připraven prezentovat vybraný obsah a po opětovném stisku tlačítka je prakticky okamžitě vypnutý a lze ho uložit do obalu. Jak již bylo zmíněno, použitá LED technologie jakožto světelný zdroj má neduh v podobě menší svítivosti. V praxi to znamená že optimálního obrazu dosáhnete v temnějším prostoru ve vzdálenosti do 2,5m. Při 2 metrech má obraz úhlopříčku 50". Vetší vzdálenost od projekční plochy znamená výrazné snížení kontrastu.

Volitelná baterie o kapacitě 5600mAh vydržela ve standardním režimu 2 hodiny 35 minut a v EKO režimu při obrázkové slideshow dokonce bez pěti minut 4 hodiny. Projektor nabízí celkem čtyři módy zobrazení - Bright, Standard, Video a ECO. Bright mód umožňuje dosáhnout větší svítivosti a kontrastu, za což si však bere daň v podobě znatelně vyšší hlučnosti. Mezi módy nalezneme i variantu zpětné projekce, nicméně vzhledem k nízké svítivosti nepředpokládám, že by projektor někdo v tomto módu využil, jelikož zpětná projekce kontrast přeci jen o něco snižuje.

Příkon projektoru

  • Celkový příkon v Standard módu = 26 W
  • Celkový příkon v Bright módu = 31 W
  • Celkový příkon v ECO módu = 14 W
  • Celkový příkon vypnutého projektoru (nabíjení) = 23 W

Závěr

Mini projektor Acer C112 je ideálním společníkem pro příležitostné projekce v menších prostorách. Přesto že vyžaduje vhodnější světelné podmínky nabízí ultra-mobilní řešení, které je schopné prezentovat i bez nutnosti zapojení PC, navíc s pomocí baterie i 2 až 4 hodiny bez napájení v závislosti na použitém režimu. Výhodu LED technologie je také výdrž. Zatímco běžné projektory nabízejí životnost lampy 2000 či 3000 hodin, Acer C112 dle výrobce nabídne uživateli až 20 000 hodin. Jedinou výraznější nevýhodu shledávám v absenci VGA rozhraní a RCA kabelu. Propojení s PC pomocí USB je přeci jen o něco složitější a navíc nenabízí takovou plynulost obrazu, čehož si můžeme všimnout u videa, kde při výraznějším pohybu dochází k drobným rozpadům v krajích objektů.

Acer C112 lze pořídit za doporučenou koncovou cenu 5 534 Kč bez DPH (6 640 Kč s DPH). Baterie není součástí základního balení a v případě zájmu o ní si zákazník musí připlatit 1 242 Kč bez DPH.

Klady a zápory

+ mobilita
+ rychlý start/vypnutí
+ výdrž na baterii

- nižší svítivost
- absence VGA rozhraní
- hlučnost v Bright módu

Foto galerie Acer C112

Příslušenství

Diskuse