Acer ProDock - dokování pro řadu TravelMate

6. 9. 2011 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jaroslav Šíma

Acer představil nové notebooky firemní řady TravelMate a společně s nimi se objevila také nová dokovací stanice nahrazující dříve používané modely. Změna není bez důvodu, dokování nyní umožňuje využít i modernější, dříve nedostupná rozhraní.

Acer ProDock - dokování pro řadu TravelMate

Dokování je u přenosných počítačů určených pro firemní prostředí jedním z důležitých prvků, významně usnadňuje práci hlavně při častém střídání činnosti v kanceláři a mimo ni. Uživatel se nemusí neustále zdržovat odpojováním a připojováním jednotlivých kabelů, notebook se jen zasune do doku a všechna připojená zařízení a napájení jsou ihned k dispozici.

Acer nabízí dokovací stanice jako volitelné příslušenství dlouhodobě ať už v klasické podobě, do které se notebook zasouvá, nebo jako replikátory portů připojované do speciálního konektoru. Model s označením ProDock, který doprovází nejnovější notebooky řady TravelMate, přináší především lepší nabídku obrazových výstupů a podporu nového standardu USB 3.0

Popis zařízení

Dokovací stanice se dodává v nenápadné papírové krabici, kromě samotného docku je součástí balení rovněž 90W napájecí zdroj a stručný papírový manuál. V krabici ovšem chybí napájecí kabel ke zdroji, dokovací stanice se ve stejném provedení dodává po celém světě a v rámci zjednodušení dodávek si musí každý uživatel pořídit kabel zvlášť v závislosti na typu zásuvek, jaké se v dané oblasti používají. Mezi podporovanými notebooky jsou následující modely řady Acer TravelMate:

Acer TravelMate 6495
Acer TravelMate 6595
Acer TravelMate 8473
Acer TravelMate 8573

Samotný vzhled stanice je spíše nenápadný a zaměřený na účelnost. Dock proto vystupuje za připojeným notebookem jen lehce a nechybí mu prolis umožňující připojení notebooku i s vícečlánkovou baterií, která pod ním v zadní části přesahuje.

Na horní straně se nachází dokovací konektor, mechanismus zajišťující upevnění notebooku ve správné poloze a v levém zadním rohu také diody indikující přítomnost napájení a připojeného notebooku, nechybí ani tlačítko pro zapnutí zavřeného počítače. Konektorová výbava prošla při srovnání s dřívějšími modely značnou obměnou. Vypuštěny byly PS/2 konektory pro připojení klávesnice a myši a nenajdete na tomto docku ani sériový nebo paralelní port.

Nově jsou přítomny 4 USB porty v rychlé verzi 3.0 a rozšíření se dočkaly rovněž videovýstupy. Kromě obvyklého VGA a DVI, nabízí dock také HDMI kombinující digitální obraz a zvuk, ovšem nejnáročnější uživatele potěší určitě mnohem více přítomnost DisplayPortu, umožňujícího zobrazit na externím monitoru i vyšší rozlišení než 1920x1200. Posledním ze série rozhraní umístěných na zadní straně je konektor Ethernetu.

Dock dále disponuje trojicí audiokonektorů (výstup na sluchátka, vstup mikrofonu a vstup vnějšího zdroje) na levém boku a hned vedle umístěným vstupem pro napájecí zdroj. Je škoda, že ovladače zvukové karty neumožňují přemapovat nastavení audiokonektorů pro analogové připojení 5.1 reprosoustavy. Na pravé straně stanice pak uživatel najde jen páčku pro odjištění a vysunutí počítače.

Základní připojení portů

Před prvním připojením notebooku je třeba nastavit správný sklon docku pomocí otočných nožiček na spodní straně. Stanici lze používat s různě velkými modely, každý má proto na spodní straně uvedeno označení písmenem, podle kterého se nožičky nastavují. Na horní části stanice a víku notebooku jsou umístěny značky usnadňující nalezení správné polohy pro zacvaknutí notebooku. Samotný mechanismus zajištění funguje zlehka, odpojení se provádí zatažením za páčku na pravém boku, notebook se mírně nadzvedne a vysune z dokovacího konektoru.

Stanice po připojení neklonuje USB porty ze základny notebooku, lze proto v případě potřeby využívat bez omezení všechny porty na stanici i notebooku současně. Další výhodou je podpora nabíjení přes USB, pokud je ke stanici připojen napájecí zdroj, lze ji využít i bez přítomnosti notebooku jako USB nabíječku pro mobilní telefony, MP3 přehrávače a další podobná zařízení.

Připojení více monitorů

(Jiří Zima)

Notebook umí vyvést maximálně jeden TMDS (HDMI/DVI), jeden DisplayPort a jedno VGA.

Ačkoli tedy podporuje až čtyři nezávislé výstupy, do dokovací stanice lze připojit maximálně 3 externí monitory, a to v kombinaci:

(DP)+(HDMI, nebo DVI)+VGA

Z toho u DP je omezení, že neumí běžet v TMDS módu (emulace HDMI/DVI), takže běží pouze s monitory, které mají na sobě fyzicky DP vstup (což jsou spíš ty lepší). Klasický kabel DP-DVI zde nefunguje.

HDMI a DVI jsou uvnitř stanice pouze jeden konektor (však se taky po elektrické stránce liší jen tím, že HDMI má navíc zvuk). Jakmile se připojí HDMI, vnitřní obvody v dokovací stanici DVI automaticky deaktivují.

Kdo tedy nemá monitor s DisplayPortem, může připojit maximálně dva monitory:

(HDMI, nebo DVI)+VGA

Závěr

Nová dokovací stanice přináší především podporu moderních rozhraní, ať už se jedná o dostatečnou nabídku USB v nejrychlejší verzi nebo široký výběr obrazových výstupů včetně DisplayPortu podporujícího velmi vysoká rozlišení. Vypuštěna byla sice podpora některých starších rozhraní, nicméně se dá očekávat, že je dnes už nebude většina uživatelů příliš postrádat. Za drobný nedostatek by tak šlo považovat pouze absenci eSATA portu, kterým jsou některé z podporovaných notebooků vybaveny.

Dokovací Stanice Acer ProDock se na českém trhu prodává za 2241 Kč bez DPH (2690 Kč s DPH).

Příslušenství

Diskuse