Reproduktory Genius SP-HF2020

28. 7. 2011 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jiří Zima

Miniaturní reproduktory notebooků mohou nabídnout cokoli, jen ne kvalitní zvukové podání pro poslech hudby. Pokud ke svému notebooku sháníte něco trochu lepšího a nechcete moc utrácet, může být jednou z možností dnes testovaná 2.0 sestava od Geniusu.

Reproduktory Genius SP-HF2020

Základní popis

Notebook si lidé často pořizují i proto, aby doma ušetřili místo proti stolnímu počítači. V takovém případě může být výhodou, když i přídavné reproduktory zachovávají tento minimalismus. Testované reproduktory SP-HF2020 jej zachovávají díky věžové konstrukci.

Obě bedny mají ozvučnice z dřevotřísky v poměrně pěkné imitaci dřeva a čelní panel s čtyřmi reproduktory pokrývá lesklý černý plast. Ač půdorysně jsou malé, do výšky mají celých 40 cm. Pravá bedna má v sobě integrovaný zdroj (a fixní přívodní šňůru) a kromě toho má na sobě také veškeré ovládací prvky a vstupy. Z levé bedny vede pouze kabel s (cinch) konektorem pro připojení k pravé.

S jakoukoli pokročilejší montáží výrobce nepočítá. Bedny mají napevno přidělaný malý stojan a vzadu nejsou žádné šroubovací úchyty. Na zeď si je tedy nepověsíte.

Technické specifikace

Každá bedna má čtyři reproduktory. Spodní tři mají průměr 3“. Dva z nich jsou stejné a hrají hloubky a středy, zatímco třetí slouží pouze pro reprodukci středů (velikostně je stejný, ale jde o jiný typ s jinou frekvenční charakteristikou). Nejvyšší z reproduktorů má průměr 1“ a hraje ve výškách.

Genius na svých stránkách uvádí vpravdě honosné informace, že jsou reproduktory čtyřpásmové, jejich odstup signál-šum (SNR) je 85 dB, výkon dvakrát 30 W (RMS) a rozsah od 50 Hz do 20 kHz.

Pro připojení analogových zvukových zdrojů vzadu najdete dva cinch kabely (levý, pravý) a jeden jack. Očíslování vstupů („1“ a „2“) by mohlo evokovat možnost současného připojení, ale po připojení jacku jsou cinche neaktivní. Jde tedy o jediný vstup, pouze ve dvou provedeních. Výrobce přibaluje kabel, který je z jedné strany stereo jack a z druhé dva cinche.

Druhý vstup existuje a je to digitální SPDIF v koaxiálním provedení (opět cinch). Jedno z hlavních zaměření reprobeden je k vylepšení zvuku televizorů - ty však zpravidla mají SPDIF výstup v optice. U notebooků je situace obdobná (pokud nemáte štěstí jako já a nemáte koaxiální výstup v dokovací stanici). Ta minorita, která SPDIF má, jej má také v optice jako součást sluchátkového výstupu.

Digitální vstup svědčí o přítomnosti nějakého zvukového procesoru. Ten použitý kromě jiného nabízí také tři efekty pro úpravu zvuku. První umocňuje stereo efekt a vytváří dojem, že vás zvuk obklopuje, druhý přidává hloubky a třetí se snaží zvuk „vyrovnat“. Mezi efekty se přepíná sekvenčně a výchozí je samozřejmě volba, kdy jsou vypnuté.

Ovládání

Jak jsem již zmínil, všechny ovládací prvky se soustředí na čelní straně pravé bedny. Dominuje jim velká otočná regulace hlasitosti doplněná dvěma tlačítky (přepnutí efektu, přepnutí zdroje) a sadou modrých indikačních LED.

Přímo na bednách chybí vypínací tlačítko. Bez dálkového ovladače zbývá jedině kolíbka vzadu, která bedny odpojí od elektřiny. Otočný regulátor hlasitosti je digitální a po takovém vypnutí se vždy hlasitost nastaví na minimum. Podobně se bedny chovají i po přepnutí vstupu. Pravděpodobně je to kvůli chybějící indikaci hlasitosti a předcházení nepříjemných chvil s reproduktory hrajícími příliš nahlas, když to uživatel nečeká.

Nastavená hlasitost se nezruší pouze při „uspání“ (stand-by). K této funkci je tlačítko pouze na dálkovém ovládání (jediné tlačítko navíc).

Zvukové podání

Jedince s dobrým sluchem potěší, že ze zapnutých beden se neozývá šumění reproduktorů nebo vrčení transformátoru, jak tomu u levných soustav někdy bývá. Vysoký výkon zvládá ozvučit průměrný obývák bez výrazného zkreslení ve vyšších hlasitostech. Vlastně je zde spíš opačný problém - s tichým poslechem. V nejnižších hlasitostech by to chtělo změny po menších krocích. S digitálním vstupem si často vystačíte s nejnižší hlasitostí a regulací pouze v notebooku (případně jiném vstupním zařízením).

Obě bedny pokrývají stejné frekvenční spektrum (při stejné hlasitosti). Pokud si je dáte dostatečně daleko od sebe, získáte dobrý stereo efekt a to, co má hrát uprostřed, opravdu budete slyšet před sebou. V hudbě jsou pak snadno identifikovatelné jednotlivé nástroje.

Udávané spodní frekvenci 50 Hz od výrobce nemá cenu věřit u žádných levných reproduktorů, pokud budeme uvažovat, že by správně na této frekvenci měl být útlum 3 dB. Výrobce nejspíš chtěl naznačit, že od 50 Hz už reproduktory dokážou vydat nějaký tlumený zvuk (to by se pak celkem trefil). Hlasitost v hloubkách reálně začíná až kolem 130 Hz (průměrné reproduktory notebooku mají pro srovnání optimální výkon až od frekvencí kolem 800 Hz).

V provizorních podmínkách jsem orientačně přeměřil frekvenční charakteristiku kondenzátorovým mikrofonem AKG C1000S připojeným do vícestopého rekordéru Zoom R16, abych si potvrdil dojmy z poslechového testu.

frekvenční odezva

Středy jsou dle očekávání z části potlačené, ale není to tak hrozné jako u levných sestav 2.1. Přestože výrobce tvrdí, že jde o čtyřpásmové reproduktory, nemohu se zbavit intenzivního dojmu, že uvnitř žádná frekvenční výhybka není, nebo aspoň spodní tři reproduktory jsou zapojené stejně. S ohledem na cenu nejde o takové překvapení.

Závěr

Hledáte-li analyticky čistý zvuk a jste velmi nároční, zcela jistě vaše potřeby tyto reproduktory nenaplní (ostatně pak byste se měli zamyslet, zda byste rozpočet neměli aspoň zpětinásobit).

Navzdory jistým nedokonalostem se mi výsledný zvukový projev (s ohledem na cenu) líbí. Pokud vám jde o poslech hudby, jsou na tom dle mého názoru tyto reprobedny lépe než různé sestavy 2.1 se subwooferem a malými satelity v podobné cenové relaci. Pokud naopak chcete sledovat filmy a máte rádi, když to správně „duní“, bude to chtít něco s tím subwooferem.

Tři dostupné efekty nelze považovat za velkou přidanou hodnotu. Ocení je jen někteří a to asi pouze při sledování filmů (hudbu spíše ničí). Sám doporučuji spíše zůstat u poslechu bez podobných efektů.

Reproduktory Genius SP-HF2020 mají výrobcem doporučenou maloobchodní cenu 1 954,- Kč bez DPH (2 345,- Kč s DPH), na internetu se dají sehnat znatelně levněji.

Foto galerie Genius SP-HF2020

Příslušenství

Diskuse