Huawei Mobile WiFi E5830 - mobilní 3G WiFi router

25. 8. 2011 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jaroslav Šíma

Mobilní připojení k internetu začíná být s rozšiřováním 3G pokrytí atraktivní i v českých podmínkách a pro jeho využívání se náročnější uživatelé neobejdou bez příslušného modemu. Model, který si dnes představíme, ovšem nabízí oproti klasickým USB modemům i něco navíc, díky vlastní baterii umožňuje i bez připojení k počítači sdílet mobilní internet prostřednictvím Wi-Fi sítě.

Huawei Mobile WiFi E5830 - mobilní 3G WiFi router

Základní popis

Testované zařízení kombinující 3G modem s bezdrátovým routerem vyrábí společnost Huawei, která je známá především výrobou modemů a mobilních telefonů prodávaných pod značkami mobilních operátorů. V nedávné době ovšem začala na českém trhu prodávat i chytré mobilní telefony a další zařízení přímo pod vlastním jménem.

Huawei E5830s se dodává v malé papírové krabičce a přiložené příslušenství by šlo označit jako lehce spartánské. Kromě vlastního zařízení a baterie s kapacitou 1500 mAh uvnitř najdete pouze stručný papírový manuál a krátký mini USB kabel pro připojení k počítači a nabíjení. Nabíječka bohužel součástí balení není a uživatel musí použít vlastní USB nabíječku nebo nabíjet zařízení z portu počítače.


slot SIM příslušenství

tlačítka micro SD slot

Vzhled zařízení je designově čistý a jednoduchý, horní část zabírá bíle svítící OLED displej s širokým černým rámečkem a stříbrně lakovaný kryt ozdobený logem výrobce. Po stranách se nachází nalevo tlačítka pro napájení, aktivaci Wi-Fi a připojení k mobilní síti, na druhé straně slot pro volitelnou microSD kartu. Výbavu doplňuje mini USB konektor pro propojení a nabíjení, na horní části je pouze pojistka pro odklopení bílého spodního krytu a otvor pro poutko k zavěšení na šňůrku. Praktická je nálepka na spodní straně, kde je uveden výchozí název a heslo pro připojení k Wi-Fi síti zařízení.

Rozměry zařízení (95 x 48 x 13 mm)jsou o něco větší než mají běžné USB modemy, ale pořád je přístroj dostatečně malý, aby se vešel i do malé kapsy. Příjemná je i hmotnost pouhých 90g.

Indikační displej ukazuje základní informace o stavu zařízení jako je síla signálu a typ dostupné mobilní sítě (3G/2G), aktivní Wi-Fi a počet k ní připojených zařízení, aktivní připojení k internetu, počet nepřečtených SMS zpráv a pochopitelně i nezbytný stav baterie. Dále displej zobrazuje pouze název mobilního operátora, automatický nebo manuální režim připojení a případné informace o pohybu v roamingu. Výrobce nabízí pod označením E5830 (bez písmene "s") také verzi, kde indikaci zajišťují místo displeje pouze barevné diody.

Instalace

SIM karta se vkládá do prostoru pod baterií, po její instalaci stačí zařízení zapnout a prostřednictvím údajů na nálepce se můžete ihned přihlásit k Wi-Fi síti.

Další variantou je samozřejmě připojení k počítači prostřednictvím USB, v první fázi se nainstaluje virtuální CD mechanika, ve které jsou uloženy vlastní ovladače pro modem. Po jejich instalaci se přístroj přihlásí jako nové síťové zařízení a zpřístupní se rovněž čtečka micro SD karet.

Sdílení připojení a administrace

Sdílení připojení prostřednictvím Wi-Fi sítě (označované také jako Wi-Fi tethering) dnes umí obvykle i chytré mobilní telefony. Nicméně ho provází určité nevýhody, aktivní sdílení je u smartphonů velmi náročné na energii, telefon se proto rychle vybije, sdílení navíc obvykle zajišťuje Wi-Fi síť v adhoc režimu, se kterou si některá připojovaná zařízení nemusí vždy rozumět (typicky například čtečka elektronických knih Kindle).

Huawei E5 zvolil pro dedikované zařízení mírně odlišný přístup. Funkcí má blíže ke klasickému Wi-Fi routeru, pouze zdrojem připojení je výhradně síť mobilních operátorů. Wi-Fi vysílá v klasickém AP (infrastructure) režimu, který vyhovuje všem zařízením a kromě snadného připojení díky předkonfigurovaným údajům si lze podrobně upravit nastavení a parametry sítě dle svých požadavků. Přehledné webové rozhraní je dostupné na adrese http://e5.home (případně rovněž na výchozí IP zařízení 192.168.1.1).

výchozí obrazovka

Výchozí obrazovka ovládacího rozhraní ukazuje základní indikační údaje zobrazované také na displeji a doplňuje ho statistikou aktuálně přeneseného množství dat a dobou připojení. Po vložení administrátorského hesla se zobrazí další údaje a navíc se zpřístupní více „záložek“.

SMS obrazovka

Druhá záložka slouží pro práci s SMS zprávami, ty lze číst a vytvářet pouze pomocí tohoto rozhraní. Přímo na displeji zařízení je dostupná pouze informace o počtu nepřečtených SMS.

SD karta

Na třetí záložce je dostupné rozhraní pro práci s obsahem vložené micro SD karty. Ta sice není součástí balení, ale je výhodná, pokud chcete jednoduše a rychle zpřístupnit ke sdílení mezi připojenými zařízeními nějaká data, stačí je pomocí webového rozhraní nahrát na kartu a jinde stáhnout. Ani mobilní prohlížeče neměly se zpřístupněním stránky sdílení problém. Pro náročnější práci s obsahem karty je výhodnější připojit modem k počítači přímo přes USB a zpřístupnit ji jako běžný flashdisk.

nastavení WLAN

Poslední záložka slouží pro podrobné nastavení parametrů zařízení, Quick setup odkazuje na rychlého průvodce nastavením základních parametrů, Dial-Up se týká možností 3G připojení (nastavení parametrů operátora, preference 3G nebo 2G sítí, automatické a manuální vyhledání sítě, nastavení týkající se PINu SIM karty), pod označením WLAN se samozřejmě nachází nastavení Wi-Fi sítě, tak jako jsou obvyklá u klasických routerů (název sítě, typ šifrování: žádné, WEP, WPA, WPA2, nastavení WPS a filtru MAC adres), položka DHCP zajišťuje nastavení parametrů DHCP serveru, pod Security se nachází možnosti týkající se firewallu, směřování portů a UPnP. Pod označením System se potom zobrazují informace o stavu a verzi zařízení, lze vytvořit zálohu nastavení, změnit administrátorské heslo, restartovat zařízení a obnovit ho do nastavení z výroby (obnovu do výchozího stavu lze provést také současným podržením tlačítek Connect a Wi-Fi).

Obrázky kompletního rozhraní jsou k dispozici zde.

Postřehy z provozu

Pro účely testování bylo zařízení používáno se SIM kartou O2, technologie HSPA umožňuje teoreticky dosáhnout připojení rychlostí až 7,2/5,76 Mbps, maximální reálně naměřené hodnoty v síti zvoleného operátora stoupaly až k 4,5/1,5 Mbps, při běžném zatížení sítě byl průměr downloadu okolo 2 Mbps. Pokud je dostupná pouze pomalejší síť vybavená EDGE/GPRS, což je zatím mimo velká a střední města poměrně časté, klesají rychlosti pochopitelně ještě mnohem níže.

Výkon Wi-Fi modulu je dostatečně vysoký, v oblastech s horším mobilním pokrytím není problém nechat zařízení položené někde u okna v místě s lepším signálem a sedět s notebookem v úplně jiné místnosti. Maximální počet bezdrátově připojených zařízení je 5, k tomu může být navíc připojen ještě jeden počítač nebo notebook USB kabelem.

Výrobce uvádí výdrž na baterii při aktivním připojení okolo 4 hodin, samozřejmě na ni má klíčový vliv počet připojených zařízení, kvalita pokrytí operátora a objem přenášených dat. V praxi lze při perfektním 3G pokrytí a nenáročném surfování s jedním připojeným zařízením dosáhnout i výdrže lehce přesahující 4 hodiny. Výrobce dále uvádí provoz v pohotovostním režimu až 100 hodin, bez aktivního provozu se totiž po pěti minutách dočasně pozastaví mobilní spojení (opět se naváže při požadavku na další data) a po 30 minutách se úplně vypne Wi-Fi. Oba časové limity lze dle potřeby v nastaveních upravit.

Závěr

Huawei E5 bude určitě zajímavou volbou pro uživatele, kteří chtějí na cestách připojit k internetu více zařízení a klasický USB modem jim proto už nestačí. Atraktivní bude tohle zařízení rozhodně také pro majitele mobilních přístrojů, které mají Wi-Fi adaptér, ale nedisponují možností připojení k mobilním sítím. Umožní tak připojení majitelům jednodušších tabletů, přenosných herních konzolí nebo čteček e-knih i po cestě a zbaví je závislosti na někdy obtížně dostupných free hotspotech.

Příslušenství

Diskuse