Joyplus M789 - levný tablet s Androidem

14. 6. 2011 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jiří Zima

S dotykovými počítači se v posledních letech roztrhl pytel a nejlevnější tablet s OS Android a procesorem ARM dnes koupíte za pár tisíc. Podívali jsme se na jeden z levnějších zástupců na trhu s OS Android 2.2, abychom zjistili, zda už je k sehnání použitelné zařízení v ceně pod 5000,- Kč bez DPH.

Joyplus M789 - levný tablet s Androidem

Základní popis

Levných tabletů s Androidem je všude dost. Nejlevnější stojí okolo 3000,- Kč, ale již v minulosti jsme si sami ověřili, že takové kousky mají až příliš nedostatků. Dnes testovaný model je sice dražší, ale nabízí toho mnohem více.

Po příchodu iPadu vznikla na trhu poptávka po jednoduchých dotykových zařízeních pro konzumaci obsahu. Bavíme-li se jen o prohlížení webových stránek, čtení novinek a občasném hraní jednoduchých her, nemá cenu, aby taková zařízení měla uvnitř procesor s architekturou x86 a operační systém z velkých počítačů. Vzhledem k licenční politice Androidu (neplatí se za instalaci) pak nepřekvapí, že volba padla právě na tento systém a s ním spojenou architekturu procesorů ARM. Joyplus M789 sice není notebook, ale může se hodit právě v těch situacích, kdy se nechcete s notebookem vláčet - proto si zde podobné zařízení zaslouží krátkou recenzi.

Joyplus je menší čínská firma a nutno si přiznat, že M789 je typický produkt z čínských továren bez zastřešení velkou společností. Dává to najevo už při prvním pohledu svým „pajcnutým“ vzhledem iPadu. Inspirace u Apple byla velmi silná, a tak jsou hlavní rysy vzhledu stejné s jediným rozdílem - tento tablet má menší displej (a tedy i menší rozměry), je tlustější a na spodku je vybaven větším množstvím konektorů.

Matný displej je překrytý pevným sklem a okolo displeje je leskle černý povrch s kulatým tlačítkem pro přístup na hlavní obrazovku (a přepínání aplikací při podržení) a objektivem webkamery. Vestavěný reproduktor směřuje dozadu a kromě mřížky reproduktoru jsou na zadní straně jen logo výrobce a informace o parametrech napájecího adaptéru.

Do stříbrně nastříkaného lemu po obvodu jsou zespodu vsazena všechna rozhraní. Kromě toho jsou po straně ještě tři důležitá hardwarová tlačítka - vypínač, tlačítko zpět a tlačítko pro přístup k nabídce menu.

Na levné zařízení je konstrukce překvapivě odolná. Vlastně je tělo přístroje pevné jako kámen, neprohýbá se a nedá se ani kroutit. Po mechanické stránce je zpracování opravdu příkladné.

Pro popis je asi nejzajímavější spodní strana s výbavou. Vedle zdířky mikrofonu a konektoru pro připojení napájení jsou dále dvě mini-USB, posuvný hlavní vypínač, mini-HDMI výstup a čtečka paměťových karet micro-SD. USB porty nejsou dva bezdůvodně - jeden slouží pro spojení s počítačem (USB client) a druhý slouží pro připojení jiných USB zařízení (USB host) pomocí přibalené redukce.

Podpora USB host má význam, pokud chcete připojit například flashdisk, čtečku paměťových karet, klávesnici nebo myš (nebo cokoli jiného, pro co má Android ovladače).

Tablet samotný má rozměry 196 x 124 x 14 mm a váží přesně 538 g. Je tedy relativně lehký a není problém jej v jedné ruce držet delší dobu. Pokud byste měli v plánu přibalit si na cesty také napájecí adaptér, připočtěte si k hmotnosti dalších 72 g.

Ovládání

Na rozdíl od dříve testovaného M-002 bylo tlačítko pro návrat na hlavní obrazovku doplněno dalšími základními tlačítky, která jsou nutná pro pohodlné ovládání. Ačkoli má tablet více tlačítek, stále ještě něco chybí - tím něčím jsou dvě tlačítka pro regulaci hlasitosti zvuku. Zprvu jsem jim nepřikládal velkou důležitost, ale většina aplikací, které vydávají zvuky, běží v celoobrazovkovém režimu a znemožňuje regulaci pomocí stavové lišty v horní části obrazovky.

Tlačítka menu a zpět jsou v Androidu potřeba poměrně často, a tak by si možná zasloužila lepší umístění. Tam, kde jsou teď, je k nim krkolomný přístup při natočení obrazovky na výšku i na šířku.

Příjemným překvapením byla kapacitní dotyková vrstva. Kapacitní technologie omezuje snímání na prsty, ale odměňuje se přesností a bezchybnou odezvou. Na displej jsem nemusel tlačit a prostředí Androidu je připravené pro ovládání prsty, takže jsou všechny prvky dostatečně velké.

Virtuální klávesnice zůstala základní zprostředkovaná operačním systémem. Je tedy čtyřřadá bez přímých kláves s háčky a čárkami. Na klávesnici se píše velmi dobře - překvapivě je to lepší, pokud držíte zařízení na výšku, a klávesnice je tím pádem užší.

S trochou cviku lze psát velmi rychle a možná právě o to víc zamrzí chybějící české znaky. S nimi by byl tablet použitelný pro tvorbu kratších zápisků i pro obchodní komunikaci, ale standardní klávesnice umožňuje psaní českých znaků jen přes nabídku při podržení prstu na vybraných písmenech. Jenže takový způsob je pomalý a vhodný maximálně pro pár slov, ne celé věty.

Hlavní HW parametry

Srdcem systému je procesor Samsung Cortex-A8 kompatibilní s architekturou ARM. Ten v sobě integruje v podstatě celý tablet a tiká na frekvenci 1 GHz. Proti procesoru VIA v dříve recenzovaném produktu umí Samsung akcelerovat HD video (1080p) a 3D zobrazení, čímž šetří výkon hlavního procesorového jádra (ARM11), které se nemusí zabývat vykreslováním pixel po pixelu.

Zatímco v minulém případě jsem si stěžoval na nedostatek výkonu, Joyplus M789 zvládá běh operačního systému na výbornou a nenarazil jsem na aplikaci, které by jeho výkon nestačil (hry běží plynule).

K procesoru je připojena operační paměť o velikosti 512 MB a 4GB flash úložiště. Prostor pro odkládání dat postačuje pro aplikace a dokumenty, ale pokud z tabletu chcete udělat multimediální přehrávač, bude to chtít do slotu přikoupit nějakou větší micro-SD kartu (při ceně současných karet nejde o velkou investici).

Komunikaci s okolím může zprostředkovat pouze integrovaná karta Wi-Fi b/g a zde bohužel vidím velkou slabinu zařízení. Pokud se nepohybujete v místech s Wi-Fi zdarma, zbude pouze jediná možnost připojení k internetu. Zařízení umí komunikovat s jedním konkrétním modemem, který se připojuje pomocí USB. Mnohem praktičtější spojení s mobilním telefonem pomocí Bluetooth, které by ocenilo více lidí, ale není možné.

Displej

Ačkoli displej působí leskle kvůli sklu, které ho překrývá, samotný panel je ve skutečnosti matný. Při úhlopříčce 7“ je vybaven rozlišení WVGA (800x480) a LED podsvícením s dobrou svítivostí. Panel jako takový je postaven na technologii TN (místo pro dražší tablety charakteristického IPS nebo VA) a s tím jsou spojeny některé jeho nedostatky. Jde o slabý vertikální pozorovací úhel (při natočení na šířku), který může být mírně otravný, jakmile zařízení otočíte na výšku, kdy pak dochází k degradaci barev a kontrastu při pohybu hlavy do stran. Ne snad, že by kvůli tomu nebyl tablet použitelný, ale kvalitativní rozdíl od dražších zařízení poznáte hned na první pohled.

Nízké rozlišení displeje pro prostředí operačního systému nepředstavuje problém, protože ten je primárně tvořen pro mobilní telefony, ale hrubý rastr bude znát při čtení knih. Rovnou zapomeňte na možnost zobrazit na obrazovce čitelně celou A4 textu. Poměr stran 16:9 z displeje na výšku dělá úzkou nudli, ve které se na řádek moc textu nevejde. Zde by nejspíš nepomohlo ani vyšší rozlišení, protože větší objem textu by již byl příliš drobný. Fakticky jsou 7“ tablety pohodlím při čtení opravdu někde na půl cesty mezi mobilními telefony a hi-end tablety s 10“ obrazovkou.

Multimédia

Grafický akcelerátor integrovaný v procesoru je pro potřeby tabletu velmi dobře vybaven. Zvládá při 30 snímcích za sekundu akcelerovat dekódování 1080p videa ve formátech H.264, H.263, MPEG-4 a VC-1 a nekódování 720p videa ve formátech H.264, H.263, MPEG-4. Přítomna je také 3D jednotka s podporou OpenGL ES v2.0. Tím je zajištěna vcelku dobrá multimediální výbava pro hraní her a sledování filmů na cestách.

Přehrávač vestavěný v ROM si poradí s mnoha formáty v kontejneru AVI a z pokročilých funkcí umožňuje ruční nastavení poměru stran (z několika předvolených). Co však neumí, jsou titulky z externího souboru, a neporadí si s video kontejnery typu MKV a MOV. Není to fatální chyba díky možnosti stahovat aplikace z Android Marketu, ale nalezení vhodného přehrávače (nejlépe zdarma) není úplně triviální záležitost.

Výkon grafického jádra se nejlépe ocení při hraní her. Všechny běží plynule bez sebemenších záseků a tablet může posloužit ve chvílích nudy jako herní konzole.

Výdrž baterie a zahřívání

Baterie, jak už je dnes zvykem, není vyměnitelná. Při prohlížení webových stránek se zapnutou Wi-Fi se výdrž pohybuje kolem 5 hodin. Pokud se Wi-Fi vypne a přístroj slouží jen jako čtečka knih, prodlouží se výdrž na necelých 7 hodin.

Při provozu je zařízení studené, po delší práci jen v některých místech vlažné bez ohledu na typ zátěže. Výrazné zahřívání je patrné až s připojeným napájecím adaptérem. Při nabíjení se zahřívá pravá polovina tabletu v prostoru blízko napájecího konektoru - ne že by povrch přímo pálil do rukou, ale někomu již může být taková teplota nepříjemná. Při nabíjení se musí počítat ještě s dalšími drobnými nesnázemi - intenzivně svítící červenou diodou vedle displeje a konektorem adaptéru, který zabraňuje pohodlnému držení na šířku.

Praktické zkušenosti

Původ Androidu v mobilních telefonech znamená možnosti nastavení pro běžného uživatele omezené na naprosté minimum. Nepatřím mezi ty, kteří by se potřebovali ve všem vrtat, ale často jsem narazil na stav, kdy mi něco vadilo, a ač to byla otázka programová, nešlo to změnit. Příkladem budiž připojení externí klávesnice do USB - pro takovou klávesnici nemůžete nastavit lokalizaci a vždy bude mít jen anglické rozložení (bez diakritiky) bez ohledu na nastavení virtuální klávesnice na obrazovce.

Pokud už někdo má potřebu připojit lepší klávesnici, nemožnost psát s diakritikou takovou možnost úplně zabíjí. Naopak myš po připojení reaguje bezchybně. Po dobu jejího připojení se na obrazovce objeví malý bílý kurzor. Levé tlačítko reaguje stejně jako dotyk prstem, pravé má funkci tlačítka zpět a prostřední vyvolává menu aplikace.

Nabídka aplikací pro systém Android je už po letech velmi dobrá. V Android Marketu najdete mnoho programů pro zkrácení chvíle, různých pomůcek a her. Výborná je samozřejmě podpora sociálních služeb v podobě různých klientů schopných integrace do „hlavní“ obrazovky zařízení. Horší situace je u aplikací pro tvorbu (případně úpravu) obsahu. Zatímco pro počítače (Mac, Linux, Windows) dnes seženete zdarma kvalitní kancelářské aplikace, pro Android je velmi omezená nabídka několika placených produktů, jejichž kvalita má do těch neplacených z velkých počítačů hodně daleko.

Prohlížení webových stránek a jiná konzumace obsahu jsou velmi pohodlné a použitý procesor plně pokrývá potřeby pro tyto činnosti. Vše totiž běží naprosto plynule a na nic se nečeká.

V souvislosti s konzumací obsahu pak také platí, že pokud nemáte tablet především na čtení elektronických knih a hraní Angry Birds, bude kvůli specializaci na konzumaci obsahu bez připojení k internetu použitelný jen velmi omezeně. V našich končinách by zařízení výrazně prospěl modul Bluetooth kvůli spojení s mobilním telefonem a sdílení datového připojení. Takto si musíte dobře rozmyslet, zda máte ve svém prostředí dostatek Wi-Fi sítí, ke kterým se můžete připojit.

Příslušenství

V úsporném balení jsou k přístroji přibaleny potřebné kabelové redukce. Je tu 90cm USB kabel ke komunikaci s počítačem a 18cm kabel zakončený USB konektorem pro připojení periferií.

Přibalená redukce, která z mini-HDMI udělá klasický HDMI konektor v plné velikosti není kabelová, a tak se pod tíhou připojeného kabelu v konektoru mírně viklá.

Závěr

Joyplus M789 ztělesňuje jednoduchý a malý tablet s dostatečně výkonným hardware a pouze základní bezdrátovou konektivitou (Wi-Fi b/g). Vhodný je jako doplněk v domácnosti a na cestách na čtení textu a prohlížení webových stránek ve chvílích, kdy se vám nechce nosit/zapínat klasický počítač nebo notebook. Oproti hi-end tabletům s úhlopříčkou 10“ má nižší rozlišení obrazovky, ale kromě toho je také menší a lehčí, což může být pro někoho výhodou. V porovnání s levnějšími tablety nabízí M789 výkonnější procesor s akcelerací videa a 3D zobrazení, čímž zajišťuje naprosto plynulý chod operačního systému a dokáže v kratochvílích posloužit jako herní konzole.

Osobně vnímám za největší nedostatek snahu kopírovat vzhled jiného produktu (iPad), která v našich končinách nejspíš nebude přijímána pozitivně, a tablet tímto krokem ztrácí svou identitu. Se snahou ponechat jen jedno tlačítko u displeje souvisí i druhý nedostatek, a tím je umístění zbylých tlačítek po obvodu, kde je k nim horší přístup.

Pokud byste chtěli tablet, nemáte velké nároky a nechce se vám moc utrácet, je Joyplus M789 s cenou 4575,- Kč bez DPH (5490,- Kč s DPH) adekvátní volbou.

Klady a zápory

+ odolné provedení
+ konektorová výbava (výstup HDMI, možnost připojit USB zařízení)

- laciný vzhled kopírující iPad
- rozmístění ovládacích tlačítek

Foto galerie Joyplus M789

Příslušenství

Diskuse