LG P990 Optimus 2X - smartphone se srdcem NVIDIA

23. 6. 2011 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jaroslav Šíma

Chytré mobilní telefony se dnes už svým předchůdcům, u kterých bylo hlavní doménou volání a posílání zpráv, příliš nepodobají. Díky nástupu smartphonů s dotykovými displeji se množství nabízených funkcí značně rozšířilo a s nimi také nároky na výkon. Ve dnešní recenzi si proto netradičně představíme dvoujádrový procesor nikoliv v notebooku, ale mobilním telefonu s operačním systémem Android. LG Optimus 2X se chlubí nejen výkonným CPU, ale i další zajímavou výbavou v podobě IPS displeje, HDMI výstupu nebo 8 Mpx fotoaparátu.

LG P990 Optimus 2X - smartphone se srdcem NVIDIA

Většina uživatelů bude mít v našich končinách spojenu značku LG především s monitory a televizory, případně jinou domácí elektronikou. Nicméně společnost se v posledních letech i u nás stále razantněji projevuje také na trhu mobilních telefonů a v současnosti představuje vážnou konkurenci pro ostatní výrobce. V nabídce je široké rozpětí modelů, ve dnešní recenzi si ale představíme zástupce z nejvyšší řady chytrých mobilních telefonů – LG Optimus 2X, který jako první telefon nabídl dvoujádrový procesor.

Obsah balení

Telefon se dodává v nenápadné černé krabici spíše menších rozměrů a kromě samotného přístroje v ní najdete také nezbytné základní příslušenství. Mezi to patří nabíječka s USB konektorem, micro USB kabel pro nabíjení a připojení k počítači, špuntová sluchátka s mikrofonem a papírový návod k obsluze. Výbava se neliší od podobných telefonů, součástí balení sice není paměťová karta, ovšem necelých 7 GB využitelné paměti telefonu je pro základ více než dostačující.


balení příslušenství

Vzhled a konstrukce

Design telefonu je spíše jednoduchý a střízlivý, celou přední stranu překrývá jednolitý kus skla, největší prostor zabírá velký 4 " displej s černým rámečkem, pod ním se nachází čtveřice dotykových senzorických tlačítek. Nahoru nad displej výrobce umístil reproduktor, kameru pro videohovory a senzory světla (regulující podsvícení) a přiblížení (vypínající dotykový displej při volání s telefonem u ucha). Po bocích lemuje telefon stříbrný plastový lem s velmi zdařilou imitací kovu, ve spodní části telefonu je do něj začleněn micro USB konektor a dvojice mřížek překrývající mikrofon a hlasitý reproduktor. Nahoře na pravém boku přístroje najdete ovládání hlasitosti, na horní straně je potom umístěn 2,5 mm jack pro připojení sluchátek, tlačítko zamknutí/vypnutí a pod krytkou schovaný HDMI výstup s konektorem v mini verzi. Spodní strana má praktickou povrchovou úpravu, hnědý povrch je jakoby pogumovaný, telefon díky němu neklouže z ruky. Na spodní straně se dále nachází ozdobný kovový proužek a z těla telefonu mírně vystupující fotoaparát s osvětlovací diodou. Celkově jsou konstrukce a kvalita zpracování na velmi dobré úrovni, všechny části perfektně lícují a nikde se nic nekroutí ani nevrže. Telefon má rozměry 126,4 x 63,8 x 10,9 mm dané především rozměry velkého displeje, nicméně profil zůstal příjemně tenký. Příliš vysoká není ani hmotnost, přístroj váží 144 g.


pohled zepředu pohled zezadu pohled horní hrana pohled spodní hrana prostor baterie baterie a zadní kryt

Hardwarová konfigurace

Telefon využívá mobilní platformu NVIDIA Tegra 2, která se skládá z dvoujádrového procesoru ARM Cortex-A9 pracujícího na frekvenci 1 GHz a úsporného grafického jádra GeForce ULP. V současnosti se jedná o jednu z nejvýkonnějších platforem, které se v mobilních telefonech využívají. Telefon má dále k dispozici 512 MB RAM a 8 GB integrované paměti (uživateli je dostupných přibližně 7 GB). Možnosti bezdrátového připojení jsou rovněž široké, základ tvoří quadband modul zajišťující přístup ke GSM/UMTS sítím (včetně HSDPA/HSUPA), Wi-Fi modul umožňuje připojení k bezdrátovým sítím ve standardech b/g/n a Bluetooth je přítomno ve verzi 2.1 včetně EDR. Dále pochopitelně nechybí GPS přijímač a senzory reagující na pohyb a změnu polohy.

Displej

Velký 4" displej, kterým je zařízení vybaveno, disponuje rozlišením WVGA (800 x 480) a kapacitní dotykovou vrstvou. TFT panel je vyroben technologií IPS, díky tomu má velmi příjemné zobrazení barev a bezproblémové pozorovací úhly, nedochází k žádnému pozorovatelnému posunu barevného spektra. Intenzitu podsvícení řídí docela dobře optický senzor na přední straně, pokud by vám ale automatická regulace nevyhovovala, jde po dostatečně malých krocích nastavit jas i ručně. Navzdory dostatečně vysoké intenzitě podsvícení není čitelnost displeje venku při jasném počasí úplně ideální, ale tímto se nijak neliší od jiných současných smartphonů. Kapacitní dotyková vrstva umí rozeznat dotyky více prsty, které využívá řada aplikací pro různá gesta. Citlivost snímání dotyků je na vynikající úrovni, při psaní na virtuální klávesnici i pohybu v menu telefonu nebo na webu se uživatel trefí prakticky vždy hned prvním dotykem.

Ovládání a operační systém Android

Operační systém Android pochází z dílen společnosti Google a v současnosti se na trhu dotykových smartphonů prosazuje stále razantněji. Za jedinou srovnatelnou konkurenční platformu, především co se týče množství dostupných aplikací, je dnes považován iOS využívaný ve výrobcích firmy Apple.

Za popularitou Androidu stojí do značné míry jeho dostupnost, systém je zpřístupněný pod open source licencí, pro své přístroje ho tak může využít jakýkoliv výrobce. Nespornou výhodou je i zázemí společnosti Google která se stará o postupný vývoj systému a podobně jako Apple provozuje obchod, ve kterém je k dispozici velký výběr placených i bezplatných aplikací pro zařízení.

Systém je velmi dobře přizpůsobený ovládání dotykem prsty (typicky na zařízeních se starším Windows mobile se do některých ovládacích prvků prsty špatně trefovalo, byly přizpůsobeny spíše ovládání stylusem). Dalším charakteristickým rysem je provázanost se službami Google, hned po prvním spuštění vás telefon požádá o přihlášení telefonu ke Google účtu, případně vás vyzve k registraci, pokud u této společnosti zatím účet nemáte.

Hlavní domovská obrazovka se skládá z horní stavové lišty, kde se zobrazují informace o intenzitě signálu, stavu baterie, času a aplikací běžících na pozadí nebo zapnutých bezdrátových technologiích. Ve spodní části obrazovky jsou zobrazeny 4 ikony zajišťující přístup k základní funkcím jako je volání, seznam kontaktů, zprávy a seznamu všech instalovaných aplikaci. Střední část obrazovky je přizpůsobitelná uživatelem, může si zde umístit ikony vybraných aplikací nebo widgety – grafické prvky, které slouží k zobrazování informací a rychlému nastavení některých funkcí – typicky se může jednat o přehlednější hodiny, informace o počasí nebo odkaz k rychlému spuštění vybraného internetového rádia. Takových obrazovek si může uživatel nastavit sedm a rychlým posuvem prstem do stran mezi nimi potom listovat. V základní stavu výrobce na titulní stránku umístil widget s hodinami a předpovědí počasí a 4 aplikace: Prohlížeč, AppAdvisor od LG, Android Market, Fotoaparát. Přechody mezi jednotlivými nabídkami a reakce telefonu jsou prakticky okamžité, nedochází k žádnému zpomalení ani prodlevám, které se objevují u méně výkonných telefonů s tímto operačním systémem.


homescreen kontakty sms konverzace
homescreen, kontakty, SMS


dotyková tlačítka
dotyková tlačítka

Důležitým ovládacím prvkem jsou rovněž senzorická tlačítka pod displejem první zleva, slouží pro přístup k nastavením v jednotlivých aplikacích. Druhé tlačítko s domečkem slouží k přístupu na domovskou obrazovku, jeho přidržením zobrazíte seznam naposledy spuštěných aplikací. Třetí tlačítko slouží pro pohyb zpět v aplikaci a poslední čtvrté zobrazí vyhledávání, přidržením se spustí hlasové vyhledávání. Tlačítka pro ovládání hlasitosti na boku už mají klasickou konstrukci – na úvodní obrazovce nastavují hlasitost vyzvánění, v aplikacích hlasitost médií, při hovoru pak hlasitost hovoru. Poslední ovládací tlačítko na horní části telefonu slouží pro zamknutí displeje, pro odemknutí je ho třeba zmáčknout a posunout prstem po displeji směrem nahoru. Na zamknuté obrazovce se kromě času a data zobrazují případné nepřijaté hovory a nepřečtené zprávy. Dále lze přidržením tlačítka zobrazit nabídku s možnostmi přepnutí do tichého režimu, aktivování režimu v letadle a úplného vypnutí telefonu.


lockscreen Android Market Prohlížeč
zamknutá obrazovka, Android Market, prohlížeč

Mezi největší výhody „chytrých“ mobilních telefonů patří možnost instalace různých aplikaci podle potřeb uživatele. U zvoleného operačního systému slouží jako jejich hlavní zdroj Android Market, služba umožňující zpřístupnění aplikací uživatelům. V současnosti je v nabídce více než 200 000 aplikací, velká část z nich je k dispozici bezplatně, u některých je ale stažení zpoplatněno. Operační systém je velice variabilní, takže umožňuje využívat aplikacím možnosti telefonu opravdu naplno. Stáhnout jde aplikace s kancelářskými funkcemi, aplikace pro práci se sociálními sítěmi a nejrůznějšími internetovými službami, prohlížeče, přehrávače hudby a videa, hry a mnohé další. Nároční uživatelé si můžou dokonce pomocí aplikací změnit rozhraní pro práci s hovory nebo SMS zprávami.

Některé aplikace jsou v telefonu předinstalovány už z výroby, většina slouží pro přístup ke službám Googlu jako jsou Gmail, Youtube, Google Maps, galerie Picasa atd. Důležitý je nepochybně také internetový prohlížeč, využívá jádro WebKit a v kombinaci s dostatečně výkonným procesorem zvládá vykreslování stránek bez jakýchkoliv potíží. Navíc použitý hardware a verze Androidu 2.2 umožňují využití pluginu pro Flash. Ten dokáže zobrazit na stránkách nejen animace, ale také webová videa využívající tuto technologii a ve většině případů lze video přehrát bez problémů i na celé obrazovce.

Klávesnice

Jedním z nejdůležitějších ovládacích prvků je virtuální klávesnice, ta je v případě LG podobná klávesnici iPhonu a díky dobré citlivosti displeje se na ní píše velmi pohodlně. Pokud je telefon ve svislé poloze, zabírá klávesnice přibližně 1/3 obrazovky, základní část má pouze znaky pro písmena, pro zadávání čísel a zvláštních znaků slouží další 2 rozložení. V horizontálním zobrazení se klávesnice roztáhne na celý displej a zvětší se, rozložení ale zůstává stejné. Praktickým způsobem je zajištěno zadávání písmen s diakritikou, stačí přidržet prst na klávese písmena a zobrazí se nabídka variant znaku s diakritikou. V některých aplikacích jsou na základní části na úkor mezerníku zobrazeny i další klávesy, v prohlížeči je to například tečka a klávesa pro zadání koncovky .com

Díky přítomnosti hlasového vyhledávání lze zadávat do textových políček obsah i hlasem, stačí v nastavení klávesnice zatrhnout zobrazování tlačítka s mikrofonem. Rozpoznávání hlasu podporuje češtinu a většinou je docela přesné, pokud si ovšem nebude systém jistý, zobrazí vám seznam pro výběr možných variant.


klávesnice numerická klávesnice hlasové vyhledávání
klávesnice na šířku

klávesnice, zadávání hlasem

Multimediální výbava

Telefon díky svému výkonu a výbavě nemá s multimediální činností problém , hry, které patří mezi nejnáročnější aplikace a někdy se na slabších telefonech s Androidem trhají, fungují bez problémů, navíc lze hrát i 3D tituly, které jsou optimalizovány pro platformu Tegra.


hra Asphalt
demo hry Asphalt

Výborně zvládá telefon i přehrávání multimédií, přítomnost hudebního přehrávače a rádia sice už dnes těžko někoho překvapí, ovšem LG Optimus 2X zvládá díky výkonnému grafickému procesoru navíc i přehrávání videa ve formátech DivX/Xvid, MPEG4, H.263, H.264, a to včetně záznamů ve Full HD rozlišení. Právě v takovém případě se dobře uplatní HDMI výstup, kterým jde telefon připojit k televizi a umožňuje sledovat video přímo na ní. Do televize se jedním kabelem přenáší obraz i zvuk, na displeji telefonu zůstane zobrazeno pouze ovládací rozhraní přehrávače. Výstup lze samozřejmě využít i pro klonování obrazu displeje při běžné práci s telefonem a hraní her. Bohužel nezbytný HDMI kabel s mini konektorem není součástí dodávky a uživatel si ho musí pořídit zvlášť.

Mezi velká lákadla patří rovněž digitální fotoaparát, výrobce vybavil telefon dvěma snímači, menší na přední straně s rozlišením 1.3 Mpx poslouží při videohovorech, hlavní, umístěný na zadní části telefonu, nabízí rozlišení mnohem vyšší – 8 Mpx. Hlavnímu fotoaparátu nechybí autofokus a stabilizátor, zoom je z pochopitelných důvodů pouze digitální. Pro fotografie za horšího světla lze využít přisvětlovací diodu, krytku objektivu ale telefon nemá. Kvalita snímků je na dobré úrovni a ukazuje se, že telefon může v mnoha případech lehce nahradit levné kompaktní fotoaparáty. LG se ovšem rozhodlo jít ještě dál a vylepšilo i možnosti videozáznamu, klipy lze ve Full HD rozlišení nejen přehrávat, ale také zaznamenávat. Nahrané video je na poměry telefonu vynikající, jen je vhodné počítat při natáčení s nízkou hmotností přístroje, díky které lze záznam navzdory přítomnosti stabilizátoru lehce roztřást.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva

Propojení s počítačem

Telefon lze připojit k počítači pomocí standardního micro USB kabelu, kdy se přístroj může chovat jako Mass Storage zařízení nebo lze využít režim pro synchronizaci údajů v telefonu pomocí aplikace výrobce. Software i nezbytné ovladače jsou uloženy přímo v paměti telefonu, LG PC Suite umí synchronizovat kontakty a kalendář, provést zálohu telefonu nebo importovat hudbu a video. Zajímavý je ovšem i další program s názvem LG On-Screen-Phone, který umožňuje telefon po připojení zobrazí aktuální obsah displeje a současně umožňuje telefon ovládat pomocí myši případně klávesnice.

Použitá verze Androidu umožňuje telefonu sdílet mobilní připojení k internetu s jiným zařízením (tato schopnost bývá označována pojmem tethering). Sdílení je možné nejen prostřednictvím USB kabelu, ale i přes Wi-Fi. Lze tak nasdílet jedno připojení i pro více počítačů, případně jiná zařízení vybavená Wi-Fi adaptérem. Určitou nevýhodou je značná energetická náročnost sdílení připojení přes bezdrátovou síť, baterii dokáže takový provoz vybít hodně rychle.

Výdrž baterie

Chytré telefony mají ve srovnání se svými „obyčejnými“ sourozenci, obecně kratší výdrž kvůli výkonnějšímu hardware, náročnější výbavě a častějšímu používání. LG Optimus 2X vybavený 1500mAh/3,7V baterií není v tomto ohledu výjimkou. Dvoujádrový procesor sice nemá při běžném provozu výrazně vyšší spotřebu než modely z jiných smartphonů a výdrž by se mohla při nenáročném používání vyšplhat po vypnutí datových funkcí i na několik dní. Nicméně běžný uživatel bude takto provozovat chytrý telefon jen stěží, většina bude využívat synchronizaci, pravidelnou kontrolu emailu a další aplikace, které se připojují k internetu. Pokud se navíc přidá občasné prohlížení webu, používání GPS a připojování k Wi-Fi sítím, obvykle nezbývá než každý večer připojit telefon do nabíječky. Jinak by se mohl vybít v průběhu následujícího dne ve chvíli, kdy nebude v dosahu elektrická zásuvka. Konkrétní výdrž vždy záleží na způsobu využívání telefonu, mezi nejnáročnější činnosti patří využívání Wi-Fi, GPS navigace a hraní her. Ty dokáži při aktivním používání vybít telefon už za několik hodin. Energeticky náročný je samozřejmě také rozsvícený displej a spotřebu zvyšují i aplikace připojující se často k internetu nebo provoz ve 3G síti (při srovnání s provozem v GSM).

Závěr

LG Optimus 2X nabízí bez kompromisů prakticky vše, co by mohl současný uživatel od chytrého telefonu očekávat. Displej je dostatečně velký pro pohodlné používání mobilního internetu, mechanické zpracování kvalitní a díky platformě Tegra 2 má telefon nejen bleskovou odezvu systému, ale nabízí i dostatečný výkon pro pokročilejší mobilní hry a další aplikace. Vyčnívají i ostatní multimediální schopnosti, ať už kvůli nadstandardním možnostem záznamu a přehrávání videa, nebo možnosti HDMI připojení k televizi. Cena okolo 8300 Kč bez DPH (9960 Kč s DPH) sice nemusí vypadat jako nejnižší, ale s ohledem na výbavu není příliš vysoká, zejména při srovnání s některými výrazně dražšími modely konkurenčních výrobců.

Foto galerie LG Optimus 2X (P990)

Příslušenství

Diskuse