Renice X3 - 120GB SSD do slotu mSATA

18. 8. 2011 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jiří Zima

Měli jsme možnost otestovat jednu z levnějších možností zvýšení výkonu notebooku přidáním SSD do speciálního slotu mSATA. Testovaný model disponuje kapacitou 120GB a umožňuje současný běh původního 2,5'' disku.

Renice X3 - 120GB SSD do slotu mSATA

Nahrazení plotnového disku SSD pamětí znamená vždy ohromný nárůst výkonu. SSD však mají také své nevýhody a jednou z těch zásadních je menší kapacita. Výrobci notebooků tento problém v některých nových modelech řeší speciálním slotem mSATA. Jde v podstatě o upravený slot mini-PCIe schopný vést i SATA signál. SSD tak zabere jen minimum prostoru a výhodou je možnost ponechání původního disku s větší kapacitou pro ukládání dat. Rázem se tak kombinují výhody obou řešení.

Obsah balení a instalace

SSD do redakce dorazilo v malém plastovém obalu s velmi stručným návodem a redukcí pro připojení do klasického konektoru SATA zavařenou ve fólii. Redukci tvoří pouze plošný spoj se SATA konektorem a slotem pro libovolnou mSATA kartu – bohužel jí chybí šroubovací úchyty pro montáž v noteboocích (kde se disky šroubují po stranách). Není tedy žádné elegantní řešení uchycení v počítačích, které mSATA přímo nepodporují (nicméně řešením může být například lepící páska). Důvod je prostý - redukce je určena k dočasnému připojení k běžnému notebooku / počítači - např. pro překlonování dat. S tímto ohledem je stavěna a proto se na ni šetří.

Složitost instalace modulu závisí na konkrétním notebooku. U některých modelů je slot přístupný odšroubováním plastové kapsičky na spodku základny, případně snadným odkrytím celého spodního plátu. Některé však s uživatelskou výměnou nepočítají a montáž může vyžadovat složitější zásah.

K testování posloužil notebook Lenovo ThinkPad L420, kde byl přístup k slotu na jeden šroubek, takže instalace nezabrala více než 30 sekund.

Kompatibilní modely

Disky typu mSATA jsou stále poměrně novou záležitostí, a tak není divu, že mají zatím podporu pouze u minoritního počtu notebooků. Volný mini-PCIe slot má kdejaký počítač, ale jen málokterý umí tento slot ovládat i v režimu mSATA, což je z hlediska hardware kompletně odlišný přístup (společný je s mini-PCIe pouze tvar slotu). Z notebooků prodávaných u nás je podpora pouze pro:

  • notebook Acer TravelMate 8481
  • notebooky DELL Precision (M4500, M4600, M6400, M6500, M6600)
  • notebooky Lenovo IdeaPad (Y460, Y560)
  • notebooky Lenovo ThinkPad (T420s, T420, T520, L420, L520, W520, X220)
  • notebooky Lenovo ThinkPad Edge (E220s, E420s)

V rámci vyjmenovaných řad stejné generace se podpora často týká i dalších modelů. Renice X3 je naprosto standardní disk do mSATA, takže libovolný notebook s tímto konektorem by měl fungovat. Lze očekávat, že podpora se bude časem rozrůstat.

Technické parametry

Základem SSD je rozšířený řadič SandForce SF-1200 s podporou všech běžných technologií (Trim, Garbage Collection) a sadou algoritmů, které obchází nutnost použití vyrovnávací paměti. V kombinaci s dvěma paměťovými moduly NAND flash (MLC) je teoretický výkon až 260 MB/s při sekvenčním čtení a 200 MB/s při sekvenčním zápisu. Řadič dokáže za sekundu zpracovat až 30 000 operací.

Jednou ze silných zbraní je nízká spotřeba, která se dle výrobce má pohybovat mezi 0,5 a 0,9 W. V případě současného běhu SSD a původního disku tedy nedojde k výraznému zkrácení výdrže.

Zkušenosti a výkonové testy

První kus dodaný do redakce byl defektní. Fungoval bez problémů, ale po několika hodinách provozu a hibernaci se už neprobral – byl mrtvý v mSATA i přes redukci. Druhý dodaný kus již byl v pořádku. Po vložení se disk v BIOSu objeví jako další zařízení na SATA sběrnici. U obou se mi stalo, že při prvním startu nebyly vidět a bylo nutné ještě jednou počítač vypnout a zapnout.

ATTO
rychlost v závislosti na velikosti bloku dat

H2bench
srovnání výsledků z testu H2bench


Výkon při čtení malých bloků dat není o moc nižší než u „velkých“ 2,5“ SSD. Zápis je pomalejší, což je logické kvůli menšímu počtu čipů. Celkově je však rychlost na takové úrovni, že běžně při práci v systému už rozdíl od jiných SSD téměř nejde poznat. Výkon je ovšem daleko před plotnovými disky a podobný upgrade znatelně pocítíte ve výrazně rychlejší odezvě počítače.

Závěr

Renice X3 je cenově přijatelnou volbou mezi postupně se rozšiřujícími mSATA SSD. Úložný prostor 120 GB je pro operační systém a důležité programy dostatečný a díky možnosti ponechání původního disku by neměl limitovat. Výkon je pak řádově jinde než v případě plotnových disků a v případě nastavení krátkého času na uspávání disku dojde také ke zlepšení výdrže na baterie.

Jedinou nevýhodou je v současné době malé množství podporovaných notebooků. To by se časem mělo změnit.

Doporučená koncová cena činí 5 980,- Kč bez DPH (7 176,- Kč s DPH), v prodeji je i menší 60GB varianta za 3 970 Kč bez DPH (4 764 Kč s DPH).

Distribuci v ČR zajišťuje společnost Kobe s.r.o. www.kobe.cz

Foto galerie Renice X3

Příslušenství

Diskuse