Synology DiskStation DS212 - síťový NAS pro každého

15. 11. 2011 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jaroslav Šíma

Sdílení dat v rámci lokální sítě lze vyřešit mnoha způsoby, někomu postačí základní možnosti operačního systému, náročnější se ale porozhlédnou po univerzálnějším řešení. Jedním z nich jsou síťová úložiště (NAS) nabízející pohodlnější správu a rozšířené funkce při zachování přijatelných provozních nákladů. Model DS212 od Synology nabízí kapacitu až dvou 3,5'' disků, gigabitové propojení a především propracovaný software.

Základní popis

Synology už patří mezi tradiční výrobce síťových úložišť a nabízí široký výběr modelů od velkých serverových řešení po jednodušší řešení určená pro kancelářské a domácí nasazení. Model DiskStation DS212, který se k nám dostal do redakce, patří mezi modely určené především pro domácí nasazení. Hlavní výhodou malého NAS v takovém prostředí je především jednoduchá správa a menší provozní náklady při srovnání se běžným počítačem, který by nepřetržitě fungoval jako souborový server.

DS 212 výrobce dodává v poměrně velké papírové krabici, kromě samotného NAS v ní najdete i nezbytné základní příslušenství, tedy napájecí zdroj, propojovací UTP kabel (CAT 5e s délkou 2m) a DVD s nezbytným software.

Zařízení má k dispozici dvě šachty pro pevné disky, do každé je možné vložit podle potřeby 2,5" nebo 3,5" model. Vzhledem k variabilitě požadavků na kapacitu se úložiště dodává bez disků, ty si musí uživatel dokoupit sám, podporovány jsou běžné modely vybavené SATA rozhraním. V současnosti tak lze NAS vybavit interním úložným prostorem s maximální kapacitou až 6 TB.

Design zařízení není nijak extravagantní, dominuje mu černá barva v matném provedení a pouze přední část, ukrývající přístup k diskům, má lesklý povrch. Hranatý vzhled se nijak nesnaží skrývat účel zařízení, vizuální dojem ovšem zjemňují částečně zaoblené hrany a rohy. Celkově se konstrukce snaží být maximálně praktická. Na přední straně najdete řadu zeleno-oranžových diod informujících o stavu zařízení, aktivitě sítě a zatížení jednotlivých disků, pod nimi je dále slot pro SD kartu a jeden USB port. Ty umožňují společně s příslušným tlačítkem rychle zkopírovat jejich obsah do zařízení. Posledním nezbytným ovládacím prvkem je pochopitelně tlačítko napájení. NAS má povedený přístup k diskům, u některých jiných modelů je nezbytné zařízení částečně rozebrat, zde stačí rukou sejmout kryt na předním panelu a ukáže se vám přístup k šuplíkům pro upevnění disků. Ty už potom stačí odjistit a lehce vysunout. Další možnosti rozšíření nabízí zadní strana, na ní se kromě nezbytného konektoru RJ-45 pro připojení sítě a vstupu pro napájecí zdroj nachází také další dvě USB, dokonce v rychlé verzi USB 3.0, a resetovací tlačítko. Velkou plochu zadního části ovšem zabírá dostatečně velký 92mm větráček zajišťující chlazení.

Rozměry 165 X 108 X 233 mm jsou docela přijatelné i pro domácí použití, váha zařízení se pohybuje okolo 1,25 kg.

Instalace a nastavení

Po vložení disků je nezbytné provést prvotní konfiguraci, ta probíhá pomocí aplikace Synology Assistant, která se připojí k NAS, nejdříve umožní upravit síťové nastavení a následně nainstaluje do zařízení ovládací firmware. Později lze stejný software využít také pro rychlé připojení síťové jednotky. Synology Asistant je dostupný ve verzi pro Windows, MacOS X a také Linux (výrobce uvádí optimalizaci pro distribuci Ubuntu ve verzích 8 a 9).

Synology Assistant
Synology Assistant

Po instalaci se už stačí přihlásit do administrace zařízení zadáním IP adresy zařízení do prohlížeče. Ovládací systém DSM 3.2 patří mezi jednu z největších výhod tohoto NAS, nabízí velmi přehledné rozhraní a širokou nabídku různých funkcí. Při jeho prvním spuštění je nezbytné nakonfigurovat typ svazku, tedy způsob, jakým budou data na disky ukládána. V případě, že osadíte obě šachty, budou k dispozici následující možnosti:

  • Synology Hybrid RAID – výchozí nastavení, v případě dvojice disků podobné RAID 1
  • Základní – každý disk vystupuje nezávisle jako samostatná jednotka
  • JBOD – spojí disky do jednoho velkého oddílu, v případě poruchy přijdete o část dat, která byla uložena na poškozeném disku
  • RAID 0 – data se ukládají střídavě na 2 disky, zlepšuje přenosový výkon, ovšem při poruše jednoho disku přijdete o všechna data, využít lze plnou kapacitu dvojice.
  • RAID 1 – na dvojici disků jsou ukládána stejná data, využitelná je proto pouze kapacita jednoho z nich, v případě poruchy jednoho zůstanou data uložena na druhém

Pro RAID propojení je vhodné použít disky se stejnou kapacitou (ideálně úplně stejné modely), jinak bude kapacita většího z disků využita jen do výše kapacity toho menšího.

Po dokončení konfigurace proběhne formátování, v závislosti na typu a velikosti disků může trvat několik desítek minut až hodin.

Ovládací rozhraní se v poslední verzi vzhledem podobá nějakému operačnímu systému zobrazovanému v okně prohlížeče. Na základní „ploše“ jsou umístěny ikony pro přístup k jednotlivým nastavením, uživatel si na ni dokonce může přetažením lehce přidat další položky z podnabídek. Jednotlivé nabídky nastavení se pak zobrazuji v rámci webu jako nezávislá okna s tím, že jich lze mít otevřených hned několik současně, lze je posouvat a měnit jejich velikost podobně, jako je zvykem v prostředí Windows.

DSM – Administrační rozhraní

DSM – Administrační rozhraní (pro plnou velikost klikněte na obrázek)

Pro sdílení lze využít protokol SMB (používaný pro klasické sdílení v místní síti), případně FTP, a soubory jsou dostupné také přes webové rozhraní označené názvem File Station. Sdílení souborů patří mezi základní funkci zařízení, nicméně dostupných jich je mnohem více, přídavné služby jsou rozděleny do několika webových aplikaci.

Download Station – umožňuje stahovat z Internetu soubory přímo do zařízení, stačí vložit odkaz na zdroj. Navíc podporuje i technologii BitTorrent, eMule a umí samostatně stahovat data z nejpoužívanějších download serverů nebo videa z Youtube.

DSM – Download Station

Download Station (pro plnou velikost klikněte na obrázek)

Photo Station – jednoduchý nástroj pro sdílení fotografií, aplikace si sama z nahraných fotek vytvoří náhledy a zveřejní je jako webové album. Součástí aplikace je také jednoduchý blogovací systém.

DSM – Photo Station

Photo Station (pro plnou velikost klikněte na obrázek)

Audio Station – slouží pro správu hudebních souborů a umožňuje přímé přehrávání pomocí webového rozhraní. Dále nabízí i zajímavější funkce jako je synchronizace s přehrávačem iPod připojeným přes USB rozhraní nebo přehrávání hudby s využitím USB reproduktorů.

Surveillance Station – umožňuje využívat zařízení společně s IP kamerami pro zabezpečení a sledovaní prostor. Kromě záznamu nebo upozornění na pohyb mohou být u některých kamer dostupné i pokročilé funkce jako je ovládání pohybu nebo přiblížení. Je podporováno více než 800 různých IP kamer 49 značek plus PSIA a ONVIF kompatibilní kamery. Je zde podpora vícekanálového přenosu z kamer, sdružování kamer do skupin, samostatné nastavování oblastí detekcí pokybu a nastavení poloh a hlídek (pro PTZ kamery), využití alarmu kamery, kvalitní zpracování (synchronní i asynchronní přehrávání více záznamů současně, automatická analýza nahrávky - detekce pohybu, chybějící položky, cizí předměty...), mobilní dohled.

Mezi další nabízené služby patří možnost využít zařízení pro distribuci multimediálního obsahu díky DLNA/iTunes serveru a zařízení lze dokonce využít i jako webový nebo emailový server nebo pro zprostředkování VPN. Co se týká podpory webových technologií, NAS podporuje php a mySQL, díky kterým lze provozovat různé redakční a publikační systémy (WordPress, Drupal, Joomla! apod.).

Všechna ovládací rozhraní lze zpřístupnit i přes internet, stačí pouze nastavit u vašeho routeru nezbytné směrování portů pro vnější přístup (v některých případech to umí NAS provést i částečně automatizovaně). Velkou výhodou je možnost šifrovaného vzdáleného přístupu prostřednictvím https. Výrobce nezapomněl ani na mobilní telefony, pro které existují zjednodušené verze webového rozhraní File Station a Photo Station. Ještě lepší podmínky mají majitelé iPhonů nebo chytrých telefonů založených na OS Android, pro přístup k souborům, hudbě, fotografiím i kamerám jsou k dispozici pro obě platformy oficiální aplikace.

Možnosti nastavení zařízení a služeb jsou velmi rozsáhle a podrobné, každý uživatel si tak může upravit konfiguraci podle svých potřeb. Zajímavá je také podpora USB, není omezena pouze na úložná zařízení nebo výše zmíněný iPod a reproduktory. Připojit lze také tiskárnu za účelem sdílení v síti, nebo můžete porty využít pro monitorování stavu záložního napájení při použití UPS zdroje. Zařízení dokonce podporuje vybrané USB Wi-Fi adaptéry, které umožní zajistit připojení i do bezdrátové sítě. Seznam všech podporovaných periferií uvádí výrobce na svém webu www.synology.com.

Praktické zkušenosti

NAS nám byl tentokrát zapůjčen bohužel bez disků, pro účely recenze jsme tak měli dostupný pouze jeden, a to ještě 2,5" model s kapacitou 500 GB (WD Scorpio Blue WD5000BEVT). Díky tomu bohužel nebylo možné provést zcela relevantní testy výkonu. Navíc nejen výkon, ale i ostatní provozní vlastnosti, jako je hlučnost nebo spotřeba, se budou vždy odvíjet od počtu a parametrů konkrétních instalovaných disků. Dalším nezbytným předpokladem pro plnohodnotný výkon je samozřejmě připojení zařízení pomocí gigabitové sítě.

Naměřené hodnoty výkonu lze díky použitému disku považovat za velmi orientační. Měření sledovalo průměrnou rychlost při kopírování 1GB souboru mezi zařízením a ramdiskem vytvořeným v testovacím počítači.

Protokol SMB (sdílení ve Windows)

  • Čtení = 38,9 MB/s
  • Zápis = 36,8 MB/s

Protokol FTP

  • Čtení = 58,4 MB/s
  • Zápis = 14,5 MB/s

Pro lepší přehled uvádím i rychlosti při kopírování 5GB souboru naměřené výrobcem u vhodnější konfigurace s dvojicí 1TB disků (SAMSUNG SpinPoint F1 - HE103UJ) v RAID 1 propojení.

Protokol SMB (sdílení ve Windows)- měření výrobce

  • Čtení = 110,2 MB/s
  • Zápis = 54,4 MB/s

Podle hodnot uváděných výrobcem se zařízení může v ideálních podmínkách s dostatečně výkonnými disky při čtení přiblížit limitům 1 Gbit síťového rozhraní.

Vzhledem k osazení jednoho disku se zařízení příliš nezahřívalo, teplota detekovaná pomocí SMARTu se pohybovala okolo 30°C. Navíc chladící větráček se točí neustále a v nastaveních lze dle potřeby zvolit i „výkonnější“ režim chlazení. Výrobce myslel i na snížení hluku, osadil proto NAS větším, ale nízkootáčkovým větráčkem a v šuplících pro upevnění disků nechybí gumové podložky omezující vibrace. Ačkoliv je větráček docela tichý, v klidné místnosti může rušit zvuk jeho ložisek. Při aktivním čtení nebo zápisu ovšem vydávaný ruch překonají pevné disky.

Spotřeba zařízení se díky jednomu úspornému disku pohybovala okolo 11 W, samozřejmě s náročnějšími modely se o něco zvýší. V režimu spánku, kdy jsou disky vypnuté, odebíralo zařízení 7 W. Pro ještě vyšší úsporu energie nebo snížení hluku lze zvolit časový interval (např. v noci), kdy se zařízení úplně vypne a obnoví činnost až ve stanovený čas (nebo po vyslání síťového signálu Wake On Lan).

Závěr

Synology ukazuje, že vyhrazená síťová úložiště mohou nabídnout mnohem více než jen sdílený úložný prostor. DiskStation DS212 umí v domácnosti bez problémů zastoupit i funkci multimediálního serveru, webové galerie fotografií nebo klienta pro stahování. NAS ovšem nabízí navíc i služby určené pro kancelářské uživatele, ať už půjde o sdílení tiskáren, možnost hostování méně náročných webových prezentací nebo zabezpečení prostoru ve spolupráci s IP kamerami. Nabízené funkce pokryjí požadavky opravdu široké skupiny uživatelů, navíc při mnohem jednodušší správě a levnějším provozu, než by v podobném prostředí představoval klasický server. Do DiskStation se také dají doinstalovat další aplikace pomocí volitelně instalovatelných balíčků - ERP, správa obsahu, CRM a pod.

U DS212 navíc potěší i lepší hardwarová výbava při srovnání se staršími modely, především možnost využití 2,5" i 3,5" disků a rychlejší USB 3.0 porty pro případné další rozšíření. Sympatické také je, že vše - uživatelské rozhraní, aplikace, on-line help i podrobný návod - je komplexně lokalizované.

Synology DiskStation DS212 se na českém trhu prodává za doporučenou cenu 5 880 Kč bez DPH (7 056 Kč včetně DPH).

Distribuci v ČR zajišťuje společnost Kobe s.r.o. www.kobe.cz.

Příslušenství

Diskuse