Synology DS211j - pro domácí data

27. 1. 2011 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Miroslav Hoffmann

Do redakce se po více než roce dostal zástupce zařízení souhrnně označovaných jako NAS (Network Attached Storage) a shodou okolností se jedná opět o značku Synology. Ten se orientuje na spíše cenově dostupnější síťová úložiště pro menší podniky, značnou část portfolia ale zaujímají přístroje určené především do domácností. Na jeden takový dvoudiskový model s cenovkou výrazně menší než 5 tisíc Kč bez DPH se dnes podíváme.

Synology DS211j - pro domácí data

Základní popis

Přístroj z řady DiskStation dorazil v sympaticky kompaktním boxu s plastovým uchem usnadňujícím přenášení. Z potisku krabice je možné ještě před vybalením samotného zařízení zjistit poměrně bohatou funkční nabídku tohoto dvoudiskového modelu. Výrobce kromě NASu a nezbytného napájecího adaptéru přibalil také zhruba dvoumetrový síťový UTP kabel, několik tenkých papírových příruček a CD s kompletním návodem a obslužným softwarem.

Po otevření krabice je hned vidět, že zařízení je určeno především do domácností, kam vzhledově docela dobře zapadne. Téměř celé tělo je totiž tvořeno bílým plastem v lesklé úpravě, pouze přední ovládací panel je z plastu šedého. Design působí docela elegantním dojmem a lesklá úprava v tomto případě není vůbec na škodu - na zařízení není díky zvolené barvě vidět prach ani otisky prstů a odpadá tak neustálé leštění. Oba boky šasi jsou stejně jako vrchní strana úplně prosty designových 'vylepšení', v jejich středu je vlisováno jen malé logo výrobce. Spodní strana obsahuje pouze informační štítek, ale v její přední části je také perforace, kudy ventilátor nasává čerstvý vzduch. Zadní strana s rozhraními je tvořena plechem s tloušťkou cca 1mm. Jeho malé rozměry a poměrně silný profil zajišťují velmi dobrou pevnost, plech se neprohýbá ani v oblasti 'včelích pláství'. Celé tělo stojí na čtyřech napevno připojených nožkách z měkké pryže. Ty zajišťují lepší stabilitu a třecí sílu na tvrdých površích, zabraňují ale také přenosu vibrací do podložky a v neposlední řadě umožnily skrytí větracích otvorů do spodní části. Konstrukce šasi je tvořena dvěma výlisky v poměru 3:1, které se od sebe pomocí lyžinového mechanismu odsunou a umožní tak přístup k diskům. Ještě předtím je však nutné odšroubovat dva malé jistící šroubky v zadní části (čtyři větší drží na svém místě ventilátor).

Design mi přijde adekvátní předpokládanému nasazení, zařízení není potřeba nikam ukrývat a může zůstat na očích třeba vedle televize, na bílé také není tolik vidět prach a otisky. Co se konstrukce týče, mám výhrady pouze k nasouvacímu mechanismu obou částí. Výlisky nejsou zpracovány úplně precizně, a tak mají i přes zajištění šroubky mírnou vůli. Pevnost šasi je však poměrně dobrá, i když velké plastové plochy boků se prohnutí při pevnějším uchopení pochopitelně neubrání. Celé zařízení působí kompaktním dojmem, rozměry jsou cca 160 x 90 x 220 milimetrů a váha je bez pár gramů rovný kilogram.

Zadní strana obsahuje téměř veškerou konektivitu. Kromě napájecího konektoru je tu samozřejmě také (nezbytnými kontrolkami vybavený) RJ-45 pro zapojení do sítě a hned vedle něj pak dva USB porty umožňující připojení externích zařízení. Pak už zbývá jen resetovací tlačítko a konektor zámku Kensington, nalepen je tu i štítek s MAC adresou. Čelní panel v šedé barvě obsahuje podlouhlé stavové LED, které informují o celkovém stavu zařízení, zapojení do sítě a stavu obou pevných disků. Pod nimi se nachází třetí USB, tlačítko snadného zálohovaní externího zařízení s vlastní LEDkou a úplně dole pak velký vypínač/zapínač, jehož modrá kontrolka svítí velmi intenzivním světlem, které téměř osvítí půlku pokoje.

Instalace a administrace

Výrobce se na svém webu chlubí podporou pro všechny hlavní operační systémy, konkrétně uvádí Windows 2000 a novější, Mac OSX od verze 10.3 a Ubuntu od verze 9.04. Bohužel není možné zařízení testovat na všech platformách, vše, co je dále napsané, se tedy vztahuje k provozu pod OS od Microsoftu. Model 211j je určen pro provoz s dvěma 3,5'' SATA disky, samozřejmě ale bude fungovat i s jedním, i když pak se uživatel připraví o některé, zejména bezpečnostní funkce. Po zakoupení speciálního držáku (či jeho pořízení metodou DIY) pro 2,5'' disky je možné použít i notebookové kousky, případně kombinaci 3,5'' a 2,5'' disků. Po fyzické instalaci disků a zapojení NASu do sítě je téměř nezbytné nainstalovat program Synology Assistant dodaný na CD (nebo jeho nejnovější verzi uloženou na webu výrobce). Program zařízení v síti najde, sdělí jeho IP adresu a umožňuje jeho namapování jako síťový disk (laicky řečeno - NAS se objeví v nabídce Tento počítač a je možné s ním pracovat jako s jakýmkoliv připojeným diskem).

Synology Assistant
Synology Assistant

Přístroj podporuje Gigabit LAN a po zakoupení USB Wi-Fi donglu i bezdrátová pásma b/g/n, problémem by tedy nemělo být ani přehrávání HD obsahu bez zapojování síťového kabelu (pokud na jeho datový tok bude stačit přenosová rychlost Wi-Fi). Tak jako u podobných zařízení i zde se k administraci používá webové rozhraní, podporované prohlížeče jsou IE, Firefox, Safari a Chrome. Opera zmíněna není, ale žádných problémů jsem si při jejím použití nevšiml. Synology svůj systém k administraci nazývá DiskStation Manager 3.0 a uvádí, že to je v současné době jediné webové rozhraní tohoto druhu, které podporuje multitasking. V praxi se to projevuje zejména tak, že můžete mít v jedné záložce prohlížeče otevřených několik oken, která se mohou bez jakýchkoliv omezení překrývat, prostě jako v běžném OS. Není tak problém spustit třeba sledování zdrojů, okno si v prohlížeči umístit podle potřeby a vedle něj si otevřít okno s nastavením nebo dalšími položkami, případně okna minimalizovat atp. Ovládání je tak přehledné a docela intuitivní, není nutné se neustále přepínat mezi otevřenými záložkami prohlížeče. Příjemně působí také grafické zpracovaní a poměrně kvalitní česká lokalizace.

DSM - Rychlé spuštění
DSM - Rychlé spuštění (pro plnou velikost klikněte na obrázek)

Po prvním spuštění Synology DSM 3.0 na uživatele vyskočí okno Rychlého spuštění, ve kterém je nejdůležitější položkou ta s možností vytvoření svazku (či svazků) a sdílené složky, vše se dá ale nastavit i z hlavní nabídky. Průvodce nastavením svazku projde s uživatelem celým procesem, ten k tomu nepotřebuje žádné pokročilé znalosti. V podstatě jediné, kde musí uživatel udělat zásadní rozhodnutí, je volba způsobu ukládaní dat. Průvodce doporučí i kontrolu povrchu a přemapování vadných sektorů, což se dá jedině doporučit. Celá operace však v případě velkých disků může zabrat i několik hodin. K dispozici jsou tyto způsoby ukládání dat:

  • Synology Hybrid RAID - defaultní volba, jedná se de facto o RAID 1
  • Základní - oba instalované disky fungují jako samostatné jednotky, využití plné kapacity disků, žádná ochrana dat - při poruše přijdete o data uložená na vadném disku
  • JBOD - disky jsou spojeny do jednoho svazku, využití plné kapacity disků, žádná ochrana dat - při poruše přijdete o data uložená na vadném disku (až na výjimečné případy přesahu dat z jednoho disku na druhý)
  • RAID 0 - pomocí tzv. strippingu rozděluje data při zápisu na malé části, které rovnoměrně ukládá na oba disky, což má výhodu ve významném nárůstu výkonu; využití plné kapacity disků (pokud mají disky stejnou velikost), žádná ochrana dat - při poruše jednoho z disků přijdete naopak o data uložená na obou discích
  • RAID 1 - zde je využit mirroring, na druhý disk je tedy ukládána přesná bitová kopie disku prvního; k dispozici je polovina součtu kapacity obou disků, to však platí jen v případě, že mají stejnou velikost - jestliže je velikost rozdílná, dá se využít pouze kapacita toho menšího z nich; v případě poruchy jednoho z disků je k dispozici kopie dat na druhém disku, jedná se tedy o základní ochranu dat v domácím prostředí, pro opravdu důležitá data je však tato možnost nedostačující (alespoň tedy pokud nemáte NASy minimálně dva a každý uložený na jiném místě).

Ovládací panel
Ovládací panel (pro plnou velikost klikněte na obrázek)

Funkční výbava

V Synology jdou údajně cestou, kdy i v nejlevnějších zařízeních dostanete v podstatě identickou funkcionalitu, jako u dražších kolegů. Zákazník tak dostane všechny funkce, na které má jeho stroj výkon a odpovídající HW, rozdíly jsou spíše 'za oponou'. DiskStation 211j má např. CPU běžící na 1,2 GHz a 128 MB RAM, dražší kolega dostal do vínku CPU 1,6 GHz a 256 MB RAM, ale funkční výbava je stejná. NAS tak neslouží jako pouhé úložiště dat, ale nabízí opravdu dlouhou řadu funkcí a podporovaných protokolů:

  • File Station - umožňuje místní nebo vzdálený přístup (i zabezpečený přes HTTPS) k souborům skrze webové rozhraní
  • Web Station - umožňuje virtuální hostování až 30 domén, k dispozici je i PHP/MySQL
  • Download Station - pokročilá správa stahování obsahu bez závislosti na PC, využitelné především pro BitTorrent, ale i FTP, HTTP či eMule
  • Photo Station - místní nebo vzdálené sdílení fotografií (webová galerie) či streamování videa, široká podpora formátů
  • Audio Station - sdílení a streaming hudby (i do mobilních telefonů iPhone a Android přes WiFi nebo vzdáleně přes 3G), podpora internetových rádií, možnost přehrávání hudby přímo z NASu (přes USB repro s vlastní zvukovkou), jako volitelné příslušenství je možné dokoupit i dálkové ovládání
  • Surveillance Station - vzdálená správa a nahrávání zdroje z až 5 IP kamer, k dispozici pohybový senzor a alarm, přenos obrazu i na mobil
  • DLNA/UPnP Media Server - přehrávání obsahu na DLNA/UPnP kompatibilních přístrojích (PS3, Xbox, televizory a dnes již i mobilní telefony a další zařízení)

Uvedený výčet však není úplný, k dispozici je dále např. Printer Server s podporou pro dvě tiskárny, možnost mít k dispozici svou vlastní instanci iTunes Serveru, firewall, možnost časového zapnutí/vypnutí nebo podpora UPS. Mnoho dalších služeb a funkcí jako třeba Mail Server nebo různé typy redakčních (Drupal, Joomla!) a blogovacích (WordPress) systémů je ke stažení samostatně či jako tzv. Synology Packages, celkově je možností funkčního rozšíření opravdu mnoho.

Prohlížeč souborů
Prohlížeč souborů (pro plnou velikost klikněte na obrázek)

Nezapomnělo se ani na zálohování. Slouží k tomu program Data Replicator, který umí zálohovat jednorázově i automaticky, a to lokálně i síťově (např. na další DiskStation v síti). Příznivce Applu v tomto směru jistě potěší podpora Apple Time Machine. Systém dále nabízí takové vychytávky, jako je plánované zapnutí a vypnutí serveru nebo EZ Internet, který dovede nastavit router přímo z DiskStation Manageru, ve firemním prostředí zase najde své využití iSCSI Target a podpora hlavních virtualizačních platforem stejně jako HW šifrování dat pokročilou metodou AES s délkou klíče 256 bitů.

Zkušenosti z provozu

V průběhu testování se stala nemilá věc - jeden z dodaných 500GB disků se odebral do křemíkového nebe (což s NASem samotným nemá nic společného), a tak nebylo možné provést výkonnostní testy. Ty jsou však samy o sobě značně zavádějící, významnou měrou se na nich totiž podílí výkon instalovaných disků (a ruku na srdce - 500GB disky poslané na test by již dnes asi rekordy netrhaly). Nezbývá tedy než použít údaje, ke kterým dospěl samotný výrobce. Ten k měření použil kvalitní 1TB disky Samsung Spinpoint HE103UJ připojené přes SATA 3Gb/s v konfiguraci RAID 1 (nesnažil se tedy 'vytřískat' maximum z RAID 0), NAS byl připojen síťovkou Intel Gigabit CT. V Synology vyšly následující výsledky, vždy se jedná o průměrnou rychlost:

  • Upload 5GB souboru v prostředí Windows - 43,69MB/s
  • Download 5GB souboru v prostředí Windows - 85,98MB/s
  • Upload šifrovaného 5GB souboru v prostředí Windows - 12,43MB/s
  • Download šifrovaného 5GB souboru v prostředí Windows - 23,22MB/s
  • Upload 5GB souboru (iSCSI) - 64,62MB/s
  • Download 5GB souboru (iSCSI) - 71,97MB/s
  • Čas potřebný pro zpracování 1000 HTTP dotazů - 131,46s

Kvůli poruše disku nebylo možné korektně změřit ani teplotu a spotřebu. Výrobce uvádí spotřebu mezi 10 (hibernace) až po maximálních 25 W (přístup na disky). S jedním instalovaným diskem byla spotřeba v klidu (ne však v hibernaci) asi 11 W, při zápisu se zvedla na nějakých 17 W. Všechno to jsou ale jen velmi orientační hodnoty, téměř nemá význam ani uvádět teplotu, která se pohybovala v rozmezí 30 - 32°C. S teplotou však určitě nebude problém ani při osazení dvěma disky - ty mají mezi sebou docela široký rozestup, kterým může bez problémů proudit čerstvý vzduch nasávaný 70mm ventilátorem skrz žebroví na spodku šasi. Výhradu mám však ke zvukovému projevu větráku - ten je mírně vrčivý a když se spustí, v tiché pasáži filmu nejde přeslechnout. Vzhledem k tomu, že výrobce svůj NAS prezentuje jako velmi tichý, domnívám se, že se jedná spíše o vadná ložiska ventilátoru než o vlastnost, což by měla bez problému pokrýt záruka. V každém případě se jedná o standardizovaný výrobek. a tak by určitě nebyl problém ani s výměnou za nějaký kvalitní, značkový kousek.

Závěr

Synology DS211j nabídne za málo peněz opravdu hodně muziky, pro běžného domácího uživatele snad až příliš. Přístroj dobře poslouží jako běžný file server, ale i k publikaci menších webů nebo pro potřeby zálohování. Oproti klasickému serveru nabídne znatelně nižší spotřebu a také jednoduchou obsluhu přes povedené webové rozhraní. Díky širokému rozsahu podporovaných protokolů a služeb, jejichž portfolio se neustále rozrůstá, se nezalekne ani nasazení v menší firmě či kanceláři, doma si s ním ale rozhodně užijete více zábavy. Distribuci v ČR má na starosti společnost Kobe s.r.o. a DS211j nabízí za konkurenceschopných 4190 Kč bez DPH (5028 Kč s DPH). K základní ceně je samozřejmě nutné připočítat ještě náklady na pořízení disků, záruka pak trvá běžných 24 měsíců.

Foto galerie Synology DS211j

Příslušenství

Diskuse