WDC Scorpio Blue - 1TB disk do notebooku

15. 9. 2011 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jiří Zima

Na stále se zvyšující kapacity pevných disků se dalo vždy spolehnout. Letos byla v segmentu 2,5'' disků pro notebooky pokořena hranice 1 TB úložného prostoru. Dnes se podíváme 1TB disk s tloušťkou standardních 9,5 mm, který je možné vložit do drtivé většiny dnešních notebooků.

WDC Scorpio Blue - 1TB disk do notebooku

Je to asi 20 let od doby, kdy vyšel první 2,5" disk pro notebooky. Měl kapacitu nějakých 100 MB a rychlosti, které by dnes urážely i u USB flash disky za 200 korun. Technologie magnetického zápisu na rotující plotny je tu déle než osobní počítače, jak je známe dnes. Přesto se zdá, že jí ještě neodzvonilo a že má aspoň pár let života v našich noteboocích zaručeně před sebou.

Dnes recenzovaný disk Scorpio Blue od WDC je jedním z těch, co opět posouvají možnosti o kousek dál, neboť přichází s kapacitou celého 1 TB (v terminologii výrobců disků je to rovno 1000 GB) při zachování výšky 9 mm. Ostatní parametry jsou více méně standardní. Plotny se otáčí rychlostí 5400 rpm, disk je vybaven vyrovnávací pamětí se standardní velikostí 8 MB a připojuje se rozhraním SATA (3 Gb/s).

Obsah balení a instalace

Na rozdíl od SSD se pevné disky dodávají v ČR téměř výhradně samotné, často jen zavařené ve fólii. Nenajdete u nich žádné utility na překopírování dat z původního disku ani rámečky. Důvodem je jejich nižší cena, kterou výrobci nechtějí ničím zbytečně navyšovat. Pokud jde o kopírovací utility, je toho zdarma dost na Internetu, ať už jde o plně funkční zkušební verze komerčních programů (Acronis MigrateEasy), nebo speciální linuxové distribuce (Gparted Live). Box pro připojení disku k USB je v obchodech za pár stovek.

Při instalaci je důležité mít správně zarovnané logické bloky souborového systému na fyzické sektory disku. U takto velkých disků je to nutnost, pokud chcete využít maximálního výkonu. Pokud budete provádět čistou instalaci Windows Vista/7, nemusíte nic řešit, neboť instalátor to vyřeší za vás. Pokud však chcete instalovat Windows XP nebo překopírovat oddíl se starým systémem, měli byste využít utilitu od WDC (WD Align utility).

Testy výkony

U disků je známé, že jejich rychlost stoupá během let plynule s přibývající kapacitou. Je to dáno vyšší hustotou záznamu, kdy na jeden fyzický pohyb plotny je možné načíst větší množství dat za stejnou dobu. Aby byl disk rychlejší, je potřeba buď přijít s novým způsobem uložení dat na plotně (což už se dlouho nestalo), nebo zrychlit otáčení ploten (což se nevyplatí kvůli hluku a spotřebě).

ATTO
rychlost v závislosti na velikosti bloku dat

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 132 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 93,5 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 16,20 ms

Pro lepší srovnání jsem tento disk postavil mezi jiné, dnes stále prodávané modely. První konkurent je také Scorpio Blue, ovšem pouze s kapacitou 640 GB. Další dva jsou z řad 7200rpm disků - první Scorpio Black (500 GB) a druhý Seagate Momentus 7200.5 (750 GB).

srovnani

srovnani

Z výsledků je vidět typický úkaz, jak 5400rpm disk o velké kapacitě může dohánět starší 7200rpm modely. Při malém rozdílu výkonu lze získat větší kapacitu a nižší provozní hluk. 1TB varianta od WDC tedy nedělá velké kompromisy mezi velikostí a výkonem.

Závěr

1TB disk od WDC je cenově přijatelným řešení pro upgrade stávajícího notebooku, pokud už vám původní disk svou kapacitou nestačí. Výkonově se posouvá téměř na úroveň 7200rpm disků dobíhající generace a v současné době se tak řadí jednoznačně nad průměr. Na rozdíl od 7200rpm disků se však může pochlubit nízkou hlučností.

Orientační cena 1990,- Kč bez DPH (2388,- Kč s DPH).

Příslušenství

Diskuse