3M Mobile Projector MP410 vydatně svítí

2. 8. 2012 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jiří Zima

Společnost 3M představila miniaturní DPL projektor s vysokou svítivostí 300 lumenů a širokoúhlou optikou. Promítá v rozlišení 1280x800 a kromě standardních obrazových vstupů si poradí i s přehráváním souborů z USB a SD karet.

3M Mobile Projector MP410 vydatně svítí

Malý cestování projektor si v dnešní době snadno najde užitek. Zabalíte ho do brašny/batohu k notebooku a můžete promítat kolegům, přátelům a klientům kdekoli, kde je elektrická zásuvka a volná stěna. U malých projektorů je největším problémem jednoznačně svítivost. Projektor MP410 ale nabízí takovou, která při menší vzdálenosti stačí i při poledním slunci.

Popis zařízení

Celý projektor se vešel do malé bílo-stříbrné krabičky, která na stole nezabere více než 10x10 cm. Ze všech stran jsou stěny děrované, kvůli maximálnímu přísunu vzduchu (jsou pod nimi vidět dva ventilátory). Konektory jsou vzadu a jde konkrétně o univerzální „I/O konektor“, klasický vstup HDMI, kombinovaný televizní vstup 3,5 jack, USB, slot micro-SD a napájení.

Všechny ovládací prvky jsou přístupné shora. Ostření čočky se provádí manuálně mechanickým otočným prvkem. Pro vše ostatní jsou tu modře podsvícená tlačítka - vypínač, tlačítko menu a navigační kříž.

Projektor je dokonce vybaven IR přijímačem pro dálkové ovládání. To však v balení nenajdete. Místo toho je v krabici 65W napájecí adaptér (stejný jako dává Acer k notebookům - napětím i konektorem) s třížilovou přívodní šňůrou, CD s manuálem, jednoduchá příručka a ochranné pouzdro (vejde se do něj projektor i s příslušenstvím). Jediný signálový kabel, který výrobce přibalil, má metrovou délku. Z jedné strany má speciální konektor (universal I/O) a z druhé VGA (samec).

Do redakce nám spolu s projektorem dorazil ještě modul 3M Mobile Projektor MP410 USB Wireless, což je volitelný doplněk pro bezdrátový přenos obrazu z počítače do projektoru. Zkušenosti s ním jsem přidal na konec recenze.

Možnosti vstupů

Standardní vstupy čítají analogové VGA, digitální HDMI a klasický televizní vstup PAL/NTSC. K VGA je kabel již přibalen. U HDMI vám bude stačit libovolný standardní kabel, jaký se používá u LCD a televizorů. U analogového televizního vstupu je situace trochu složitější. Čtyřpólový 3,5mm jack je nejdřív nutné převést na tři cinche (kompozitní video a stereo zvuk). Redukce přibalená není, ale fungují různé konverze, které se přibalují k chytřejším mobilním telefonům a některých fotoaparátům.

Možnosti vstupu u VGA a HDMI jsou stejné. Projektor počítači automaticky sdělí své nativní rozlišení 1280x800, které pak chytřejší operační systémy rovnou nastaví. Elektronika projektoru si však poradí s většinou běžných rozlišení stejně jako klasický monitor: 1920x1080, 1680x1050, 1440x900, 1400x1050, 1280x1024, 1280x800 (nativní), 1280x768, 1280x720, 1024x768, 1024x600, 800x600. Pro potřeby klonování obrazu zamrzí snad jen absence některých notebookových rozlišení jako 1366x768 a 1600x900.

Firmware projektoru obsahuje jednoduché multimediální centrum a z vložené micro-SD karty nebo připojeného USB disku zvládá prohlížení fotek a přehrávání filmů i hudby. Integrovaný systém dokáže přečíst datová média se souborovými systémy typu FAT, ale s většími disky formátovanými NTFS si neporadí.

Zkoušel jsem přehrávat různé formáty souborů. S fotkami a hudbou není problém. U filmů nastává problém v případě Blu-ray ripů v HD, u kterých integrovanému procesoru dochází dech a obraz je rozkostičkovaný (podobně jako na počítači s pomalým procesorem). V českém prostředí použitelnost omezuje nemožnost přehrát titulky z externích souborů.

Přehrávání hudby a filmů přímo v projektoru je sice milý doplněk, ale kazí jej fakt, že zvuk se přehrává výhradně z integrovaného reproduktoru, který je tak špatný, že není snadné najít ani notebook (případně mobil), který by měl reproduktory podobně nízké kvality.

Menu a nastavení

Menu je jednoduché a příliš mnoho voleb nenabízí. V základní úrovni si můžete zvolit jazyk, obrazový vstup a barevný profil. V pokročilejším nastavení jsou změny poměru stran (dle rozlišení, 4:3, 16:9), přiblížení, „closed caption“, jas, kontrast, teplotu barev a intenzitu bílé.

Ve správě napájení jsou funkce pro vypnutí projektoru při nečinnosti a snížení výkonu LED. Ve stejné části menu najdete také počet hodin, které už projektor vysvítil.

Hlučnost

Hlučnost se přímo odvíjí od nastavení výkonu LED. Na výběr je standardní režim a úsporný. V úsporném jsou ventilátory podstatně tišší, ale i tak je na úrovni hlučnějšího notebooku v plné zátěži, takže nic, co by se hodilo večer do tiché místnosti (zvuky ve filmech jej pochopitelně přehluší). Vzhledem k dobré svítivosti i v úsporném nastavení jsem kvůli hluku projektor na plný výkon prakticky nepoužíval.

V rámci režimu výkonu si ventilátor drží konstantní otáčky. Po vypnutí se projektor ještě asi minutu chladí, aby vyhnal všechen horký vzduch ze svých útrob. Nedoporučuje se proto vypínat prostým vytaženým ze zásuvky.

Praktické zkušenosti

Ze vzdálenosti 1,5 m je úhlopříčka projekce s nativním poměrem stran (16:10) přibližně 46“. Doporučuji však zvolit raději větší vzdálenost. Při menších vzdálenostech vzniká problém se zaostřením celé plochy obrazu. Když jej zaostříte na jedné straně, druhá již bude značně rozmazaná. V takových případech je nutné zaostřit prostředek a smířit se s tím, že okraje budou lehce neostré.

Projektor i s méně standardními a staršími rozlišeními (včetně textového režimu 720x400 při 70 Hz). Ne vždy však korektně detekuje poměr stran. Ruční změna to jistí, ale v menu je poměrně hluboko. Navíc ovlivňuje všechna rozlišení, takže po přepnutí na jiné vás nemine další vstup do menu.

Při prvním připojení přes HDMI se v počítači automaticky aktivuje HDMI Audio jako výchozí zařízení pro přehrávání zvuku. Původní zvukovou kartu si musíte zpět vybrat ručně přes ikonu reproduktoru v rohu obrazovky. Při dalším připojení si již systém tuto volbu pamatuje.

Bezdrátový přenos

Modul pro bezdrátový přenos je obyčejná Wi-Fi karta do USB. Liší se od jiných pouze tím, že ji firmware projektoru umí rozpoznat a použít. Po zvolení vstupu USB se s její pomocí vytvoří nová Wi-Fi síť, do které se přihlásíte svým počítačem jako do kterékoli jiné sítě. Na obrazovce projektoru se v tuto chvíli promítají přístupové údaje a instrukce, jak dále postupovat.

Instrukce vás navedou ke spuštění webového prohlížeče a zadání IP adresy do adresního řádku. Ze stránky, která se zobrazí, lze stáhnout program MirrorOp Lite pro Windows a Mac OS. Tento program je dostupný také pro Linux, Android i iOS, ale nestáhnete jej přímo z projektoru.

Vlastní instalátor zabírá pár MB a stažení je prakticky okamžité. Na konci instalace však program kontroluje výkon systému, což u některých testovaných notebooků zabralo 2-3 zbytečné minuty.

Program pro bezdrátový přenos umí (ve všech operačních systémech) pouze klonování primární obrazovky. Zprvu se vám bude snažit vnutit rozlišení 1024x768, ale funguje stejně dobře i s nativním rozlišením projektoru a s vyššími rozlišeními notebooku. Přenos má pouze dvě specifika - nefunguje akcelerované prostředí Aero (po dobu přenosu se automaticky vypne) a kurzor myši se zobrazuje dvojnásobně velký (vždy pouze šipka).

Přenos je relativně plynulý. Zpoždění téměř není znát a omezeného přenosového pásma si všimnete pouze v akčních scénách filmů, a to se týká asi jen všímavějších jedinců. Rozhodně lze řešení označit za použitelné i pro tuto činnost.

Kromě běžného notebooku s Windows 7 jsem zkoušel také starší Mac (iBook G4 s procesorem PowerPC), kde se pod systémem MacOS 10.5.8 sice program nainstaloval, ale k projektoru už se připojit neuměl. Během zápůjčky jsem bohužel neměl po ruce žádný novější Mac, abych mohl potvrdit korektní funkčnost pod aktuálním systémem.

Přestože samotný projektor funguje vcelku spolehlivě, s přidaným Wi-Fi adaptérem jsem narazil na jeden nedostatek. Po odpojení počítače se mi asi dvakrát stalo, že již nešel připojit žádný další a po prvním marném pokusu zhasla obrazovka projektoru (resp. se promítala černá plocha). Ostatní vstupy fungovaly správně, ale bezdrátový přenos se znovu rozběhl až po vypnutí a zapnutí projektoru.

Závěr

Projektor MP410 od 3M má doporučenou cenu 12 478,- Kč bez DPH (14 974,- Kč s DPH) a za tuto cenu nabídne širokoúhlou optiku s rozlišením 1280x800, ve své třídě špičkovou svítivost 300 lumenů a výbornou mobilitu díky malým rozměrům a nízké hmotnosti. Mezi nedostatky lze zařadit mírné neostrosti po stranách a pouze jediný kabel pro připojení počítače (VGA s délkou jednoho metru). Nadstandardní funkce přehrávání filmů přímo z USB by mohla být šikovná, ale v praktickém užitku jí brání možnost využít pouze otřesného integrovaného reproduktoru, který kvalitou a hlasitostí nedosahuje ani na průměr notebooků.

Bezdrátový adaptér pro přenos přes Wi-Fi má doporučenou cenu 1180,- Kč bez DPH (1416,- Kč s DPH). Při takovém přenosu se projektor nechová jako plnohodnotný další externí monitor a dochází pouze ke klonování obrazovky zařízení. Výhodou je naopak možnost posílat obraz z počítačů, tabletů a mobilních telefonů různých platforem.

Dalším možným příslušenstvím je bezdrátový asistent (dálkový ovladač a laserové ukazovátko v jednom) za 952 Kč bez DPH (1142 Kč s DPH), dálkový ovladač za 608 Kč bez DPH (730 Kč s DPH) a přenosná promítací plocha za 2155 Kč bez DPH (2586 Kč s DPH).

Příslušenství

Diskuse