ASUS P1 - širokoúhlý DLP projektor na cesty

17. 5. 2012 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jiří Zima

Notebook může být velmi praktický pomocník na cestách. Pokud však mimo kancelář chcete více lidem něco předvést, není jeho malá obrazovka ten nejlepší způsob. Pro tyto účely ASUS vyrábí svůj miniaturní širokoúhlý projektor, který můžete nosit v brašně s notebookem.

ASUS P1 - širokoúhlý DLP projektor na cesty

S cestovními projektory se před časem roztrhl pytel, když výrobci přišli na způsob, jak vyřešit podsvícení pomocí sady LED místo větší zářivky. To dovolilo nejen snížit rozměry, ale také spotřebu. Díky tomu se podobné projektory dají napájet zdroji od malých notebooků, což může na cestách ušetřit místo v brašně.

Popis zařízení

ASUS nezůstal pozadu a vyrobil svého zástupce této řady. Jde o velmi kompaktní projektor s rozměry 126 x 34 x 130 mm ve tvaru černého kvádru, ze kterého vystupuje stříbrně zbarvený válec optiky.

S konektory se výrobce příliš nepředal. Vzadu je jen zdířka napájení (přibalený zdroj má 65 W a je zaměnitelný se zdroji k notebookům) a k pravému boku se do tenkého proprietárního konektoru připojuje kabel se vstupy.

Spojovací kabel kombinuje analogová rozhraní VGA a CVBS (PAL/NTSC). Část zakončená VGA konektorem má jen asi 70 cm, čímž jsou omezeny možnosti umístění projektoru v závislosti na pozici notebooku. Část s televizním vstupem má jen asi 10 cm a počítá se u ní s připojením vlastního kabelu (zakončena je klasickým konektorem cinch-F).

Ovládací tlačítka jsou všechna nahoře a je jich pět. Tři slouží k navigaci v menu, čtvrté přepíná mezi vstupy a páté je hlavní vypínač. Pouze poslední z nich je podsvícené a pokud je připojené napájení, neustále tlumeně svítí bílou barvou.

Poslední ovládací prvek není digitální. U optiky je otočný pruh, kterým se optika zaostřuje.

Možnosti obrazových vstupů

V případě televizního vstupu jsou možnosti celkem jasné. Projektor si poradí s normou PAL (576i) a NTSC (480i). Jelikož se v kompozitním signálu nepřenáší informace o poměru stran obrazu, musíte si ji nastavit ručně. V menu je tato volba naštěstí snadno přístupná a nabízí poměry stran 4:3, 16:10 a 16:9.

VGA vstup je vybaven automatickou logikou pro detekci rozlišení a poradí si i s méně standardními rastry až do 1600x1200. Počítači umí projektor předat seznam rozlišení a moderní operační systémy automaticky vyberou nativní WXGA (1280x800). Další rozlišení do požadovaného rastru upraví vnitřní logika, která používá poměrně schopné vyhlazovací algoritmy, takže i vyšší rozlišení jsou bez problému čitelná.

Elektronika projektoru hlásí jako podporovaná následující rozlišení: 1280x800 (nativní), 1600x1200, 1400x1050, 1280x1024, 1440x900, 1366x768, 1152x864, 1280x720, 1024x768, 1024x576, 832x624, 800x600, 640x480 a 720x400. Zkoušel jsem připojovat také starší notebooky s DOSem a bez problému si poradil i s rozlišením 640x400, 320x200 nebo 640x350. V podstatě tedy nemá žádné omezení proti klasickým monitorům. Autodetekce je rychlá a od zapnutí projektoru trvá méně než pět sekund, než se začne promítat obraz ze vstupu.

Poměr stran určuje projektor automaticky podle zvoleného rozlišení a vybírá ze tří dříve zmíněných. Pokud však potřebujete jiný, nebo autodetekce nezafungovala, můžete jej zvolit ručně podobně jako u televizního vstupu.

Na rozdíl od některých LCD monitorů a většiny televizorů je vnitřní elektronika velmi rychlá a v obrazu není patrné ani minimální zpoždění. Projektor je tak velmi dobře použitelný i pro hraní akčních her.

Menu a nastavení

ASUS P1 nenabízí tak rozsáhlé možnosti jako sálové projektory a snaží se nabídnout jen to nejdůležitější. Díky tomu je jeho menu přehledné a rychle se v něm zorientujete. Po stisku tlačítka se objeví nabídka s nastavením kontrastu, jasu, korekce lichoběžníkového zkreslení, poměru stran a barevného profilu.

Menu

Korekci zkreslení řeší vnitřní elektronika automaticky, ale někdy je dobré její výsledek doladit. Pokud je promítáno pod velkým úhlem, může být kvůli (softwarové) korekci obraz zbytečně zmenšený, takže je někdy lepší zvolit kompromis, kdy je obraz větší a lehce zkreslený. Něco podobného lze nastavit pouze ručně.

Nabízené barevné profily mě příliš nenadchly a výchozí (standard) považuji za optimální pro většinu případů. Výjimkou je promítání na černou plochu, kdy je lepší zvolit k tomu určený barevný profil.

Menu

Menu

Pro přístup k pokročilejším nastavením jsou v menu poslední dvě položky. První z nich umožňuje doladit zpracování analogového signálu nebo spustit znovu automatické nastavení (automatika mi ve všech případech stačila). Druhá z nich má volby zajímavější:

  • vypnutí automatické korekce lichoběžníkového zkreslení (toto nastavení je po každém vypnutí projektoru zapomenuto)
  • nastavení výkonu lampy (vysoký, nízký)
  • nastavení projekce (obraz lze libovolně otočit a zrcadlit pro zpětné i přímé promítání)
  • změna doby pro zrušení menu (5-50 sekund) a vypnutí lampy (30-180 minut, nikdy, automaticky)
  • změna všech nastavení do výchozího stavu

Hlučnost

Vedle optiky je chladič s malým ventilátorem zajišťující, aby se výkonné diody uvnitř neutavily. Ventilátor se roztáčí ihned po zapnutí a s vypnutím se také ihned zastaví. Jeho hlučnost je závislá jen na nastaveném výkonu diod. Při vysokém výkonu se ventilátor točí velmi rychlé a tomu odpovídá i jeho svištivý zvuk. Hlučnost je výrazně nad úrovní běžných notebooků, ale stále se dá ještě přehlušit například zvukovou stopou při přehrávání filmu. Hluk jednoduše odpovídá tomu, na co jsme z projektorů zvyklí.

Po přepnutí na nižší výkon se ventilátor během několika desítek sekund zpomalí. Pak je jen na úrovni ventilátorů některých notebooků v zátěži. Jeho zvuk je snesitelný i v tiché místnosti, ale nehlučný provoz ani náhodou nečekejte.

Parametry promítání

Optika je dle výrobce koncipována pro promítání ze vzdálenosti od 50 centimetrů do tří metrů a v tomto rozmezí dokáže vytvořit úhlopříčku obrazu 20-120“. Pro vzdálenosti do jednoho metru v místnosti s umělým osvětlením plně postačuje nižší výkon diod. Přes den je lepší zvolit vyšší výkon (200 ANSI lumen), který zajišťuje dobré barvy i při maximální doporučované vzdálenosti.

Moje zkušenost je taková, že pokud je v místnosti tma, lze s vyšším výkonem promítat klidně ze vzdálenosti pěti metrů, aniž by byl obraz příliš vybledlý.

Pokud není zvolen nativní poměr stran 16:10, má obraz po stranách (nebo nahoře a dole) černé pruhy. Díky dobrému kontrastu ale neruší ani v úplné tmě.

Příslušenství

V krabici spolu s projektorem najdete 65W napájecí zdroj, přívodní šňůry (pro ČR, Anglii a ještě jednu zemi, kterou jsem podle tvaru nepoznal), propojovací kabel a látkové pouzdro.

Pouzdro má dvě stejně velké kapsy. Do jedné se vejde samotný projektor a druhou lze s trochou snahy vycpat napájecím adaptérem a kabelem pro přenos obrazu. Přívodní šňůra od zdroje se do něj ovšem nevejde. Přesto jde o praktický doplněk, ve kterém se aspoň projektor neodře.

Závěr a cena

ASUS P1 je jednoduchý přenosný projektor s dobrým obrazem, širokoúhlou optikou a minimálními rozměry. Ocení jej hlavně ti, kteří často cestují a potřebují něco z notebooku předvést ostatním lidem. Kvůli absenci bateriového napájení pochopitelně nejde použít pro promítání kdekoli, ale v pouzdře se s potřebným příslušenstvím snadno vejde do každé brašny nebo batohu. Může tak posloužit k prezentacím v improvizované zasedačce i ke sledování filmů v horské chatě s přáteli.

Doporučená koncová cena projektoru je 9999 Kč bez DPH (11 999 Kč s DPH).

Příslušenství

Diskuse