Intel 520 SSD 240 GB - proklatě rychle servíruje data

4. 7. 2012 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jiří Zima

Od loňského roku je drtivá většina prodávaných notebooků vybavena rychlým diskovým rozhraním SATA-3. Dnes jej podporuje celá řada SSD, ale ne všechna umí využít jeho plný potenciál. Intel 520 jej využít umí a nabízí špičkový výkon.

Intel 520 SSD 240 GB - proklatě rychle servíruje data

Od největšího humbuku kolem SSD již uplynul nějaký ten rok a většina notebooků se stále prodává s klasickým pevným diskem. Nelze se tomu divit, když jsou klasické disky o tolik levnější a mají více úložného prostoru. Nic to ovšem nemění na faktu, že pevný disk je tou největší brzdou notebooků, a kdo vyžaduje rychlejší odezvy systému a programů, musí po SSD sáhnout. Disky založené na NAND flash čipech (SSD) jsou dnes již relativně běžnou alternativou, kterou vyhledávají především profesionálové.

Zajímavostí SSD od Intelu je jejich provedení - samotný disk má 7mm výšku (kromě 480GB varianty) a dodává se s plastovým rámečkem, který z něj dělá standardní 9,5mm disk. Díky tomu si přijdou na své jak majitelé běžných notebooků, tak i lidé s tenkými notebooky zvládající pouze 2,5" disky s 7mm výškou (po odmontování rámečku).

Pod kapotou

Zatímco řady Intel 3xx jsou založené převážně na komponentách, které si Intel sám vyrábí, jejich „pětistovkové“ protějšky využívají služeb řadiče SandForce.

V aktuálním modelu Intel 520 je konkrétně osmikanálový řadič SandForce SD-2281VB1-SDC s podporou SATA-3 (6Gb/s), který v testované 240GB variantě obklopuje 16 čipů (MLC) NAND flash vyrobených Intelem (25nm proces).

Řadiče SandForce využívají sady různých algoritmů, které jim umožňují obejít nutnost vyrovnávací paměti. Vyrovnávací paměť by totiž musel zajistit další čip na tištěném spoji a každý čip znamená vyšší cenu.

Mezi dalšími zajímavými funkcemi stojí programově transparentní komprese, která umožňuje šetřit flash paměti zápisem menšího množství dat a současně s tím urychlit operace čtení/zapisování. U některých dokumentů může jít o výrazné zrychlení. Řadič si hraje s daty mnohem více a využívá například recyklace již uložených dat pro duplicity. Dá se říct, že počítač již nemá žádnou kontrolu nad tím, co se jak na disk zapíše. Všechna data jsou navíc šifrovaná algoritmem AES-256.

V rámci prodloužení životnosti jsou již standardem algoritmy pro rovnoměrné zatěžování pamětí a různé ochrany integrity dat (díky ECC lze z 512B sektoru automaticky zachránit až 55 bitů). Zejména životnost pamětí u současných disků dávno není problémem a z vlastních bohatých zkušeností mohu říct, že ani rok náročného provozu se na podobných SSD neprojeví měřitelným opotřebením.

Výrobcem udávané maximální hodnoty výkonu:

  • Sekvenční čtení: 550 MB/s
  • Sekvenční zápis: 520 MB/s
  • I/O operací čtení za sekundu: 50 000
  • I/O operací zápisu za sekundu: 80 000

Výkon

Výkon jsem měřil v dlouhodobě používaných testech H2Bench a ATTO a přidal jsem k nim AS SSD Benchmark. První měří rychlost v reálných aplikacích, zatímco druhý zjišťuje rychlosti čtení a zápisu v závislosti na velikosti přenášených bloků dat. Testy byly prováděny na notebooků Lenovo ThinkPad T520 s procesorem Core i5-2540M.

ATTO
rychlost v závislosti na velikosti bloku dat

H2bench
srovnání výsledků z testu H2bench

AS
AS SSD Benchmark - rychlost

AS
AS SSD Benchmark - počet operací za sekundu

AS
Počet operací za sekundu (srovnání s Intel 320)

Naměřené hodnoty jasně ukazují, že Intel 520 patří ke špičce mezi klasickými MLC SSD a těží z možností rozhraní SATA-3. Při instalaci systému si musíte dát jenom pozor, aby instalovaný operační systém správně zarovnal logické bloky souborového systému na fyzické bloky SSD (instalátory Windows Vista a Windows 7 tento problém řeší automaticky). V opačném případě výkon klesne na dvě třetiny maxima.

Řadič se pohybuje kolem výrobcem definovaných hodnot a zvládá vykonat až 60 tisíc operací zápisu/čtení 4kB bloků za jedinou sekundu a v případě zápisu snadno komprimovatelných souborů dosahuje vyšších přenosových rychlostí.

S výkonným procesorem posledních generací a rozhraním SATA-3 je v určitých situacích patrný nárůst výkonu proti nedávno testovanému SSD Intel 320. Nejvíce je znát při čistém startu operačního systému. Konkrétně však jen u Windows (Vista, 7). V případě Linuxových distribucí bývá v obou případech start prakticky okamžitý a u Mac OS Lion jsem si nevšiml zásadního rozdílu. Start programů a další běžná práce byla u obou typů prakticky bez rozdílu, což je ovšem charakteristické pro SSD v této třídě.

Výkon je nesrovnatelný s klasickými pevnými disky, které se již dnes SSD nevyrovnají v žádném výkonovém parametru. Rozdíly lze pozorovat také proti mSATA kartám s menšími kapacitami (typicky v některých tenkých noteboocích) - u nich totiž nezřídka řadič nezvládne ani dvacetinu I/O operací za sekundu. Hledáte-li co nejvíce výkonu, neuděláte s Intel 520 chybu.

Spotřeba a hlučnost

U SSD s větším počtem čipů neplatí, že by byla úspornější než klasické pevné disky. Intel 520 je na tom podobně jako Intel 320. Při používání testovaného notebooku byla výdrž s pevným diskem a SSD velmi podobná.

Z pohledu ostatních parametrů je mnohem zajímavější hlučnost, která je díky absenci mechanických částic nulová. Testovaný kus Intel 520 navíc nevydával ani tlumené pískání, charakteristické pro některé SSD.

Zabezpečení

V recenzi na Intel 320 jsem se rozepsal o propracovaném zabezpečení. Doufal jsem, že to samé budu moct udělat i tentokrát, ale nestane se. Třístovkové řady se totiž na zabezpečení a korporátní nasazení orientují podstatně více (minimálně 320). Pětistovky jedou hlavně na výkon s přijatelnou cenou a to je také důvod, proč u nich Intel nesahá po svých vlastních řadičích.

Řadič SandForce podporuje transparentní šifrování pomocí algoritmu AES (128 i 256bit) a šifruje se klíčem, který se vygeneruje při bezpečném vymazání v utilitě Intel SSD ToolBox. Aby tedy mělo šifrování skutečně smysl, doporučuji bezpečné vymazání před prvním použitím provést.

Heslo disku předává BIOS. Podporovaná jsou obě hesla ATA password, tedy master i user, a pokud to BIOS notebooku dovoluje, může být heslo až 32 znaků dlouhé (s písmeny, čísly i speciálními znaky). Stejně jako v minulé recenzi i zde musím varovat, že ne všechny notebooky heslo pevného disku podporují (dlouhodobě jej bojkotuje například Sony) a standardní konzumní modely nabízí jen heslo složené z maximálně osmi písmen a čísel.

Z dokumentů, které jsou k SSD dostupné, je znát, že Intel zde šifrování nedává vysokou prioritu. Nikde se nedočtete, jakým způsobem je heslo disku zpracováno, v jaké podobě je uloženo (resp. kde) a jakým způsobem ovlivňuje šifrovací klíč.

Sdílnější není ani výrobce řadiče. U něj se dočtete, že řadič může vyhovovat specifikacím zabezpečení třídy Opal, ale jde pouze o volitelnou funkci. Vzhledem k tomu, že Intel sám o ničem takovém nemluví, pravděpodobně nejde o případ jeho řešení - marketing by se jistě pochlubil.

S tímto výsledkem si troufám tvrdit, že pro základní zabezpečení Intel 520 stačí a máte jistotu, že průměrný zloděj z disku žádná data nedostane. Dokud ovšem není jasné, jak zabezpečení uvnitř funguje, opravdu kritická data doporučuji šifrovat jiným způsobem.

Šifrování (které je aktivní vždy) má ovšem jednu velkou výhodu i pro uživatele, kteří heslo disku používat nechtějí. Při prodeji disku stačí použít bezpečné vymazání, kterým se přepíšou šifrovací klíče, a přístup k původním datům se rychle a dokonale znemožní.

Cena a záruky

Testovaná 240GB verze v retail balení vychází na 6 575,- Kč bez DPH (7 890,- Kč s DPH). Dále jsou v nabídce verze s kapacitou od 60GB do 480GB (největší je pouze v 9,5mm provedení).

Ke všem diskům dává Intel plnou pětiletou záruku.

Závěr

Ve světě SSD došlo k výraznému zpomalení a staré modely mají v některých případech vyšší cenu než před rokem. Intel 520 tak není v přepočtu na gigabyte výrazně cenově odlišný od stálice Intel 320. Pokud vám jde o výkon a chtěli byste jistotu, kterou výrobky od Intelu dávají, je model 520 dobrá volba. V případě velkého důrazu na zabezpečení však zdaleka nejde o ideální řešení.

Na našem trhu je dostupná celá škála kapacit, takže si můžete snadno vybrat podle vlastních potřeb a finančních možností. Nedá se říct, že by byl Intel 520 levný. Za výkon si připlatíte nemalé peníze, a tak zatím stále nejde o řešení dostupné pro masy. Určité kvality tomuto disku ovšem upřít nejdou.

Příslušenství

Diskuse