Kingston Wi-Drive 64 GB sdílí data přes WiFi

24. 7. 2012 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jaroslav Šíma

Rozšíření kapacity úložiště není u smartphonů nebo tabletů vždy úplně jednoduché. Některé modely paměťové karty nepodporují a proto nezbývá než volit nekonvenční řešení. Jedním z nich je i dnešní Wi-Drive od Kingstonu, nabízející dodatečnou kapacitu prostřednictvím WiFi připojení.

Kingston Wi-Drive 64 GB sdílí data přes WiFi

Úložný prostor pro data si lze dnes zajistit mnohými způsoby, od malých přenosných paměťových karet nebo flashdisků, přes různé „cloudové“ online služby až po velké disky a síťová NAS úložiště s velkorysou kapacitou a pohodlnými možnosti sdílení. Zařízení, které si představíme dnes, funguje trochu nekonvenčním způsobem a poslouží především pro zpřístupnění dat na cestách.

Kingston Wi-Drive se zaměřuje především na použití s mobilními zařízeními, ať už se jedná o tablety nebo mobilní telefony. Ne vždy je možné u těchto produktů rozšiřovat kapacitu jednoduše paměťovými kartami a právě pro tyto případy vymyslel výrobce externí mobilní úložiště s přenosem dat prostřednictvím WiFi připojení.

Do určité míry pracuje jako jednoduché bezdrátové NAS úložiště, ovšem pro připojení k počítači lze využít i klasický USB kabel. Přestože je Wi-Drive primárně odladěno pro spolupráci s platformami iOS a Android, ke stažení uložených dat lze využít i jakékoliv jiné zařízení vybavené webovým prohlížečem a WiFi adaptérem.

Základní popis

V balení kromě samotného výrobku, najdete pouze nabíjecí a propojovací mini USB kabel společně se stručným papírovým návodem. Na americkém trhu je součástí také USB nabíječka, v Evropě si musí uživatelé zajistit vlastní, nebo nabíjet z USB portu počítače.

Vzhled není nijak extravagantní, výrobce zvolil tvar malé placky se zaoblenými hranami v provedení z černého leklého plastu. Rozměry 121,5 x 61,8 x 9,8 mm jsou poněkud větší než je zvykem u běžných flashdisků, dovnitř se totiž musel vtěsnat i akumulátor zajišťující provoz WiFi. Hmotnost činí 84g a na cestách bude asi nebude nějakou větší překážkou.

Na horní straně je šedě vyvedeno logo Kingstonu a název zařízení, dále zde najdete dvojici diod indikující blikáním aktivní WiFi a také připojení do internetu. Levou delší stranu výrobce osadil svítícím tlačítkem napájení a otvorem pro resetovací spínač. Na jedné z kratších stran dále sídlí společný propojovací a nabíjecí mini USB konektor. Spodní část zařízení už ničím zajímavá není, umístěn je zde pouze sériový štítek s označením.

Instalace a připojení

Pro nahrávání dat z počítače je nejrychlejší zvolit připojení USB kabelem, instalace nevyžaduje žádné zvláštní ovladače, využívá se rozhraní ve verzi USB 2.0 Po zapojení se zobrazí virtuální CD mechanika, ve které je uložený firmware a vlastní úložný prostor jako vyměnitelný disk. Kopírování funguje bez problémů a uživatel si může vytvářet libovolnou vlastní strukturu adresářů.

Pro zpřístupnění obsahu na mobilním zařízení je vhodné nejdříve nainstalovat ovládací aplikaci, je volně dostupná z AppStore pro platformu iOS a z Google Play pro Android. Jiné platformy vlastní aplikaci nemají, lze ovšem využít přístup prostřednictvím prohlížeče. Protokoly běžně používané pro práci se soubory jako je FTP a další zařízení bohužel nepodporuje.

V našem případě jsme vyzkoušeli úložiště ve spoluprácí s tabletem založeným na Androidu ve verzi 3.2 Po instalaci ovládací aplikace stačí zařízení zapnout přidržením tlačítka na boku a připojit se k síti s výchozím názvem Wi-Drive. Při spuštění aplikace se už automaticky zobrazí disk i obsah vnitřní paměti tabletu. Ovládání je intuitivní, software umožňuje obsah nejen kopírovat ale i otevírat soubory přímo z úložiště, podporované formáty se odvíjí od možností zařízení, na kterém je otevíráte a dostupných přehrávačů nebo jiných aplikací. Data může uživatel také nahrávat v opačném směru z tabletu (telefonu) na úložiště. Kromě zobrazování obsahu podle adresářové struktury je po stisknutí tlačítka nabídky dostupný i filtr pro zobrazení určitého typu souborů (Fotky, Hudba, Video) a dále vstup do nastavení.

screenshot aplikace
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Nastavení se otevírají jako stránka v prohlížeči, dostupné jsou tři položky, změna nastavení WiFi sítě zařízení, připojení k další bezdrátové síti pro zpřístupnění internetu a upgrade firmwaru. První položka mění parametry sítě vysílané Wi-Drive, změnit lze název, vysílání identifikátoru sítě (SSID), kanál a zabezpečení (kromě základní volby bez šifrování je dostupné i WEP, WPA-PSK a WPA2-PSK).

Protože se připojením tabletu/telefonu k úložišti vždy odpojíte od jiných WiFi sítí, včetně případného připojení k internetu, je k dispozici možnost přemostění připojení k jiné síti. Nastavení této funkce je dostupné přes druhou položku „Network Connections“, zařízení zobrazí okolní dostupné sítě, umožní se k nim připojit a zprostředkovat tak nejen uložená data ale současně i připojení k Internetu.

nastavení nastavení WiFi

nastavení Internetu webové rozhraní

screenshoty nastavení a webového rozhraní

Praktické zkušenosti

Zprovoznění zařízení je poměrně jednoduché, jedinou nevýhodou může být pro některé uživatele pouze anglická lokalizace aplikací a webového rozhraní. S přehráváním ani kopírováním souborů nebyly žádné problémy, menší chyba se projevila pouze při nahrávání souborů z tabletu prostřednictvím aplikace. Po jeho zahájení nešlo nahrávání přerušit ani po tapnutí na příslušné stornovací tlačítko.

Skutečné přenosové rychlosti se po připojení prostřednictvím standardu 802.11n při teoretické propustnosti 65 Mbps pohybovaly okolo 2,5 MB/s což není špatný výsledek a postačí i pro přehrávání některých klipů v rozlišení 1080p s rozumným bitrate. Rychlost internetu se po přemostění prostřednictvím Wi-Drive snížila z 30 Mbps na 12 Mbps. Přenosové rychlosti při připojení prostřednictvím USB pak už dnes příliš neoslní, odpovídají pomalejšímu flashdisku.

Rychlost přenosu přes USB - ATTO
rychlost přenosu přes USB

Menší výhrady lze mít k bezdrátové části, která podporuje pouze 11 kanálů, což odpovídá americkému standardu, kanály 12 a 13 dostupné v Evropě zařízení využít neumí jak při vysílaní tak při připojování k jiným sítím. Bez potíží bohužel nebyla ani funkce přemostění připojení k internetu. Úložiště se nedokáže připojit k síti se šifrováním kombinujícím režim WPA/WPA2-PSK. Pravděpodobně se jedná o chybu firmwaru, protože pokud byl na WiFi síti poskytující připojení k internetu nastaven samostatně režim WPA-PSK nebo WPA2-PSK s přístupem nebyly žádné problémy. Při každém připojování k nové síti nebo změně nastavení navíc následuje restart zařízení, který není úplně krátký.

Co se týče výdrže, při nepřetržitém přehrávání filmu bez zapnutého sdílení internetu dokázalo úložiště běžet slušných 5 hodin, se zapnutým sdílením by byla výdrž o něco menší. Asi největší nevýhodou je, že zařízení nelze používat při nabíjení. I když je zrovna zapnuté, po připojení k nabíječce nebo počítači se vždy vypne. Nabíjení na plnou kapacitu trvá přibližně 4 hodiny. U chytrých telefonů, které mají menší baterii než tablety, je při používání vhodné brát v potaz i rychlejší snížení jejich výdrže díky aktivní WiFi.

Závěr

Kingston Wi-Drive určitě zaujme uživatele, kteří si chtějí rozšířit úložnou kapacitu u mobilních zařízení nepodporujících paměťové karty. Jedná se sice převážně o iPhony a iPady společnosti Apple ale i mezi telefony a tablety s Androidem se dnes taková zařízení najdou . Wi-Drive nabízí zajímavé řešení tohoto problému a díky dostupným aplikacím pro Android/iOS je ovládání jednoduché, intuitivní a samotné sdílení souborů funguje bez potíží. Praktická je určitě i možnost zachování připojení k internetu přes WiFi díky přemostění.

Na druhou stranu provedení v některých směrech nepůsobí úplně odladěně. Drobné chyby týkající se nastavení WiFi společně s nemožností používat zařízení při nabíjení tak na celkovém dojmu rozhodně nepřidají.

Koncová cena Kingston Wi-Drive 64 GB se pohybuje okolo 2 690 Kč bez DPH (3 228 Kč s DPH).

Příslušenství

Diskuse