Logitech Mini Boombox - Bezdrátové mini reproduktory na cesty

15. 3. 2012 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jakub Larva

Přenosné reproduktory Boombox nachází uplatnění v situacích, kde ty v mobilních telefonech, tabletech a noteboocích již nestačí. Kromě Bluetooth rozhraní nabízí i klasické propojení 3,5mm konektorem, integrovanou baterii a nabíjení přes USB i adaptér.

Logitech Mini Boombox - Bezdrátové mini reproduktory na cesty

Pro mnoho lidí je hudba a její poslech podstatnou součástí života, a to nejen proto, že dokáže motivovat, pobavit či jednoduše zpříjemnit prožitek z dané chvíle. V rámci reprodukce je důležitá věrnost a hlasitost. Oba tyto faktory, především u mobilních telefonů, tabletů ale i většiny notebooků jsou stále málo prosazeny. Důvodem je mimo jiné i samotný fyzikální jev, který například u basové složky zvuku vyžaduje větší rozměry reproduktoru, jenž prostě nelze do mobilních zařízení vtěsnat. Na toto konto Logitech přichází s reproduktory, které nijak výrazně nesnižují úroveň mobility a posouvají kvalitu zvuku o kousek dál. Bluetooth rozhraní neomezuje v pohybu a rozumná velikost reproduktorů nabízí hlasitější a věrnější zvukové podání. Podívejme se na tento produkt podrobněji.

Základní popis

Celé zařízení s hmotností 212 g sestává ze dvojice výškových reproduktorů umístěných vpředu za kovovou mřížkou a basového reproduktoru pod horním ovládacím panelem. Právě basový reproduktor zabírá nejvíce místa a také se bude větší mírou podílet na celkové hmotnosti svým magnetem, jenž u reproduktoru rozechvívá membránu. Tato membrána ústí v horní části pod panelem, kde je pro tento účel vytvořena mezera, aby zvuk mohl vycházet za reproduktor. Boombox je celý oděn do černých barev a jeho rozměry čítají 116 x 57 x 69 mm. Na přední straně se kromě loga nachází také signalizační dioda, k níž se ještě dostaneme. Vrchní strana reproduktoru je vybavena kromě dotykového ovládacího panelu také otvorem pro mikrofon, což svědčí o tom, že reproduktory umí zprostředkovat mimo jiné i režim hlasitého handsfree. Ovládací panel s červeně podsvícenými tlačítky je určený pro posun mezi skladbami, změnu hlasitosti či příjem hovoru. Podsvícení je spíše tlumenější a přes den na přímém světle je vidět méně. Kvůli úspoře energie tlačítka po minutě automaticky zhasnou. Na zadní straně můžeme nalézt tlačítko pro zapnutí, miniUSB konektor a 3,5mm otvor pro audio kabel.

Výkon reproduktorů přiměl výrobce umístit na spodní plochu dvojici podélných gumových nožiček. Důsledkem toho reproduktor nerezonuje s plochou, na které stojí, a navíc po ní také většinou necestuje. U vyšších hlasitostí však ani tyto adhezivní plošky nestačí a reproduktor z hladkého stolu snadno odvibruje až na zem. Pokud tedy plánujete hrát hlasitěji, podložte reproduktor měkkým materiálem nebo ho umístěte na bezpečné místo.

Ovládání a funkce

K propojení reproduktorů máme dvě možnosti, a to za pomocí Bluetooth rozhraní nebo audio kabelu. V praxi tedy není zřejmě žádné novější zařízení, jehož zvukový výstup by s těmito reproduktory nešel propojit. Bluetooth spojení je realizováno pomocí A2DP (Advanced Audio Distribution Profile) jenž nalezneme u všech moderních mobilních telefonů a tabletů. Spárování je velmi snadné. Na reproduktoru podržíme tlačítko pro příjem hovoru, čímž dojde k aktivaci párovacího režimu. Na notebooku či telefonu pak jen inicializujeme vyhledávání a po kliknutí na Boombox se reproduktory během chvilky připojí. Pokud nemáme zařízení s A2DP Bluetooth profilem, můžeme reproduktory připojit audio kabelem s 3,5mm konektorem. Připojení tohoto kabelu vypne veškerý zvuk, který by byl přenášený po Bluetooth, aby nedošlo k současnému přehrávání dvou různých zdrojů.
Po spojení zařízení s mobilním telefonem se nabízí možnost využití Boombox jako handsfree. Pro tuto funkci je na horním panelu přítomno tlačítko pro příjem hovoru.

Baterie a nabíjení

Výrobce neuvádí bližší specifikace použitého akumulátoru a vzhledem k tomu, že ho nelze vyjmout, se více ani nedozvíme. Logitech uvádí výdrž až 10 hodin, což se v praktickém testu povedlo dokonce o hodinu překonat. V praxi samozřejmě hodně záleží na hlasitosti reprodukce, jenž má přímý vliv na výdrž akumulátoru. Po vybití můžeme Boombox připojit adaptérem do 230V sítě nebo díky USB kabelu i k počítači a reproduktory dobít odsud. Stav energie a její dobíjení je signalizováno jednou LED na přední straně kolem loga Logitech. Po připojení do sítě signalizuje blikající dioda dobíjení a zhasnutím stav plného nabití. Během zvukové reprodukce bliká dioda modře. Jakmile se barva diody změní na červenou, víme, že nám zbývá velmi málo energie. V testu po rozsvícení varování vydržely reproduktory hrát ještě hodinu. Přesnější diagnostika stavu akumulátoru bohužel chybí. Boombox je vybaven režimem pro šetření energie, který 30 minut po tom, co jsme reproduktory přestaly používat, automaticky zařízení vypne.

Zkušenosti a závěr

Spojení Boomboxu se zařízeními je velmi jednoduché a v praxi nevyžadovalo při párování Bluetooth ani zadání kódu. Při pokusu se spárováním reproduktorů a notebookem s Windows 7 se sice objevil problém s absencí A2DP profilu v této verzi Windows, ale díky možnosti spojení přes 3,5mm kabel bylo možné tento nedostatek obejít. S telefonem android či tabletem nebyl sebemenší problém. Co se týče zvukové kvality, tak pokud se držíme do střední úrovně hlasitosti, je zvukové podání dobré a předčí většinu notebooků či tabletů, o mobilech ani nemluvě. Pro poslechové ozvučení 20m místnosti více než dostatečné. Ve vyšších hlasitostech dochází už ke zkreslení. Od jisté úrovně začíná reproduktor vibrovat a máme-li ho například na stole, začne pomalu ale jistě odjíždět směrem dozadu. Výkon i vibrace jsou poměrně velké na takto malý reproduktor a jeho hmotnost ho jednoduše na jednom místě neudrží. S hlasitým odposlechem neboli Handsfree nebyl problém a zvuková kvalita byla dobrá, především v rámci reprodukce. Mikrofon lehce ztrácí na kvalitě, ale nijak zásadně výsledný dojem neovlivňuje.

Boombox reproduktory jsou díky svým rozměrům a slušnému výkonu velmi zajímavým řešením pro mobilní hudební reprodukci či Handsfree hovory. Cena okolo 1 500 Kč s DPH je přívětivá, pokud reproduktory využijete více než příležitostně.

Klady a zápory

+ výkon
+ handsfree
+ mobilita

- signalizace stavu baterie
- rezonance ve vysoké hlasitosti

Příslušenství

Diskuse