Recenze: Sony Xperia Tablet S - téměř 10'' s Androidem

9. 10. 2012 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jiří Zima

V rámci tiskové konference Sony byl do redakce zapůjčen zbrusu nový 9,4'' hi-end tablet s operačním systémem Android 4.0 a platformou NVIDIA Tegra 3. Vedle netradičního designu může zaujmout také několika nadstandardními multimediálními funkcemi a rozsáhlou nabídkou příslušenství.

Recenze: Sony Xperia Tablet S - téměř 10'' s Androidem

Základní popis

V mnoha ohledech je Xperia tablet jako každý jiný - běží na něm Android a má velkou obrazovku s kapacitní snímací vrstvou. Liší se ovšem v designu, který má dle slov výrobce evokovat přehnutý časopis.

Vpředu není příliš co vymýšlet - kolem obrazovky je tlustší černý rám a jedinými prvky, které narušují čistotu vzhledu, jsou malý nápis Sony a webkamera (druhá webkamera je zezadu). Horní hrana tabletu je na rozdíl od ostatních zaoblená a přechází v zadní části do černého výstupku na jinak stříbrné zadní straně.

Tento výstupek je používán různým příslušenství pro lepší uchycení, chrání boční tlačítka proti náhodnému stisku a díky hrubšímu povrchu poslouží i při držení tabletu v ruce. Má k tomu vhodný povrch z tvrdého plastu. Je to jediný vnější plastový prvek, neboť přední stranu chrání sklo a zadní je pro změnu z hliníku.

Názor na plastovou část vzadu se u mnou dotazovaných lidí rozcházel. První dojmy byly spíše negativní, ale při používání nakonec všichni uznali, že zvyšuje ergonomii.

Na levém boku jsou tři malá hardwarová tlačítka. Konkrétně jde o hlavní vypínač a dvě tlačítka pro regulaci hlasitosti zvuku. Do prostoru mezi nimi se vtěsnala malá dioda, která indikuje nabíjení a nabití baterie (může svítit červeně i zeleně).

Z druhé strany je vidět jediný nezakrytý konektor - zvukový výstup v podobě klasického 3,5mm jacku. Vedle něj je zvenčí plastová (ale uvnitř gumová) krytka, pod kterou se nachází slot pro SD karty plné velikosti. Slot by měl pojmout karty do velikosti 32 GB. Větší jsem bohužel netestoval, neboť takovou nemám k dispozici.

Univerzální datový konektor je umístěn zespodu a také ho kryje záslepka. Záslepky nejsou bezdůvodné. S nimi by mělo být zařízení odolné proti polití. Potopení ve vaně nejspíš nepřežije, ale vylitá sklenka by mu neměla činit obtíže.

Reproduktory jsou umístěny do zkosené spodní hrany okolo datového konektoru. Jsou samozřejmě stereofonní a kvalitou i hlasitostí nabídnou asi tolik, co průměrný notebook.

Obsah balení

Ve větší krabici je kromě tabletu také USB kabel zakončený speciálním konektorem pro datové rozhraní tabletu, dvoužilová přívodní šňůra a napájecí adaptér. Napájecí adaptér nemá žádný fixně přidělaný kabel – USB kabel se používá jak pro komunikaci s počítačem, tak ke spojení tabletu s napájecím adaptérem.

Samotný tablet váží 564 g a napájecí kabel s potřebnou kabeláží přidává 127 g. Půdorysné rozměry zařízení jsou 240 x 174 mm a tloušťka činí 9 mm s výjimkou černé části, kde je navýšena na 12 mm.

My jsme si k tabletu rovnou vyžádali také ochrannou fólii přes displej a speciální pouzdro s vestavěnou pětiřadou QWERTY klávesnicí (s dotykovými senzory místo tlačítek). Toto pouzdro váží 386 g a v krabici je s ním ještě kabel, se kterým se přes něj tablet nabíjí (nefunguje jako datový a nabíjí pouze po připojení k originálnímu napájecímu adaptéru). Tento kabel má však jiný konektor.

Hardware

Srdcem zařízení je procesor NVIDIA Tegra 3 se čtyřmi plnohodnotnými výpočetními jádry (1,3-1,4 GHz), pátým úsporným jádrem pro základní činnosti jako přehrávání HD videa a udržování v pohotovostním režimu a integrovanou grafickou kartou. Nejde už sice o nejvýkonnější mobilní řešení s architekturou ARM, ale stále jde o to lepší, co lze v tabletu dostat. Ostatně systém i aplikace reagují okamžitě a překreslování je plynulé.

Procesoru sekunduje 1 GB operační paměti a pouhých 16 GB úložného prostoru. Časem budou pravděpodobně nabídnuty i modely s vyšší kapacitou, ale u nás zatím více není. Řešením je naštěstí vestavěný slot pro karty SD HC. Paměťová karta s kapacitou 32 GB již dnes není drahá a může být snadným řešením, až dojde místo na interním úložišti.

Součástí elektroniky je také akcelerometr, gyroskop a digitální kompas. Tyto funkce se hodí jak pro navigaci, tak pro hraní her a automatické otáčení displeje.

Ke spojení s okolním světem jsou připraveny bezdrátové technologie Wi-fi /n (reálně rychlost přenosů okolo 5 MB/s) a Bluetooth 3.0.

Displej

9,4“ displej má poměr stran 16:10 a disponuje jemným rastrem díky rozlišení WXGA (1280x800). Matice je vyrobena technologií IPS, díky které jsou zajištěny výborné pozorovací úhly současně s dobrým kontrastem.

Přes displej je natažena kapacitní dotyková vrstva reagující na dotyky prstů a kvůli ochraně je všechno ještě překryto tvrzeným sklem Gorilla Glass, které je odolné proti poškrábání. Ne, že by sneslo všechno, ale k vytvoření škrábance se už musíte snažit.

V systému lze vybrat mezi automatickým nastavením jasu pomocí senzoru okolního světla a manuální změnou. Regulace jasu je plynulá, ale dovedl bych si představit vyšší rozsah. Při večerním používání jsem volil nejnižší možný jas a stejně jsem cítil, že by byla vhodnější ještě nižší intenzita. V noci bude minimální jas zbytečně oslňovat. Maximální jas je vhodný pro práci venku, ale pod přímým sluncem není situace ideální - ostatně podobná situace je u všech tabletů s LCD.

Multimediální možnosti

Sony je známé především jako výrobce spotřební elektroniky a snaží se tablet předinstalovanými programy napojit na další produkty portfolia.

Ze spodní lišty systému je vždy přístupná aplikace univerzálního dálkového ovládání. Tablet umí komunikovat s nepřeberným množstvím různých televizorů a přehrávačů všech možných značek (i roků výroby) a využívá k tomu infračervený vysílač. Přidávání nových zařízení je velmi snadné i pro netechnického člověka a ti techničtější mohou využít pokročilých možností, jako je tvorba sekvencí (například zapnutí přehrávače i televizoru, přepnutí vstupu a následné spuštění přehrávání filmu).

Ovládání lze snadno kdykoli vyvolat bez ukončení běžícího programu a zabere jen část obrazovky. Pro gaučové povaleče jde o skvělou funkci navíc.

Další výrobcem vychvalovanou funkcí je snadné využití DLNA, tedy bezdrátového přenosu multimediálního obsahu do televizorů. V předinstalovaných prohlížečích fotek a videa je vždy v horní liště ikona pro přepnutí výstupu do některého z nalezených televizorů. Funkci jsem chtěl otestovat, a přestože můj televizor od Samsungu DLNA podporuje (a s notebookem funguje perfektně), z tabletu se mi do něj nepodařilo dostat žádné video. Vždy mě program odbyl stručnou informací, že formát není podporován. Mohu však dosvědčit, že na tiskové konferenci vše korektně fungovalo s televizorem od Sony.

V případě přehrávání filmů je dobré zmínit, že integrovaný přehrávač si neporadí ani s titulky v externím souboru, ani s Blu-ray ripy v souborech MKV. Naštěstí funguje perfektně přehrávač MX Player (stažitelný z Google Play zdarma), který všechno toto podporuje a nedělá mu problém ani hardwarová akcelerace přehrávání pomocí grafické karty v NVIDIA Tegra 3.

Připravte se, že nahrávání filmů do tabletu není okamžité. Propojovací kabel je typu USB 2.0 a velké soubory se přenáší rychlostmi okolo 15 MB/s. Další možností je již zmíněné rozhraní pro SD karty.

Zadní (hlavní) kamera má 8Mpix snímač s automatickým ostřením. Kvalitativně jde přirovnat k průměru v rámci fotoaparátu v mobilních telefonech. Za světla fotí relativně dobře, ale v šeru se rychle projeví nízká citlivost snímače.

foto foto
zadní kamera - pro plnou velikost klikněte na obrázek

Přední kamera má pouze 1Mpix snímač a hodí se opravdu jen k tomu, k čemu byla určená - pro videohovory.

foto foto
přední kamera - pro plnou velikost klikněte na obrázek

Z obou kamer můžete pořizovat fotky a točit video (z hlavní v rozlišení Full HD). Mezi programy je dokonce jednoduchá střižna (Movie Studio), se kterou můžete pořízené snímky (i jinak nahraná videa) poslepovat dohromady a upravit jim barvy. Nic velkého nečekejte. Není možné video ani otočit nebo vyříznout pouze část. Pokud však máte tři krátké záznamy a chcete z nich udělat jeden, zvládnete to bez použití počítače.

Výdrž baterie a nabíjení

Od správného tabletu se dnes očekává celý den přerušovaného používání na jedno nabití, a s tím nemá Xperia Tablet S žádný problém. Maximální zátěž v podobě hraní her s nejvyšším jasem displeje vybije přístroj přibližně za šest hodin. Při prohlížení webů není problém přesáhnout rovnou osm hodin a se ztlumeným jasem a čtením knih se dá přesáhnout hranice 10 hodin, aniž by byla baterie úplně vybitá.

V pohotovostním režimu je spotřeba minimální. Za 12 hodin se baterie vybije jen o 2%.

Přibalený napájecí adaptér má výkon 15 W a nabití prázdné baterie na 90% s ním trvá přesně 4 hodiny. U různých tabletů jsem v minulosti narazil na problém, kdy po úplném vybití je zařízení obtížné nabít alespoň do stavu, kdy začne reagovat. U tabletu od Sony nic takového nehrozí. Po připojení napájení je nabíjení ihned indikováno diodou po straně a také můžete okamžitě zařízení zapnout.

Přímo z USB notebooku se zařízení nenabíjí, o čemž vás systém bude vždy informovat ve spodní liště ikonou baterie s vykřičníkem. Pravděpodoně je to proto, že striktně vyžaduje 1,5 A což dává přibalený zdroj, ale mélokteré USB to nabídne.

Systém a aplikace

V tabletu je instalován operační systém Android ve verzi 4.0.3 a výrobce jej ponechal bez větších úprav. K sadě základních aplikací, které najdete v každém tabletu s Androidem, je přidáno pár aplikací s dílny Sony pro komunikaci s telefony a tablety Sony, ovládání multimediálních zařízení, sledování sociálních sítí a zmíněný základní střih videa. Aplikace třetích stran čítají především balík pro čtení dokumentů Office, program pro práci s USB Mass Storage a Skype.

Na tiskové konferenci byl vychválen program od Sony pro sledování více sociálních sítí z jednoho místa (Socialife). Tento program však před prvním spuštěním vyžaduje modul Account Manager (pro přístup k Sony Entertainment Network) a ten v naší zemi není dostupný. Máte tedy smůlu, pokud nevedete účet Googlu pro jinou zemi.

V souvislosti s tablety se často řeší problém použití jednoho zařízení mezi více lidmi. Zatímco na počítači dnes snadno vytvoříte několik uživatelských účtů, u tabletů se zprvu s podobnými možnostmi vůbec nepočítalo. Sony se snažilo situaci napravit nad rámec schopností Androidu a v Xperii je tzv. režim hosta (Guest Mode). Vedle základního účtu můžete vytvořit také účty hostů, u kterých jednoduše definujete, které aplikace pro ně budou viditelné. Mezi účty, které mohou být také pod heslem, se pak přepíná tlačítkem v horní části obrazovky.

Jde o základní řešení pro situace, kdy chcete tablet půjčit dítěti na hraní, ale nechcete, aby mělo přístup k vaší elektronické poště a dokumentům. Veškeré omezení je však pouze o schování zástupců aplikací - konfigurace programů je pro všechny účty sdílená.

Obal s klávesnicí

Tablet zavřený v koženém (koženkovém?) obalu vypadá jako elegantní zápisník a proti „otevření“ jej můžete obepnout gumičkou, která trčí z vazby. Sony zvolilo tento způsob místo magnetu, který používá konkurence. V nabídce jsou pouzdra všech možných barev.

Pouzdro má dvě místa, ve kterých jej můžete přehnout. S jejich pomocí lze tablet vypodložit, aby se v kombinaci s klávesnicí v pouzdře podobal otevřenému notebooku.

Podobná konstrukce má dvě úskalí. Prvním je stabilita - podobně si tablet můžete rozložit pouze na stole nebo jiné stabilní podložce. Provoz s klávesnicí na klíně nehrozí ani u šikovnějších jedinců. Druhé se týká sklonu tabletu. Při položení na stůl se budete na displej dívat pod úhlem větším než 45°, a přestože IPS matice mají výborné pozorovací úhly, celkový komfort používání tím značně trpí.

Klávesnice složená z dotykových senzorů je něco, co se přicházejících modelech tabletů objevuje relativně často, ale sám jsem se s ní měl čest seznámit až nyní. Ani v nejmenším nemůže jít o náhradu klasické klávesnice. Jste na omylu, pokud si myslíte, že si na ni položíte prsty a budete psát tak, jak jste zvyklí.

Senzory pochopitelně nemají žádnou hmatovou odezvu. Prostě se dotknete plochy s vyobrazenou klávesou a na obrazovce se objeví písmeno. Po mnoha pokusech jsem došel k názoru, že při jediném možném datlování dvěma prsty je práce s klávesnicí stejně rychlá jako s tou virtuální přímo na obrazovce. Pouze při jejím používání musíte přebíhat rukama mezi klávesnicí a obrazovkou (navigace v Androidích programech čistě klávesnicí není možná). Navíc se při psaní nemůžete dívat na obrazovku, protože byste se pak netrefovali do kláves. Aspoň taková je moje zkušenost.

Tablet navíc v základu neumí u externí klávesnice psát s diakritikou. Popisky jsou pouze anglické a operační systém bez úprav na české rozložení nepřepnete. Řešením je placený program External Keyboard Helper Pro (60 Kč).

Nakonec jsem skončil u používání klávesnice na obrazovce. Klávesnice v krytu mě osobně nevyhovovala. Deaktivuje se totiž, pokud se kryt nedotýká zadní části tabletu celou plochou, a tuto skutečnost detekuje mechanický přepínač. Pokud ovšem držíte pouzdro přehnuté, může se stát, že se přepínač stejně nezmáčkne, a pak vám klávesnice při držení náhodně začne psát různé znaky. Během používání jsem tento nedostatek řešil povysunutím tabletu z konektoru krytu.

Ochranná fólie

Dalším separátně dodaným příslušenstvím byla ochranná fólie pro displej. Každý, kdo někdy lepil fólii na displej, asi ví, že stačí trochu nečistot na displeji a pod fólií vznikají nevzhledné bubliny. Sony se s tímto problémem popralo odlišnou konstrukcí.

Fólie totiž lepí pouze po obvodu, který se lepí v místě rámu obrazovky. Průhledná část naopak nelepí vůbec. Fólie je tvrdá, na přístroj se nalepí velmi snadno a nikde žádné bubliny opravdu nevzniknou.

S fólií je ovšem displej mírně zašedlý a zejména na slunci rychle přechází černá do šedé, což snižuje čitelnost. Vzhledem k tomu, že je displej překrytý tvrzeným sklem, z vlastní zkušenosti doporučuji pořizovat fólii pouze v případě, kdy bude tablet vystaven drsným podmínkám. Při běžném používání se na poškrábou spíše zadní hliníkové kryty než tvrzené sklo a fólie nejsou potřeba.

Další příslušenství

Sony k tabletu nabízí celou řadu příslušenství vedle již zmíněného pouzdra s klávesnicí a ochranné fólie.

Kolébka s funkcí nabíjení je jednoduchý plastový doplněk, ve kterém tablet drží vertikálně s mírným sklonem. Dodává se k ní malá redukce, která se vkládá do datového konektoru a z druhé strany má několik vodičů pro nabíjení. Není tedy nic nutné připojovat - stačí tablet položit do kolébky a ihned se začne nabíjet.

Podstatně pokročilejším příslušenstvím je dokovací stanice s polohovatelným stojanem a výbavou čítající výstup HDMI a tři USB 2.0 pro připojení periferií jako je klávesnice a myš. Tablet s ní jde používat trochu jako notebook, ale vzhledem k omezením daným Androidem nečekejte zázraky - systém vždy pouze klonuje obraz v rozlišení 1280x720 a na výstupu se nezobrazuje spodních 80 řádků pixelů (systém pracuje výhradně v rozlišení 1280x800). U klávesnice opět platí nemožnost v základu psát s diakritikou, ale myš funguje bezchybně (po připojení se objeví klasický kurzor).

Poslední dokovací stanice vypadá jako velký válec a obsahuje reproduktory s výkonem 2 x 10 W (RMS). Jde o zajímavou stylovku, která umí přehrávat přímo z tabletu nebo z linkového vstupu. Ke stanici je dodáváno také dálkové ovládání a kvalita zvuku je s ohledem na rozměry velmi dobrá.

Další příslušenství čítá různé propojovací kabely, redukci na přímé vyvedení USB a HDMI a jednoduchý hliníkový stojánek.

Cena a záruka

Samotný tablet se u nás prodává pouze v testované konfiguraci a stojí 9 158,- Kč bez DPH (10 990,- Kč s DPH).

Doplňkové příslušenství začíná s cenou na 500,- Kč za základní kabely (některé ovšem stojí i dvojnásobek) a končí někde u 3500,- Kč za multimediální dok s reproduktory.

Závěr

Díky čtyřjádrovému procesoru Tegra 3 a IPS displeji s rozlišením 1280x800 patří 9,4“ Sony Xperia Tablet S do vyšší třídy. Zaujmout na něm může především netradiční design spolu s rozsáhlou nabídkou příslušenství a několika multimediálními funkcemi navíc. Obzvláště zajímavý pro vás může být v případě, že máte domácnost vybavenou převážně produkty Sony, neboť s nimi si bude tablet rozumět nejlépe.

Dobrý displej spolu s dlouhou výdrží, výborným zpracováním a nulovým zahříváním v zátěži zajišťují, že se v rámci konkurenční nabídky nemá Xperia za co stydět. Na druhou stranu stojí za zmínku, že i velké konkurenční firmy nabízí podobně vybavené produkty levněji a že ne všechno příslušenství je promyšlené tak, jak by si zasloužilo.

Klady a zápory

+ lepší ergonomie díky vystouplé části vzadu
+ infračervený vysílač a dálkové ovládání
+ celá řada dostupného příslušenství

- v základu chybí zadávání českých znaků
- nedomyšlené pouzdro s klávesnicí
- na všechno jsou potřeba speciální kabely

Příslušenství . Recenze

Diskuse