Recenze: Synology DiskStation DS 213 - dvoudiskový NAS pro každého

15. 11. 2012 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jaroslav Šíma

Otázku sdílení dat řeší uživatelé od nepaměti. Postupem času došlo k ústupu od přenosných médií a dnes vede přenos dat prostřednictvím sítí. Podíváme se proto na zařízení, které dokáže poskytnout nejen úložný prostor v rámci sítě rychle a jednoduše.

Recenze: Synology DiskStation DS 213 - dvoudiskový NAS pro každého

Možnosti rozšíření kapacity úložného prostoru jsou dnes nejen u přenosných počítačů poměrně pestré. Výměna disků za větší nebo doplnění nějakou externí variantou už dlouho nejsou jedinými možnosti. Postupem času navíc roste i v českých domácnostech poptávka po zpřístupnění a sdílení dat nejen mezi počítači, ale i různými chytrými zařízeními. K řešení tohoto problému lze zvolit mnoho přístupů, jednou z možností je pořízení místního síťového úložiště. Tato zařízení bývají označovaná také zkratkou NAS, pracují jako nenáročný souborový server, který vám umožní data zpřístupnit prostřednictvím sítě. Postupem času ale došlo k rozšíření i o další funkce a dnes umí nabídnout mnohem víc. S několika takovými modely jsme se už měli příležitost u nás v redakci setkat a tentokrát si představíme modernizovaný model DiskStation DS213 od společnosti Synology.

Jedná se o dvoudiskový NAS vybavený gigabitovým síťovým rozhraním, který do značné míry sdílí stejné provedení jako jeho předchůdce s označením DS212, kterého jsme měli možnost otestovat přibližně před rokem. Vizuálně jsou na první pohled prakticky nerozeznatelné, vzhled, design i dostupná rozhraní jsou naprosto shodná a viditelně odlišné zůstává pouze typové označení. Hlavní změny se ovšem udály pod kapotou, nová verze uvnitř skrývá výkonnější konfiguraci. Frekvence procesoru zařízení stoupla z 1,6 na 2 GHz a dále byla na 512 MB, tedy dvojnásobek, rozšířena kapacita operační paměti. Protože v ostatních ohledech zařízení nabízí stejnou výbavu jako starší model, dovolím si vás odkázat na podrobnější popis v předchozí recenzi Synology DiskStation DS212. Dnes si přiblížíme některé změny ovládacího systému a otestujeme provozní vlastnosti nového modelu.

Instalace a nastavení

Prvotní proces nastavení zůstal stále poměrně jednoduchý a přehledný, po připojení do sítě stačí spustit aplikaci Synology Assistant, která provede uživatele základním nastavením a zformátováním disků. Jedinou nevýhodou je délka procesu nahrání firmwaru a následné poměrně zdlouhavá příprava disků, která zabere několik hodin. Nicméně už v průběhu tohoto procesu lze se zařízením pracovat a většina uživatelů obvykle absolvuje tuto proceduru jen jednou při prvním spuštění. Možnosti konfigurace RAID propojení zahrnují zrcadlení (RAID 1), prokládání (RAID0), disky mohou vystupovat také jako jeden společný oddíl (JBOD) nebo úplně samostatně. Maximální kapacita interních disků je omezena na 2x 4TB.

Nejvýraznější změnou co se týče funkčnosti, je nová verze ovládacího systému DSM, předchozí zařízení bylo vybaveno verzí 3.2 nyní už výrobce dospěl až k verzi 4.1. Ovládací rozhraní se zpřístupní zadáním IP adresy zařízení do internetového prohlížeče, po přihlášení vás uvítá intuitivní rozhraní podobné moderním operačním systémům. Změny novější verze jsou patrné na první pohled, ovládací plocha i s virtuálními okny jednotlivých nastavení prošla několika úpravami. Přístup k jednotlivým položkám je intuitivnější a praktické jsou rovněž nové widgety, které umožňují přímo na výchozí obrazovce sledovat základní systémové parametry jako je vytížení systémových prostředků, přehled aktivních uživatelů a spojení, nebo využití celkové kapacity.

Podobně jako u předchozí verze potěší vstřícný přístup k jazykovým lokalizacím, na rozdíl od jiných síťových zařízení je vše včetně rozsáhlé nápovědy dostupné nejen ve světových jazycích ale mimo jiné i v češtině.

DSM 4.1 - Administrační rozhraní
DSM 4.1 - Administrační rozhraní

Kromě podpory různých standardních protokolů pro síťové přenosy (CIFS, NFS, FTP, WebDAV, SCSI) je stále jednou z největších předností systému systém balíčků, který umožňuje rozšířit nabídku funkcí o multimediální nebo webové služby instalací dodatečných balíčků. Pod označením File, Download, Photo, Audio nebo Video Station se tak skrývají různá webová rozhraní pro jednoduchý přístup k různým funkcím, od sdílení souborů, přes nezávislé stahování obsahu až po multimédia.

Výrobce zareagoval i na rozšiřování cloudových služeb, nová verze systému tak umožňuje využít zařízení díky nástavbě Cloud Station i pro vzdálenou synchronizaci obsahu podle vzoru služeb typu Dropbox. To asi ocení uživatelé, kteří nemají důvěru ke svěřování svých dat cizím subjektům, na druhou stranu jsou možnosti takového vzdáleného přístupu omezeny rychlostí internetové přípojky, která NASu zajišťuje konektivitu (zejména pomalý upload bude v českých podmínkách často nepříjemný).

Pro zjednodušení přístupu z mobilních zařízení nabízí Synology aplikace pro obě dominantní platformy tedy iOS i Android, základní aplikace pro přístup k fotogaleriím, streamování hudby a správě systému nabízí i pro Windows Phone. Kromě aplikací mohou zařízení využít i zjednodušené mobilní webové rozhraní. Pro zpřístupnění multimediálního obsahu v chytrých televizích a podobných přístrojích je dostupný také uPNP/DLNA nebo iTunes server.

pohled zepředu pohled zezadu

pohled zleva pohled zprava

Aplikace pro Android (DS Finder, DS File, DS Music, DS Photo+)

Novinkou v multimediální oblasti je podpora vybraných DVB-T USB tunerů, díky kterým může uživatel NAS využít i pro záznam nebo streamování televizního vysílání.

Do oblasti kancelářského využití přinesla aktualizovaná verze systému spíše drobná vylepšení, kromě už zmíněné cloudové služby je nově k dispozici třeba balíček pro integrovanou antivirovou ochranu. Nicméně už dřívější schopnosti jsou pro méně náročné firemní nasazení více než dostačující. K dispozici jsou balíčky pro email server, VPN služby, spolupráci s IP kamerovým systémem (Surveillance Station)nebo lze zařízení využít třeba pro sdílení USB tiskárny. Podpora php a MySQL pak umožňuje využít NAS i jako jednoduchý webový server, přímá je i podpora některých redakčních systémů mezi které patří například Wordpress. Tyto funkce se dají doinstalovat, v současné době Synology poskytuje 42 samostatně instalovatelných aplikací - balíčků. Uživatelé si tak mohou nainstalovat libovolné potřebné programy, tyto lze samostatně aktualizovat (viz web výrobce).

Výrazným vylepšením prošel např Videostation, kde lze pohodlně procházet a organizovat veškerý video obsah uložený na DiskStation. Videa jsou automaticky roztříděna pomocí metadat zjištěných z internetové databáze. USB DTV tuner zase umožňuje živé vysílání televizních programů nebo jejich nahrávání na zařízení DiskStation.

Praktické zkušenosti

NAS se dodává bez disků, uživatel si je tedy musí dokoupit zvlášť dle svých potřeb. Rámečky umožňují instalaci 2,5" i 3,5" modelů s rozhraním SATA, samozřejmě od zvoleného typu se do značné míry odvíjí i provozní vlastnosti. Pro účely testů na byl NAS dodán společně s dvojicí 3,5 " disků od Western Digital, každý s kapacitou 1 TB. Konkrétně byly zvoleny zvoleny modely s označením WD Red WD10EFRX, která reprezentují řadu zaměřenou na provoz v RAID propojení a NAS zařízeních. Pro účely testu byly oba disky spřaženy do nastavení využívající zrcadlení svazku (RAID 1).

Měření přenosových rychlostí probíhalo pomocí stejné metodiky jako dříve, přenášen byl soubor o velikosti 1 GB z ramdisku v počítači do zařízení a následně zpět. Pro vyloučení vlivu jiných síťových prvků byl NAS propojen gigabitovým Ethernetem přímo k počítači.

Protokol SMB (sdílení ve Windows)

  • Čtení = 49,1 MB/s
  • Zápis = 42,1 MB/s

Protokol FTP

  • Čtení = 83,7 MB/s
  • Zápis = 21,6 MB/s

Výsledky testů starší verze byly díky nedostupnosti disků a testování pouze s jedním 2,5" modelem spíše orientační a nejsou příliš srovnatelné. Nicméně se ukazuje, že i nový výkonnější model DS213, který už nebyl při testech takto omezen, vykazuje některé podobné vlastnosti. Nejvyšší rychlost čtení dosahuje zařízení opět při FTP přenosu, a naopak rychlost uploadovaní souborů je v tomto režimu řádově nižší. Přístup prostřednictvím sdílení ve Windows už nabízí v obou směrech mnohem vyrovnanější hodnoty. Lze očekávat, že rychlejší procesor bude výhodou hlavně při současném přístupu více uživatelů a při používání některých náročnějších pokročilých funkcí.

Se zařízením nebyly po dobu testování žádné problémy, co se týče provozních vlastností spotřeba se s použitými disky pohybovala na úrovni 16 W, po jejich zastavení si v úsporném režimu přístroj řekne o 8 W. Stejně jako u předchozího modelu může uživatel dále snížit náklady na energii nastavením časového intervalu pro automatické vypnutí a zapnutí.

Hlučnost provozu se rovněž odvíjí především od zvolených disků, šumění ploten 3,5 " modelů zapůjčených pro test lehce překonalo jakýkoliv hluk vydávaný větráčkem chlazení. Ten už navíc nevydává žádné rachotivé zvuky a zůstává poměrně tichý i v úsporném režimu se zastavenými disky. Teplota disků při provozu se pohybovala okolo 38 °C.

Závěr

Synology DiskStation DS213 se drží vysokého standardu nasazeného už svým předchůdcem. Hardwarové změny sice nejsou příliš rozsáhlé, nový firmware ale pokračuje v nastaveném trendu a umí nabídnout mnohem více než jen základní služby jednoduchého souborového serveru. Široká je nabídka multimediálních i kancelářských funkcí a mezi nadstandardní lze zařadit podporu mobilních zařízení i připojitelných USB periferií. Z pohledu uživatele si zaslouží pochvalu kvalitní lokalizace a přehledné intuitivní ovládání. Výrobce navíc vydává pravidelné updaty takže lze počítat s podporou stávajících zařízení i do budoucna.

Jednoduše ovladatelné a komplexní řešení má samozřejmě odpovídající cenu, samotné Synology DiskStation DS213 se na českém trhu prodává bez disků za doporučenou cenu 6 430Kč bez DPH (7 7716 Kč včetně DPH).

Distribuci v ČR zajišťuje společnost Kobe s.r.o. www.kobe.cz.

Příslušenství . Recenze

Diskuse