Vodafone Smart Tab 10 - tablet pro nenáročné

22. 3. 2012 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jakub Larva

Krátce před koncem roku uvedl Vodafone na trh dva tablety, které pro něj vyrobila jedna z největších čínských telekomunikačních společností nesoucí název ZTE. U obou zařízení nalezneme 3G modem a operační systém Android 3.2. Smart Tab 10 lze pořídit samostatně za 8997 Kč s DPH nebo spolu s tarify Vodafone i za mnohem zajímavější ceny.

Vodafone Smart Tab 10  - tablet pro nenáročné

Základní popis

Mobilní operátor Vodafone se tímto krokem jednoznačně snaží odpovědět na současný trend a rostoucí poptávku po tabletech představujících velmi praktické a především mobilní řešení pro práci i zábavu. Výhodou je možnost uplatnění slevy v případě pořízení tabletu spolu s tarifem. To je bezesporu velká výhoda oproti konkurenci. Druhou věcí je však samotná funkčnost, výkon a další parametry, jež v praxi také zásadně ovlivňují vlastní rozhodování. Podívejme se, co si pro nás ZTE připravilo.

Po rozbalení papírové krabice objevíme kromě tabletu i neoprenové pouzdro, napájecí adaptér s kabelem, použitelným i pro připojení k PC, sluchátka a nakonec také příručku pro rychlou instalaci. Ochranný obal je velmi těsný a na tablet o rozměrech 257 x 172 x 11,3 mm padne stejně jako neoprenový oblek na potápěče. Podobnost nalezneme i v obtížnosti jeho nasazování. Ochrání sice zařízení před prachem, ale vložení i vyjmutí tabletu zabere až zbytečně mnoho času a v praxi bych spíše upřednostnil pevný kryt, který na rozdíl od neoprenu ochrání displej i před nárazem.

Napájecí adaptér má poměrně malé rozměry, samotný kabel lze z adaptéru vyjmout a použít ho pro připojení ke stolnímu počítači či notebooku. Jedná se totiž o nestandardní 40-ti pinový konektor sloužící jak pro napájení, tak i pro komunikaci s PC.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Smart Tab si zaslouží bezpochyby pochvalu za dílenské zpracování, jehož vyšší úroveň je patrná několik vteřin po té, co se nám tablet dostane do rukou. Jde především o celkovou pevnost a absenci ostrých hran či vrzajících spojů. Zadní strana je opatřena protiskluzovým pogumovaným povrchem, který přesně doléhá i k objektivu 5Mpix fotoaparátu spolu s logem Vodafone. Na obvod tabletu použil výrobce stříbrný plast, jenž působí na pohled velmi dobře a přidává bod k celkovému vzhledu. Tento stříbrný rámeček v sobě zároveň ukrývá všechna tlačítka, konektory stejně jako dvojici reproduktorů. Pokud máme před sebou notebook na šířku, je rozložení následující. Pravá strana nám nabídne pouze reproduktor. Na horní straně můžeme pomocí vypínacího tlačítka tablet uspávat nebo zcela vypínat a dvěma tlačítky volit úroveň hlasitosti. Levá strana nabízí druhý reproduktor, 3,5mm konektor pro připojení sluchátek a pod odnímatelnou krytkou také otvory pro SIM kartu a paměť microSD. Na přední straně se krom 10'' displeje nachází 2 Mpix webkamera a stavová dioda. Trochu nešikovné je umístění vypínacího tlačítka, které nutí uživatel přehmatávat, a u hlasitosti se často stává, že namísto zvýšení úrovně jí snížíte a naopak. Obě tato ovládání by se lépe ujala například na levém boku.

Z krátkého seznámení vyplývá, že notebook je po vzhledové a dílenské stránce vcelku povedený, ale dojem trochu kazí menší nabídka portů. Především chybí alespoň jeden USB konektor či konektor pro připojení k video výstupu. Nutno také zmínit, že Smart Tab 10 váží 694 gramů, což je při delším používání znát. Opření si ho o nohy či položení na stůl však nic nebrání.

Hardware

Oba tablety od Vodafonu jsou osazeny dvoujádrovými procesory Scorpion s frekvencí 1,2 GHz na chipsetu Qualcomm MSM8260 Snapdragon. K tomu je k dispozici celkem 1024MB operační paměti, z níž si čtvrtinu rezervuje grafická karta. Uživatel má pak po naběhnutí systému k dispozici zhruba 300 MB. Totožná je také velikost paměti pro ukládání dat, která čítá 16 GB. Toto číslo lze dále rozšířit pomocí microSDHC karty o dalších 32 GB.

HW info

Po výkonové stránce nabízí tablet poměrně slušný výkon, který stačí pro práci s nejrůznějšími aplikacemi. V dalším odstavci ho podrobíme výpočetním testům a podíváme se, jak obstojí v porovnání s konkurencí.

Displej, grafika a výkon

Jak již z názvu tabletu vyplývá, jedná se o model s 10'' displejem. Jeho rozlišení je 1280 x 800 a samozřejmě nese také přívlastek multitouch. Displej by si měl poradit až s deseti prsty, což se při testování potvrdilo, i když se na displej vejdou jen tak tak. Citlivost displeje je dobrá stejně jako jeho barevné podání. Celkový dojem kazí otisky prstů, které na povrchu velmi snadno ulpívají. Jakožto uživatel bych se proto záhy po prvním seznámení poohlížel po fólii, která by navíc v antireflexním provedení vyřešila i problém s odlesky, a díky tomu sníženou čitelnost venku na přímém světle.

O grafickou akceleraci se stará čip Adreno 220 s podporou technologií OpenGL ES 2.0 či Direct3D Mobile.

Smartbench 2011
*Productivity 2331
*Gaming 1544

Smartbench 2012
*Productivity 1532
*Gaming 1689


Co se týče hardwarového vybavení tabletu a výsledků testů, je nutno říci, že bychom měli dosáhnout lepších výsledků. Toto může mít za následek samotný operační systém Android 3.2. Je sice sám o sobě povedený co do jednotlivých prvků, k čemuž se záhy dostanu, ale Smart Tabu prostě tak nějak nesedne. I přechod mezi jednotlivými plochami působí trhavě a občas i "zaškobrtne" odezva displeje na dotyk. V některých hrách či programech se objevil i problém se zasekáváním na vteřinu či více.

Systém, aplikace, ovládání

Od výrobce nalezneme v tabletu nainstalovaný operační systém Android verze 3.2 Honeycomb. Kromě ovládání hlasitosti a probouzení ze spánku jsme tak při ovládání odkázáni na softwarová tlačítka včetně návratu na homepage. Rozhraní je velmi přehledné a i laik si velmi rychle na toto ovládání zvykne. K dispozici máme celkem pět pracovních ploch a lze na ně snadno přidávat odkazy a nejrůznější „widgety“ neboli miniaplikace. V továrním stavu nabízí instalace aplikace jako AccuWeather, Kindle, Google Mapy, dvě trial verze her a také praktický Quickoffice HD. Tato posledně zmíněná aplikace umožňuje prohlížet, editovat a vytvářet Office dokumenty pro Excel, Word a PowerPoint. K dispozici sice není příliš nástrojů, ale jak se říká, darovanému koni na zuby nehleď. Tato aplikace je zdarma stejně jako spousty dalších prostřednictvím Android Marketu. Placené verze aplikací pak nabízejí pokročilejší funkce. Komunita Androidu je veliká a i díky programům, které jsou zdarma, lze tablet vylepšit o bezpočet zajímavých programů a utilit včetně těch pro úsporu energie.

hlavní plocha

Jak jsem již zmínil, odezva systému není zrovna na nejvyšší úrovni a občasné zpoždění nebo trhání je něco, s čím se musí prozatím uživatel smířit. Situaci může později vyřešit například update. Tabletu však nelze upřít praktičnost. Užitečné a vychytané aplikace v kombinaci s integrovaným GPS a 3G modulem umí uživateli usnadnit nejrůznější situace způsobem, o kterém dříve neměl ani ponětí. Pro navigaci je zdarma k dispozici aplikace od Googlu, ale to zdaleka není jediné využití GPS modulu. Některé aplikace například dokážou na základě vaší polohy navrhnout nejlepší spoj MHD a pomocí mapy vás k němu i dovést. Prostředí tabletu je navíc velmi intuitivní a pochopí ho i člověk, který tablet neměl předtím nikdy v rukou.

Konektivita a multimédia

Smart Tab 10, stejně jako jeho menší kolega, umožňuje uživateli přístup k internetu pomocí Wi-Fi 802.11 b/g/n a pokud se zrovna nenacházíte v dosahu, stačí vložit SIM kartu s datovým tarifem a využít 3G modem HSDPA 2100 s rychlostí downloadu až 14,4 Mbps. Skutečná rychlost samozřejmě záleží na pokrytí a vytíženosti sítě. Funkce Wi-Fi hotspot navíc umí nasdílet vaše 3G připojení dalším uživatelům a zařízením prostřednictvím Wi-Fi modulu.
Pro určení přesné polohy tabletu je k dispozici integrované GPS s podporou A-GPS pro rychlejší načtení souřadnic pomocí stažení dat o aktuální pozici družic. Všechna data od samotných souborů až po emaily, kontakty a kalendáře je možné synchronizovat s PC za pomoci USB kabelu nebo Bluetooth modulu verze 2.1. Propojení technologií je v současné době poměrně pestré a po jednoduchém nastavení a přihlášení k jednotlivým účtům lze tablet propojit s YouTube, Gmailem, Facebookem, Twittrem a mnoha dalšími.

hlavní plocha

Smart Tab je vybaven dvojicí fotoaparátů. Na zadní straně k focení a natáčení připraven 5Mpix snímač. Přední strana obsahuje jen 2Mpix objektiv určený spíše pro videohovory, na které bohatě dostačuje. Kvalita fotografií patří spíše do slabší kategorie, nicméně tablet pro focení obecně praktický není.


Příjemnou vlastností tabletu je jeho zvukový projev. Dvojice reproduktorů svou hlasitostí a kvalitou překonává očekávání. Basová část zvuku logicky díky rozměrům reproduktorům chybí, ale pro běžný poslech stereo reproduktory bezpochyby stačí. K dispozici je navíc 3,5 mm konektor na levé straně pro připojení přibalených nebo vlastních sluchátek. Zde bych rád zmínil jeden problém. Pokud připojíme tablet k domácím reproduktorům, provází spuštění a přerušení přehrávání hudby či videa hlasité lupnutí. Co se týče přehrávání videí, tak pro Smart Tab není překážkou ani HD video, přestože je pro jeho přehrávání, stejně jako dalších formátů, nutné stáhnout z Marketu vhodnější přehrávač.

Baterie a výdrž

Smart Tab 10 je osazen baterií o kapacitě 6800 mAh. Při nepřetržitém používání vydrží více jak 6 hodin, při občasném i několik dní. Obecně pokud tablet používáme pro občasné surfování, práci a nepřeháníme to s hrami a filmy, vydrží tablet i tři dny. Je to však velmi subjektivní a skutečná výdrž závisí na mnoha faktorech. Příjemnou aplikací přímo v Androidu je možnost sledování, které aplikace, činnosti a zapnuté bezdrátové technologie se podílí na úbytku energie v procentuálním měřítku. Uživatel zároveň musí počítat s nabíjecím časem lehce přes pět hodin z 0 na 100 %. Spotřeba adaptéru při nabíjení je 12 W a 7 W pokud necháme tablet připojený i po nabití. Během dobíjení stoupá teplota adaptéru až na 51,7°C.

Příslušenství

Nabídka příslušenství v praxi představuje víceméně jen to, co naleznete již v krabici. Na internetu sice kolují zprávy o HDMI konektoru či fólii přímo na tento model, ale při vlastním hledání a obvolávání prodejen jsem kromě adaptéru do auta na žádné takové příslušenství nenarazil.

Cena a záruka

Vodafone nabízí samotný Smart Tab 10 za 7481 Kč bez DPH (8977 Kč s DPH), v nabídce s minimálním tarifním plněním 777 Kč pak pořídíte tablet za příjemnějších 6577 Kč včetně DPH. Variant minimálního plnění je několik a s cenou za tablet se tak lze dostat i na 4377 Kč. Menší 7“ model je pak v závislosti na zvolené variantě tarifu o jeden až dva tisíce levnější.

Závěr

Smart Tab 10 má velký kupní potenciál díky přívětivé ceně při pořízení spolu s tarifem, kvalitnímu zpracování šasi a přítomnosti 3G modemu. Tyto klady však kompenzuje mírně zhoršená odladěnost OS, která zpomaluje jeho odezvu přesto, že je co do hardwaru tablet dobře vybaven. Tohoto neduhu si všimnou především ti, kdo se již setkali s rychlejšími tablety. Pro nenáročného uživatele to nemusí představovat překážku. Naopak smutná je prakticky nulová nabídka příslušenství.
Pokud patříte mezi ty, kteří si plánují pořídit tarif u Vodafonu nebo již tarif mají, bude Smart Tab 10 díky zvýhodněné ceně nad konkurencí znatelně napřed. Naopak pokud se u Vodafonu smluvně vázat nechcete a tablet by vás stál téměř 9000 Kč s DPH, bude konkurenceschopnost znatelně nižší.

Klady a zápory

+ dílenské zpracování
+ cena
+ 3G modem

- odezva systému
- příslušenství
- nabídka portů

Příslušenství

Diskuse