WD Scorpio Blue LPVT - 7mm tenký disk

31. 5. 2012 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jaroslav Šíma

Plotnové disky se vyvíjí postupnou evolucí, jejich kapacita a s ní i výkon rostou v pravidelných intervalech. Vzhledem ke stoupající popularitě Ultrabooků si ale současný vývoj vyžádal i jeden méně obvyklý krok - zmenšení rozměrů. Dnes se proto podíváme na nový 2,5" disk od Western Digital směřovaný především do tenkých notebooků, jeho snížená výška činí pouhých 7 mm.

WD Scorpio Blue LPVT - 7mm tenký disk

Výrobci notebooků se v současné době snaží stále více prosazovat notebooky s velmi tenkým provedením. To samozřejmě vyžaduje trochu odlišný přístup už při návrhu počítače, štíhlému profilu musí být přizpůsobeno úplně všechno, počínaje baterií přes chladící systém až po takovou „drobnost“ jako je úložný prostor pro data. Právě díky nedostatku místa se řada výrobců uchyluje k využití malých SSD určených pro mSATA slot. Ty sice mají kompaktní rozměry, ovšem kvůli stále dost vysoké ceně se využívají hlavně modely s nízkou kapacitou.

Klasické plotnové disky o rozměru 2,5" se doposud vyráběly ve dvou velikostních provedeních s výškou 12,5 a 9,5 mm. Zatímco s větším provedením se počítá hlavně u multimediální spotřební elektroniky a obvykle se nevejde ani do velkých notebooků, provedení s 9,5mm profilem bylo zatím vyhovující. Výška některých Ultrabooků ovšem dosahuje v zavřeném stavu i s víkem jen 17 mm a v takovém případě se musí hledět na úsporu každého milimetru.

Menší 1,8" disky už dnes díky velmi slabému výkonu z přenosných počítačů úplně vymizely. Poptávka po tenčím provedení se ovšem dočkala reakce, a proto přichází 2,5" disky v 7 mm provedení.

Pro účely testu nám byl zapůjčen od Western Digital disk s kapacitou 500 GB a označením WD5000LPVT, který se kromě snížené výšky na první pohled příliš neliší od svých větších sourozenců.

specifikace

Ze specifikací uváděných výrobcem je patrné, že by měl být disk kromě menší výšky a o pár gramů nižší hmotnosti také mírně úspornější a tišší, než stávající rozměrnější model se stejnou kapacitou (u něj výrobce deklaruje spotřebu 1,6 W v zátěži a 0,65 W v klidu). Výhodou je také použití jediné plotny, která díky vyšší hustotě zápisu umožňuje dosáhnout lepších přenosových rychlostí. Řada disků s kapacitou 500 GB dnes ještě využívá dvojici ploten, navíc výrobci raději přestali údaj o jejich počtu běžně uvádět. Ostatní parametry už nevybočují, jako rozhraní pro přenos slouží SATA II, 8 MB vyrovnávací paměti je u disků s rychlostí otáčení 5400 ot./min rovněž standardem. Kromě testovaného modelu jsou v nabídce výrobce pod označením LPVT definujícím tenké provedení také verze s kapacitou 320 a 250 GB. Záruční lhůta je pro samostatně zakoupené disky dvouletá.

Obsah balení a instalace

Klasické plotnové pevné disky se nedodávají v balení s nějakým zvláštním příslušenstvím, na druhou stranu nabízí výrobce utility alespoň ke stažení ze svého webu. Mezi nejužitečnější patří Acronis True Image WD Edition, upravená verze známého software pro zálohování a práci s oddíly. Umí jednoduše zkopírovat obsah starého disku na nový, zálohovat celé oddíly nebo zajistit bezpečné vymazání disku několikanásobným přepsáním. Nechybí ani možnost vytvoření bootovací flashky pro spuštění aplikace nezávisle na operačním systému.

Výkonnostní testy

Pro zhodnocení výkonu byly využity testy programů HWiNFO32, HDTach a H2Benchw. Naměřené hodnoty jsou dále srovnány s výsledky dvojice disků od společnosti Seagate. Prvním je Momentus 5400.6 se stejnou rychlostí otáčení a kapacitou 500 GB, ovšem využívající starší dvouplotnovou konstrukci. Druhým diskem je rychlejší 7200 otáčkový Momentus 7200.5 s kapacitou 750 GB a 16 MB vyrovnávací paměti.

naměřené rychlosti

HDTach

HWiNFO – přístupová doba

Rychlost sekvenčního čtení je vysoká, starší model se stejnou kapacitou od Seagate překonává téměř o třetinu, a drží krok i s větším 7200 otáčkovým modelem s vyšší kapacitou. Pokrok je patrný i ve nižší přístupové době, zde už ovšem nelze dohnat výhodu disku s rychlejšími plotnami.

HWiNFO – přístupová doba

HWiNFO – přístupová doba

Také testy programu H2benchw ukazují ve většině případů znatelný nárůst výkonu při srovnání staršího dvouplotnového a novějšího tenkého disku se stejnou kapacitou. Větší model s rychlejším otáčením ploten si ovšem v některých komplexnějších testech simulující činnost programů zachovává znatelný odstup na čele.

Provozní vlastnosti

Co se týče hlučnosti, lze na základě subjektivního dojmu zařadit disk spíše k tišším modelům ať už při provozu bez zatížení, nebo během aktivního seekování. Při nenáročné práci se teplota disku pohybovala okolo 38°C, v dlouhodobé zátěži vystoupala maximálně k 41 stupňům. Teploty ovšem vždy ovlivní do značné míry konstrukce a návrh chlazení konkrétního notebooku.

Závěr

Nový model Scorpio Blue s kapacitou 500 GB a výškou 7 mm ukazuje, že ani vyšší kapacita úložného prostoru nemusí být v nejtenčích noteboocích tabu. Kromě konstrukce méně náročné na prostor nabízí také větší hustotu zápisu, od které se odvíjí i zvýšení výkonu. Rozhodně se tak nemusí uživatelé bát, že by šlo tenké provedení na úkor přenosových rychlostí, naopak došlo ke zlepšení.

Model s kapacitou 500 GB lze na českém trhu pořídit za orientační cenu 1590 Kč bez DPH. (1 908 Kč s DPH)

Příslušenství

Diskuse