Recenze: HP OfficeJet 150 Mobile - mobilní inkoustová tiskárna

30. 5. 2013 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jiří Zima

Bateriemi poháněné cestovní tiskárny jsou s námi od počátků notebooků, a dokud bude lidstvo používat tištěné papíry, hned tak nezmizí. OfficeJet 150 Mobile je malá inkoustová tiskárna kombinovaná se skenerem. Lze ji napájet akumulátorem a tisk i sken zvládá přes USB, Bluetooth i z paměťové karty.

Recenze: HP OfficeJet 150 Mobile - mobilní inkoustová tiskárna

Popis a obsah balení

Krabice od tiskáren bývají velké a zde to není jiné. Spolu s tiskárnou je v ní ještě malá baterie podobná těm do notebooků, potřebné inkoustové kazety (základní velikost černé a barevné), CD s ovladači, příručka a 65W napájecí adaptér.

Tiskárna je složená do kompaktního celku připraveného na cesty. V číslech má rozměry 350 x 171 x 99 mm. Půdorysné rozměry jsou podobné menším notebookům, pouze je tlustší. V batohu se projeví asi jako další notebook, neboť s vloženou baterií váží 3,1 kg. Ostatně i vzhled ladí s pracovními notebooky od HP (včetně loga uprostřed víka) - využívá černo-stříbrnou barevnou kombinaci a stříbrné povrchy jsou vyvedeny v imitaci broušeného kovu.

V zavřeném stavu byste si z tiskárny nic nevytiskli. Musí se nejdříve zvednout víko, zvednout hlavice s ovládacím panelem a odklopit krytka místa, ze kterého vyjíždějí potištěné papíry. Dále pak musíte vložit papíry do podavače, neboť v tiskárně není v zavřeném stavu pro papíry prostor (musela by být výrazně větší).

Ovládací panel má malý dotykový displej a několik podsvícených ikon s dotykovými senzory okolo něj. Zezadu na tiskárně najdete dvě USB (pro spojení s počítačem a pro flashdisky), slot pro vyměnitelnou baterii a napájecí konektor. Napájecí konektor je stejný jako u notebooků HP a přiložený napájecí adaptér je stejný, jako můžete najít u notebooků v konfiguracích s integrovanou grafickou kartou (výkon 65 W). Vedle bezdrátové možnosti využít Bluetooth 2.0 zbývá čtečka paměťových karet SD/MMC.

Instalace

Ovladače na přiloženém CD jsou pro Windows XP/Vista/7 (32 i 64bit), BlackBerry a Windows Mobile. Hodí se dodat, že ovladač pro Windows 7 vám instalátor nedovolí nainstalovat do Windows 8. Tiskárna má podporu i pro Windows 8 a Mac a kompletní ovladače lze stáhnout z webu výrobce.

Ovladač tiskárny pro Windows 8 zabírá 230 MB v archivu a jeho instalace trvá snad 20 minut i na notebooku s výkonným procesorem a SSD. Instalátor se vám pokusí vnutit bloatware v podobě lišty do webového prohlížeče (Bing Bar). Jeho nechtěné instalaci se vyhnete jedině volbou drobného odkazu s výběrem komponent k instalaci. HP by se mělo stydět za plnění instalátorů podobnými reklamními zbytečnostmi.

Použití bez počítače

Tiskárna zvládá několik základních funkcí i bez připojeného počítače. Přes ovládací panel lze rychle skenovat, kopírovat a v omezené míře i tisknout. Na vložené SD karty a USB flashdisky je náročná a s exFAT a NTFS si neporadí. Jakmile něco přečte a máte ji USB kabelem spojenou s počítačem, objeví se obsah jako samostatný disk i v počítači.

Při skenování bez počítače lze zvolit DPI (300 a 600) a cílový formát (JPG, PDF). Hlava skeneru se neposouvá. Místo toho se jí postupně protáhne papír a skenování jednoho listu trvá 65 sekund.

Volba kopírování provádí tisk stránky již během skenování v těsném závěsu (oskenovaná část se ihned tiskne), takže kopírování trvá přibližně stejně dlouho jako samotné skenování.

Tisk je omezen pouze na fotky, přesněji pouze soubory jpg. Žádné jiné soubory tiskárna nerozpozná. Před tiskem dojde k výpisu všech nalezených fotek a u každé můžete zvolit počet vytištěných kopií, případně, zda mají být otočeny a oříznuty. Možnosti nastavení jsou ovšem omezené, takže jde pouze o nouzové řešení. Je velká škoda, že není možné z úložných zařízení tisknout rovnou PDF, což by bylo jistě přínosnější.

Použití s počítačem

Po instalaci ovladače je možné tisknout i skenovat, pokud je tiskárna připojena USB kabelem. V případě bezdrátového spojení pomocí Bluetooth je možný pouze tisk. Ať už zvolíte jakoukoli z možností, zařízení se chová jako standardní velká tiskárna a je kompatibilní s protokolem HP PCL3.

Při tisku přes Bluetooth by tiskárna neměla být od počítače dále než metr, jinak výrazně klesá rychlost přenášených dat a tiskárna pak po každých pár centimetrech vytištěného listu čeká klidně deset sekund. Zejména při tisku velkých fotografií je znát pomalost Bluetooth 2.0 a několikrát se mi stalo, že tiskárna v půlce fotky tisk vzdala.

Pokud jde o tisk běžných dokumentů (hlavně text, sem tam vložené obrázky a grafy), není prakticky poznat rozdíl mezi USB a Bluetooth. Kromě nemožnosti skenovat nepřináší Bluetooth žádná další omezení.

Systém OS X si s tiskárnou dokáže poradit automaticky bez stahování instalátoru ze stránek HP (fungují i starší verze na systémech s procesory PowerPC). Taktéž jsem vyzkoušel tisk přes Bluetooth z mobilního telefonu (Symbian) a vše fungovalo bez dalšího nastavení.

Zkušenosti s tiskem a skenováním

Tiskárna podporuje pouze jednostranný tisk. Do jejího podavače se vejde 50 listů a tisk běžných textových dokumentů zvládá při rychlosti asi 20 stran za minutu. Výtisk fotografie trvá v plné kvalitě více než půl minuty. Při tisku není nutné, aby byla tiskárna na rovném povrchu, a snese i vibrace a otřesy (například jízda autem), aniž by se to podepsalo na kvalitě tisku.

Kvalitativně je tisk na úrovni klasických inkoustových tiskáren HP za 1000-1500,- Kč, ostatně používá i stejné náplně (343 a 337).

Tisk s pomocí USB je bezproblémový. S Bluetooth jsem během testování zažil situace, kdy jsem měl vypnuté Bluetooth, poslal dokument do tiskové fronty a až následně Bluetooth modul v notebooku zapnul – v takovém případě tisk nezačal a nedařilo se mi ještě několik minut nic vytisknout ani po odstranění původního dokumentu z tiskové fronty. Kabel je tedy jistější volba.

Při tisku dlouhých dokumentů neuděláte chybu s kvalitním papírem. U nekvalitního, případně jakéhokoli navlhlého tiskárna občas vezme dva papíry současně. Běžně stačí z vytištěných listů vyhodit ty nepotištěné (tj. vtažené s jinými). Pokud ovšem celý štos hodíte znovu do podavače kvůli potisku druhé strany, může dojít k nepříjemnostem.

Do skeneru lze vložit maximálně papír formátu A4 a průchodem skenovací hlavicí se nijak nezkroutí. Se čtvrtkami a tlustými papíry (některé fotky) si podavač příliš nerozumí.

Výdrž baterie

Výrobce se chlubí až 500 vytištěnými stránkami na jedno nabití. Jde pouze o ideální hodnotu, ke které se v praxi nepřiblížíte. Vytištění 70 stránek dokumentu s minimem obrázků sníží kapacitu baterie o 40%. Skenování jednoho dokumentu znamená 3-4% dolů.

Pro maximální výdrž je dobré tiskárnu po skončení tisku/skenování vypínat. Vyčkávání v zapnutém stavu spotřebovává energii kvůli Bluetooth vysílači a barevnému displeji. Stačí tedy vytisknout jednu stránku za 5 minut, aby se tiskárna sama nestačila uspat, a za 3-4 hodiny se baterie vybije.

Cena

HP OfficeJet 150 Mobile All-in-One stojí u HP 7 430 Kč bez DPH (8 990 Kč s DPH).

Závěrem

HP OfficeJet 150 Mobile All-in-One představuje pohodlnou cestu k barevnému tisku a skenování na cestách. Díky integrované baterii zvládne na jedno nabití vytisknout 150-200 stránek textu s vloženými obrázky a základní činnosti jako skenování a kopírování umí bez připojeného počítače. Tiskárně při tisku nevadí naklonění, ani otřesy a pro majitele notebooků od HP přináší výhodu v možnosti napájení a nabíjení z běžných napájecích adaptérů k notebookům.

Příslušenství . Recenze

Diskuse