Recenze: NAS Synology DS 213j - vaše data v síti

2. 7. 2013 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jaroslav Šíma

Externí úložiště dat mají zejména pro provoz lehkých mobilních zařízení svůj nepopiratelný význam. Možnosti rozšíření kapacity jsou dnes široké a mezi atraktivní zařízení patří i síťová úložiště, nabízející nejen úložný prostor, ale i snadné sdílení a další služby. Dnes se proto podíváme na základní dvoudiskový NAS od Synology.

Recenze: NAS Synology DS 213j - vaše data v síti

Popis zařízení

Možnosti rozšíření úložné kapacity byly v segmentu přenosných počítačů vždy o něco složitější než v případě stolních PC. V současnosti už většinou není kapacita disku u klasických notebooků velkým problémem, nicméně přesně naopak je tomu často u tenkých mobilních zařízení, která získávají na popularitě v poslední době. Například dostupnější tablety nebo Ultrabooky jsou mnohdy vybaveny jen malými SSD se základní kapacitou a omezenými možnosti rozšíření.

Jedno z možných řešení nabízí síťová úložiště (zkráceně NAS). Jedná se o samostatná zařízení, která se připojí do sítě a nabízí nejen lehce dostupnou kapacitu, ale rovněž snadné sdílení a současný přístup z více než jednoho zařízení. Navíc řada z nich dnes už nabízí i další pokročilejší funkce.

Synology se věnuje oblasti síťových úložišť docela dlouho a i u nás v redakci jsme se už s několika zařízeními této společnosti setkali. Tentokrát nám byl zapůjčen základní dvoudiskový model poslední generace s označením DS213j zaměřený především na použití v domácích podmínkách nebo malé nenáročné kanceláři.

Zařízení se dodává v papírové krabici společně s externím napájecím zdrojem, krátkým síťovým kabelem, stručným návodem a CD s ovládacím softwarem. Součástí dodávky nejsou pevné disky, ty si musí uživatel zakoupit zvlášť, podporovány jsou obvyklé 2,5" a 3,5" modely se SATA rozhraním a maximální kapacitou až 4 TB. Celkově tedy může zařízení nabídnout až 8 TB úložné kapacity.

Vzhled zařízení je jednoduchý, vnější plášť tvoří bílý lesklý plast a čistý design narušuje pouze šedá lišta na přední straně společně s dekorativním prolisem ve tvaru loga na boku. V přední části najdete také řadu indikačních diod informujících o stavu zařízení, sítě nebo disků a spínač napájení. Naopak do zadní části výrobce situoval 70mm větráček a nezbytné konektory, tedy Ethernet, vstup pro napájecí zdroj a dvojici USB (ve verzi 2.0).


Hardwarová specifikace se oproti předchozímu modelu DS 212j mírně změnila, zařízení využívá procesor pracující stále na frekvenci 1,2 GHz, jedná se ovšem o odlišný typ s modernější architekturou. Zlepšení představuje také 512 MB operační paměti (nově typu DDR3). Dvojnásobná kapacita oproti starší generaci se příznivě projeví zejména při používání některých pokročilejších funkcí. Pro připojení interních disků se využívá rozhraní SATA II, externí USB porty lze využít nejen k připojení úložných zařízení, ale také tiskárny, TV tuneru, bezdrátového Wi-Fi adaptéru, USB reproduktorů nebo pro sledování záložního zdroje napájení (UPS). Podporovaná zařízení uvádí výrobce na svých internetových stránkách.

Instalace a administrace

Proces zprovoznění zabere pár minut, ale v zásadě není komplikovaný. Nejdříve je nutné osadit alespoň jeden disk. Zařízení nemá na rozdíl od některých vyšších modelů výsuvné šuplíky, uživatel proto musí povolit dva šroubky na zadní straně a odsunout část krytu.


Po vložení disků a zapojení do sítě musí ještě proběhnout instalace firmwaru. Stačí spustit utilitu Synology Assistant, která si zařízení v síti najde a z přiloženého CD na zařízení potřebný software nainstaluje. Softwarová utilita je k dispozici nejen pro Windows, ale také pro systémy Mac OS X a Linux. V případě osazení dvojice disků si dále musí uživatel zvolit, v jakém režimu budou pracovat. Synology Hybrid RAID nebo RAID 1 umožňují data chránit před poruchou jednoho z disků, dostupný prostor ovšem bude mít kapacitu pouze jednoho z nich. RAID 0 umožňuje rychlejší čtení a zápis, nicméně u moderních disků bude limitem výkonu především síťové rozhraní a nikoliv nastavení propojení disků. Navíc tento způsob nastavení představuje vyšší riziko, při poruše jedné jednotky nepůjdou přečíst ani data uložená na druhé. Oba disky jde samozřejmě také propojit od jednoho velkého oddílu (JBOD) nebo používat samostatně.

NAS využívá vlastní systém výrobce označovaný zkratkou DSM, který poskytuje širokou nabídku funkcí. Výrobce jej navíc pravidelně aktualizuje, obvykle včetně podpory řady starších modelů (např z r.2009). Předchozí testované zařízení bylo vybaveno verzí 4.1, při současných testech už byla dostupná verze 4.2. Změny jsou tentokrát méně patrné, došlo hlavně k optimalizaci výkonu a drobným vylepšením některých funkcí.


Synology Assistant, webové rozhraní a jeho mobilní verze

Uživatelské rozhraní zařízení je přístupné po zadání adresy zařízení do internetového prohlížeče a má příjemnou grafickou podobu s virtuálními okny připomínající prostředí operačního systému. Ústřední část tvoří plocha, na kterou si lze připnout ikony často používaných položek a widgety informující o některých provozních vlastnostech. Prostřednictvím menu v horní listě se pak dostanete k oknům s jednotlivými položkami nastavení. V neposlední řadě je značnou výhodou kompletní čeká lokalizace rozhraní včetně poměrně obsáhlé nápovědy popisující prakticky všechny funkce.

Zařízení nabízí opravdu široké možnosti využití, kromě základního sdílení souborů prostřednictvím protokolů SMB a FTP lze totiž doinstalovat prostřednictvím balíčků řadů dalších aplikací. Zejména pro použití v domácím prostředí se hodí následující:

  • Download Station – umožňuje nezávislé stahování souborů z internetu přímo v režii zařízení, podporuje i BitTorrent a stahování z YouTube nebo některých služeb pro ukládání souborů
  • Audio Station – streamování hudby do sítě a její přehrávání prostřednictvím prohlížeče nebo připojených USB reproduktorů
  • Video Station – umožňuje přehrávání videa v prohlížeči, streamování do televize a dalších zařízení nebo záznam TV vysílání v případě připojeného kompatibilního USB tuneru
  • Photo Station – nástroj pro organizaci fotek, jejich publikaci a sdílení prostřednictvím webového alba
  • iTunes Server – sdílení multimediálního obsahu pro zařízení s platformou iTunes
  • Surveillance station – zabezpečovací modul s podporou IP kamer (živé náhledy, historie, zpětná analýza...) vč. podpory pro mobilní platformy

Centrum balíčků - k dispozici je přes 45 různých aplikací, která lze do Synology jednoduše nahrát

Webové rozhraní má vždy svou alternativu i v podobě zjednodušeného provedení pro mobilní zařízení. U hlavních mobilních platforem iOS a Android navíc funkci značně zpříjemní mobilní aplikace (celkem 8). Pro základní multimediální služby (Audio, Video, Photo Station) nabízí výrobce i aplikace platformy Windows Phone (další se chystají).


Mobilní aplikace - DS finder, DS download, DS audio, DS video

Další zajímavou funkcí je CloudStation, která chce konkurovat rozšířeným cloudovým službám pro synchronizaci souborů mezi různými zařízeními. Výhodou je omezení dostupného prostoru pouze kapacitou využitých disků a absence pravidelných poplatků. Na druhou stranu rychlost synchronizace mimo lokální síť bude značně ovlivněna rychlostí vaší internetové přípojky. Klientské aplikace jsou k dispozici pro Windows, Mac OS X, u mobilních platforem pro iOS a Android.


Software pro službu CloudStation

Ve firemním prostředí může zařízení nahradit především u menších společností funkci nenáročného serveru. Podporuje 256bitové hardwarové AES šifrování, jednoduché publikační platformy (WordPress, Drupal, Joomla), PHP i MySQL. Dále dokáže zastat funkci emailového serveru, včetně webového rozhraní pro přístup ke schránkám, doinstalovat jde také interní antivirus. Ze síťových funkcí umí zařízení zprostředkovat mimo jiné služby DHCP, DNS a dokonce může sloužit jako zprostředkovatel VPN. V kancelářském nasazení je příjemná také možnost sdílení USB tiskárny připojené k zařízení.

Pro použití v oblasti zajištění bezpečnosti nabízí Synology doplněk Surveillance Station který dokáže zprostředkovat přenos a záznam z podporovaných IP kamer. Základní verze umožňuje použít software ke sledování jedné kamery, dokoupením licencí lze okruh snímání rozšířit až na 5 kamer. V případě potřeby lze přenos zobrazit i na mobilních zařízeních prostřednictvím aplikace DS cam.

Zkušenosti z provozu

Pro účely testu nám bylo zařízení zapůjčeno s dvojicí disků WD Red WD10EFRX s kapacitou 1 TB a rychlostí otáčení 5400 ot./min, které mají sníženou spotřebu právě s ohledem na nasazení v NAS a podobných zařízeních. Disky byly nakonfigurovány do režimu RAID 1. Pro testy rychlosti byl využit notebook s gigabitovou síťovou kartou od Intelu a systémem Windows 7, kvůli eliminaci ostatních vlivů bylo zařízení připojeno kabelem přímo k počítači. Průměrné rychlosti byly naměřeny při přenášení 1GB souboru.

Protokol SMB (sdílení ve Windows)

  • Čtení = 92,3 MB/s
  • Zápis = 70,9 MB/s

Protokol FTP

  • Čtení = 72,7 MB/s
  • Zápis = 56,9 MB/s

Výsledky jsou velice potěšující a v zásadě se blíží hodnotám, které naměřil výrobce. Ve praxi ovšem může rychlost dost kolísat v závislosti na prvcích a nastavení sítě.

Jako příznivé lze zhodnotit i provozní vlastnosti. Disky se v zařízení příliš nezahřívají, i při zátěži se jejich teplota pohybovala nejvýše okolo 32°C, respektive 36°C. Hlučnost je také velmi nízká, šumění ploten disků nebylo ani v klidné místnosti nijak obtěžující a provoz větráčku nešlo ani v jejich poměrně slabém ruchu rozpoznat vůbec.

Jednou z hlavních výhod těchto zařízení oproti serveru v podobě počítače je velmi nízká spotřeba. Ta s osazenými úspornými disky nepřesáhla v běžném provozu 13 W, v úsporném režimu zařízení odebíralo ze sítě 5 W. Pokud ani takto nízká úroveň někomu nestačí, umí se zařízení samo vypínat a zapínat podle uživatelem definovaného časového harmonogramu, případně lze využít službu pro vzdálené spuštění WakeOnLan.

Závěr

Přestože se jedná o jeden ze základních modelů, dokáže Synology DS213j v nenáročném domácím nasazení příjemně překvapit dobrým výkonem. Mezi nejvýznamnější konkurenční výhody ovšem stále patří propracovaný operační systém. V oblasti práce s multimédii spolehlivě nahradí funkci menšího mediálního serveru a své schopnosti dokáže zařízení obhájit i v prostředí malé firmy. Potěší také možnost využít NAS pro cloudovou synchronizační službu a silná podpora mobilních zařízení. V neposlední řadě jsou příznivé provozní parametry, v kombinaci s osazenými úspornými disky dosahuje zařízení velice nízké spotřeby.

Při srovnání s vyššími modely působí příznivě i cena 4270 Kč bez DPH (5167 Kč včetně DPH) bez HDD, přestože se stále pohybuje nad úrovní jednodušších zařízení konkurence.

Distribuci v ČR zajišťuje společnost Kobe s.r.o. www.kobe.cz.

Příslušenství . Recenze

Diskuse